• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DESPERADO123Děkujeme, odcházíme - podporujete lékaře v boji za jejich požadavky?
    Diskuze o lékařské iniciativě "Děkujeme, odcházíme". Vše co s tím souvisí. NO FLAME.

    Důvody odchodů lékařů
    1. České zdravotnictví je dlouhodobě podfinancované - podíl HDP osciluje kolem 7 %, zatímco obvyklý průměr v EU je 10 %. Ze sledovaných zemí OECD jsou za námi pouze Polsko, Mexiko a Korea.
    2. Nízká platba státu za státního pojištěnce, která neodpovídá objemu financí za péči, které tito "státní" pacienti zkonzumují. Neexistence systému komerčního připojištění.
    3. Velké rezervy ve vnitřním chodu zdravotnictví - největší položkou je chaos v lékové politice, kudy utíkají miliardy.
    4. Podivné hospodaření v nemocnicích - předražené zakázky (stavební, nákup přístrojů a léků a pod.). Platy zdravotníků jsou jedinou položkou, za níž nelze získat provizi.
    5. Nízké platy lékařů, které neodpovídají náročnosti povolání, potřebnému vzdělání a prestiži.
    6. Zcela destruovaný systém vzdělávání, který vede k odchodu mladých lékařů do ciziny.
    7. Odchody lékařů do ciziny kvůli lepším pracovním podmínkám. Zůstávající lékaři jsou zatěžováni vyšší odpovědností, než odpovídá jejich kvalifikaci a vyšším počtem přesčasové práce.
    8. Nedodržování zákoníku práce vede k přetěžování lékařů a následně i k možným chybám lékařů, které je vystavují postihu.
    9. V roce 2013 přestane platit výjimka u evropské směrnice o přesčasové práci, která bude klást ještě větší nároky na personální vybavení nemocnic.
    10. Kvůli personálnímu nedostatku, špatné organizaci a neracionálnímu nakládání s finančními prostředky dochází ke zhoršování péče o pacienty, za něž nechtějí lékaři přebírat odpovědnost.
    11. Nesplněné sliby politiků - od roku 1989 jsou lékaři přesvědčováni, že nejprve se musí změnit systém a pak dojde k napravení jejich platů. Doposud se tak nestalo.
    12. Politické strany vedou o zdravotnictví ideologickou válku, přičemž ke změnám je třeba dohoda politiků napříč spektrem, jak je patrné v cizině.
    13. Zdravotnictví je resortem, kde se vystřídalo nejvíce ministrů zdravotnictví, koncepcí a rozdílných pohledů. Stále jsou nějaké volby, ať již řádné či předčasné, takže lékaři nemají záruku, že se potřebné změny uskuteční.

    http://www.dekujeme-odchazime.cz/13_duvodu_exodu

    rozbalit záhlaví
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    LOPIK: a k čemu teda vlastně ten stát je? většina podle tebe je problém lékařů, část vedení nemocnic, část pojišťoven tak vlastně ta role státu je bezcená a obejdeme se bez ni ne? státní správa žere taky strašně moc miliard... Ba ne, pořád má stát moc s tím něco dělat a lékaři touhle výzvou tlačí na stát aby to udělal. to je tak těžko pochopitelné?

    HARALD: v tom ministra Hegera chápu. na druhou stranu nebýt lékařů, který se ozvali, by se udělala reforma a platy by zůstaly stejné.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Tak si rozeberem to slavný třináctero:


    České zdravotnictví je dlouhodobě podfinancované - podíl HDP osciluje kolem 7 %, zatímco obvyklý průměr v EU je 10 %. Ze sledovaných zemí OECD jsou za námi pouze Polsko, Mexiko a Korea.

    U nás je prostě levná práce, navíc lidi nemaj na to a nejsou zvyklý, aby utráceli za zdravotnictví, tolik co venku a proto jsou ceny pro pacienty takový jaký jsou (díky bohu)

    Nízká platba státu za státního pojištěnce, která neodpovídá objemu financí za péči, které tito "státní" pacienti zkonzumují. Neexistence systému komerčního připojištění.
    Velké rezervy ve vnitřním chodu zdravotnictví - největší položkou je chaos v lékové politice, kudy utíkají miliardy.


    Některý nemocnice fungujou, některý ne - to není problém státní správy nebo systému pojištění, ale problém vedení nemocnic, když tam maj neschopy tak jim nepomůže nic..
    Léky - ty předepisujou lékaři, ne ministr..


    Podivné hospodaření v nemocnicích - předražené zakázky (stavební, nákup přístrojů a léků a pod.). Platy zdravotníků jsou jedinou položkou, za níž nelze získat provizi.

    Viz předchozí bod - tady ať LOK působí na svoje členy, ať si šáhnou do svědomí, ne na ministra..


    Nízké platy lékařů, které neodpovídají náročnosti povolání, potřebnému vzdělání a prestiži.

    Tohle chápu, ale požadavky jsou mimo mísu.. Btw prestiž u nás lékaři moc nemaj a tímhle jí ještě ztrácejí.


    Zcela destruovaný systém vzdělávání, který vede k odchodu mladých lékařů do ciziny.

    Pokud je nic nenaučí, tak by je v cizině nikdo nechtěl. Věta mluví sama proti sobě.. Nebo chce LOK zavést nějaký omezení pro vycestování mediků? Asi těžko..


    Odchody lékařů do ciziny kvůli lepším pracovním podmínkám. Zůstávající lékaři jsou zatěžováni vyšší odpovědností, než odpovídá jejich kvalifikaci a vyšším počtem přesčasové práce.

    Tohle beru, ale znovu - co chce LOK? Zakázat odchody lékařů?


    Nedodržování zákoníku práce vede k přetěžování lékařů a následně i k možným chybám lékařů, které je vystavují postihu.
    V roce 2013 přestane platit výjimka u evropské směrnice o přesčasové práci, která bude klást ještě větší nároky na personální vybavení nemocnic.
    Kvůli personálnímu nedostatku, špatné organizaci a neracionálnímu nakládání s finančními prostředky dochází ke zhoršování péče o pacienty, za něž nechtějí lékaři přebírat odpovědnost.

    Tohle problém je. Jediný řešení je omezit počet pracovišť, to ale asi nikdo nechce..


    Nesplněné sliby politiků - od roku 1989 jsou lékaři přesvědčováni, že nejprve se musí změnit systém a pak dojde k napravení jejich platů. Doposud se tak nestalo.
    Politické strany vedou o zdravotnictví ideologickou válku, přičemž ke změnám je třeba dohoda politiků napříč spektrem, jak je patrné v cizině.

    A co s tim může kdo udělat?


    Zdravotnictví je resortem, kde se vystřídalo nejvíce ministrů zdravotnictví, koncepcí a rozdílných pohledů. Stále jsou nějaké volby, ať již řádné či předčasné, takže lékaři nemají záruku, že se potřebné změny uskuteční.

    Zrušíme volby?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DESPERADO123: ale kdeze.

    pozde, pozde. ten problem se tahne aspon 30 let
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    DOCKINEZ: pak by lékaři neměli ani na suchej chleba a pohotovosti by se zrušily, protože by na nich neměl kdo sloužit.

    vždyť to říkají teď ne?
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    HARALD: Ja treba stale nedokazu pochopit jak to ze nasi lekari slouzi takove drakonicke smeny kdyz ve srovnani se zapadnim neustale opakovanym vzorem mame vetsi pocet lekaru na obyvatele?

    Muj posledni zazitek z pohotovosti byl takovy ze slouzici lekarka nerozeznala akutni apendix a odeslala me na pozorovani na odd. infekce.
    STHENO
    STHENO --- ---
    DOCKINEZ: nemusia. mozu potom spavat pod mostom a zivit sa odpadkami...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    STHENO: Ale oni tam nemusi byt nekolik dni v kuse.

    A kdyby byli ti slavni odborari vubec k necemu, davno by rekli "takhle ne".
    HARALD
    HARALD --- ---
    LOPIK: Když budou mít vyšší platy, budou výrazně méně motivováni přistoupit na 48 hodinové služby.

    Před měsícem doktor na pohotovosti při vyšetření mého ročního potomka ve stoje usnul - a bylo to na závěr jeho dvoudenní "pohotovosti". Systém přesčasů u doktorů je skutečně nebezpečný. A současné nízké základní mzdy je do těch přesčasů tlačí.
    STHENO
    STHENO --- ---
    LOPIK: omyl, robia ani nie poluvazok. obvykle je to stvrtuvazok. nie vsetci, samozrejme, ale hlavne ti, co potrebuju robit atestacie. Nemocnica ich na tie atestacie milostivo vezme, ale ma podmienku - bude to na stvrtuvazok, alebo menej. z coho si nezarobia ani na mastny chlieb. Takze sa dobrovolne prihlasia na cezcasy, aby mali aspon to minimum na prezitie. Kedze je prace vela, nik nepozera na zakon, kde sa jasne pise cosi o tom, kolko vkuse moze clovek najviac robit. chces peniaze? pracuj.
    A oni pracuju.
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    LOPIK: přečti si to třináctero jo... ;-)
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    DOCKINEZ: ne. ale co pro mě má cenu je to, jestli si lidé ty lepší podmínky alespoň pokusí vybojovat nebo ne...

    už sem to psal zde jednou. "Jasně, že základem odcházejících lékařů je princip "řiďme se jen svými vlastními zájmy". Zní to sobecky? Stát a firmy dělají totéž. Stát se též nestará, jak budeš vycházet s penězi, když nám seškrtá platy a zdraží potraviny. A šéfové firem neřeší, že pro nás řetězení smluv na dobu určitou a flexibilizace pracovního trhu znamená pracovní nejistotu. Máme si snad kvůli snižování státního dluhu nechat poslušně sahat na peníze, abychom se tím víc byli nuceni zadlužovat my sami kvůli bydlení, studiu či nové pračce? Je na čase, abychom se začali chovat
    sobecky všichni a ne jenom lékaři. Lékaři mají tu výhodu, že bez nich se prostě společnost neobejde a tak vystrčili růžky jako první. Teď jde o to, jestli vystrčí růžky ostatní nebo jen budou tiše (někdy i hlasitě) závidět nad tím jaký ty lékaři jsou neomalenci." Místo toho, aby lidé začli bojovat, tak mají stáhnout ocas a odejít do zahraničí? Pokud současná příprava reforem má nějaká výhodu, tak to, že se dozvídáme kolik peněz ročně mizí podivnýma uzakázkama, kolik milard spotřebujou zdravotní pojišťovny, kolik miliard se vyhodí objednávání dražších léků atd.. Ty peníze jsou a nejen ve zdravotnictví. Stačí si je vybojovat.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    STHENO: Takže teď tu všichni dělaj na poloviční uvázek 32 hodinový šichty? To asi nebude pravda, viď..
    STHENO
    STHENO --- ---
    LOPIK: nie,keby bolo viac financii a lepsie distribuovanych, napriklad budu moct robit na cely uvazok oficialne. Cim by sa pekne prekryli sluzby a nemuseli by tam byt niekolko dni vkuse.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DESPERADO123: no a? zrovna tobe jako anarchokomousovi to musi prece imponovat, neni-liz pravda? jakejpak narod, to pro tebe prece nema zadnou cenu, ne?
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Nechci aby jste mě chápali špatně - proti lékářum nic nemám, sám jsem v nemocnici nějakej čas dělal, sice jen lapiducha, ale i tak si umím představit o čem ta práce je.
    Ta argumentace co ale předvádíte je prostě od základu špatná.. Takže mi tu máme určitej počet dokotrů, kterej je srovnatelnej se západní evropou. Tam berou třikrát víc peněz (jako všichni) a proto je to nějakej vzor.. Ale co teda tyhle služby? To tam nesloužej, nebo je problém v tom, že je tu prostě asi moc nemocnic/pracovišť? Tohle někdy LOK řekne? Pochybuju..
    Už z podstaty věci jim jako odborářům vždycky půjde jen o víc peněz. Ten zbytek jsou jen dost špatně vymyšlený účelový řeči bez obsahu.
    Ona celá akce mohla skončit opravdu tak, že teda odejdou a nic se nestane, ale to těžko někdo přizná..
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    DOCKINEZ: no vždyť jo. všichni češi se posunou do německa, všichni němci do švýcarska, všichni švýcaři do USA a tak se všichni budou postupně posouvat, až všichni skončíme v Číně. :-)
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    LOPIK: pokud sis přečetl těch 13 důvodů exodu tak víš, že v prvním bodě je podfinancovaní zdravotnictví. lékařům nejde JEN o svoje platy, ale aby to zdravotnictví se nalilo více peněz (ikdyž ani to není potřeba, kdyby se odstranily podivné zakázky, pojišťovny by hospodařili líp...). Tozn. i aby ve zdravotnictví bylo více lékařů, který ty přesčasový hodiny nahradí.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DESPERADO123: no a? at uci ten, kdo to umi
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    DOCKINEZ: to je fakt. až odejdou i učitelé, budou nás učit česky vietnamci :-)))


    STHENO: souhlas. a nejde jen o přesčasy jako takové. ale kvůli tomu, že mají přesčasy, nemají čas se dál vzdělávat v oboru. nemocnice jim už přestávají hradit nová školení o novinkách "v oboru". když do nemocnice nastoupí mladý medik, tak ho zaměstnají tak, že na nějaké další atestace nemá čas...
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    STHENO: Mám tomu teď rozumět tak, že když dostanou víc, tak jim najednou ta hodina a půl stačit bude, nebo se na přesčasy s klidem vykašlou a nechaj tam sestry?
    STHENO
    STHENO --- ---
    Tyjo, mna strasne bavi, aki ste vsetci odbornici a pritom neviete, ako to tam bezi.
    Ako vazne chcete, aby vaas liecili lekari, ktori tahaju uz stvrtu smenu za sebou, medzitym jeden a poj hodinovy spanok, ktory si utrhli niekde v kumbale?
    Chcete, abyoperovali vasich blizkych?
    Ak to nebudu robit, tak zase sami nebudu mat na svoje naklady.

    To, ze ked sa zistilo,z e mnohonasobne prekracuju maximalnu ciastku cezcasov, tak s nimi nemocnica napisala dalsiu extra zmluvu na cezcasy, aby sa to ututlalo, nikto nevidi. A ked uz im nemozu platit viac, tak dostanu poukazky do fitka - kedy si to asi tak maju vybrat, ked su furt v praci?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam