• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DESPERADO123Děkujeme, odcházíme - podporujete lékaře v boji za jejich požadavky?
    Diskuze o lékařské iniciativě "Děkujeme, odcházíme". Vše co s tím souvisí. NO FLAME.

    Důvody odchodů lékařů
    1. České zdravotnictví je dlouhodobě podfinancované - podíl HDP osciluje kolem 7 %, zatímco obvyklý průměr v EU je 10 %. Ze sledovaných zemí OECD jsou za námi pouze Polsko, Mexiko a Korea.
    2. Nízká platba státu za státního pojištěnce, která neodpovídá objemu financí za péči, které tito "státní" pacienti zkonzumují. Neexistence systému komerčního připojištění.
    3. Velké rezervy ve vnitřním chodu zdravotnictví - největší položkou je chaos v lékové politice, kudy utíkají miliardy.
    4. Podivné hospodaření v nemocnicích - předražené zakázky (stavební, nákup přístrojů a léků a pod.). Platy zdravotníků jsou jedinou položkou, za níž nelze získat provizi.
    5. Nízké platy lékařů, které neodpovídají náročnosti povolání, potřebnému vzdělání a prestiži.
    6. Zcela destruovaný systém vzdělávání, který vede k odchodu mladých lékařů do ciziny.
    7. Odchody lékařů do ciziny kvůli lepším pracovním podmínkám. Zůstávající lékaři jsou zatěžováni vyšší odpovědností, než odpovídá jejich kvalifikaci a vyšším počtem přesčasové práce.
    8. Nedodržování zákoníku práce vede k přetěžování lékařů a následně i k možným chybám lékařů, které je vystavují postihu.
    9. V roce 2013 přestane platit výjimka u evropské směrnice o přesčasové práci, která bude klást ještě větší nároky na personální vybavení nemocnic.
    10. Kvůli personálnímu nedostatku, špatné organizaci a neracionálnímu nakládání s finančními prostředky dochází ke zhoršování péče o pacienty, za něž nechtějí lékaři přebírat odpovědnost.
    11. Nesplněné sliby politiků - od roku 1989 jsou lékaři přesvědčováni, že nejprve se musí změnit systém a pak dojde k napravení jejich platů. Doposud se tak nestalo.
    12. Politické strany vedou o zdravotnictví ideologickou válku, přičemž ke změnám je třeba dohoda politiků napříč spektrem, jak je patrné v cizině.
    13. Zdravotnictví je resortem, kde se vystřídalo nejvíce ministrů zdravotnictví, koncepcí a rozdílných pohledů. Stále jsou nějaké volby, ať již řádné či předčasné, takže lékaři nemají záruku, že se potřebné změny uskuteční.

    http://www.dekujeme-odchazime.cz/13_duvodu_exodu

    rozbalit záhlaví
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    LICINDA: jinak zdroj stránky lék. komory BRD.

    Ještě lepší by bylo zjistit, kolik lékařů je v soukromé sektoru (který "na západě"převažuje) a kolik ve státním.
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    "Die Bundesärztekammer (Arbeitsgemeinschaft der Deutschen Ärztekammern) ist die Spitzenorganisation der ärztlichen Selbstverwaltung; sie vertritt die berufspolitischen Interessen der 429.926 Ärztinnen und Ärzte (Stand: 31.12.2009) in der Bundesrepublik Deutschland"

    Podle propočtu - 191 pac./lékař

    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    LICINDA:
    ROTIK: Nahledl jsem do eurostatu, ktery povazuji za duveryhodny zdroj. Kdyz srovnam pocty lekaru na obyvatele(viz. odkazovana tabulka) nejsou ty rozdily prilis velke. Nechapu tedy proc jsou nasi doktori tak pretezovani? Lekari v Nemecku maji take problemy s vysokym poctem prescasu(je jich na 100tis. obyvatel prece jen mene)?
    Eurostat - Tables, Graphs and Maps Interface (TGM) table
    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tps00044&plugin=1
    ROTIK
    ROTIK --- ---
    NINE_OF_NINE: Pozor na počty lékařů v Čechách, většina deníků udává čísla okolo 16 tis. ale ve skutečnosti se jedná o počet úvazků. Doktorů tu ve skutečnosti bude o dost méně.
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    DESPERADO123: Promin malo sem upresnil zapad. Prestal bych srovnavat system v USA, ktery je s evropskymi temer nesrovnatelny a prirovnal bych spise k zapadni ci severni evrope.
    btw: kdyz je ten vseobecny prehled o kolik bere doktor v Nemecku vice ma nekdo po ruce cisla kolik je v Nemecku lekaru na pocet obyvatel?
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    NINE_OF_NINE: jak kde. třeba v USA rozhodně- tam životní úroveň sráží právě drahá, nedostupná a nekvalitní zdrav. péče. co se týká úmrtnosti novorozenců tak tuším ČR má stále druhou nejlepší na světě (umírá jich nejméně). Tohle je už 5 let stará informace ale myslím, že stále platí:
    Česko má druhou nejnižší úmrtnost novorozenců na světě – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/zena/deti/84790-cesko-ma-druhou-nejnizsi-umrtnost-novorozencu-na-svete.html
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    DESPERADO123: Takze na zapade je horsi kvalita pece a vyssi umrtnost?
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    DESPERADO123: hehe, na to jsem se taky chtěla zeptat:)

    Ale souhlasím. Naproti tomu, argument: přece nepojedu rodit do 25km vzdálené nemocnice!!... mi přijde opravdu směšný. V době, kdy jsou sanitky, vrtulníky a přeprava je otázkou minut,....

    Neviditelné zakázky a předražené přístroje.
    Šetření na lékových výdajích.
    Netrestat lékaře za ošetřování (viz pojišťovny a limity)
    Nemít systém nastavený tak, že s každým dnem pobytu pacienta v nemocnici získavá tato finance navíc. Čili nezatěžovat lůžka, není-li to nezbytně nutné.
    Soustředit se na domácí péči (!!!!!!!!!)
    Soustředit se na prevenci (!!!!!!!!)

    .. pár bodů (jistě ne všechny), které by podle mě mohly pomoct, alespoň částečně.
    HARALD
    HARALD --- ---
    DESPERADO123: ne nutně. třeba kardiologie, kde dělají jednu operaci srdce za 14 dní nebude ty operace provádět stejně kvalitně jako kardiologie, kde operují 2 denně. (ber to jen jako příklad, vůbec netuším jak často kde dělají operace srdce.)

    To s porodnicema bude asi tak jak píšeš. Netýká se to určitě všude a všech provozů.
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    HARALD:
    NINE_OF_NINE: ale tím se sníží kvalita péče. nevím jak je to ve všech odděleních, ale třeba porodnice zrušit nejde, protože každá okresní porodnice hlásí skoro plný stav. kterou by si chtěl rušit? když zrušíš pohotovosti, tak se ty zvýší úmrtnost, protože velká část pacientů umírá během převozu do nemocnice. která oddělení máte na mysli?
    HARALD
    HARALD --- ---
    DESPERADO123: Z toho, co o problematice vím, je problém v tom, že je v mnoha nemocnicích příliš specializovaných oddělení. A oddělení samozřejmě vyžaduje držet služby, mít tam sestry a další personál a to něco stojí. A přitom v některých nemocnicích dělkají jenom málo zákroků daného typu, ale fixní náklady zůstávají. Jeden z bodů navrhované reformy, který jsem zaregistroval, je centralizace některých provozů a přeměna části nemocnic na LDN a pooperační péči.
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    LOPIK: a k čemu teda vlastně ten stát je? většina podle tebe je problém lékařů, část vedení nemocnic, část pojišťoven tak vlastně ta role státu je bezcená a obejdeme se bez ni ne? státní správa žere taky strašně moc miliard... Ba ne, pořád má stát moc s tím něco dělat a lékaři touhle výzvou tlačí na stát aby to udělal. to je tak těžko pochopitelné?

    HARALD: v tom ministra Hegera chápu. na druhou stranu nebýt lékařů, který se ozvali, by se udělala reforma a platy by zůstaly stejné.
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    DESPERADO123: Tak omezit pocty a efektivizovat. Prece v tom neustale predhazovanem zapade je ta lepsi pece vetsi platy atp.


    HARALD: Jiste, protoze snizeni poctu logicky znamena ze stejna castka na platy bude rozdelena mezi mensi pocet lidi(i kdyz u statnich organizaci clovek nikdy nevi).
    HARALD
    HARALD --- ---
    NINE_OF_NINE: To taky nechápu. Právě zodpovězení této otázky by asi hodně pomohlo najít řešení situace v českém zdravotnictví. A vzhledem k tomu, že LOK toto ani v nejmenším nepožaduje, tak hádám, že by to mohlo mít na některé doktory nepříjemné dopady.

    Chápu proto Hegera, že chce otázku platů spojit s celkovou reformou.
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    NINE_OF_NINE: je tu větší počet nemocnic nejspíš.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Tak si rozeberem to slavný třináctero:


    České zdravotnictví je dlouhodobě podfinancované - podíl HDP osciluje kolem 7 %, zatímco obvyklý průměr v EU je 10 %. Ze sledovaných zemí OECD jsou za námi pouze Polsko, Mexiko a Korea.

    U nás je prostě levná práce, navíc lidi nemaj na to a nejsou zvyklý, aby utráceli za zdravotnictví, tolik co venku a proto jsou ceny pro pacienty takový jaký jsou (díky bohu)

    Nízká platba státu za státního pojištěnce, která neodpovídá objemu financí za péči, které tito "státní" pacienti zkonzumují. Neexistence systému komerčního připojištění.
    Velké rezervy ve vnitřním chodu zdravotnictví - největší položkou je chaos v lékové politice, kudy utíkají miliardy.


    Některý nemocnice fungujou, některý ne - to není problém státní správy nebo systému pojištění, ale problém vedení nemocnic, když tam maj neschopy tak jim nepomůže nic..
    Léky - ty předepisujou lékaři, ne ministr..


    Podivné hospodaření v nemocnicích - předražené zakázky (stavební, nákup přístrojů a léků a pod.). Platy zdravotníků jsou jedinou položkou, za níž nelze získat provizi.

    Viz předchozí bod - tady ať LOK působí na svoje členy, ať si šáhnou do svědomí, ne na ministra..


    Nízké platy lékařů, které neodpovídají náročnosti povolání, potřebnému vzdělání a prestiži.

    Tohle chápu, ale požadavky jsou mimo mísu.. Btw prestiž u nás lékaři moc nemaj a tímhle jí ještě ztrácejí.


    Zcela destruovaný systém vzdělávání, který vede k odchodu mladých lékařů do ciziny.

    Pokud je nic nenaučí, tak by je v cizině nikdo nechtěl. Věta mluví sama proti sobě.. Nebo chce LOK zavést nějaký omezení pro vycestování mediků? Asi těžko..


    Odchody lékařů do ciziny kvůli lepším pracovním podmínkám. Zůstávající lékaři jsou zatěžováni vyšší odpovědností, než odpovídá jejich kvalifikaci a vyšším počtem přesčasové práce.

    Tohle beru, ale znovu - co chce LOK? Zakázat odchody lékařů?


    Nedodržování zákoníku práce vede k přetěžování lékařů a následně i k možným chybám lékařů, které je vystavují postihu.
    V roce 2013 přestane platit výjimka u evropské směrnice o přesčasové práci, která bude klást ještě větší nároky na personální vybavení nemocnic.
    Kvůli personálnímu nedostatku, špatné organizaci a neracionálnímu nakládání s finančními prostředky dochází ke zhoršování péče o pacienty, za něž nechtějí lékaři přebírat odpovědnost.

    Tohle problém je. Jediný řešení je omezit počet pracovišť, to ale asi nikdo nechce..


    Nesplněné sliby politiků - od roku 1989 jsou lékaři přesvědčováni, že nejprve se musí změnit systém a pak dojde k napravení jejich platů. Doposud se tak nestalo.
    Politické strany vedou o zdravotnictví ideologickou válku, přičemž ke změnám je třeba dohoda politiků napříč spektrem, jak je patrné v cizině.

    A co s tim může kdo udělat?


    Zdravotnictví je resortem, kde se vystřídalo nejvíce ministrů zdravotnictví, koncepcí a rozdílných pohledů. Stále jsou nějaké volby, ať již řádné či předčasné, takže lékaři nemají záruku, že se potřebné změny uskuteční.

    Zrušíme volby?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DESPERADO123: ale kdeze.

    pozde, pozde. ten problem se tahne aspon 30 let
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    DOCKINEZ: pak by lékaři neměli ani na suchej chleba a pohotovosti by se zrušily, protože by na nich neměl kdo sloužit.

    vždyť to říkají teď ne?
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    HARALD: Ja treba stale nedokazu pochopit jak to ze nasi lekari slouzi takove drakonicke smeny kdyz ve srovnani se zapadnim neustale opakovanym vzorem mame vetsi pocet lekaru na obyvatele?

    Muj posledni zazitek z pohotovosti byl takovy ze slouzici lekarka nerozeznala akutni apendix a odeslala me na pozorovani na odd. infekce.
    STHENO
    STHENO --- ---
    DOCKINEZ: nemusia. mozu potom spavat pod mostom a zivit sa odpadkami...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam