• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DESPERADO123Děkujeme, odcházíme - podporujete lékaře v boji za jejich požadavky?
    Diskuze o lékařské iniciativě "Děkujeme, odcházíme". Vše co s tím souvisí. NO FLAME.

    Důvody odchodů lékařů
    1. České zdravotnictví je dlouhodobě podfinancované - podíl HDP osciluje kolem 7 %, zatímco obvyklý průměr v EU je 10 %. Ze sledovaných zemí OECD jsou za námi pouze Polsko, Mexiko a Korea.
    2. Nízká platba státu za státního pojištěnce, která neodpovídá objemu financí za péči, které tito "státní" pacienti zkonzumují. Neexistence systému komerčního připojištění.
    3. Velké rezervy ve vnitřním chodu zdravotnictví - největší položkou je chaos v lékové politice, kudy utíkají miliardy.
    4. Podivné hospodaření v nemocnicích - předražené zakázky (stavební, nákup přístrojů a léků a pod.). Platy zdravotníků jsou jedinou položkou, za níž nelze získat provizi.
    5. Nízké platy lékařů, které neodpovídají náročnosti povolání, potřebnému vzdělání a prestiži.
    6. Zcela destruovaný systém vzdělávání, který vede k odchodu mladých lékařů do ciziny.
    7. Odchody lékařů do ciziny kvůli lepším pracovním podmínkám. Zůstávající lékaři jsou zatěžováni vyšší odpovědností, než odpovídá jejich kvalifikaci a vyšším počtem přesčasové práce.
    8. Nedodržování zákoníku práce vede k přetěžování lékařů a následně i k možným chybám lékařů, které je vystavují postihu.
    9. V roce 2013 přestane platit výjimka u evropské směrnice o přesčasové práci, která bude klást ještě větší nároky na personální vybavení nemocnic.
    10. Kvůli personálnímu nedostatku, špatné organizaci a neracionálnímu nakládání s finančními prostředky dochází ke zhoršování péče o pacienty, za něž nechtějí lékaři přebírat odpovědnost.
    11. Nesplněné sliby politiků - od roku 1989 jsou lékaři přesvědčováni, že nejprve se musí změnit systém a pak dojde k napravení jejich platů. Doposud se tak nestalo.
    12. Politické strany vedou o zdravotnictví ideologickou válku, přičemž ke změnám je třeba dohoda politiků napříč spektrem, jak je patrné v cizině.
    13. Zdravotnictví je resortem, kde se vystřídalo nejvíce ministrů zdravotnictví, koncepcí a rozdílných pohledů. Stále jsou nějaké volby, ať již řádné či předčasné, takže lékaři nemají záruku, že se potřebné změny uskuteční.

    http://www.dekujeme-odchazime.cz/13_duvodu_exodu

    rozbalit záhlaví
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    LICINDA: a částečně souhlasím (samozřejmě: ))
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    MRAKY: rozuím a částečně chápu. Jasně, jak už jsem někde psla "chirurg nepoloží skalpel uprostřed operace - PAUZA!".. v tom případě by měl ale mít možnost po skončení své práce tu pauzu uplatnit. (viz náhradní volno)
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    ROTIK: delka studia mozna zaklada nejake moralni pravo na vyssi plat, ale rozhodne ne vzdycky je to primo umerne platu. spise me napada vice prikladu, kdy tomu tak neni. to je holt fakt.
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    _BENNY: a kdo brání číšníkovi aby si řekl nějakou formou která záleží na něj o víc...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ja teda kdyz jsem si kdysi davno vybiral co budu delat, tak tenhle typ oboru jsem odmitl jako prvni. vzdyt bylo jasny ze je to strasna prace.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    STHENO: pche, brutalne tezky obor, takych tu je... napriklad kamaradka vystudovala prirodovedeckou fakultu a nakonec dela v muzeu za osmicku hrubyho. no a? mel si vybrat lehci. mel prece vedet ze stat neumi odmenovat spravne, ze je stat spatny hospodar.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    LICINDA: ja nevim - prijde mi nelogicke ze to tam neni. na jednu stranu tam existuje duvod, proc tam by mel byt limit, na druhou stranu nevim proc se ten limit nezavadi....
    jsem obcas na telefonu akdyz mi nekdo zavola 3x v noci, tak jsem rano grogy. nejdele jsem byl vzhuru(a pracoval) nejakych 30 hodin - a pak jsem byl nejakou dobu grogy.
    proste mi to nesedi z toho co znam :)

    DESPERADO123: luxusne se ma vetsina. jen o tom nevi a srovnava s televizi a sny.
    ROTIK
    ROTIK --- ---
    _BENNY: A je to zase tady:-).. Číšník nemusí 11 let studovat, nemá tak velkou zodpovědnost... mám pokračovat?
    STHENO
    STHENO --- ---
    _BENNY: casnik nestudoval 6 rokov brutalne tazky obor. nemaka 24 hodin denne, aj ked cezcasy berie. ma moznost sa po case dostat niekde, kde mu daju viac. ???
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    STHENO: jasne. pokud chces fakt prachy a nevadi ti makat 3x vic, bez delat reditelku letoveho provozu.
    STHENO
    STHENO --- ---
    WANAH: vazne? podla akeho meritka je to v poriadku?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    co treba takovej cisnik? ten ma neustale nocni, maka treba 24 hodin v kuse, stabilni plat ma mizerny a co nedostane na tringeltech, to v podstate nema. na stara kolena chytne rakovinu plic ze zakourenyho prostredi.
    WANAH
    WANAH --- ---
    STHENO: Ano
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    jááá! Mám kde bydlet, co jíst, co si oblíknout, jsem zdravá, juchůůů! Akorát tomu bude brzy konec,..
    STHENO
    STHENO --- ---
    _BENNY: tak este raz - na to, aby sa mal ktokolvek v privatnom sektore, musia makat 3x viac. stale je to v poriadku?
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    _BENNY: luxusně znamená zaplatit nájem, uživit rodinu? kdo se v této zemi má luxusně?
    ROTIK
    ROTIK --- ---
    LOPIK:V tom s tebou zásadně nesouhlasím. Pokud člověk musí dělat 300h měsíčně, aby si něco vydělal, tak už to je známka, že je něco špatně. Zdravotní systém v naší zemi nefunguje dobře. Koukni se do statistik, máme nejvíc návštěv lékaře v celé evropě, není tady absolutně žádná motivace, aby se lidé o své zdráví starali. Nevím podle čeho posuzují kvalitu zdravotní péče, ale fakt je ten, že české špičky odchází do ciziny a pomalu se zde hroutí pyramidové vzdělávání. Současný zdravotní systém zatím přežívá jen díky tomu, že je dotován platy zdravotníků.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    STHENO: maji se pomerne stejne jako ostatni, kteri makaj v privatnim sektoru. nemaji se luxusne, nemaji se ani bidne. maji se proste tak jak je prumer v teto republice.
    STHENO
    STHENO --- ---
    _BENNY: kto hovori, ze sa chcu mat luxusne?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    STHENO: v prve rade slo o love a o nic jineho nez o love
    STHENO
    STHENO --- ---
    _BENNY: tu nejde o to, ze chcu BMW, krucinal, stale ti to nedocvaklo?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam