• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DESPERADO123Děkujeme, odcházíme - podporujete lékaře v boji za jejich požadavky?
    Diskuze o lékařské iniciativě "Děkujeme, odcházíme". Vše co s tím souvisí. NO FLAME.

    Důvody odchodů lékařů
    1. České zdravotnictví je dlouhodobě podfinancované - podíl HDP osciluje kolem 7 %, zatímco obvyklý průměr v EU je 10 %. Ze sledovaných zemí OECD jsou za námi pouze Polsko, Mexiko a Korea.
    2. Nízká platba státu za státního pojištěnce, která neodpovídá objemu financí za péči, které tito "státní" pacienti zkonzumují. Neexistence systému komerčního připojištění.
    3. Velké rezervy ve vnitřním chodu zdravotnictví - největší položkou je chaos v lékové politice, kudy utíkají miliardy.
    4. Podivné hospodaření v nemocnicích - předražené zakázky (stavební, nákup přístrojů a léků a pod.). Platy zdravotníků jsou jedinou položkou, za níž nelze získat provizi.
    5. Nízké platy lékařů, které neodpovídají náročnosti povolání, potřebnému vzdělání a prestiži.
    6. Zcela destruovaný systém vzdělávání, který vede k odchodu mladých lékařů do ciziny.
    7. Odchody lékařů do ciziny kvůli lepším pracovním podmínkám. Zůstávající lékaři jsou zatěžováni vyšší odpovědností, než odpovídá jejich kvalifikaci a vyšším počtem přesčasové práce.
    8. Nedodržování zákoníku práce vede k přetěžování lékařů a následně i k možným chybám lékařů, které je vystavují postihu.
    9. V roce 2013 přestane platit výjimka u evropské směrnice o přesčasové práci, která bude klást ještě větší nároky na personální vybavení nemocnic.
    10. Kvůli personálnímu nedostatku, špatné organizaci a neracionálnímu nakládání s finančními prostředky dochází ke zhoršování péče o pacienty, za něž nechtějí lékaři přebírat odpovědnost.
    11. Nesplněné sliby politiků - od roku 1989 jsou lékaři přesvědčováni, že nejprve se musí změnit systém a pak dojde k napravení jejich platů. Doposud se tak nestalo.
    12. Politické strany vedou o zdravotnictví ideologickou válku, přičemž ke změnám je třeba dohoda politiků napříč spektrem, jak je patrné v cizině.
    13. Zdravotnictví je resortem, kde se vystřídalo nejvíce ministrů zdravotnictví, koncepcí a rozdílných pohledů. Stále jsou nějaké volby, ať již řádné či předčasné, takže lékaři nemají záruku, že se potřebné změny uskuteční.

    http://www.dekujeme-odchazime.cz/13_duvodu_exodu

    rozbalit záhlaví
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY: ale chapu, kdyby tak uvazoval kazdy, stat by nefungoval a to by neslo. a tak jesteze mame ty hodne lidi, kteri se vyhradne pro dobro jinych a ne svoje vlastni pretrhnou :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ROTIK: ano, taky muze byt normalnim stavem, ze na to stat dojede, protoze pro nej uz nikdo nebude chtit pracovat. ale k tomu nedojde, tem lidem by se v soukromem sektoru stejne nelibilo :-) a tem lidem kterym je stydno pri pomysleni ze by pracovali pro tenhle mafianskej stat, uz davno neni blby pro nej nepracovat.
    ROTIK
    ROTIK --- ---
    _BENNY: Pokud teda narážíš na tu podmínku, aby všechny přijali nazpátek, tak bych řekl, že na této podmínce dohoda s vládou nevisí.
    ROTIK
    ROTIK --- ---
    _BENNY: určitě, ale jen v tom případě, že se za tebe najde náhrada...
    ROTIK
    ROTIK --- ---
    NINE_OF_NINE: Jak konkrétně ti ta forma vadí? Popř. jak bys to teda jinak udělal, aby to mělo šanci na úspěch..?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ROTIK: no a pak je normalni forma odpovedi, ze proste prijdes diky sve natlakove akci o misto.
    ROTIK
    ROTIK --- ---
    _BENNY: Neřekl bych, že když stávkuješ, tak se automaticky staneš vyděračem. Spíš to značí to, že chceš po státu aby ti změnil podmínky. Normální oficiální cesta protestu.
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    ROTIK: Ja jsem ty body cetl. Cetl jsem take dostupne zdroje z webu(http://www.dekujeme-odchazime.cz/ , http://www.mladilekari.com/ atd.). Coz nezmenilo nic na tom ze s formou akce a retorikou mj. pana Engela nesouhlasim, ale pravo na tom vycestovat za praci protestujicim lekarum neubiram.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ROTIK: normalka ne? vydiram stat, tak on bude nakonec vydirat me. akce-reakce :)
    ROTIK
    ROTIK --- ---
    NINE_OF_NINE: Je to těžký pořád dokola opakovat ty samé věci. Nahoře jsou vypsány všechny body, kvůli kterým tato akce probíhá, tedy nejde jenom o peníze. Navíc je tam nastíněno jak by se to mělo změnit. Nic o tom, že je potřeba brát z veřejného rozpočtu. Jde jen o to, aby vláda měla vůli to změnit. Nic víc. Tebe, pokud nedeláš ve zdravotnictví, by se to vůbec nedotklo. Myslím, že odbory ten vítr nezasely.
    ROTIK
    ROTIK --- ---
    MRAKY: Ve španělsku na ně vláda byla drsná, jěště více pak Regan v Americe, který je všechny vyhodil a zakázal jim vykonávat tuto činnost ve federálních službách. Je otázkou, jestli to byla přiměřená reakce. Podle mě to má hodně daleko k demokratickým principům..
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    ROTIK: aly byly - jen ty reakce byly umerne tomu, co ty odbory byly ochotne udelat.
    je to sice cizina, ale podobne extrmni akce se neporadaji ve svete casti - mrkni se trebas na priklad z nedavne doby - na prikladu spanelskych leteckych kontroleru. Vsimni si reakce vlady. Vubec se s tim nestvali a byli na ne velmi tvrdi...
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    ROTIK: Zasejes vitr...
    ROTIK
    ROTIK --- ---
    NINE_OF_NINE: To přirovnání je opravdu trochu moc, nicméně s jeho prohlášením: "...snad nikdá žádná skupina občanů nebyla vystavená takové dehonestační kampani jako v současnosti lékaři..." plně souhlasím. Marně si snažím vzpomenout na nějakou stávkující skupinu, po které všichni plivali, odvolávali se na jejich přísahu, nazývali je vyděrači a vše měli ještě posvěcené panem prezidentem...
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    To uz je hodne tezky humor....
    Kubek: Lékaři jsou vystaveni tlaku jako Charta 77 - www.lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/kubek-lekari-jsou-vystaveni-tlaku-jako-charta-77-fr8-/ln_domov.asp?c=A110209_132507_ln_domov_hs
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ENKIE: tedy jsi minarchista (zastance konceptu minimalni vlady/statu), jsme na stejne lodi, zbytek radeji proberem jinde ;)

    kazdopadne odmitam ultralevicove ideologie (mezi ktere patri i ty udajne "ultrapravicove") nazyvat pravici, muzeme to relativizovat, dekonstruovat, koukat na to z ruznych uhlu pohledu, ale proste ne, DSSS pravice neni a nebude ani kdyz mi na Nove 20x za sebou reknou ze je. tenhle kolektivisticky vyplach na me moc nefunguje.
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    _BENNY: Podle me to deleni na levici/pravici je dost nevhodny pro popis cehokoliv. Ja treba naprosto odmitam socialismus (statni kontrolu ekonomiky, ktera dovedena do dusledku vede nutne k fasismu), ale na druhou stranu nevidim duvod, proc bych mel podporovat a predevsim PLATIT ochranu zajmu kapitalistu oproti zajmum obycejnych lidi pod nima.

    Tudiz pokud si nejaci anarchiste obsadi primou akci tovarnu a zacnou ji kolektivne spravovat v ramci volneho trhu, prosim. Autoritarska pravice podporujici silou statu zajmy kapitalistu v jejich konkurencnim boji se vsemi ostatnimi pod nima ma podle me k fasismu vzdy blizko - v podstate nevidim duvod, proc bych mel ze svych dani platit ochranu majetku pro sveho sefa, kterou on pouziva proti me.

    Pro me idealni rezim by byl minimalni stat, ktery by slouzil jen k vojensky obrane pred jinymi staty, a zajisteni nejakyho zakladniho poradku vnitrne - aby nedochazelo k nasili, vrazdeni atp. Takovy stat by byl zcela neutralni a prijatelny temer pro kazdyho.

    Smlouvy a jiny prava by vynucoval trh, stejne tak klasicky tridni boj o kontrolu vyrobnich prostredku by mohl probihat volne, pokud by nedochazelo k nejakym nasilnym excesum.

    Neco takoveho by ale mohl zavest jen nejaky nezkorumpovatelny osviceny imperator a brzo by to zdegenerovalo v klasicky stat, ktery je sluzkou kapitalistu.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ENKIE: takze proste klasicka levicarna, spolecnost proti jedinci. spolecnost je vse, jedinec je nula. presne takhle si vyhranenou pravicovou ideologii nepredstavuju ;)
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    _BENNY: Nacismus byl fasismus obohaceny o rasisticky a socialisticky program. Ten socialismus tam byl ale jen jako vyprazdneny termin na oblbnuti delniku, kteri by jinak volili skutecny socialismus/fasismus nabizeny autoritarskou levici.

    Naciste nepocitali se zavedenim skutecneho socialismu, kdy by vse bylo znarodneno a centralne planovano. Tak hloupi nebyli. Mnohem jednodussi bylo dohodnout se s velkokapitalisty, kteri nacisty podporovali, na nejake te forme statni kontroly prumyslu, zejmena pro valecne ucely - v podstate klasicka fasisticka ekonomika, protezujici zajmy armady a velkokapitalistu.
    ROTIK
    ROTIK --- ---
    Dobrý téma na tuto diskuzi :-)...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DESPERADO123: neni. co nechapes na tom ze narodni socialismus je socialismus a ne nejaka vyhranena laissez-faire pravicova ideologie? ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam