• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMICRONAyn Rand
    Forum o spisovatele Ayn Rand a jeji filozofie Objectivismus. Hodne dulezita a zajimava tema, bohuzel skoro vubec neznami v Cechach. Knihy the Fountainhead (Zdroj), Atlas Shrugged, Anthem, We the Living, The Virtue of Selfishness atd. http://cs.wikipedia.org/wiki/Objektivismus http://en.wikipedia.org/wiki/Ayn_Rand (neni clanek v cestine...tsk tsk)
    rozbalit záhlaví
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    ECLECTICA: proč by to mělo být neprozíravé?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ECLECTICA: holt to Ayn brala moc cernobile. pochazela ze zeme, kde likvidace jedince a ideologie sebeobetovani se ve prospech spolecnosti bylo temer absolutni. z tohoto kontextu ma Ayn s tim sobectvim pravdu. ale trosku se na tom absolutismu zasekla.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    GENERALLZ: být sobec je ale i pro sobe velmi neprozíravé... viz ostatně GAF.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    GENERALLZ: Sobectví znamená, že člověk hájí JEN A POUZE své zajmy. Slovo sobectví má kriticky vyznam. TKdyž že to převrátíš na "parazitizmus" (biologizující termín) a tvrdíš, že se tím "popírá ego-individualita", vznikne sice pěkná "kavárenská" úvaha, ale praxe života je jinde.

Selfishness - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Selfishness
    Selfishness denotes an excessive or exclusive concern with oneself; and as such it exceeds mere self interest or self concern. In that it necessarily connotes a disregard for others, it is beyond the act of placing one's own needs or desires above the needs or desires of others (self interest).
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    SCHWEPZ: není znakem egoisty jednat NA ÚKOR někoho druhého nebo v závislosti na někom druhém. kdo na druhém parazituje, využívá někoho, popírá tím své ego - protože jako parazit musí popřít svou individualitu a přizpůsobit se hostiteli.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    GENERALLZ: Ale no táááák :) Greenspen prostě maximalizoval své ego (moc FEDu) a své jmění. Dle jeho blábolivých žvástů se řídili makléři a spekulanti po světě. Prostě - jel si své sobecké zájmy. Že tím poškodil stovky milionů lidí? Jen shoda náhod. Použij rozum! Zvol rozum! Uvidíš, že G. jen hýčkal své sobectví.
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    SCHWEPZ: krást není sobeckým zájmem.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    GENERALLZ: a co když Greenspan právě sledoval jen svůj sobecký zájem - tedy - dostat se na velice vlivné místo, mít moc tisknout dolary a vydělat jmění. To, že dle tebe "zradil" ideály hnutí (Kolektivu), je druhá věc.
    GAF
    GAF --- ---
    GENERALLZ: Asi jsem se stal objektivistou, ještě o tom ale nevim. Jsem totiž člověk co si hledí hlavně vlastních zájmů především a sem tam se snaží zlepšovat život i ostatním, protože sakra, to je společnost kde žiju i já neasi!
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    ENKIE: Greenspan se domníval, že jeho osobním zájmem je popřít to, co považoval za správné. Objektivismus naproti tomu tvrdí, že osobní zájem je nejprve nutné racionálně poznat. Tvrdí, že je důležitý prospěch v dlouhodobém horizontu, a ne okamžitý, výměnou za popření sebe samého.
    Objektivismus tvrdí, že například bankovní lupič jedná proti svému zájmu, pokud se rozhodne krást - i v tom případě, že mu nějaká loupež vyjde.
    GAF
    GAF --- ---
    KEMAL: no tak to nevim, žejo. Ale domnívam se že si boha vůbec nepředstavovala, protože jí přišlo pitomý se zúčastňovat všeobecného potemnění smyslů na téma "nemám příliš schopnost se sebe zastat, tak si vymyslim jinej svět s něčim pěknym, kam se dostanu po desetiletích utrpení"
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    ENKIE: objektivismus nic člověku nepřikazuje. objektivismus jen říká, že realita vyžaduje, aby byl člověk sobec. stejně jako fyzika říká, že když člověk skočí do propasti, spadne volným pádem dolů - ale nepřikazuje mu tam neskočit. ENKIE: to je samozřejmě nesmysl. poznání neprobíhá zpochybněním již poznaného.

ENKIE: tak na tohle se snad ani nedá reagovat. filozofický systém, který v první řadě zdůraznuje důležitost rozumu, podle tebe omezuje rozum??
    problém je, že vy očividně chcete nebýt omezováni realitou. chcete, aby všechno bylo možné. a pokud nějaký filozofický systém s bariérami reality počítá, vidíte ho jako omezující. vy toužíte být osvobozeni od reality. ENKIE: tyto definice existují, a jsou velmi zevrubně popsány, což bys jistě věděl, kdyby ses obtěžoval si alespon něco málo o objektivismu nastudovat, namísto vykřikování nesouvislých vět.

GAF
    GAF --- ---
    ENKIE:
    ENKIE

Heeej! Tos psal ty! Jak můžeš říct to o tom sobci! Čím dál víc vím o Ayn Rand, tim víc se mi líbí. I když jsem zezačátku z nevědomosti kritizoval. Kritizoval něco, co tam nebylo a já to viděl omylem.
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    _BENNY: K tomu ale musis nutne pripojit i nejakou objektivistickou definici "rozumu" a "poznani". A tyhle definice budou muset znacne redukovat tradicni vyznam techto slov, platny v zapadni filosofii uz dve a pul tisicileti.
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    To, co Ayn Rand vytvorila neni v podstate ani filosofie, je to naprosto umely system symbolu, jehoz cilem je omezit lidsky rozum natolik, aby uz nedokazal vnimat a poznavat realitu. Je to trochu jako penize - je to prakticke, muzes s tim snadno pracovat i bez inteligence, odvozovat z toho snadno poucky, a nikdy se nespletes, kdyz dodrzujes predepsany postup. Ale vzdycky to bude jen nejaka reprezentace reality, kterou si vytvorila pani Randova a jeji stoupenci pro snadnejsi komunikaci a spolupraci.
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    Ja mam nekdy pocit, ze jakykoliv uzavreny myslenkovy system vzdy skonci v nejaky tautologii - ze proste ti znemozni dobrat se jakyhokoliv poznani, ktery je vzdy o kus dal, a dospet se k nemu da jen tak, ze ten system jako celek zpochybnis.
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    GENERALLZ: Ja jsem ale myslel, ze objektivismus jednotlivci prikazuje, aby byl sobcem a hajil jen a pouze sve zajmy. Greenspanovym osobnim zajmem bylo stat se sefem Fedu, protoze tak ziska ve financnicko-politicke mafii vyhodnejsi pozici, nez jakou mel predtim - haji tudiz jen sve zajmy.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    GAF: no jak tak poslouchám tebe, tak mám dojem, že si ona představuje boha jako takového toho dědečka na obláčku který stvořil svět z nějaké své kutilské touhy a teď jen občas udělá "tytyty" :))
    GAF
    GAF --- ---
    GENERALLZ: a jo hele a zase se ukazuje...

Špatně jsem poslouchal. Ona zvýraznila, že je v pořádku, když někdo boha objeví a dá o tom důkaz, tak to pak jo. A jasně, dává smysl, že bůh "není" do doby než ho člověk pozná. Stejně jako třeba ta broskev v mojí analogii. Vlastně teď neni ani můj kamarád, protože je někde jinde a ne tady.

Chápu to správně?
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    JUANITA: Greenspan NENÍ stoupencem objektivismu. ano, byl - ale všechno popřel tím, že byl ochotný stát se šéfem Fedu.
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    shodou okolnosti zrovna docitam autobiografickou age of turbulence od asi nejznamejsiho soucasnyho stoupence ayn rand, alana greenspana. jak si vysvetlujete, ze podle 'odpovedi kritikovi' je centralni bankovnictvi jednim z prikladu 'nehorazny iracionality' dnesni spolecnosti, a zaroven nejvetsi objektivista mnoho let takovou instituci ridi a povazuje za nezbytnou?
    GAF
    GAF --- ---
    GENERALLZ: ty máš teda ale trpělivost na druhou stranu, to ti řeknu. Respekt.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam