• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMICRONAyn Rand
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    GENERALLZ: ne, to já odmítl diskutovat s tebou, a vysvětlil jsem ti proč ... pouze vůči čtenářům tohoto klubu prezentuji svou alternativní logickou konstrukci.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    _BENNY: Které koncepty máš na mysli?
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    KEMAL: Odlišuje. Jsou to dvě strany jedné mince. To je dostatečné odlišení.
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    "„[Altruismus] nikdo plně neuplatňuje, nikdo se jím důsledně neřídí, nikdo ho s radostí nepřijímá, ale každý souhlasí s jeho obsahem, s myšlenkou jako takovou. Skutečně kdokoli, koho se zeptáte, od univerzitního profesora po běžného člověka na ulici – všichni vám řeknou, že být sobecký je morálním zlem a obětovat se je morálně ušlechtilé ... Lidé si stěžují, nesouhlasí s tím, aby sloužili jako obětní ovce. Protestují proti tomu, aby se altruismus uplatňoval do všech praktických důsledků. Nedělají to však s morálním přesvědčením. Pokud se vzpírají, dělají to neochotně, spíše zdráhavě, jako by si bezmocně povzdechli ‘bohužel, nejde to, ale co se dá dělat’. Neprotestují s jistotou morálně správného vzdoru.“ Schwartzova přednáška o pojmovém chaosu myslím dostatečně vysvětluje, proč se lidé tak nekonzistentně chovají, a proč altruistickou morálku, která je ve skutečnosti zrůdná a nelidská, považují za dobro, za morální ideál."
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    KEMAL: objektivismus zjevně neodlišuje altruismus a parazitismus. To, kde je v socanské rétorce přitažlivost parazitismu vím, na to nemusím číst žádný článek.

Btw ... líbí se mi tam ten sebe-marketing. " To je pro mě zcela nové pojetí altruismu. Já jsem se domníval, že altruista je skutečně jen ten, kdo dává, nikdy jsem si neuvědomil, že jde o princip, který nutně zahrnuje obě strany. Ale vaše argumenty zní logicky." .... to mi úplně evokuje reklamu na kosmodisk, kde Naďa taky zpočátku nevěřila ale prohlédla :))))
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    ECLECTICA: Nebudu odpovídat na osobní otázky.
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    KEMAL: v tom případě s tebou není potřeba dále diskutovat, protože není správné podporovat ignoranci. ne? já bych tady očekával alespon nějaký zájem, a ne výkřiky typu "Nebudu to dočítat".

A ano: altruismus požaduje a morálně vyzdvihuje obětování. Tečka.

GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    KEMAL: pokud někoho k něčemu NUTÍŠ, jde očividně o parazitismus také. ať už někoho nutíš k čemukoliv.

všeobecně vnímaný význam? nic takového nehraje roli. v dnešním pojmovém zmatku.

KEMAL
    KEMAL --- ---
    GENERALLZ: ten článek nebudu dočítat. Stojí na naprosto šílených mimozemských premisách. Já se bavím o altruismu, ne o něčem co požaduje a morálně vyzdvihuje obětování a je jedno, zda obětování ostatních sobě nebo obětování sebe sama ostatním.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    GENERALLZ: a kdyby se ti nedejboze narodilo nemocne dite, tak bys delal co?
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    GENERALLZ: ano, potvrzuji svůj dřívější názor, že objektivistická definice altruismu je pomýlená. Altruismus jako terminus technicus objektivistické terminologie postrádá základní náležitost náplně pojmu altruismus ve všeobecně vnímaném významu - investice VLASTNÍCH, a absence investice jakýchkoli cizích, prostředků. Pokud dávám, jsem altruista. Pokud dávám a násilím nutím ostatní aby proto dávali taky, je parazitismus, úplně stejně, jako když je nutím aby nedávali a i když přímo od dávajících neberu.

Objektivismus zjevně neodlišuje
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    ECLECTICA: Ne. Ale nikdy nejednám tak, že bych se obětoval.
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    KEMAL: přečti si ten článek. je v něm odkaz ještě na jeden: Přitažlivost altruismu.
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    ECLECTICA: ne, to není vtip. viz odkaz, který jsem nalinkoval o příspěvek níže.

randismus? co je to randismus?? nic takového neznám. aha, ty máš na mysli objektivismus. ano, dá se říct, že mi přináší spokojenost, vyrovnanost a klidnou mysl. ale nekalkuluji neustále, co za něco budu mít. ono totiž nějaké usilovné kalkulování ani není potřeba. stejně jako altruisté nekalkulují, aby se v každém svém jednání vždy obětovali. přijatý etický kodex má každý člověk do značné míry zažitý a zautomatizovaný.

ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    GENERALLZ: jednas vskutku vzdy zistne? ("altruismus je nezistne chovani")
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    KEMAL: ano, přesněji řečeno projevem druhé strany téže mince: projevem parazitismu.

tady je velmi výstižný článek na toto téma: Altruismus a parazitismus

KEMAL
    KEMAL --- ---
    GENERALLZ: ne. altruismus ála GENERALLZ rovná se šílenství. Jde o naprosto zbytečný pojem. Nemusíš vůbec říkat altruismus, stačí říci rovnou čílenství.

To je jako kdybys řekl "stejně jako balón, i míč je objektem jímž se hraje fotbal"
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    GENERALLZ: to s tim znarodnovanim neni vtip?
    Jinak vim, ze je to osobni, ale prinasi ti "randismus" pocit spokojenosti, vyrovnanosti, klidne mysli? Je pro tebe prirozene neustale kalkulovat, co za co budes mit? Libilo by se ti, kdyby k tobe tak pristupovala tva matka?
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    GENERALLZ: jako sorry to že někomu ukradnu fabriku je projevem altruismu ??? tím přeci neobětuju sebe ale jeho. Nebo se snad komunisti rekrutovali z řad vlastníků výrobních prostředků?

O tom zbytku se mi nechce diskutovat, uznávám že v mezích sebou definovaných pojmů máš asi pravdu, jen dodám poznatek z praxe, že je-li např. před soudem projednávána jakákoli věc která není zcela triviální, velmi zřídka zní rozsudek tak že jedné straně vyhovuje ve 100% nároků a druhé 0%. A věř mi, že advokát kompromisy ani nesmí navrhovat ... smí mluvit jen a jedině ve prospěch pravdy strany kterou zastupuje.
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    KEMAL: stejně jako bláznovství, i altruismus je nenormálním vůči lidskému životu.

ECLECTICA: pokud ti to připadá správné, tvoje věc - každý člověk je výsledkem svých vlastních idejí a svých vlastní činů. pokud chceš odpustit, a pokud si myslíš, že každý grázl má automaticky bianko šek na odpuštění, prosím.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam