• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMICRONAyn Rand
    Forum o spisovatele Ayn Rand a jeji filozofie Objectivismus. Hodne dulezita a zajimava tema, bohuzel skoro vubec neznami v Cechach. Knihy the Fountainhead (Zdroj), Atlas Shrugged, Anthem, We the Living, The Virtue of Selfishness atd. http://cs.wikipedia.org/wiki/Objektivismus http://en.wikipedia.org/wiki/Ayn_Rand (neni clanek v cestine...tsk tsk)
    rozbalit záhlaví
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    GENERALLZ: lepsi to byt proste nemohlo, aspon ze tak :-)
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    ach jo. česká média...
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    _BENNY: vida, to jsem nečekal, že si česká média všimnou!
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Do kin jde film od dámy, vedle níž je i Klaus trockista - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/business-ve-svete/clanek.phtml?id=695246
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    vyšlo to slovensky.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    RUDOLF: ono myslim ani nic jineho nez original neni. ja nic jineho nemam.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    _BENNY: malebný jazyk je něco jako antické/římské prvky na stavbách:-)

Ale až Atlas Shrugged budu číst v originále.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ja si poridil kindla a naflakal tam Atlas Shrugged, takze se snad taky brzo podelim :-) zatim muzu rict ze mi vubec neprijde ze by Ayn neumela pouzivat malebny jazyk a neumela vypravet pribeh.
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    RUDOLF: zajímavé postřehy a poznámky z četby :-) Prozatím do toho nebudu vstupovat, abych svými komentáři neprozradil další děj.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    LIMECEJ: ty si snad myslí že ve světě laissez-faire by ztatili accounti práci?:-) máš snad pocit že bohatí v laissez-faire společnosti by prozřeli, spatřili by nicotnost svých model ve feudální aristorkacii, v nabubřelosti, hlouposti a neschopnosti jednat sami za sebe, vzdali se svého decorum, jež je v myslích přibližuje zapomenuté aristokratické minulosti, třpytu zlaté doby, kterou si malomyslně promítají?

Account je od toho aby moderoval tvůrce a klienta pokud samotný tvůrce není schopen. Koukni například na seriáal Mad Men, hlavní postava v sobě nese vlastní nezlomnost ale stejně tak schopnost prosadit vlastní vizi bez kompromisů. Což Roarkovy chybí, nedokáže lidi zapálit pro svoji vizi. Jak říkám Peter by byl skvělý prostředník mezi ním a těma pičkama. Account je od toho aby kontakty udržoval, je to jeho práce, přesně pro někoho kdo rád působí a potřebuje pozornost.

Jinej příklad je ustřední postava Kazanovy Tiché dohody, literatura na úrovni, bez tý strnulosti k uzoufání.
    LIMECEJ
    LIMECEJ --- ---
    RUDOLF: nestiham )
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    GENERALLZ: cywe ta místnost by se Roarkovy nelíbila:-)

LIMECEJ: vždyť říkám že Petr by byl skvělej account.
    LIMECEJ
    LIMECEJ --- ---
    RUDOLF: nevim, jestli bych to nazval laisse-faire. spis mi to pride, ze tam akorat tezi z kontaktu. Ale treba se mi to jen plete s Galtem ))
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    YouTube - Yaron Brook, How to be a Rational Egoist
    http://www.youtube.com/watch?v=6ItB8beYwE4&feature=feedf
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    RUDOLF: jo a taky mně přijde vtipné že laissez-fair tenhle druh buržoazie který Roarka sere, tak podporuje.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Tak ke Zdroji:

rád bych sem psal výpisky častěji, ale moc nestíhám, takže jen oběcně, nikoliv ke konkrétním pasážím:

Ta otázka kterou Ayn vkládá postavám vedle Roarka a na kterou nedokáže Roark ani sám zatím zodpovědět (musím se zřejmě prokousat dalšími 400-500 stranami!?) - tedy co je Roark a čím některé zneklidňuje/pobuřuje, jiné přitahuje: je sám sebou, je schopný, je pracovitý a řídí se vlastní etikou - tak abych uchoval vlastní já vztyčené - tj. důstojnost sám před sebou. Veškeré konflikty jsou konflikty jeho samotného s lidmi, kteří přejímají obecné názory, s lidmy nadutými - s buržoazií:-)

Tj. Petr za a.) měl dám sám na sebe a byl by z něj výbornej account b.) ta jeho letargie a práve otevřeně propuklá nenávist k Roarkovy vychází z toho že ztratil patéř a Roark ji stále má. Naděje v Kateřině, ke které byl schopný zpočátku mluvit otevřeně,, je už zdá se pasé. Ká. vs Dom. - vtipně vybraná jména - poddajnost/obětavost vs. dominance. V případě Dominiky je zajímavá právě to uvědomění si sebé samé a společenských her kolem, na druhou stranu, ta neurčitost, jakási ztráta perspektivy, kterou Roark má - v reál.kom.umění u nás to byla postava intelektuála na scestí:-)

Btw.. tímhle mně Ayn přesně vytáčí: postavám nedovolí si tohle uvědomit, aby mohla dál podávat výčet různých charakterů a mohla ono zjevení odkrýt na konci. Nemluvě o těch hroznejch okatostech, jak si Peter představuje, jak hrozně bude vypadat Dominika, když je jasný že se s ní v knížce setká a bude hrát proti pól Kateřině, právě tím že bude narušovat společenské očekávání v kterých se Petr našel a de iure ztratil.

Postava levičáckého kritika architektury, který staví lid na piedestal je opět spíš profil buržoazie.

Btw. amíci jsou strašný hovádka co se týče architektury, funkcionalismus se v našem prostředí rozmohl s celou modernou a naše kultura (poezie, literatura, film: machatý, fryč, hackenschmied,, fotografie výt.umění apod.) byla hodně postavená na moderně. V tomhle ten jejich boj moc nechápu, ale furt je vidět v amer. filmech, co vnímaj jako krásu a je to k zblití.

Ale k Roarkovy ještě: jako Roarka u nás vídím v různých svérázech od Ladislava Klímy, přeš Haška, Hrabala, Bondyho (hehe, samosebou do jisté míry, jak by vypadal Roark v totalitní zemi:-) až k některým lidem které vídám kolem sebe.
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    Pecina: „Tady bych chtěl poznamenat, že ho nemusí odposlouchávat pouze policie, ale i BIS, čili to může být spíše akce z této strany. Nezdá se mi moc jisté, že by něco takového podnikal ÚOOZ," řekl ParlamentnímListům.cz Pecina. Podle něho Vávrou popisové věci byla běžná praxe před rokem 1989, kdy za politický přečin byli lidé vyhazováni z práce.

Jo, i za komunistu zde byla nezamestnanost, nejen mezi nepohodlnymi, kteri odmitali komunitickym sefum lizat prdele, ale i mezi poslusnou populaci - zejmena mezi zenami - a tyhle lidi to pak meli mnohem horsi nez ted v dobe volneho trhu - ted je snazsi najit praci na cerno. Holt ty ekonomicky problemy se zadnou cernou magii nevyresi ;)
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    Teda ale ta jeho verze je z hlediska praxe trochu pritazena za vlasy. Predstava, ze mu nekdo non-stop v realnem case odposlouchava mobil a uz za hodinu je schopen reagovat na jeho hovory, je naprosto paranoidni. Navic to se da resit novym mobilem z bazaru a twist kartou na nejaky cas, pokud takhle clovek svuj mobil vymeni, trva to tem odposlouchavacum nejakou dobu to zjistit, a je to pro ne celkem narocna operace.

Podle me je to spis tak, ze nejaky korporatni byrokrat z human resources proste vymekne pote, co si zada jeho jmeno do vyhledavace a vypadne mu tuna odkazu na soudni spory a neonacisticky skupiny a clanky v mediich atp. Proste Vavra si neuvedomuje jeste, ze tahle lidska spina neni koncentrovana u policie a ve statu, ale ze je vsude, kde je moc, v kazdy firme, v kazdym cloveku. Holt blbej napad se plest do politiky timto zpusobem, za chyby se plati. Ale ja bych mu pomoh, je mi nejak sympatickej, mozna mame stejny nepratele z moji doby kdy jsem byl anarchista :))
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    VANEK: Celkem bych i veril tomu, co tam ten Vavra rika. Tohle je mala zeme, vse tady ovladaji nejake klany a mafie kamaradicku a podobny korupcnicky bratrstva, napojeny na stat, je to jedna velka spina.

Mel by emigrovat nekam jinam, evidentne asi neco umi, kdyz i v tyhle dobe nema problem ziskavat tolik ruznych zamestnani u korporaci. Ja tedy neonacisty apod. skutecne nemusim, ale v tomhle bych se ho proti fizlum zastal, kdybych k tomu mel prilezitost.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Xixi:

Vávra se v současnosti distancuje od své minulé činnosti v neonacistickém hnutí, kde působil od poloviny devadesátých let, a považuje se za pravicového libertariána ovlivněného politickým myšlení amerických otců zakladatelů a filozofkou Ayn Randovou a říká, že je pro co nejmenší státní moc a co největší svobodu jednotlivce.
    Policie mě ničí. Odevšad mne vyhodili. Bývalý neonacista se rozpovídal | Zprávy | ParlamentniListy.cz – politika ze všech stran
    http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/190898.aspx
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam