_BENNY: no popisuje v čem žije:-) z toho je jasný že popisuje buržoazii, tj. trn v oku pro komunisty:-) dokonce stejně reflektují buržoázní resentiment k feudalismu a nadřazenosti, k lesku minulosti.
imho se to týká asi spíš atlas shrugged.. tady más individuální chvíle souznění v případě hrdinů: (malloy, mike, dominka, gail, roark) v přírodě, doma v prostoru který je ryze soukromý, bez výstřelků - v čisté sounáležitosti - tj. prostě i normální přátelství ayn heroizujue a dává v protiklad k : peter a matka u nich doma; peter, káťa u tooheyho, peter a jeho kolega -- to jsou ty místa kdy dává do kontrastu dva světy, jediného souznění se dostává peterovy a kátě, jež se ale stali obětí ostatních a ztatili sebe, místo aby vyrostli - je tím i naznačen i určitá velikost kterou roark v petrovy viděl, tj. naději, že se stane sám sebou - ke konci si uvědomuje že ho defakto sám zabil, tím že mu pomáhal (jsem opět v říši ideologie, s nejasnými východisky, defincemi apod.)
v rámci sexuality tu slouží kontrast dominika versus peter/roark. v rámci práce je to celkem jasné... ve zdroji je soukrome stavěno versus večírek, večírek je prostor kdy dochází k bujení buržoazie, chvástání apod. Zdravé versum nemocné. A dominika podobna Gailovy těma sračkama umí chodit nepošpiněna. Roark se v ních odmítá koupat. Další rovinou jsou ale demonstrace, divadlo, rady apod. Popisuje celekm jednoducnou dynamiku moci: toohey->kontakty->rady->událost(divadlo,litertaruta,článek,zakázka apod.) - je to jednosměrný provoz, foucalt by se mu smál.. velmi mechanické a velmi mýtické: bestie kterou ovládá toohey, versus svobodní jako roark.. ta bestie může zastupovat kde co, ta otevřenost je magická.. my versus oni, ať jsou čímkoliv.
btw.. ayn je fakt celkem průměrná spisovatelka, u které jde najít spoustu berliček, zbytečných, špatně napsaných míst.. piše ROMÁN a utápí se v nicotnostech, omýlání, píše to pro čtenáře idiota, kterému musí být vše podáno, předžvejkáno. aneb, ocituji z hlavy jednu mylšenku: omlouvám se že jsem vám napsal dlouhý dopis, neměl jsem dostatek času napsat krátký:-)