Ahoj tak se chci podelit o zkusenosti z recyklaci. Ziju v Rakousku a musim rici, ze recyklovat odpad tady lidi i bavi. Jako vetsina tady ziju v rodinnem dome, ktery je rozdelen na bytove jednotky, mam svou zahradku, tudiz tridim i bio odpad, o kterem si myslim, ze je jeden z vetsich problemovych odpadu u nas. Preci jen, kolik bia za den musite vyhodit?? Varime obedy, vecere, snidame, svacime....porad nejake bio. Ktere se da samozrejme skvele zuzitkovat, pokud to jde. Tady i ve mestech vetsich jsou kontejnery i na bio, teda popelnice, jednou tyden je vyvazi a pry i zuzitkuji. Kde tenhle odpad opravdu konci, presne nevim, ale uz od pohledu musim rici, ze verim, ze neni svazeno nekde na hromadnou skladku, jak je to delano u nas. V kazdem meste je pak sberny dvur, do ktereho lze odvest cokoliv, od papiru, nabytek, po elektro. Vse je samozrejme zadarmo. Plasty tridim doma, a castecne i je sbiram. Kelimky od jogurtu, masla, pomazanek ect. vymyvam a skladuju. Nekdy se hodi. Tak samo obaly od tetrapaku, mleko vyplachnu a rodelam a skladuju. Kdyz ho mam hodne, odvazim do sberneho dvora. Sklo samozrejme tridim, jsou tu vsude popelaky zdarma. Ale i tak se mi doma hromadi smiseny odpad. ve vetsine pripadech je to nepouzitelny plast. Folie ve kterych bylo zabaleno maso, obaly od bonbonu..., takove odpadky platim, bud je odvezu do Sberneho dvora, kde zaplatim podle vahy(smiseneho odpadu) 1kg za 4€, neb hodim do popelnice, kterou platim. Moje popelnice se vyvazi jednou mesicne a paltim za ni 20€ na mesic, mame ji ale se sousedy spolecne, a ja tam nehazim temer nic. Jsem moc rada, ze to tady funguje tak skvele, ze zacatku to byl dost nezvyk, ale ted me to fakt bavi, hlavne kdyz vidim, jak dokazu i zbytecnosti pozdeji spotrebovat.
Kelimky od jog. pouzivam na jare jako kvetinacky sazenic, nektere krabicky pouziju treba na domaci pomazanky, atd.
ZRADA: Talirek muzes pouzit i pod kvetinu misto podmisky. treba...