• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZRADARecyklace

Vadí vám všudypřítomné odpadky a nechcete k nim přidávat svoje? Máte něco, co už se vám nehodí, ale je vám líto to prostě vyhodit? Chcete zdánlivě nepotřebné věci co nejlépe využít? Rady, tipy, nápady.
    rozbalit záhlaví
    HAAALA
    HAAALA --- ---
    KRALIK: uživatelé se ozvou mě (telefonicky nebo osobně), já jim sdělím třímístný kód do zámku (žádný klíče) a pak už je na nich, jestli tam budou chodit a co tam budou nosit. Za tu dobu, co to funguje, pár lidí nejspíš odpadlo, jednou někdo sebral zámek, nebo ho někdo nechal otevřenej a nekdo si ho vzal. Jinak to funguje a lidi tam dávají jen to, co tam patří.

TAMARIX: Přehazuju to podle potřeby, zatím jsem to dělal asi čtyřikrát. Práce je na tom málo, spíš občas prohrábnout, skouknout, jestli to není moc suchý / mokrý, a ideálně prohodit pilinama. Přespolní berem, ale "konkurence" Na Hroudě je tvrdá :) - upřímně nevím, jak reálný by bylo vozit kompostovatelnej odpad z Motola do Strašnic, ale to ponechám na tvým uvážení.
    IMHO je ideální se dohodnout s MČ a Ekodomovem, určí se místo na obecním pozemku, kde s tím MČ nemá problém, Ekodomov přesvědčíš, že se o to budeš starat a že seženeš pár kompostujících, a je to.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    JFM: No, z těhlech kontejnerů to má jít všechno do Diakonie Broumov a taky jsem viděla jak jeden takový kontejner vybírají a oblečení přendavají do dodávky s nápisem Diakonie Broumov. Co se s tím děje pak? Je možné, že něco končí v sekáčích, ale něco určitě jde potřebným (např. při povodních je Diakonie Broumov často zmiňovaná). Popravdě řečeno je mi docela jedno co se s tím oblečením děje, hlavní je, že dostane další šanci.

HAAALA: Luxus! Jak často se v tom musíš šťourat a kolik práce to celkově obnáší? Nebyl problém s instalací (povolení apod.)? Vzal bys do party i někoho "přespolního"? Vím, že by bylo smysluplnější zřídit něco takového tady (Praha 5 - Motol), ale s mím přístupem je to těžký..
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    HAAALA: zajimavy. uzivatele maji vlastni klicek, jsou nekde "registrovani" nebo to ma "verejnou diru" a kdejakej magor ti do toho muze nasypat co se mu zlibi? hadam, ze nahore to zadnou diru nema, byla by prece jen dost vysoko a zamky na kod taky svedci o "reg. uzivatelich" -- tohle funguje jak? zavolam ti a dohodnu se s tebou jakozto spravcem?
    HAAALA
    HAAALA --- ---
    KRALIK: ve Strašnicích... instalovali jsme ho v říjnu 2009, takže je tu necelý rok a půl. Kompostér dodal Ekodomov, já jsem jeho správce. Obnáší to kompost občas přeházet a kontrolovat vlhkost (původně traktovaná představa, že je to totálně bezúdržbový model, vzala rychle za své). Kompostuje nás cca 10, původně jsem si myslel, že na sídlišti se přidá víc lidí, ale zase - plní se to uměřeně, takže to nakonec asi bude zhruba přiměřené množství kompostujících.

Zvenku takhle:

A zevnitř:
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    HAAALA: pust si trochu hubu na spacir... zajimava myslenka. kde/jak se staras/... ?
    my kompostujem na vlastni zahrade a pac temer vsichni kolem nas maj taky zahradu, muzou delat (apredpokladam, ze delaj, neb co by jinak s travou ze zahrady?) to samy.
    HAAALA
    HAAALA --- ---
    a propos co komunitní kompostování v Praze? kompostuje někdo z vás takhle? já jsem jeden komunitní kompostér zřídil, starám se o něj a všechno zatím funguje hladce...
    JFM
    JFM --- ---
    Bioodpady: Pokud máte možnost spotřebovat klasickým kompostováním na vlastní zahradě, jde asi o nejlepší využití. Hromadně svážený bioodpad, viz např. EVIN ten se zpravidla zpracovává na bioplyn - protože se nedá dost dobře vytřídit na další biologické využití, zpracovatel neví, jestli odpad neobsahuje nežádoucí příměsi. Bioplyn je také často využíván ve spalovnách, kde se likviduje ostatní odpad, za který platí EVIN měsíčně 20 euro za popelnici. Nic proti recyklaci, sám se o ní snažím. Ale zrovna Rakousko je případ toho, jak si zelení vychcánci udělali pomocí "eko" nařízení výhodný kšefty pro zpracovatele odpadů - samozřejmě je tam výsledek o něco lepší než u nás, ale "Folie ve kterych bylo zabaleno maso, obaly od bonbonu..." končí stejně buď na skládce v Esterajchu, v horším případě u nás, např. u Středokluk.
    PIPPO_SPARK
    PIPPO_SPARK --- ---
    JFM: vis,ze se ani nedivim?
    JFM
    JFM --- ---
    TAMARIX: Co se týče kontejnerů na oblečení POTEX, což má být charitativní projekt, tak neznám podrobnosti. Bohužel jsem předem skeptický po tom, co jsem zažil v jednom azylovém domě v Bubenči, kde jsem z dobré vůle opravoval počítače v kanclu. Tam se taky dalo odevzdat oblečení, boty, apod. Většina končila v sekáčích, "klientům" azyláku se dostal jen největší póvl. Výdělek z prodeje sekáčům končil v neprůhledném hospodařením církevní organizace, která azylák provozovala. Takže k recyklaci sice došlo, ale jiným způsobem, než většina darovatelů předpokládala.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ZRADA: si to zakaž ;) i když, to jde asi jenom u prémiovky, což?
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    U toho kompostovače jsem se i docela zasmál při vzpomínce na to, jak jsem teď na našem venkovském velkostatku vyrobil brutální kompostér na asi tři kubické metry trávy, plevele, větviček, a jiných bio věcí. Vyrobil jsem ho ze starých palet, původně použitých k transportu knih z Číny až k nám :-) Co může být ekologičtějšího? Počítám, že ho v létě naplním tak za tři měsíce a pak bude dělat vedle další...
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    VIRUS31: Celkem je i ignoruju, ale mám pocit, že to prostě něco znamená... Jen nevím co! :/
    VIRUS31
    VIRUS31 --- ---
    ZRADA: tak palce jednoduse ignoruj a budes mit o starost min ;)
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    (Mohli byste prosím palce dolů komentovat? Nebo je nedávat? Je to matoucí...)
    EVIN
    EVIN --- ---
    *EVIN: nebo potom tyhle
    EVIN
    EVIN --- ---
    MVEK: uff no ty vado, mas pravdu cena je mnohem vyssi, nez jsem si myslela, jsou tady drahe hlavne ty bakterie Bokashi, ktere jsou tu dulezite.

Takze bych teda vzhledem k cene volila tenhle za 99,- na sacky , sacky jsou 100% rozlozitelne a snadno dokoupitelne, nebo potom " target="_blank">tyhle.
    TAMARIX: Ten co jsi mela je taky v pohode, vlozis sacek a vyberes.
    Ale nejlepsi i na udrzovani je keramicka. Plasticka smrdi a kovove nevim.

Jinak super rady i prodej bio potravin primo ze statku muzete cekovat http://www.bio-info.cz/
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    EVIN: Ten kompostovač vypadá dopře. Co pak s kompostem nevidím jako problém - vysypat se to dá všude. Když jsem ještě měla koš na bioodpad http://www.mevatec.cz/index.html?pod=/_3564-odpadkovy-kos-na-bio-odpad---bio-mat-combi-10-l-.htm , vozila jsem to pak vždycky domu vysypat na kompost, takže i takhle se to dá řešit. S tím kompostovačem máš osobní zkušenost? Vyžaduje to nějaké speciální zacházení? Nehnije to v tom nebo neplesnivý?
    VIRUS31
    VIRUS31 --- ---
    TAMARIX: supr dik, toulcuv dvur mam kousek od baraku, jak tak koukam.
    MVEK
    MVEK --- ---
    EVIN: Vypadl ti odkaz "tady", takže tu máme jen obrázek. Navíc 300,- by bylo fakt málo, asi to mělo být 3000.

Ale hlavně u těchhle věcí by to chtělo osobní zkušenost. Na zahradě nám stojí kompostér, a jedinou výhodou je, že se nerozlézá, ale vyndat to z něj spodem je blbost, stejně jsem musel po dvou letech ho z hromady stáhnout, zpracovat ji a naházet zpátky. Jinak se dala po roce vybrat lopatka z každé strany...
    EVIN
    EVIN --- ---

TAMARIX:
    tendle kompostovac je skvely, premeni ti bio odpad na kompost uz do 4 tydnu. Sice stoji mam pocit okolo 300,- ale je to varianta, jak s bio odpadem zatocit :) ted se ale nabizi otazka, na co pak kompost pouzit? Hm v panelaku je ti to asi dost k nicemu, pokud nemas doma mensi zahradku v kvetinacich, ale co treba pred domem, pred vchodem, kdysi byly sluzby, sbirani odpadku pred domem a uprava travniku...muze se z tebe stat maly zahradkar :D vysadis si venku pred vchodem kvetiny atd. ale to je dost naivni predstava co :)) no nevim, tady si muzes pocist vic, ale vsude tady konci bio na kompostu.

Jinak tady je kos ktery mam doma, plast, papir a plech.

TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    VIRUS31: Ještě upřesnění k Toulcovu dvoru a hliníku: http://www.toulcuvdvur.cz/3942-sber-drobneho-hlinikoveho-odpadu . A ta firma v Mníšku se jmenuje Alutherm (http://www.alutherm.cz/).

Já jsem byla v Praze ve sběrném dvoře jednou a když jsem na pány ve vrátnici zamávala taškou s plechovkama, tak mávli rukou a bez nějaké kontroly mě pustili dál. Myslím, že ta občanka se kontroluje spíš, když bys tam přitáhnul extrémně hodně odpadu. Každopádně nevím jak je to s hliníkem ve sběrných dvorech, jestli ho berou zvlášť nebo ho prostě hodíš do kovů. Ještě mě napadá, že na Praze 10 kromě Toulcáku je kontejner na hliník snad ještě na úřadě MČ Praha 10 a na MŽP, ale nechci kecat..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam