• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZRADARecyklace
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ad kompostování, ale mně to nepřijde zase tak výhodné. Vždyť většina toho bioodpadu může dát energii ve spalovně, a pak je z toho aspoň užitečný popel, který vyplní lépe ty nerozložitelné odpady, se kterými skončí na skládce. Vlastně já mám naopak dobrý pocit, že vyhodím také něco, co se lehce rozloží.

A jinak využití bioodpadu na bioplyn je ale určitě také dobré, imho tyhle elektrárny by mohly právě stát proti solárním jako zálohy.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Hlavně není špunt jako špunt, existují i takové podivné asi plastové náhražky, nebo různé více či méně drobné.
    MVEK
    MVEK --- ---
    THOMASMORTA: Co jsem se ptal snad i EKO-KOMu nebo na třídící skupině na FB, tak si umí ta víčka vytřídit, ale sám to občas separuji, když mám náladu (minimálně víčko dávám do pastu). Takže buď separovat, nebo ne, ale vždycky obal do nádoby na kartonové obaly - tetrapacky (oranžový).

A ohledně přehledu, co kam, včetně pár dotazů a detailů je v mém obsáhlém aktualizovaném článku tady: http://mvek.net/11-obecne/jak-tridit-odpad-a-kudy-se-k-nam-vrati/ (akorát někdy musím ještě z těch komentářů vyseparovat pár odpovědí a dát do článku).
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    CHANA: Fakt jen košer? ;-)
    CHANA
    CHANA --- ---
    KOPRETKA: Díky, vyzkoušíme:)

Tímto oznamuji, že přijímám nabídky špuntů od veškerých KOŠER vín!
    (Chceme mít košer nástěnku:))
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    THEO_PHIL: Zkus je hodit na tržiště tady na Nyxu nebo na Aukro od korunky. Byla by škoda to vyhodit. ;-)
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    CHANA: nesnažila, ale sbírám špunty od vína. mám je v krabici od bot a nikdy sem nějaký hemžení octomilek kolem krabice nezahlédla. babička jednou dělala korkový věnec na dveře, pokud vím, taky si na octomilky nestěžovala. ono asi když to víno uschne, tak je neláká.
    CHANA
    CHANA --- ---
    Zalíbila se mi nástěnka z korků, která je té stránce, jak se na ni odkazoval PIPPO_SPARK: a rozhodli jsme se s mužem, že si ji vyrobíme. Mám ale strach jestli nám okolo nástěnky nebudou poletovat octomilky, kvůli zbytkům vína na korkách. Vyráběl jste někdo někdy něco podobného?

Samozřejmě se budeme snažit i o křeslo, ale raději pomalu:)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Mam ted hromady videokazet systemu U-matic. Ale pochybuju, ze se da nekde udat...tak z toho vyndavam pasky a plasty davam do plastu, kovy asi vodnesu do sberny...ale stejne mi pripada, ze je to skoda...poctiva japonska prace ze 70. let :-(
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    VIRUS31
    VIRUS31 --- ---
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Chtěl bych poprosit majitele klubu, jestli by nemohl vyvěsit na nástěnku takové ty chytré letáčky, které říkají, co všechno patří do kterého kontejneru - u některých obalů fakt nevím, jestli je to papír nebo plast.

Případně by mě zajímalo, jak by se měly recyklovat tetrapaky s plastovými (obvykle šroubovacími) otvory - bývají to většinou trvanlivá mléka, ale také dražší džusy... Mám je dát k tetrapakům nebo rozložit na součástky?

A kam mám vyhazovat stanioly a podobné kovové obaly? Neříkejte mi, že obal od čokolády je natolik znečištěný, že nejde recyklovat...
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    JFM: No, z těhlech kontejnerů to má jít všechno do Diakonie Broumov a taky jsem viděla jak jeden takový kontejner vybírají a oblečení přendavají do dodávky s nápisem Diakonie Broumov. Co se s tím děje pak? Je možné, že něco končí v sekáčích, ale něco určitě jde potřebným (např. při povodních je Diakonie Broumov často zmiňovaná). Popravdě řečeno je mi docela jedno co se s tím oblečením děje, hlavní je, že dostane další šanci.

HAAALA: Luxus! Jak často se v tom musíš šťourat a kolik práce to celkově obnáší? Nebyl problém s instalací (povolení apod.)? Vzal bys do party i někoho "přespolního"? Vím, že by bylo smysluplnější zřídit něco takového tady (Praha 5 - Motol), ale s mím přístupem je to těžký..
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    HAAALA: zajimavy. uzivatele maji vlastni klicek, jsou nekde "registrovani" nebo to ma "verejnou diru" a kdejakej magor ti do toho muze nasypat co se mu zlibi? hadam, ze nahore to zadnou diru nema, byla by prece jen dost vysoko a zamky na kod taky svedci o "reg. uzivatelich" -- tohle funguje jak? zavolam ti a dohodnu se s tebou jakozto spravcem?
    HAAALA
    HAAALA --- ---
    KRALIK: ve Strašnicích... instalovali jsme ho v říjnu 2009, takže je tu necelý rok a půl. Kompostér dodal Ekodomov, já jsem jeho správce. Obnáší to kompost občas přeházet a kontrolovat vlhkost (původně traktovaná představa, že je to totálně bezúdržbový model, vzala rychle za své). Kompostuje nás cca 10, původně jsem si myslel, že na sídlišti se přidá víc lidí, ale zase - plní se to uměřeně, takže to nakonec asi bude zhruba přiměřené množství kompostujících.

Zvenku takhle:

A zevnitř:
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    HAAALA: pust si trochu hubu na spacir... zajimava myslenka. kde/jak se staras/... ?
    my kompostujem na vlastni zahrade a pac temer vsichni kolem nas maj taky zahradu, muzou delat (apredpokladam, ze delaj, neb co by jinak s travou ze zahrady?) to samy.
    HAAALA
    HAAALA --- ---
    a propos co komunitní kompostování v Praze? kompostuje někdo z vás takhle? já jsem jeden komunitní kompostér zřídil, starám se o něj a všechno zatím funguje hladce...
    JFM
    JFM --- ---
    Bioodpady: Pokud máte možnost spotřebovat klasickým kompostováním na vlastní zahradě, jde asi o nejlepší využití. Hromadně svážený bioodpad, viz např. EVIN ten se zpravidla zpracovává na bioplyn - protože se nedá dost dobře vytřídit na další biologické využití, zpracovatel neví, jestli odpad neobsahuje nežádoucí příměsi. Bioplyn je také často využíván ve spalovnách, kde se likviduje ostatní odpad, za který platí EVIN měsíčně 20 euro za popelnici. Nic proti recyklaci, sám se o ní snažím. Ale zrovna Rakousko je případ toho, jak si zelení vychcánci udělali pomocí "eko" nařízení výhodný kšefty pro zpracovatele odpadů - samozřejmě je tam výsledek o něco lepší než u nás, ale "Folie ve kterych bylo zabaleno maso, obaly od bonbonu..." končí stejně buď na skládce v Esterajchu, v horším případě u nás, např. u Středokluk.
    PIPPO_SPARK
    PIPPO_SPARK --- ---
    JFM: vis,ze se ani nedivim?
    JFM
    JFM --- ---
    TAMARIX: Co se týče kontejnerů na oblečení POTEX, což má být charitativní projekt, tak neznám podrobnosti. Bohužel jsem předem skeptický po tom, co jsem zažil v jednom azylovém domě v Bubenči, kde jsem z dobré vůle opravoval počítače v kanclu. Tam se taky dalo odevzdat oblečení, boty, apod. Většina končila v sekáčích, "klientům" azyláku se dostal jen největší póvl. Výdělek z prodeje sekáčům končil v neprůhledném hospodařením církevní organizace, která azylák provozovala. Takže k recyklaci sice došlo, ale jiným způsobem, než většina darovatelů předpokládala.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam