• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZRADARecyklace
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    MVEK: Veškerý bordel se z toho vypálí, když to roztaví v peci. Fakt bych neřešila, že to není vymytý, jsou v tom kousky umělé hmoty apod.

Myslím, že ty víčka "z divného plastu" patří normálně do plastu. Hliníková separovat zvlášť a odevzdávat třeba na Toulcák - http://www.toulcuvdvur.cz/3942-sber-drobneho-hlinikoveho-odpadu nebo odvést/poslat do Mníšku do firmy Alutherm http://www.alutherm.cz/ k dalšímu zpracování.
    MVEK
    MVEK --- ---
    A hlavně s tím "dozvěděním se" jsem myslel, jestli takové ty drobné věci stejně nezakopnou někam do směsného odpadu, nebo tak. Jsem takhle řešil párkrát šroubky, jsem měl něco, z čeho byla spousta šroubků a hřebíků.
    MVEK
    MVEK --- ---
    KLOUCZEK: Škoda, že se jen tak asi nedozvíme (nebo jste se někdy ptali?), jak moc tohle má smysl. Myslím tím proto, že některá víčka mají třeba plastový vnitřek, není to čistě jen kov, u jiného odpadu je také často nějaký ten plast, nebo velké znečištění a kazící se zbytky. Už vidím, jak někdo vymývá plechovku od technické barvy. Ale třeba i plechovka od masa, paštiky apod. Vždyť to je dost vody a často odmašťovacích prostředků, to mi už ani ekologické moc nepřijde.

U víček jogurtů je zase problém, že spousta jich je už plastových, ale z takového divného, a netuším, zda je to jeden z těch, co patří do plastu. U některých mi to přijde jako směsice s kovem.
    KLOUCZEK
    KLOUCZEK --- ---
    CWRCEKK: my nosíme plechovky, víčka od piva a podobný věci (tak 1 igelitka za 3 týdny) do sběrnýho dvora do kontejneru na železo. Ono se to nezdá, ale i kovovýho odpadu člověk vyprodukuje docela dost.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ale jo, já bych to bral:-D.
    V duchu ekologie se snažím smýšlet neustále, aspoň trochu, i když zase nějaké hluboké znalosti o ekologii ani recyklaci nemám, ale mohl bych vytahat pár věcí z toho svého článku do záhlaví a ten samotný aktualizovat dle některých informací odtud.

Ale jsem celkově i na NYXu poměrně nový, takže pokud je tu někdo, kdo po tomto klubu moc touží, a přitom bych byl v žádosti před ním, můžeme se dohodnout.
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    Klub na prodej. První zájemce dostane tenhle klub. Přesouvám se na síť.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ty kovy by mě také zajímaly, jako asi u většiny sběren není problém jim tam jen tak hodit nějaký ten kov, ale asi mě brzy vyženou, pokud bych jim tam dával zapáchající (se zbytky):-).

A samozřejmě hliníková víčka od jogurtů od Hollandie se dají posílat jim a sbírat body, některé VŠ mají nádobu na hliníkové plechovky (někde jsem to viděl na VŠE). Ale víc nevím.
    CWRCEKK
    CWRCEKK --- ---
    ahojte:)...mam taku otazocku, zaujimalo by ma kde sa tu v prahe daju recyklovat kovy ako napriklad plechovky, konzervy a tak dalej....u nas na Slovensku je beznou praxou, ze mame zberne kontajnery okrem papiera, skla, bioodpadu aj na kovy. Poradi mi niekto?
    LUDO
    LUDO --- ---
    COPPY: dik, ma to tak napadlo pri tej predchadzajucej diskusii
    COPPY
    COPPY --- ---
    LUDO: tady je zrovna stručný článek o tom, co vše se při spalování plastů uvolňuje: http://lisovna-plastu.blogspot.com/2011/01/je-dobre-spalovani-plastu.html

doufám, že doma nepřikládáš do kamen petkama!.)
    _SRANDA_
    _SRANDA_ --- ---
    Dumpingem se nejčastěji rozumí prodej vyváženého zboží za hranicemi levněji, než v zemi výroby. Jindy se rozumí dumpingem prodej zboží za hranicemi se ztrátou (pod výrobními náklady). Tím se do cílí toho, že ostatní výrobci přestanou být konkurenceschopní. Dumpingové zboží poté tedy převezme kontrolu na trhem a zboží rapidně zdraží, takže jsou všichni nuceni si kupovat toto zboží silně nad cenou a tím se vyrovnají předchozí ztráty. Nejrozaznutější byla aferá s PennyMarketem (tusím maso).
    U toho píru dochází k něčemu podobnému. Vykupují od Super/hyper makretů papír za vyšší cenu (kterám naš odpadové firmy nemohou konkurovat) a ten poté odváží do jiné země, ze které se k nám dostává recyklovné papírové zboží, tím dochází k ničení našeho trhu s recykláty. Tož tak nějak :-)
    _SRANDA_
    _SRANDA_ --- ---
    ZRADA: Nejsu z Brna, ale bydlel jsem tam delsi dobu. Je tam spalovana - ted nevim jak se menuje - kam se to svazi a pali. Ale finanční koleběh opravdu neznám.....
    Ale ted me pobavil dumping na papiru, kdy německá firma platí super/hyper marketum vyšší cenu za papír, aby ho firma odvezla do němec a ti nam pak prodali zpet hotove vyrobky... bohuzel nemuzu rict z jakeho to mam zdroje a vpodstate ani to ze to vim, tak premyslim jak tuto informaci zoficialnet.
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    MAARISTAAN: Tady už to pár dní je... :)) Bohatá čtvrť nebo co :))
    MAARISTAAN
    MAARISTAAN --- ---
    ZRADA: U nás na sídlišti oblečení v taškách u kontyšu nevydrží déle než den. Speciální kontejnery fakt nejsou potřeba :-)
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    Mám dotaz k oblečení: u kontejneru tady na sídlišti (Středočeský kraj) se válí oblečení, v tašce, asi dětské, nevím. Já to brát domů nebudu, prát to nebudu, ale je to škoda; v nějakých oblastech by se hodilo. Co s tím, když sběrný kontejner je daleko? Nějaký zařídit? Poslat tu tašku někam? Dík.
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    _SRANDA_: Ty jsi z Brna? To víš, že tam tím topí? Platí za to, nebo lidé platí za to, že se petek "nechají zbavit"?

Musím se zeptat tady v obci, kdo vlastně co platí za tříděný odpad... Jsem v té oblasti trochu mimo.
    _SRANDA_
    _SRANDA_ --- ---
    ZRADA: To nemam predstavu, ale kažopdaně na to aby doslo k co nejlepsimu spalování s minimálním množstvím splodin (ktere se pak ještě filtrují), tak je potřeba "trochu" tepla/energie dodat. Ale nemuselo by být špatné se na to zeptat třeba v brněnské spalovně, kde "topí" jen PETkama.
    LUDO
    LUDO --- ---
    Ako je to vobec so skodlivymi splodinami pri spalovani PET flasi a pod?
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    _SRANDA_: Kolik tepla dá láhev od pepsi (1,5 l)? 200 kJ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam