• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZRADARecyklace

Vadí vám všudypřítomné odpadky a nechcete k nim přidávat svoje? Máte něco, co už se vám nehodí, ale je vám líto to prostě vyhodit? Chcete zdánlivě nepotřebné věci co nejlépe využít? Rady, tipy, nápady.
    rozbalit záhlaví
    MAARISTAAN
    MAARISTAAN --- ---
    EWUSHA: Tak se omlouvám, i tady říkají, že kelímky a spol. vyplachovat:

YouTube - Podívejte se co se stane s plasty, které vyhodíte
    http://www.youtube.com/watch?v=y_O7YPaJIA4
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    MAARISTAAN: ne všechny plastové obaly jdou do spalovny viz http://www.pesl.cz/cz/vykup.htm
    ale když jsou nadrcené, tak spíš záleží na tom, aby tam nebyl hliník než zbytky jídla. Jinak mají odběratelé tříděného odpadu vysoké požadavky na čistotu.
    MVEK
    MVEK --- ---
    WERKA: Trochu bych měl strach dávat takovýhle plast do myčky umí být pěkně horká, tak jsem to zatím nevyzkoušel.

_SRANDA_: V pohodě, však se nehádáme, a já občas píšu složitě.
    _SRANDA_
    _SRANDA_ --- ---
    MVEK: Promin, ja jen nejak nepobral to "ale i tak je to smíšený,"
    COPPY
    COPPY --- ---
    omlouvá se za OT.
    článek není jen o pedologii, ale je o využití bioodpadu .. a hlavně politice :/
    Půda v Česku přestává rodit – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/ekonomika/225746-puda-v-cesku-prestava-rodit.html
    WERKA
    WERKA --- ---
    MVEK: Dělám to podobně, občas nějaký kelímek (třeba od margarínu) přihodím nahoru na myčky do míst, kde už mám pochybnosti, že by to nádobí umylo OK - na spláchnutí největšího svinstva to stačí.
    U tetrapacků jsem myslím někde četla výslovné upozornění, že se vyplachovat mají. U kelímků to bylo vždycky spíš upozornění ve smyslu odstranit největší humus
    MVEK
    MVEK --- ---
    _SRANDA_: To jsem neříkal. Já se právě pozastavoval nad tím, že CD jsou nebezpečný odpad. Nic takového jsem nenašel.
    _SRANDA_
    _SRANDA_ --- ---
    MVEK: Směsný a nebezpečný odpad je to samé? To snad NE !!!! To je jak vyhoazovat baterky do kontejneru pro směsný.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    GILLIATT: V malém množství se prý můžou dávat do plastů, ale také bych asi spíš volila tu směs. A hlavně prevence - předcházet vzniku odpadních CD. ;-)
    MVEK
    MVEK --- ---
    Plastové obaly a vyplachování - z různých zdrojů včetně EKO-KOMu nebo které společnosti, jsem došel k tomu, že optimálně by se měly ty obaly lehounce opláchnout, nebo odstranit velké zbytky, ale stejně to opět je spíše kvůli zapáchání kontejnerů, než kvůli třídění. Totéž jsem četl o kartonových krabicích, že je jen lehce vypláchnout.
    U nás to řešíme tak, že kelímky dám do dřezu, něco nad nimi umyju, a pak jen lehce doopláchnu, protože jinak bych s tím už později manipulovat nechtěl.

CD nebezpečný odpad? Tak to jsem neslyšel, ale i tak je to smíšený, podobně jako blistry od tablet, kde je to také kov a plast, a ty se mají prý (informace stará asi 8 let) podle EKO-KOMu dávat do směsného.
    _SRANDA_
    _SRANDA_ --- ---
    GILLIATT: Jeslti se nemýlím, tak CD je "nebezpečný odpad" tedy na sběrný dvůr.
    MAARISTAAN
    MAARISTAAN --- ---
    KLOUCZEK: Plastový obaly se nevyplachují, plast se ve spalovnách roztavuje ... apropo, získat vodu něco stojí, proč plýtvat vodou na odpad? To jde trochu proti myšlence ekologie, ne?
    KLOUCZEK
    KLOUCZEK --- ---
    MVEK: no právě, nebude se jim s tím chtít patlat a tak to pošlou prostě dál. Myslím si, že obce kovovej odpad stejně pak prodávaj do nějakýho kovošrotu a tam už se to železo separuje elektromagnetem...tam už neřešej nic :-))
    Jinak s tím vymýváním, třeba plastových obalů od potravin, má se to dělat nebo ne?
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    A kam se starými cédečky? Někde čtu, že do plastu a jinde zase, že ne. A co obaly od CD a kazet? Jaký je to vlastně druh plastu? A kazety samotné (ty já teda nevyhazuju, ale co kdyby)
    MVEK
    MVEK --- ---
    TAMARIX: Měl jsem na mysli spíš to, že se třeba ve sběrně nebude jim chtít patlat s takovým zapáchajícím nevymytým odpadem.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    MVEK: Veškerý bordel se z toho vypálí, když to roztaví v peci. Fakt bych neřešila, že to není vymytý, jsou v tom kousky umělé hmoty apod.

Myslím, že ty víčka "z divného plastu" patří normálně do plastu. Hliníková separovat zvlášť a odevzdávat třeba na Toulcák - http://www.toulcuvdvur.cz/3942-sber-drobneho-hlinikoveho-odpadu nebo odvést/poslat do Mníšku do firmy Alutherm http://www.alutherm.cz/ k dalšímu zpracování.
    MVEK
    MVEK --- ---
    A hlavně s tím "dozvěděním se" jsem myslel, jestli takové ty drobné věci stejně nezakopnou někam do směsného odpadu, nebo tak. Jsem takhle řešil párkrát šroubky, jsem měl něco, z čeho byla spousta šroubků a hřebíků.
    MVEK
    MVEK --- ---
    KLOUCZEK: Škoda, že se jen tak asi nedozvíme (nebo jste se někdy ptali?), jak moc tohle má smysl. Myslím tím proto, že některá víčka mají třeba plastový vnitřek, není to čistě jen kov, u jiného odpadu je také často nějaký ten plast, nebo velké znečištění a kazící se zbytky. Už vidím, jak někdo vymývá plechovku od technické barvy. Ale třeba i plechovka od masa, paštiky apod. Vždyť to je dost vody a často odmašťovacích prostředků, to mi už ani ekologické moc nepřijde.

U víček jogurtů je zase problém, že spousta jich je už plastových, ale z takového divného, a netuším, zda je to jeden z těch, co patří do plastu. U některých mi to přijde jako směsice s kovem.
    KLOUCZEK
    KLOUCZEK --- ---
    CWRCEKK: my nosíme plechovky, víčka od piva a podobný věci (tak 1 igelitka za 3 týdny) do sběrnýho dvora do kontejneru na železo. Ono se to nezdá, ale i kovovýho odpadu člověk vyprodukuje docela dost.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ale jo, já bych to bral:-D.
    V duchu ekologie se snažím smýšlet neustále, aspoň trochu, i když zase nějaké hluboké znalosti o ekologii ani recyklaci nemám, ale mohl bych vytahat pár věcí z toho svého článku do záhlaví a ten samotný aktualizovat dle některých informací odtud.

Ale jsem celkově i na NYXu poměrně nový, takže pokud je tu někdo, kdo po tomto klubu moc touží, a přitom bych byl v žádosti před ním, můžeme se dohodnout.
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    Klub na prodej. První zájemce dostane tenhle klub. Přesouvám se na síť.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam