• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZRADARecyklace
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    Před 50ti lety se možná staniol ještě používal, ale dneska už vůbec. Cín je už moc drahý. Jediné, co se ještě podobného používá je fólie z olova, třeba na některých flaškách vína, ale to je spíš vzácnost.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    MVEK: No tak výroba hliníku bude jednoznačně dražší než výroba plastu. :-)
    MVEK
    MVEK --- ---
    Asi to bude skutečně alobal (a o tom, co je přepych, zda ten hliník, nebo plast by se mohla vést další diskuse). Nicméně pod alobalem jsem si vždy představoval pevnější materiál, jako se prodává na domácí použití, zatímco ten z čokolád se příliš trhá a mačká (ale možná máme jen hodně staré ruličky alobalu).

Hm, otázkou je, čemu říkají "dnes". Když tedy podle otce to vypadá, že ani před 40-50 lety se pravý staniol už obvykle nepoužíval (přesněji tedy, že ho nezná).
    JFM
    JFM --- ---
    MVEK:
    Staniol je z cínu (cín=stannum) a už se moc nepoužívá, alobal je z hliníku (hliník=aluminium) a vypadá dost podobně. Kovová folie může být kombinovaná s papírem. Nejlepší je, pokud je na obalu použitá recyklační značka, pak se dá poznat celkem snadno, zda se jedná o hliník nebo cín.
    http://www.dripatka.cz/files/recyklacni%20znacky.pdf
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    MVEK: Já nějak žiju v tom, že staniol už se k balení nepoužívá, že už je to všechno alobal. Staniol se tomu říká jen ze zvyku. Viz ta wikipedie: "Z cínu lze také vyválcovat tenké fólie (staniol), které se opět uplatňují při ochraně potravin nebo jiných předmětů před korozí. Dnes jsou ale vytlačovány hliníkovou fólií - alobalem, který je znatelně levnější a má stejné vlastnosti, kromě zdravotní nezávadnosti." Takže je jasný, že v dnešní době je prakticky přepych už jen ten alobal, někteří balí třeba čokolády rovnou do plastu.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Takže někdo další do pranice, zda kovový (některé čokolády tedy jsou balené v plastu, nebo směsi plastu a kovu, viz imho Kraš) "staniol", též třeba to, v čem jsou čokoládové figurky z vánočních kolekcí, je hliník.
    MVEK
    MVEK --- ---
    CHANA: Myslíš celofán?

Ale tak táta si sice myslí, že to, co já myslím:-), je staniol, ale že je to hliník, nebo býval vždycky.

Já nevím, zmátla mě Wikipedia, ne že bych jí zvláště v čj tak extra věřil, ale je snad čerpána z nějakého slovníku.
    CHANA
    CHANA --- ---
    MVEK: já to tedy dávám do hliníku. Žiju v domnění, že staniol je taková tvrdší průhledná folie, co v tom bývají zabalené dárkové předměty.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Jestli se tím někdo nezabýval víc, já jen zběžně hledal...

Klasický "staniol", co v něm bývá čokoláda, lázeňské oplatky apod. bude asi cín, že?

Jsem to chtěl dát do hliníku 0:-).
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    Zdravím a připomínám nedělní bazárek na podporu opuštěných koček v péči O.S. Devět životů

[ KOČKY & BLECHY - blešák pro kočky v útulku / ostatniother / 4.12.2011 / CR - Praha - Vypálené koťátko, Mařákova 5, Praha 6 ]
    JFM
    JFM --- ---
    HROBO: Buď si objednej odvoz na http://www.remasystem.cz nebo si ho vezmu já (Praha 6) a předám jim ho.
    HROBO
    HROBO --- ---
    zdravim neviete kam s elektroodpadom? konkretne stary vysavac. praha 8 idealne. diky.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Tak v Praze je mnoho sběrných míst POTEX, u Kauflandu na Chodovské, u zastávky Centrum Zahradní Město, někde snad i na Spořilově a poslední rok přibyly už opravdu všude možně. Na co to používají píší tam, víc nevím. Ale nemyslím si, že tohle by byl ten "podvod", jak se objevilo v TV, že leckde jiná firma sbírá oblečení nikoliv pro humanitární účely, ale pro prodej v bazarech (ne, že by mi to zas tak strašně vadilo, navíc to nebyl podvod, nebylo tam řečeno, že to jde na čistě humianitární účely).
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    nevim jestli to sem uplne patri, ale dneska jsem si vsimla u dejvicke zdi (naproti brusce a usti eliasovy, dejvicky, vaclavkovy) 4 kontejneru - sbernych mist na nepotrebne pouzite obleceni a sparovanou obuv.

bohuzel se mi nazev a web provozovatele vyfotil mazle, tak o tom nic vic momentalne nevim. snad to je na nejaky dobry ucel. mate nekdo zkusenost a pripadne dalsi lokace? jestli vite o klubu, kam by se to mohlo dat treba na nastenku nebo repast, sirte .-)
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    takhle jsme vcera zrecyklovali stare svetry:

FLYINGMOUSE
    FLYINGMOUSE --- ---
    Manufactured Landscapes
    dokument Edwarda Burtinského
    Edward Burtynsky on manufactured landscapes | Video on TED.com
    http://www.ted.com/talks/edward_burtynsky_on_manufactured_landscapes.html
    MVEK
    MVEK --- ---
    Oběma jsem už napsal, jednomu pochvalně, druhému negativně.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Musím se opravit, Termix (tedy kelímek :-) ) od Kunínu je z PVC, Termix od firmy Milko (údajně "original") má kelímek z PS.
    FLYINGMOUSE
    FLYINGMOUSE --- ---
    Nevyhazujto | nepotřebné věci za odvoz
    http://nevyhazujto.cz/index.php?mod=home
    MAARISTAAN
    MAARISTAAN --- ---
    MVEK: vykupují se jen EURO palety
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam