• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZRADARecyklace
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    MVEK: Tak možností je spousta, zadarmo ti vezmou kovy ve všech sběrných dvorech (jsi-li z Prahy - http://www.praha.eu/jnp/cz/home/zivot_v_praze/sluzby/odpady/sberne_dvory/index.html ), případně se ještě celkem běžně dá narazit na běžné sběrny, kde ti za to dají alespoň nějaký peníz. Případně zkusit oslovit nějakého toho nerezignovaného bezdomovce či výběrčího kontejnerů, jestli by si to od tebe nevzal a zároveň tak udělat dobrý skutek. :-)
    MVEK
    MVEK --- ---
    Akorát je škoda, že nevím, kam by člověk běžně vyhazoval něco do kovů jako železo. Mosaz a hliník (i tedy ten domácí ajko víčka od jogurtů nebo kalíšky od svíček, když vyndám zbytek vosku a železný držáček knotu) jsem začal třídit
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    WERKA: Myslím, že je to stejný jako jiné kovové části, prostě ten papír nejspíš nějak rozmáčí a kovy vytahají magnetama nebo je nechají klesnout na dno. Takže pokud máš těch kalendářů třeba pár stovek, tak bych se na to asi vyprdla. :-) jinak bych to z toho odstranila a hodila do kovů.
    WERKA
    WERKA --- ---
    Máte někdo tušení, jeslti je třeba před vyhozením kalendářů odstraňovat ty spirály, na kterými jsou spojené? Já vím, že kovové sponky se odstraňovat nemusí, ale s těmi spirálami si nejsem jistá...
    MVEK
    MVEK --- ---
    Zklamání od Danone - zvětšilo objem kelímků Gervais, ale netto objem/hmotnost se vůbec nezměnila, takže jde asi jen o zvětšení objemu odpadu na efekt.
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    Teepee / documentation
    http://vimeo.com/28411544
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    S koncem roku je tu - ano, přání do nového, to jo - tak trochu obnovená (a omlouvám se, jestli jsem někoho odmítl, viz TAMARIX) prosba o staré obrazové kalendáře. (Domluva v poště.)

MVEK
    MVEK --- ---
    Odpovím si na napůl lama dotaz.

Víčka od piva, Frisca apod. jsou asi všechna převážně železo (a plast), protože je přitahuje magnet.

Ale ta šroubovací víčka vypadají na hliník, tak snad.
    MVEK
    MVEK --- ---
    S olovem na lavhích chlastu (netušil jsem, že jde o Pb), se setkávám bohužel docela často.

A btw. víčka na lahvích (kapucíny, tvrdý alkohol apod.) jsou taky hliník?

A co zátky od piva?
    MVEK
    MVEK --- ---
    TAMARIX: To bych si netroufl tipnout ani tak, ani tak. Technologicky určitě ne, suroviny možná ale budou rozhodovoat ve prospěch plastu.

Nicméně co do recyklace je to diskutabilní, při exkurzi jsem slyšel, že ve spalovnách různé kovy jímají na dně, protože ledacos jim tam steče, a tak tam k jisté recyklaci dochází.
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    Před 50ti lety se možná staniol ještě používal, ale dneska už vůbec. Cín je už moc drahý. Jediné, co se ještě podobného používá je fólie z olova, třeba na některých flaškách vína, ale to je spíš vzácnost.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    MVEK: No tak výroba hliníku bude jednoznačně dražší než výroba plastu. :-)
    MVEK
    MVEK --- ---
    Asi to bude skutečně alobal (a o tom, co je přepych, zda ten hliník, nebo plast by se mohla vést další diskuse). Nicméně pod alobalem jsem si vždy představoval pevnější materiál, jako se prodává na domácí použití, zatímco ten z čokolád se příliš trhá a mačká (ale možná máme jen hodně staré ruličky alobalu).

Hm, otázkou je, čemu říkají "dnes". Když tedy podle otce to vypadá, že ani před 40-50 lety se pravý staniol už obvykle nepoužíval (přesněji tedy, že ho nezná).
    JFM
    JFM --- ---
    MVEK:
    Staniol je z cínu (cín=stannum) a už se moc nepoužívá, alobal je z hliníku (hliník=aluminium) a vypadá dost podobně. Kovová folie může být kombinovaná s papírem. Nejlepší je, pokud je na obalu použitá recyklační značka, pak se dá poznat celkem snadno, zda se jedná o hliník nebo cín.
    http://www.dripatka.cz/files/recyklacni%20znacky.pdf
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    MVEK: Já nějak žiju v tom, že staniol už se k balení nepoužívá, že už je to všechno alobal. Staniol se tomu říká jen ze zvyku. Viz ta wikipedie: "Z cínu lze také vyválcovat tenké fólie (staniol), které se opět uplatňují při ochraně potravin nebo jiných předmětů před korozí. Dnes jsou ale vytlačovány hliníkovou fólií - alobalem, který je znatelně levnější a má stejné vlastnosti, kromě zdravotní nezávadnosti." Takže je jasný, že v dnešní době je prakticky přepych už jen ten alobal, někteří balí třeba čokolády rovnou do plastu.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Takže někdo další do pranice, zda kovový (některé čokolády tedy jsou balené v plastu, nebo směsi plastu a kovu, viz imho Kraš) "staniol", též třeba to, v čem jsou čokoládové figurky z vánočních kolekcí, je hliník.
    MVEK
    MVEK --- ---
    CHANA: Myslíš celofán?

Ale tak táta si sice myslí, že to, co já myslím:-), je staniol, ale že je to hliník, nebo býval vždycky.

Já nevím, zmátla mě Wikipedia, ne že bych jí zvláště v čj tak extra věřil, ale je snad čerpána z nějakého slovníku.
    CHANA
    CHANA --- ---
    MVEK: já to tedy dávám do hliníku. Žiju v domnění, že staniol je taková tvrdší průhledná folie, co v tom bývají zabalené dárkové předměty.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Jestli se tím někdo nezabýval víc, já jen zběžně hledal...

Klasický "staniol", co v něm bývá čokoláda, lázeňské oplatky apod. bude asi cín, že?

Jsem to chtěl dát do hliníku 0:-).
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    Zdravím a připomínám nedělní bazárek na podporu opuštěných koček v péči O.S. Devět životů

[ KOČKY & BLECHY - blešák pro kočky v útulku / ostatniother / 4.12.2011 / CR - Praha - Vypálené koťátko, Mařákova 5, Praha 6 ]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam