• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZRADARecyklace

Vadí vám všudypřítomné odpadky a nechcete k nim přidávat svoje? Máte něco, co už se vám nehodí, ale je vám líto to prostě vyhodit? Chcete zdánlivě nepotřebné věci co nejlépe využít? Rady, tipy, nápady.
    rozbalit záhlaví
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    IDENTITY: kromě popela nebo kompostu, samozřejmě.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    ZRADA: Plata od vajíček a ruličky od toaleťáku jsou nerecyklovatelné proto, že jsou recyklovatelné tolikrát, že už z těch vláken znovu neudělají papír ani třetí, aní čtvrté kategorie. Prostě už z toho znovu nejde udělat vůbec nic.
    CHANA
    CHANA --- ---
    MVEK: Konkrétně ve sběrných surovinách na Praze 4 na Durychově hodil pan zaměstnanec naše pečlivě vymývané a dva roky tříděné kovy do směsného. Takže plechovky netřídím, právě proto, že mám pocit, že to takhle dopadne i když to povezu do jiného dvora:( Hliník berou prý i v Toulcově dvoře, ale ještě jsem tam nedošla.
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    MVEK: Já upřímně řečeno nechápu, proč ruličky po toaleťáku nejsou recyklovatelné, a drze je dávám do sběru.
    Máme doma ještě pytlík "na spálení", kam dáváme třeba skořápky od oříšků, a jednou za čas to bereme k rodičům na zahrádku, když opékají buřty nebo tak.
    Takže by bylo lepší ty plata od vajíček použít na podpal na zahrádce?
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    MVEK: Jestli myslíš to, co já, tak já odpady vždycky rozmontuju : )) Je to superekologické, ale vždycky trnu, jestli to dám znova dohromady :) A je to humáč :)))
    MVEK
    MVEK --- ---
    "Ekologické" rozpouštědlo, které by trochu rozopuštělo usazeniny asi nebude existovat, takže asi se ptám zbytečně, ale náhoda je blbec, třeba opomíjím nějaký geniální nápad:-).
    MVEK
    MVEK --- ---
    Nemá někdo zkušenost náhodou s něčím, jak více oddálit nutnost použít na vodovodní odpady Krtka či jiné louhy? Přeci jen to také nebude moc ekologické.

Samozřejmě myslím kromě opatrnosti jako takové, aby člověk do odpadu nepouštěl moc vlasů apod. A v kuchyni samozřejmě nějakou tu mřížku či něco podobného, co nepropouští zbytky od zeleniny a vůbec větší odpad.
    MVEK
    MVEK --- ---
    WERKA: Není se za co stydět, právě já až teď k tomu přidal hliník (no nemluvím o věcech, jako že takové ty téměř nerecyklovatelné papíry jako plato od vajíček, možná i ruličky od toaleťáků a podobné věci vozím na chalupu na zatápění do kamen, protože to docela dobře dává žár a nahradí spustu třísek, nebo že na chalupě máme pochopitelně kompost).
    WERKA
    WERKA --- ---
    Tak já se přiznám, že třídím jen plast, sklo, papír, kartony. A nebezpečný odpad (bareie, léky). Teď nám udělali v docházkové vzdálenosti sběrný dvůr, tak přehodnotím hliník, který už jsem jednou sbírala pro dítko známé - odevzdávali to ve škole, ale když s tím přestali, tak jsem skončila i já.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ale jako samozřejmě, pokud bych měl dost místa na dávání bokem i železa, tak bych to tam přihodil. Zvláště tedy v domku, tam bych třídil většinu možných odpadů i kdyby některé tam měly ležet rok, než se nashromáždí aspoň hrst, aby se jim to ve sběrně neztratilo.
    MVEK
    MVEK --- ---
    TAMARIX: O to nejde, já spíš mám pochyby, že to oni nehodí do směsného odpadu. Když to bude plechovka od jídla, to asi ne, pokud bude omytá, ale zrovna takovýhle kousek drátu a podobné věci (třeba díly z propisky, pera...).
    Zkrátka si pak říkám, jestli neuškodím ekologii mnohem víc tímhle počínáním. To se totiž dostáváme to takových extrémů. Že pak začnu přemýšlet nad tím, že něco na tom je, zda je lepší jet někam MHD, nebo jít pěšky (vzhledem k opotřebení bot a vydýchanému CO2:-)), i když z mnoha důvodů bych jasně odpověděl, že jít pěšky.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    MVEK: Já i nabarvený nebo poumělohmotněný kovový věci dávám do sběru. Při tom zpracování to ostatní beztak shoří. Lepší než aby to skončilo někde nevyužitý na skládce..
    MVEK
    MVEK --- ---
    TAMARIX: Já nevím, tak nějak mám pořád pocit, že takovéhle věci jako drát s vrstvou barvy nebo plastu, který tedy bude mít minimální objem či hmotnost železa, pomalu hodí do koše, protože jim to stejně zapadne, ztratí se.
    Trochu mám tu obavu i u toho drobného hliníku, ale když jsou firmy, co za něj i platí symbolické peníze, tak tam se to asi dít nebude (přeci jen hliník je mnohonásobně dražší).
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    MVEK: Tak možností je spousta, zadarmo ti vezmou kovy ve všech sběrných dvorech (jsi-li z Prahy - http://www.praha.eu/jnp/cz/home/zivot_v_praze/sluzby/odpady/sberne_dvory/index.html ), případně se ještě celkem běžně dá narazit na běžné sběrny, kde ti za to dají alespoň nějaký peníz. Případně zkusit oslovit nějakého toho nerezignovaného bezdomovce či výběrčího kontejnerů, jestli by si to od tebe nevzal a zároveň tak udělat dobrý skutek. :-)
    MVEK
    MVEK --- ---
    Akorát je škoda, že nevím, kam by člověk běžně vyhazoval něco do kovů jako železo. Mosaz a hliník (i tedy ten domácí ajko víčka od jogurtů nebo kalíšky od svíček, když vyndám zbytek vosku a železný držáček knotu) jsem začal třídit
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    WERKA: Myslím, že je to stejný jako jiné kovové části, prostě ten papír nejspíš nějak rozmáčí a kovy vytahají magnetama nebo je nechají klesnout na dno. Takže pokud máš těch kalendářů třeba pár stovek, tak bych se na to asi vyprdla. :-) jinak bych to z toho odstranila a hodila do kovů.
    WERKA
    WERKA --- ---
    Máte někdo tušení, jeslti je třeba před vyhozením kalendářů odstraňovat ty spirály, na kterými jsou spojené? Já vím, že kovové sponky se odstraňovat nemusí, ale s těmi spirálami si nejsem jistá...
    MVEK
    MVEK --- ---
    Zklamání od Danone - zvětšilo objem kelímků Gervais, ale netto objem/hmotnost se vůbec nezměnila, takže jde asi jen o zvětšení objemu odpadu na efekt.
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    Teepee / documentation
    http://vimeo.com/28411544
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    S koncem roku je tu - ano, přání do nového, to jo - tak trochu obnovená (a omlouvám se, jestli jsem někoho odmítl, viz TAMARIX) prosba o staré obrazové kalendáře. (Domluva v poště.)

MVEK
    MVEK --- ---
    Odpovím si na napůl lama dotaz.

Víčka od piva, Frisca apod. jsou asi všechna převážně železo (a plast), protože je přitahuje magnet.

Ale ta šroubovací víčka vypadají na hliník, tak snad.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam