SWITCHMAN: Super, že jsi takhle aktivní! :-) Zrovna předevčírem jsem si vzpomněla na svůj příspěvek tady, když jsem sledovala uklízečku v akci. Koše na tříděný odpad máme v práci hned naproti záchodům, uklízečka si hned vedle nich zaparkovala svůj vozík s čistícíma prostředkama a pytlem, do kterýho dávala použitý papírový ručníky z koše na záchodech. Pak tam rovnou doplňovala nový. Schválně jsem jí pozorovala, když měla v ruce papírový přebal od těch ručníků - automaticky ho nacpala do svýho pytle, i když hned vedle (cca 5 cm) byl koš přímo na papír. Myslím, že pracovníci v úklidu by měli mít k tomuhle povinný školení a jako bonus seminář o ekologických čistícíh prostředcích. Ale to už je věc jiná..
SWITCHMAN: Tak zrovna dneska jsem viděla na rohu ulic Národní a Na Perštýně poprvý v životě kontejner na plechovky od pití!!! Super, super, super! Více info:
http://www.sroty.cz/aktuality/nove-v-prahe-kontejnery-na-plechovky . Bohužel se to týká jen hliníkových plechovek, ale i to je drobný úspěch. Každopádně pití v plechovkách mi připadá jako naprostý zvěrstvo, už jen když si vezmu ekologický dopady spojený s těžbou a vypitý to máš ani na za pět minut..
My máme pod dřezem papírovou tašku, kam dávám sešláplý plechovky. Je fakt, že vzhledem ke spotřebě kočičího žrádla jich máme relativně víc než lidi bez zvířectva, nicméně taky chvíli trvá než se to zaplní. Pak to vozíme bráchovi, který si tím ve šrotu vydělá nějakou tu korunu, případně to tam vymění za něco použitelnýho. Jedna taška fakt nezabere moc místa, můžeš to mít ve špajzu, ve sklepě.. Jednou za čas to hodit do šrotu nebo do sběrného dvora, případně to věnovat nějakým sběračům kovů, ale to je v tomhle množství asi moc nevytrhne..
Ta iniciativa komunikující s výrobci je zajímavý nápad, nicméně problém vidím hlavně v tom, že většinou není moc alternativ. Ty kompozitové materiály jsou podle mě natolik nákladný, že kdyby firmy nemusely, tak to nepoužívají. Napadá mě třeba instantní kafe, který je kvůli uchování aroma a sucha balený v kombinaci plast/hliníková folie, džusy a mlíko v krabicích jsou zase výhodný z důvodu lepšího skladování a přepravy.. Je to složitý..