• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZRADARecyklace

Vadí vám všudypřítomné odpadky a nechcete k nim přidávat svoje? Máte něco, co už se vám nehodí, ale je vám líto to prostě vyhodit? Chcete zdánlivě nepotřebné věci co nejlépe využít? Rady, tipy, nápady.
    rozbalit záhlaví
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    MVEK: Já už jsem to psal několikrát, že ve sběrném dvoře ti (mi) plechovky ze železa vezmou, ale jsou naštvaní, že toho je na váhu málo - tedy když mi mají zaplatit dvacku, nechce se jim vyplňovat doklad... Takže v poslední době využívám kontejnery na kovy.
    CMLKA: Někde jsem text o hliníku (alobalu) a jeho recyklaci zahlédl, ale zapomněl kde. Nemáš něco konkrétního?
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    MVEK: hlinik nebo kov? muzes to tam sesypat do kontaku, ale hlinik tak vyjde vnivenc, obzvlast tenkostennej
    MVEK
    MVEK --- ---
    Jaká je vaše zkušenost s tím, jestli sběrny akceptují plechovky? Já vím, že jsem je s různým železem odevzdal před časem v jedné pražské, a že na chalupě to taky jeden vetešník, co sváží kovy, vzal.
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    Kdybyste někdo měl nějaké krásné, hezké nebo i zajímavé prošlé nástěnné kalendáře (s velkými obrázky nebo fotografiemi), nevyhazujte je, něco bych z nich vyrobil. Domluva v poště.

Pěkný nový rok!
    MARKETI
    MARKETI --- ---
    Dne 20. 12. 2015 se ukuteční první vydání MARKETI - Trhu dle principů uvědomělé spotřeby. Cílem trhu je v čase předvánoční nákupní horečky upozornit na význam uvědomělé spotřeby a férového obchodování. Uskuteční se v Radlické - kulturní sportovně v Praze a zákazníkům nabídne produkty lokálních výrobců, produkty dovážené ze zemí globálního jihu, i věci, které hledají svého nového majitele.
    [ MARKETI #1 - Conscious Consumption Market / ostatniother / 20.12.2015 / CR - Praha - Radlická - Kulturní sportovna ]

Máme ještě několik volných míst v ZONE 1. Pokud se chcete stát prodejci, napište nám!
    ZONE 1 nabídne:
    - produkty tvůrců, kteří ke své tvorbě využívají recyklovaných materiálů
    - produkty českých tvůrců, které splňují předpoklady férového obchodování a uvědomělé spotřeby
    - produkty dovozců, kteří za férových podmínek dováží zboží ze zemí globálního jihu (rozvojových zemí), především v systému direct trade
    MVEK
    MVEK --- ---
    Potřebuji si urovnat myšlenky - ale z toho, co jsem četl o skládkování mi vyplynulo, že čistě teoreticky (nepočítám náklady na dopravu, když jde o lehké položky a cesta by byla stejně) je pro prostředí lepší odvážet většinu směsného odpadu z chalupy do Prahy, když na chalupě ho odvezou na skládku, zatímco v Praze jde snad většina nejprve do spalovny, a tam tedy odpadl aspoň dá energii.
    MVEK
    MVEK --- ---
    To jsme už u eko domácnosti apod., přece jen obyčejný kvasný ocet asi nikdo nemá na vyhození:-). Nicméně snad mi tedy náznak off topicu prominete, když tu nepřerušuji jinou diskusi atd.

Osvědčilo se mi pucovat (vnitřní stranu) sklo auta vlažnou/teplou vodou s octem (tak dvě, tři lžíce na pět litrů, ale nemám to ještě vyměřené). Stejně je třeba trochu mastnotu (pokud sklo nemyjete každý měsíc) drhnout, ale je to vidět, kde je, a rozhodně jsem lepšího výsledku nedostal s Ironem i lepšími prostředky, akorát jsem jich zkonzumoval spoustu.
    Takhle je třeba hlavně vyčistit/odmastit přední sklo touhle dobou a případně v průběhu zimy, počátku jara, aby se nemlžilo extrémně.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Tak malou dvojnásob odpadovou úchylkou u nás je to, že kdo si potřebuje do záchodové mísy vystlat nějakým papírem, tak už se nepoužívají noviny, ale natrhané účtenky z termopapíru, aby noviny šly radši do sběru. Ano, termopapír by mohl víc ucpat odpad, takže to chce opatrně.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Díky všem za tipy na Xyzal nebo na ty zubní pasty. Zařadím do seznamu a pokud se nebudu rozhodovat z jiného důvodu, zkusím. Xyzal z rodiny znám, ale nevšiml jsem si toho.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    MVEK: Xyzal 100% jen hlinik

ad hlinik, psala jsem v lete
    V budově Úřadu městské části Praha 3 v Lipanské ulici 14 byla na dvoře umístěna speciální nádoba na sběr hliníku
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    SCHIFFI: eva.fejkova@zs-stross.cz
    MILIS
    MILIS --- ---
    Making Wearables From E-Waste
    https://www.youtube.com/watch?v=jv--ezAQOrY
    MILIS
    MILIS --- ---
    EWUSHA: ....nebo prodavat do svedska: https://vimeo.com/103801887
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    EWUSHA: Petice podepsána!

Jinak tady u nás ve "střediskové" obci na Praze-východ jsme prý popotahováni (čti: hrozí nám méně peněz), protože prý špatně třídíme. Tedy házíme do kontejnerů to, co tam nepatří. (A to jsme nedávno dostali nějaké ocenění pro obec-supertřídičku.) Kdyby to někoho z vás zajímalo, zkusím získat víc informací.

(Mám pocit, že prášky a pasty jsou jen špička ledovce, ale taky si píšu seznamy nákupu apod. na (někdy nastříhané) papírky ze sběru. Máte i vy nějakou svou recyklační úchylku? Podělte se s námi : ))
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    Jednotlivé krajské úřady právě připravují své plány, jak nakládat s odpady v následujících deseti letech. A plánují, co se již v sousedních zemích neosvědčilo: málo recyklovat a vše ostatní pálit. Zatímco spalování odpadků je velmi nákladné a vede ke zvýšení účtů domácností za odpad, vyšší recyklací naopak účty za odpad klesají.

Právě nyní můžete připomínkovat krajské návrhy plánů odpadového hospodářství, které na deset let určí, v jaké míře se bude odpad recyklovat a jak moc pálit. Využijte toho hned teď.

Chci recyklovat! - Hnutí DUHA
    http://www.hnutiduha.cz/chcirecyklovat/

Za odpady si připlatíme. Liberecko prý musí do deseti let zvýšit kapacitu své spalovny, případně více odpadků spalovat v jiných zařízeních, plánuje kraj. Pokud by však na Liberecku zvýšili současnou podprůměrnou recyklaci a snížili množství zbytkových směsných odpadků na úroveň úspěšných západoevropských regionů, zela by liberecká spalovna poloprázdná. Podepište on-line petici proti hrozícímu zdražení poplatků za odpad. Jen do této neděle (11.10.)!
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    IDENTITY: nahod mail, jestli to využije nějaká škola, budu to dávat tam...

jinak je ještě možnost http://www.praha3.cz/samosprava/dulezite-informace/sber-hlinikoveho-odpadu.html
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    MVEK:
    MVEK: weleda má zubní pasty v kovových tubách s plastovým uzávěrem.
    MVEK
    MVEK --- ---
    A také by mě zajímalo, jestli jste někdo potkal tubu zubní pasty, která nemá uvnitř kovovou vrstvu a je to čistě plast (nebo naopak, ale to už asi dnes ne)? Protože takhle všechny patří do směsného odpadu, i když je rozříznu a vymyji:-(.

Beru tip i na pasty ke koupi v Německu.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    PIZMA: Tisíceré díky za tip! Už jsem se školou vešla v kontakt a jsem s nimi domluvená, že jakmile toho nasbíráme nějaký relevantní množství, tak jim ho tam donesu. Pančelka, co to tam má na starost a píšu si s ní, je celá šťastná :)
    MVEK
    MVEK --- ---
    Když už jsme to tu předtím nakousli, nevíte náhodou někdo, jestli existuje třeba nějaké antihistaminikum (něco jako Zyrtecy, Zodacy apod.), které má jen plastové nebo kovové plato (či jiný recyklovatelný obal)? Myslím tím samozřejmě klidně na předpis.
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    IDENTITY: jí viděla kontejner na hliník na Národce, když se jde ulicí dolu do Bartolomějské...Základka na strossu sbírá hliník taky na nějakou soutěž, tak by se to dalo dát třeba i jim...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam