• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZRADARecyklace
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    MVEK: Já už jsem to psal několikrát, že ve sběrném dvoře ti (mi) plechovky ze železa vezmou, ale jsou naštvaní, že toho je na váhu málo - tedy když mi mají zaplatit dvacku, nechce se jim vyplňovat doklad... Takže v poslední době využívám kontejnery na kovy.
    CMLKA: Někde jsem text o hliníku (alobalu) a jeho recyklaci zahlédl, ale zapomněl kde. Nemáš něco konkrétního?
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    MVEK: hlinik nebo kov? muzes to tam sesypat do kontaku, ale hlinik tak vyjde vnivenc, obzvlast tenkostennej
    MVEK
    MVEK --- ---
    Jaká je vaše zkušenost s tím, jestli sběrny akceptují plechovky? Já vím, že jsem je s různým železem odevzdal před časem v jedné pražské, a že na chalupě to taky jeden vetešník, co sváží kovy, vzal.
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    Kdybyste někdo měl nějaké krásné, hezké nebo i zajímavé prošlé nástěnné kalendáře (s velkými obrázky nebo fotografiemi), nevyhazujte je, něco bych z nich vyrobil. Domluva v poště.

Pěkný nový rok!
    MARKETI
    MARKETI --- ---
    Dne 20. 12. 2015 se ukuteční první vydání MARKETI - Trhu dle principů uvědomělé spotřeby. Cílem trhu je v čase předvánoční nákupní horečky upozornit na význam uvědomělé spotřeby a férového obchodování. Uskuteční se v Radlické - kulturní sportovně v Praze a zákazníkům nabídne produkty lokálních výrobců, produkty dovážené ze zemí globálního jihu, i věci, které hledají svého nového majitele.
    [ MARKETI #1 - Conscious Consumption Market / ostatniother / 20.12.2015 / CR - Praha - Radlická - Kulturní sportovna ]

Máme ještě několik volných míst v ZONE 1. Pokud se chcete stát prodejci, napište nám!
    ZONE 1 nabídne:
    - produkty tvůrců, kteří ke své tvorbě využívají recyklovaných materiálů
    - produkty českých tvůrců, které splňují předpoklady férového obchodování a uvědomělé spotřeby
    - produkty dovozců, kteří za férových podmínek dováží zboží ze zemí globálního jihu (rozvojových zemí), především v systému direct trade
    MVEK
    MVEK --- ---
    Potřebuji si urovnat myšlenky - ale z toho, co jsem četl o skládkování mi vyplynulo, že čistě teoreticky (nepočítám náklady na dopravu, když jde o lehké položky a cesta by byla stejně) je pro prostředí lepší odvážet většinu směsného odpadu z chalupy do Prahy, když na chalupě ho odvezou na skládku, zatímco v Praze jde snad většina nejprve do spalovny, a tam tedy odpadl aspoň dá energii.
    MVEK
    MVEK --- ---
    To jsme už u eko domácnosti apod., přece jen obyčejný kvasný ocet asi nikdo nemá na vyhození:-). Nicméně snad mi tedy náznak off topicu prominete, když tu nepřerušuji jinou diskusi atd.

Osvědčilo se mi pucovat (vnitřní stranu) sklo auta vlažnou/teplou vodou s octem (tak dvě, tři lžíce na pět litrů, ale nemám to ještě vyměřené). Stejně je třeba trochu mastnotu (pokud sklo nemyjete každý měsíc) drhnout, ale je to vidět, kde je, a rozhodně jsem lepšího výsledku nedostal s Ironem i lepšími prostředky, akorát jsem jich zkonzumoval spoustu.
    Takhle je třeba hlavně vyčistit/odmastit přední sklo touhle dobou a případně v průběhu zimy, počátku jara, aby se nemlžilo extrémně.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Tak malou dvojnásob odpadovou úchylkou u nás je to, že kdo si potřebuje do záchodové mísy vystlat nějakým papírem, tak už se nepoužívají noviny, ale natrhané účtenky z termopapíru, aby noviny šly radši do sběru. Ano, termopapír by mohl víc ucpat odpad, takže to chce opatrně.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Díky všem za tipy na Xyzal nebo na ty zubní pasty. Zařadím do seznamu a pokud se nebudu rozhodovat z jiného důvodu, zkusím. Xyzal z rodiny znám, ale nevšiml jsem si toho.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    MVEK: Xyzal 100% jen hlinik

ad hlinik, psala jsem v lete
    V budově Úřadu městské části Praha 3 v Lipanské ulici 14 byla na dvoře umístěna speciální nádoba na sběr hliníku
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    SCHIFFI: eva.fejkova@zs-stross.cz
    MILIS
    MILIS --- ---
    Making Wearables From E-Waste
    https://www.youtube.com/watch?v=jv--ezAQOrY
    MILIS
    MILIS --- ---
    EWUSHA: ....nebo prodavat do svedska: https://vimeo.com/103801887
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    EWUSHA: Petice podepsána!

Jinak tady u nás ve "střediskové" obci na Praze-východ jsme prý popotahováni (čti: hrozí nám méně peněz), protože prý špatně třídíme. Tedy házíme do kontejnerů to, co tam nepatří. (A to jsme nedávno dostali nějaké ocenění pro obec-supertřídičku.) Kdyby to někoho z vás zajímalo, zkusím získat víc informací.

(Mám pocit, že prášky a pasty jsou jen špička ledovce, ale taky si píšu seznamy nákupu apod. na (někdy nastříhané) papírky ze sběru. Máte i vy nějakou svou recyklační úchylku? Podělte se s námi : ))
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    Jednotlivé krajské úřady právě připravují své plány, jak nakládat s odpady v následujících deseti letech. A plánují, co se již v sousedních zemích neosvědčilo: málo recyklovat a vše ostatní pálit. Zatímco spalování odpadků je velmi nákladné a vede ke zvýšení účtů domácností za odpad, vyšší recyklací naopak účty za odpad klesají.

Právě nyní můžete připomínkovat krajské návrhy plánů odpadového hospodářství, které na deset let určí, v jaké míře se bude odpad recyklovat a jak moc pálit. Využijte toho hned teď.

Chci recyklovat! - Hnutí DUHA
    http://www.hnutiduha.cz/chcirecyklovat/

Za odpady si připlatíme. Liberecko prý musí do deseti let zvýšit kapacitu své spalovny, případně více odpadků spalovat v jiných zařízeních, plánuje kraj. Pokud by však na Liberecku zvýšili současnou podprůměrnou recyklaci a snížili množství zbytkových směsných odpadků na úroveň úspěšných západoevropských regionů, zela by liberecká spalovna poloprázdná. Podepište on-line petici proti hrozícímu zdražení poplatků za odpad. Jen do této neděle (11.10.)!
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    IDENTITY: nahod mail, jestli to využije nějaká škola, budu to dávat tam...

jinak je ještě možnost http://www.praha3.cz/samosprava/dulezite-informace/sber-hlinikoveho-odpadu.html
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    MVEK:
    MVEK: weleda má zubní pasty v kovových tubách s plastovým uzávěrem.
    MVEK
    MVEK --- ---
    A také by mě zajímalo, jestli jste někdo potkal tubu zubní pasty, která nemá uvnitř kovovou vrstvu a je to čistě plast (nebo naopak, ale to už asi dnes ne)? Protože takhle všechny patří do směsného odpadu, i když je rozříznu a vymyji:-(.

Beru tip i na pasty ke koupi v Německu.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    PIZMA: Tisíceré díky za tip! Už jsem se školou vešla v kontakt a jsem s nimi domluvená, že jakmile toho nasbíráme nějaký relevantní množství, tak jim ho tam donesu. Pančelka, co to tam má na starost a píšu si s ní, je celá šťastná :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam