• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZRADARecyklace
    MVEK
    MVEK --- ---
    Napadá někoho, kam třeba s džínami, které jsou odrbané, ale pořád použitelné, jen už mají horší očko na knoflík a zničený zip poklopce?
    nebo se zimní šusťákovou bundou, které také odešel zip?

Já se s tím spravovat nebudu a stejně bych to už moc neupotřebil... Do sběrých kontejnerů tohle asi ne (i když ty džíny by možná aspoň zpracovali jako hadry do něčeho, tu "plastovou" bundu asi těžko), je to poškozené, no a s bezdomovci se neznám, ale můu to pohodit u konejnerů, kudy bezdomovci chodí.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Proč nějaká blbá Nestlé tyčinka má kombinovaný obal C/PP? Já ji teda nekupoval, jen jsem to chtěl v pracovní kuchyňce přehodit z jinak čistého koše do nádoby na plast.

A jinak tedy škoda, že nevím, jestli ty moje mikrotenové fólie na malování, jen zaprášené od sekání v bytě, vyhodí do směsného, protože sílu jsem po té práci na odstraňování všech kusů maskovací pásky na okrajích neměl...:-(
    MVEK
    MVEK --- ---
    V Praze existuje mapa kontejnerů s informací o vyvážení, ale kovové odpady tam nejsou, navíc jsem neobjevil možnost hledat třeba všechny kontejnery na bílé sklo (v některých obvodech není žádný).

Mapa sep. odpadu
    http://ksnko.praha.eu/map-separated/

MVEK
    MVEK --- ---
    Mám pozitivní zprávu pro některé z Prahy, začínají se objevovat kontejnery na kovové odpady. O jednom jsem slyšel (snad na Vinohradech), druhý jsem nově (bude to max. týden) objevil tady v Michli:
    https://mapy.cz/s/KmLH

Píší na něm, že tam patří kromě plechovek všeho druhu i různá víčka nebo tuby, takže nemusí nikdo pochybovat, že to je na hliník i železo.

Jen nevím, jak budou nadšeni z víček od piva, nebo šroubovacího, kde se nepovede vyndat ten těsnící plastový vnitřek (který možná mylně hážu do plastových kontejnerů, když se mi podaří ho dostat nožem ven).
    MVEK
    MVEK --- ---
    Nevím, jestli někdo sleduje třeba jen toto fórum a ne to o eko domácnosti, tak případně se omlouvám za duplikaci:

Na českém webu (se špatným údajem) se objevil volný překlad článku Biodegradable plastics Are a Big Fat Lie (Huffington Post)

Už jsem o tomto četl dříve. Tady uvádí, že na rozklad je třeba cca 122 F, takže někde kolem 50 Celsia.
    Zatím jsem nenašel čas najít víc, jestli se to týká všech druhů rozložitelných plastů, nebo jen některých a některé jsou na tom lépe.

Samozřejmě pořád by to znamenalo, že je asi lepší si koupit něco z takového plastu (pokud se to nerozpadne z jiného důvodu předčasně), zvláště, pokud má člověk k dispozici odvoz kompostu do kompostáren. A samozřejmě ty papírové tašky jsou mnohem lepší, byť pak už nejdou zpravidla recyklovat.
    Na druhou stranu nesnáším "termo" pytlíky na pečivo kombinující plast a papír.
    MVEK
    MVEK --- ---
    TULEN: Vau! Teda jako skeptik (ke všemu) si samozřejmě říkám, jaká je globální stopa, sice toto je výborné pro recyklaci, ale otázkou je, nakolik je energeticky náročná takováhle recyklace v malém nákladu. A jak je to s těmi zplodinami, jestli to přece jen není opět moc při nízkých teplotách nebo za jinak nevyhovujících podmínek, než v profesionálním zpracování.

Na druhou stranu takové starosti bych asi měl teprve, když bych podobné DIY viděl všude kolem sebe.
    TULEN
    TULEN --- ---
    tohle znate?

Home — Precious Plastic
    http://preciousplastic.com/

Precious Plastic - Promo
    http://www.youtube.com/watch?v=8J7JZcsoHyA
    _VYKUTALENA_
    _VYKUTALENA_ --- ---
    MVEK
    MVEK --- ---
    Jsou mé nálezy správné, to se opravdu ABS plast nijak nerecykluje, takže ani donesení přístroje (český "Sodastream") do sběrného dvora nebude mít žádný efekt? Těch pár matiček barevného kovu si můžu sundat sám a zbytek hodit do popelnice, protože tam fakt jinak nic není (ostatně to není elektrický přístroj).

Jako u toho jednoho přístroje to čert vem, ale spíš mě to štve obecně, myslím, že dost šasí je z ABS, nebo pak samozřejmě je ABS třeba na sekačkách apod., kde to ale třeba z pevnostních důvodů je třeba.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ověřil jsem si to v místní sběrně, co mám po ruce. Železné plechovky nebyl problém (a asi by mi stejně to ostatní železo vzali spíš jako plech, protože to byla dost směs nebo špinavější, i přes pár hutnějších dobrých kusů), hliníkové plechovky mi dali na váhu s železem (ale tak ta krabice stejně nebyla ani kilo). Jiný hliník jsem jim nenosil, jen mi bylo blbé jednou třeba někomu posílat plechovky, protože se blbě mačkají, a jsou tedy objemné.
    CHANA
    CHANA --- ---
    ZRADA: O recyklaci hliníku jsem četla na nástěnce v Toulcově dvoře někdy předminulý rok. Jestli tam nosíte hliník, tak se Vám možná vybavuje tenhle článek.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Jinak teda já udal i hliníkové plechovky s ostatním hliníkem, ale kdoví, co s ním udělali, přece jen jestli to bylo pár desítek gramů...
    MVEK
    MVEK --- ---
    Myslel jsem právě železo, o hliníku jsem četl spoustu, měl jsem dojem, že odkazy byly tady, ale asi si to pletu s nějakým jiným místem:-). Ale možná to tu jen padlo někde v diskuzi v historii. Minimálně šlo o několik firem, kterým se to dá zasílat, nebo osob, které to pak hromadně dávají firmám.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ZRADA: nemuzu najit, proste kdyz ho hodis obecne do kontajneru na kovy, tak ho smichaj, hodej do pece, kde ten tenkostenny hlinik shori, takze ot je na prd...proto se sbira zvlast
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    MVEK: Já už jsem to psal několikrát, že ve sběrném dvoře ti (mi) plechovky ze železa vezmou, ale jsou naštvaní, že toho je na váhu málo - tedy když mi mají zaplatit dvacku, nechce se jim vyplňovat doklad... Takže v poslední době využívám kontejnery na kovy.
    CMLKA: Někde jsem text o hliníku (alobalu) a jeho recyklaci zahlédl, ale zapomněl kde. Nemáš něco konkrétního?
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    MVEK: hlinik nebo kov? muzes to tam sesypat do kontaku, ale hlinik tak vyjde vnivenc, obzvlast tenkostennej
    MVEK
    MVEK --- ---
    Jaká je vaše zkušenost s tím, jestli sběrny akceptují plechovky? Já vím, že jsem je s různým železem odevzdal před časem v jedné pražské, a že na chalupě to taky jeden vetešník, co sváží kovy, vzal.
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    Kdybyste někdo měl nějaké krásné, hezké nebo i zajímavé prošlé nástěnné kalendáře (s velkými obrázky nebo fotografiemi), nevyhazujte je, něco bych z nich vyrobil. Domluva v poště.

Pěkný nový rok!
    MARKETI
    MARKETI --- ---
    Dne 20. 12. 2015 se ukuteční první vydání MARKETI - Trhu dle principů uvědomělé spotřeby. Cílem trhu je v čase předvánoční nákupní horečky upozornit na význam uvědomělé spotřeby a férového obchodování. Uskuteční se v Radlické - kulturní sportovně v Praze a zákazníkům nabídne produkty lokálních výrobců, produkty dovážené ze zemí globálního jihu, i věci, které hledají svého nového majitele.
    [ MARKETI #1 - Conscious Consumption Market / ostatniother / 20.12.2015 / CR - Praha - Radlická - Kulturní sportovna ]

Máme ještě několik volných míst v ZONE 1. Pokud se chcete stát prodejci, napište nám!
    ZONE 1 nabídne:
    - produkty tvůrců, kteří ke své tvorbě využívají recyklovaných materiálů
    - produkty českých tvůrců, které splňují předpoklady férového obchodování a uvědomělé spotřeby
    - produkty dovozců, kteří za férových podmínek dováží zboží ze zemí globálního jihu (rozvojových zemí), především v systému direct trade
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam