• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZRADARecyklace

Vadí vám všudypřítomné odpadky a nechcete k nim přidávat svoje? Máte něco, co už se vám nehodí, ale je vám líto to prostě vyhodit? Chcete zdánlivě nepotřebné věci co nejlépe využít? Rady, tipy, nápady.
    rozbalit záhlaví
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    VO_D_KOLEK: Do směsnýho odpadu..
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    Filtr mlčí, takže:
    kam s prošlou drogerií? Opalovací krémy, odličovací prostředky atd. Než zajdu do drogerie a udělám ze sebe šaška, radši se zeptám tady.
    Díky.
    MVEK
    MVEK --- ---
    SCHIFFI: Dík, no já už asi mám přece jen nejblíž domu ty kontejnery (tedy od několika společností, vždycky se radši dívám, že zmiňují i "hadry").
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    MVEK: ještě je možnost donést to na FNB. Nevím, jestli jsi z nějakého většího města, kde se vaří, nicméně FNB užije i starou šusťákovku ;)

http://food-not-bombs.cz/praha
    MVEK
    MVEK --- ---
    Tenhle článek o Galaxy Note 7 mě trochu šokoval. Nechápu, proč by měla být recyklace smartbonu jiná než u počítače apod. Navíc co se týče kapacit,správně by firma měla prostě je nechávat likvidovat postupně.

Nepoužité Galaxy Note 7 znečistí životní prostředí, bojí se experti – Živě.cz
    http://www.zive.cz/...y-note-7-znecisti-zivotni-prostredi-boji-se-experti/sc-4-a-184548/default.aspx
    MVEK
    MVEK --- ---
    Bižuterie a podobné věci z elektro odopadu: http://trashmade.cz/kolekce/nausnice/69-zamotane-nausnice
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    MVEK: jojo, u mě to samý.. Vím o tom asi od ledna nebo od kdy a za tu dobu jsem v jedný1,5 litrovy petce naschromáždil odhadem 1-2 deci. Ale zas jsou určitě lidi, ktery fritujou a podobně a ty by mohli mít spotřebu docela velkou...
    Taky jsem se dočetl v takovych těch novinach co vydává městská část že za asi 3 měsíce když to odstartovali vyvezli tušim 200 litrů nebo tak nějak. Rozhodě o několik řádů méně, než by imho měli pokud by o tom lidi věděli a svědomitě to nevylívali.
    MVEK
    MVEK --- ---
    SNORRY: Pěkné, skoro by mě to motivovalo začít zas víc olej používat:). Ne, uvědomil jsem si, že u nás prostě snad nikdy nekonzumujeme tolik oleje, aby se vůbec něco potom dalo odkapat/odlít. To lehké osmahnutí zeleniny je málo a při rybách taky, takže budu to hlídat, ale myslím, že pokud bych něco odkapal, tak možná za rok pár deci.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    Filtr nic neříká, tak kdyžtak mažte.. ále na Praze 2 je teď "nově" umístěnejch asi 10 nádob na použié oleje a tuky z domácností. Více tady: http://www.praha2.cz/Sber-oleju-a-tuku-z-domacnosti

Jinak když jsem hledal ten odkaz, tak namě google vybafnul nějakej článek z Blesku, kterej začíná fakt geniálí větou: "Zatímco někteří nalijí použitý olej do sklenice a tu pak vyhodí do koše...... "
    MVEK
    MVEK --- ---
    MAKII: Díky, pod "proč recyklovat" bych to fakt nehledal.
    MAKII
    MAKII --- ---
    MVEK: B je správně. :) Ale protože se nudím, tak tady to máš: záložka "proč recyklovat" a potom infografiky, např. "druhý život textilu" nebo "koloběh textilu". Takže ano, i šusťákovou bundu tam hodit můžeš.
    MVEK
    MVEK --- ---
    MAKII: No a kde to vidíš? Možná je to tím, že si nemůžu pustit videa, nebo jsem jen natvrdlý co do moderního webu, ale kromě krátké zmínky, že berou i příze nebo kusy textilu, jsem furt nikde nikdy nenašel konkrétnější informaci.

Ale furt jsem u toho, že z "šusťákové" uměliny asi moc neudělá nikdo:-) a v mém případě je stále nositelná, až na to zapínání.
    Nicméně džínovina možná tedy uplatnění najde i v takovém kontejneru.
    MAKII
    MAKII --- ---
    MVEK: kontejnery POTEX. Tam textil třídí a z nenositelného dělají pracovní hadry apod. Viz: http://www.recyklujemetextil.cz/
    MILIS
    MILIS --- ---
    MVEK: a kdyz je veci hodne, vozim je do detskeho domova.. co nevyuziji nebo nepotrebuji, predavaji dal
    MVEK
    MVEK --- ---
    MILIS: S popisem, to mě nikdy nenapadlo, to zkusím. Jako chodí okolo i dost těch bezdomovců, máme tan Naději, ale ne na jídlo, ale ubytovnu pro nemocné, postižené atd. a celkem blízko je pár lokalit, kde spějí bezdomovci venku, takže třeba kolem korzují.
    MILIS
    MILIS --- ---
    do tasky a popisem a poloz to k popelnicim... kolikrat tyhle veci vezmou i lide, kteri nejsou bezdomovci. delam to tak uz dlouho. horsi je, kdyz je toho hodne... vetsinou pak lidi, co vybiraji kontejnery, tak tasku rozeberou, probiraji se vsim a ani si ty veci kolikrat nevezmou, nechaji to roztahane a odejdou...
    MVEK
    MVEK --- ---
    Napadá někoho, kam třeba s džínami, které jsou odrbané, ale pořád použitelné, jen už mají horší očko na knoflík a zničený zip poklopce?
    nebo se zimní šusťákovou bundou, které také odešel zip?

Já se s tím spravovat nebudu a stejně bych to už moc neupotřebil... Do sběrých kontejnerů tohle asi ne (i když ty džíny by možná aspoň zpracovali jako hadry do něčeho, tu "plastovou" bundu asi těžko), je to poškozené, no a s bezdomovci se neznám, ale můu to pohodit u konejnerů, kudy bezdomovci chodí.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Proč nějaká blbá Nestlé tyčinka má kombinovaný obal C/PP? Já ji teda nekupoval, jen jsem to chtěl v pracovní kuchyňce přehodit z jinak čistého koše do nádoby na plast.

A jinak tedy škoda, že nevím, jestli ty moje mikrotenové fólie na malování, jen zaprášené od sekání v bytě, vyhodí do směsného, protože sílu jsem po té práci na odstraňování všech kusů maskovací pásky na okrajích neměl...:-(
    MVEK
    MVEK --- ---
    V Praze existuje mapa kontejnerů s informací o vyvážení, ale kovové odpady tam nejsou, navíc jsem neobjevil možnost hledat třeba všechny kontejnery na bílé sklo (v některých obvodech není žádný).

Mapa sep. odpadu
    http://ksnko.praha.eu/map-separated/

MVEK
    MVEK --- ---
    Mám pozitivní zprávu pro některé z Prahy, začínají se objevovat kontejnery na kovové odpady. O jednom jsem slyšel (snad na Vinohradech), druhý jsem nově (bude to max. týden) objevil tady v Michli:
    https://mapy.cz/s/KmLH

Píší na něm, že tam patří kromě plechovek všeho druhu i různá víčka nebo tuby, takže nemusí nikdo pochybovat, že to je na hliník i železo.

Jen nevím, jak budou nadšeni z víček od piva, nebo šroubovacího, kde se nepovede vyndat ten těsnící plastový vnitřek (který možná mylně hážu do plastových kontejnerů, když se mi podaří ho dostat nožem ven).
    MVEK
    MVEK --- ---
    Nevím, jestli někdo sleduje třeba jen toto fórum a ne to o eko domácnosti, tak případně se omlouvám za duplikaci:

Na českém webu (se špatným údajem) se objevil volný překlad článku Biodegradable plastics Are a Big Fat Lie (Huffington Post)

Už jsem o tomto četl dříve. Tady uvádí, že na rozklad je třeba cca 122 F, takže někde kolem 50 Celsia.
    Zatím jsem nenašel čas najít víc, jestli se to týká všech druhů rozložitelných plastů, nebo jen některých a některé jsou na tom lépe.

Samozřejmě pořád by to znamenalo, že je asi lepší si koupit něco z takového plastu (pokud se to nerozpadne z jiného důvodu předčasně), zvláště, pokud má člověk k dispozici odvoz kompostu do kompostáren. A samozřejmě ty papírové tašky jsou mnohem lepší, byť pak už nejdou zpravidla recyklovat.
    Na druhou stranu nesnáším "termo" pytlíky na pečivo kombinující plast a papír.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam