• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZRADARecyklace


    Vadí vám všudypřítomné odpadky a nechcete k nim přidávat svoje? Máte něco, co už se vám nehodí, ale je vám líto to prostě vyhodit? Chcete zdánlivě nepotřebné věci co nejlépe využít? Rady, tipy, nápady.
    rozbalit záhlaví
    MVEK
    MVEK --- ---
    LINKOS: Nechci dezinterpretovat výsledky, protože jim můžu i sám blbě rozumět. Takže bych doporučil se podívat do toho PDF. Biobavlnu jsem četl zatím taky jen interpretovanou a to jsem upřímně nepochopil (cosi o hnojení a skleníkových plynech), ale taky to bylo o údajné výnosnosti na obdělávanou plochu.

    A papír zatím taky netuším, jen tam vycházelo, že tašku musíš víckrát použít před likvidací, aby se to vyrovnalo tomu LDPE. Zřejmě to bude o procesu zpracování.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MVEK: proc je lespi plastova taska nez papirova?
    Cim to je, ze by mela byt bavlna lepsi nez biobavlna?
    MVEK
    MVEK --- ---
    Na FB ZW skupině byla odkazována studie dánského ministerstva ohledně nákupních tašek z obchodů.
    Je to zajímavé počtení (v angličtině a asi i dánštině): https://www2.mst.dk/Udgiv/publications/2018/02/978-87-93614-73-4.pdf

    Probírali výrobu, distribuci, zpracování odpadu, a to z různých hledisek, jak CO2, tak vliv na ozónovou díru, produkce toxických látek ohrožujících zdraví, spotřeba vody atd.

    Jestli jsem si interpretoval některé tabulky a texty správně, tak vyplývá např. pár zajímavostí:
    1) Pokud musíme vyhazovat odpad v pytlích (někdo říkal, že to domovní řád třeba vyžaduje), je lepší LDPE běžnou lehkou nákupní tašku použít na odpad, a ne recyklovat!
    Samozřejmě recyklace je lepší než spálení přímo ve směsném odpadu, takže pokud máme málo odpadu, bude to trochu jinak (nebo se tak hodí využít jen pár pytlíků/tašek).

    2) LDPE tašky vycházejí ve všech sledovaných hlediscích jako favoriti (v některých kategoriích s dalšími materiály a už na trochu horším místě, ale někde jako jediní)

    3) LDPE tašky jsou lepší než papírové tašky...

    4) Bio bavlna je prý horší než klasická. Mimo jiné započítávali i to, že unese méně atd. Ale to chce si přečíst detaily.


    Samozřejmě pořád je lepší v některých případech mít dlouhodobě používané tašky a produkovat minimum odpadu. Bylo by zajímavé ještě mít studii, jestli je lepší mít v koši odpadový papír (do spalovny), nebo ho recyklovat. Na skládce to bude jasné, že papír vede před LDPE.

    A je jasné, že je lepší vyrobi si pytlík z nějakého prostěradla atp., které se už nevyužije, než si koupit novou látku, zejména z té biobavlny...
    MVEK
    MVEK --- ---
    Nepotěší...
    V evropských přístavech se kumuluje odpad, ve hře jsou i plastové doly - iDNES.cz
    https://zpravy.idnes.cz/...yklace-spalovny-doly-fbt-/zahranicni.aspx?c=A180515_142600_zahranicni_ksu
    MVEK
    MVEK --- ---
    Praha má problém s prodejem plastového odpadu, odbytiště hledá v Malajsii - iDNES.cz
    https://praha.idnes.cz/...cina-prodej-odbyt-f5a-/praha-zpravy.aspx?c=A180517_401926_praha-zpravy_nuc

    Mno, jednak se ukázalo, že minimálně v případě Prahy měl pravdu ten, kdo říkal, že nás to taky ovlivní, viz MVEK. Protože Praha moc plastu roztříděného na dílčí složky nemá.


    Na druhou stranu v článku zazněla důležitá informace:
    Menší část odpadu společnost třídí na dvou linkách. Například na lahve (PET), fólie a igelitové tašky (LDPE) nebo šustivé sáčky, do kterých se balí třeba pečivo (HDPE). Ty pak prodává za vyšší cenu.

    Tzn. že sáčky na pečivo se recyklují, alespoň někde. Tolik k někde se vyskytujícím informacím, že se nerecyklují.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    Gary Dean Anderson, winner of the "design a recycling logo" contest, 1973. : OldSchoolCool
    https://www.reddit.com/r/OldSchoolCool/comments/8j9pk6/gary_dean_anderson_winner_of_the_design_a/
    MVEK
    MVEK --- ---
    Electrolux má zajímavé instrukce k likvidaci spotřebiče. Pominu-li to, že část se dozvím na začátku návodu a tu podstatnou část o recyklaci obalů a odevzdání spotřebiče, tak uvádějí, že mám odříznout kabel a vyhodit ho.
    To je zajímavé, přece kabely se také separují jako elektroodpad, ne?
    MVEK
    MVEK --- ---
    CHANA: Ještě kdyby se tak občas vyskytoval někdo od nich v různých koutech ČR, aby to nemuselo jít poštou... Ale jako beru v potaz.
    CHANA
    CHANA --- ---
    Sběr obalů od semínek:
    Sbíráme sáčky od semen - Gengel o.p.s.
    http://gengel.cz/content/46-sbirame-sacky-od-semen
    MVEK
    MVEK --- ---
    Jednak nevím, kdo má pravdu, co se týče ČR, jestli člověk ze Svazu průmyslu a obchodu, nebo člověk z ministerstva. Tedy, jestli od nás se většina třídila a pak prodávala, takže se nás to moc netýká.
    Česko má kvůli Číně potíže s odpady – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/domaci/464898-cesko-ma-kvuli-cine-potize-s-odpady.html

    Ale jinak krásná ukázka toho, že je nesmysl podporovat třídění stylem, kdy je výhodnější pro lidi produkovat víc tříděného odpadu, než celkově méně odpadu.
    CHANA
    CHANA --- ---
    Prosím plochou KRABICI OD TV / MONITORU někdo nemáte? Ráda bych ji upcyklovala jako rekvizitu na ochotnickém divadelním představení.
    Praha, Ústí nad Labem, Děčín
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    DOKKTOR:
    tady treba pisou zjisteni 0,22 kg/l
    [Analysis of composition characteristics of municipal solid waste in south China]. - PubMed - NCBI
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25898682
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    je to trochu jako agitovat u coca-coly,ze by meli vyrabet mene napoju,protoze to neni zdrave...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DOKKTOR: mam takovy dojem,ze zrovna zpracovatelska spolecnost nema zajem na nejakym jinym systemu. Jim jde o to dostat od lidi co nejvic vytrideneho odpadu, vic odpadu,vic penez...
    Jako chapu,ze to neni moc logicke z pohledu setrne domacnosti,ale z pohledu jejich podniku je to ok.
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    DOKKTOR: zeptej se Soni Jonasovy z INCIEN,delaji odpadove analyzy v obcich,tohle by mela vedet,plus ti muze poskytnout nejakou dalsi radu nebo dat tip, na koho se obratit. na jejich strankach urcite najdes jeji kontakt,klidne ji zavolej:)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    mám dotaz trochu z jiného ranku, ale jiné odpadové auditko jsem nenašel a internety taky moc informací navydaly. má někdo tušení, odhad, jaká je objemová hmotnost komunálního odpadu? chápu, že záleží na druhu odpadu a ten rozstřel může být obrovský, ale jde mi aspon o nějaký odhad, kolik zhruba může vážit průměrná plná 120l popelnice, protože veškeré statistiky komunálu se vedou v hmotnosti a já samozřejmě popelnice nevážím, ale počítám. o co mi jde: hádám se se zpracovatelskou společností, která u nás v obci zavedla jakýsi motivační systém nakládání s domovním odpadem - aby lidi víc tříili. moje výhrady jsou, že jejich systém diskrimuje občany/domácnosti, kteří produkují minimum odpadu, protože je založený na slevách vázaných na množství vytříděného odpadu. zkráceně, čím víc tříděného vyhodíš, tím větší slevu na poplatku dostaneš = čím víc produkuješ, tím platíš mín. absolutně nezohledňují poměr tříděný/netříděný, což je podle mě hlavní ukazatel odpadové šetrnosti. takže mě logicky sere, že pokud naše rodina třídí o sto šest a i tak vyprodukuje podlimitní množství jak tříděného, tak netříděného odpadu, zaplatí maximální palbu, protože produkuje málo odpadu. je to postavené na hlavu, na moje argumenty společnost moc slyšet nechce a rád bych jim to ještě naposled napálil s nějakými daty, než s tím půjdu na radu. jenže, jak jsem psal, všechny statistiky jsou vedeny v kilech a já svoje popelnice logicky nevážím. takže mě vlastně zajímá, kolik kilo cca vyvezu, když ročně vyvezu asi kubík komunálu. vím, že záleží na skladbě, ale za normálních okolností, tam nic těžkého nepřjde, nějaký textil, papír, co nejde oddělit od plastu, dřevo, sáčky z vysavače, prostě všechno, co se nedá třídit. odhaduju že plná 120l popelnice má tak 30-50kg max. su mimo?
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    IDENTITY a VŠICHNI: Kalendáře sbírám, jen jsem to letos neurgoval. Díky, domluvíme se v poště.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    ZRADA: Sbíráš kalendáře i letos? :) Mám tu jeden na hodně kvalitním papíře, točila jsem ho dva roky, protože fotky úžasný a "kalendářní funkce" až druhotná. Pro letošek mám taky perlu, takže toho dva roky starýho bych se ráda zbavila, a do kontejneru je ho škoda.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Koukám, že v Německu tedy jsou běžné PETky označeny jako "Einweg Pfand", takže asi se roztaví a zpracují, ale jsou zálohované, aby byly vytříděné správně.

    Pak jsou i Mehrweg... třeba jsem si včera koupil takto šlehačku ve skleničce zálohované 0,15 euro (zatímco pivní lahev byla asi 0,08 a PET s Colou 0,25, nebo naopak).
    MVEK
    MVEK --- ---
    VODOMERKA: No hele, tomu ale říkám výzva - potřebuješ nějaký odpad využít, najdi si nový koníček:-D.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam