• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OVERDRIVEDIY Nabytek : navody, materialy, design [papirovy nabydek, recyklace, z minima maximum...]
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    LINKOS: jen tak bokem- existujou různý OSB lišící se složením podle jejich užití. Vim že to furt zkoušíš opakovat, ale ne ;)
    DOBROZEMAK
    DOBROZEMAK --- ---
    Řeší se tu fak blbost, sme v DIY diskuzi... tudíž provedení atd je pohoda, materiál je věc každého, dobrý je poradit, ale takhle někoho zprudit uplně zbytečně je vážně ošklivé... Jak píše Judas, taky sem truhlář, něco přes sedm let. Kvalitní spárovka je drahá a i pracná, tudíž do diy nábytku vlastně už jen z myšlenky nepoužitelná... Snad by bylo hodno to už ukončit, chudák týpek čeká konstruktivní rady a místo toho flame jak kráva.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    jen mi to nedá. Existují emisní třídy materiálů s formaldehydem. Pokud se jedná o dřevotřísku na nábytek, je počítáno s tím, že bude v interiéru a budou s tím lidé v přímém kontaktu. Pokud se jedná o OSB je počítáno s tím, že to bude kdesi za omítkou, takže emisní třída je horší.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    ZASIK: nosne bedynky - to je teda asi nejhorsi mozna vec. je to tvuj boj, ja bych to resil nejakym prknem vprostred se vzperama. ony ty bedynky moc nevydrzej, a pockej az si budes chtit nejakou pujcit a pak ji zapomenes vratit. to bude soust!
    MOTEJL
    MOTEJL --- ---
    Asi znate, ale pro inspiraci:

    Paletky
    http://www.paletky.cz
    MOTEJL
    MOTEJL --- ---
    JUDAS_PRIEST: Ok, tvuj nazor beru...asi se tu nikdo nechce poustet do konfliktu, jen nechapu mysleni, ze kdyz nemam na cem spat, tak si udelam takovou postel :-)
    JUDAS_PRIEST
    JUDAS_PRIEST --- ---
    MOTEJL: Tak nějak netušim, jestli mluvíme oba o tom samém. OSB je sračka bezesporu. Ale je podstatně levnější než masiv, spárovka. Dva roky jsem teď dělal truhláře, takže taky mluvim ze zkušenosti. Spárovky jsem lepil pořád. A prostě vim, že pokud to má bejt kvalitní spárovka - ze které lze fakt něco vyrábět, není to korunová záležitost. Nehledě na to, že deska osb 2000x1250x25mm stojí nějakejch 500.- za spárovku stejného rozměru dáš mnohokrát víc. Jde mi prostě celou dobu o to, že tohle byl totální diy počin, svýmu účelu evidentně slouží a jestli je z osb, hoven, nebo slepených nudlí je uplně jedno. Je to z materiálu, co dům dal (popř. kamarád) a investice do toho byla minimální. Pokud bych já chtěl pro sebe dělat postel, a myslel bych to fakt vážně a na dlouho, tak no jasně hergot, že to nebudu dělat z OSB, ale koupim na to masiv. A dám si setsakra záležet, aby to k něčemu bylo a ta postel byla na deset let minimálně. Ale to už jsme v něčem jinym prostě. A hlavně to bude prostě stát podstatně víc. Tohle bylo poměrně šikovný, rychlý řešení. A o tom, když už jsi zmínil název tohoto fora, je to co se tu řeší.
    Pak bys tady mohl udělat židli z vidlí z kůlny a někdo by mohl namítnout, že ale vidle píchaj a že to lze udělat daleko lépe v kovářský dílně za použití jeklů a trubek, který koupíš v každym železářství.. rozumíme si? a už to ztrácí tu diy hodnotu, pro kterou (vrazim ruku do ohně) to trochu dělal i autor OSB postele viz níže.
    MOTEJL
    MOTEJL --- ---
    JUDAS_PRIEST: Ja mluvim z vlastni zkusenosti a proste vim, ze se da sehnat masiv za par stovek a OSB je chemicka sracka za oabsurdni cenu...jestli nekdo dostal slevu od kamarada nebo ja nevim, tak je to mozny, ale cenova kategorie to rozhodne neni vyrazne nizsi... PS: a ikeu doma nemam, takze nemuzu soudit :-D ...prave proto, ze nabytek DIY...a kamarad si takhle udelal knihovnu s akusrobouvakem a rucni pilkou v vyte 1kk 35 m2. Takze asi tak...kdyz se chce, tak to jde...
    JUDAS_PRIEST
    JUDAS_PRIEST --- ---
    A srovnejte si cenu spárovky 2500x1250mm v 2,5 tloušťce (spárovka musí bejt kvalitní, ne spárovka alá Hornbach a i tam jsou drahý jako prase) s OSBčkem. To je prostě nesrovnatelný.
    JUDAS_PRIEST
    JUDAS_PRIEST --- ---
    77WHITE: konečně někdo, kdo ví jak to je...
    Jinak k tomu matroši za odvoz a že to je všude, to sice je, ale nikdo nedá nic zadarmo, to jsou fakt mega výjimky.
    Další zásadní věc je, že 90% sračkonábytku, kterej si všichni párkrát za život pořídíme v Ikeách atp jsou stejně lepený dřevotřískový sračky z polska, a všichni víme, jaký jsou poláci čuňata na věci pro export. A to nám čuchat nevadí, protože to je "koupený" a je to "zalaminovaný" takže to "nesmrdí". Boha jeho, nejlepší jsou lidi, co žijou v eko oáze vedle chemičky..
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    Co to je za lov na čarodejnice? Prostě vybral levnej matroš, co je na tom nepochopitelnýho? Asi to nebude postel na celej život ani majstrštyk, ale furt lepší jak spát na zemi, za 15 stovek dobrý. OSBčka se používaj v každý druhý dřevostavbě, nehledě na nábytek...
    DOBROZEMAK
    DOBROZEMAK --- ---
    ZASIK: to se musí nechat, když si člověk koupí vše z nějaký 16kový dřevotřísky lepený bůhvíčim tak to vyjde nastejno..
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ZASIK: v Jihlavě je fabrika na OSB desky a ještě nedávno při výrobě vypouštěla !27 tun! formaldehydu do ovzduší ročně, skoro ve středu města. Kolik jsou aktuální čísla nevím, ale asi se to za ty 3.4 roky příliš nezměnilo. Lepidlo co se používá k těm superfiniš eco OSB je na rozdíl od formaldehydu neznámé, ale stejný, ba dokonce horší sajrajt. Toť jeden z důvodů proč se tomu vyhýbat.

    Můj kamarád dělal workshopy jak si s hobby nářadím udělat jednoduchý nábytek ze spárovky. Není pravda, že je to nějak extra obtížné a drahé. Spousta věcí se dá udělat s pár kolíčky, vrtačnou, nějakými svěrkami a maflem.
    ZASIK
    ZASIK --- ---
    MOTEJL: Možná si nejdřív přečti záhlaví, než začneš přejmenovávat klub. Pracovat se dřevem není dovednost, kterou se naučíš za odpoledne a navíc je potřeba na to prostor a to bývá pro člověka, kterej bydlí v bytě ve městě, docela problém. A to ani nemluvím o časové náročnosti. Jinak ten dřevěnej bordel má doma 90% domácností, akorát oproti OSB deskám je schovanej pod laminem.
    MOTEJL
    MOTEJL --- ---
    MOTEJL: navíc nic, proti ničemu, jen si neumím asi představit, ze bych měl postel z lepenyho dřevěného bordelu, když je to tak zásadní, asi bych spis sehnal starý masív-dřevo a udělal z toho vyvýšené podium...internet je takového materiálu za odvoz plnej.
    MOTEJL
    MOTEJL --- ---
    JUDAS_PRIEST: no a nemělo by se teda tohle forum jmenovat soc.made.shit nábytek? Protože DIY ještě neznamená, ze by člověk měl bajt zoufalej...
    MOTEJL
    MOTEJL --- ---
    ROMANITO: ano, to vím - a upozornil jsem na to především z toho důvodu, ze i když je člověk sebevice nuceny dělat kompromisy, tak mi přijde ujety to dělat az v takové míře, ze by člověk použil ty chemicky ošetřené palety...
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    náhodou mně osb nepobuřuje. Jen se zeptám....neuvažoval jsi, že to něčím počalouníš ?
    JUDAS_PRIEST
    JUDAS_PRIEST --- ---
    MOTEJL: Proto píšu, že všechny tyhlety soc-made věci jsou výkřiky ze zoufalosti. Ale taky je páchám, takže mě za tohle nekamenujte. Mimochodem, když použiješ osb na stavbu baráku, máš to kolem sebe ve zdech a všude celej život. To jsou všecko tohle kecy o hovně. I když chápu, že asi existujou lidi, kterejm v přítomnosti osb desek začne blikat kontrolka nebezpečí..
    ROMANITO
    ROMANITO --- ---
    MOTEJL: hale zas tak hloupý bejt nemusej. Pokud uměj číst, tak na paletách máš dva druhy vypálenejch značek:
    MB - ošetřovaný metylbromidem. Sračka, která byla před deseti rokama celosvětově zakázaná a spediční průmysl si vydupal vyjímku, která by měla končit letos. Palety jsou tak odolný vůči mikroorganizmům a plísním, ale tim pádem nepoužitelný na nábytek atd.
    nebo
    HT - ty jsou upravený jenom tepelně a neobsahujou žádný karcinogení chemikálie. Samozřejmě jsou pak náchylnější k různejm plísním při používání, tak je dobrý si zjistit k čemu se palety používaly, ale jinak jsou v cajku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam