• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OVERDRIVEDIY Nabytek : navody, materialy, design [papirovy nabydek, recyklace, z minima maximum...]
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    RUMEK: Ty krájíš přímo na pracovní desce linky?
    RUMEK
    RUMEK --- ---
    Mno a co potom ostri nozu na betonove desce?
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Desku jsem nedělal, ale před lety jsem stavěl barák z takových polystyrenových bloků, co se betonem vylévají. Moc do toho nemůže vzduch a voda se těžko dostává ven. Po asi dvou letech od skončení stavby se dodělávaly díry na vývody digestoří. Ten beton byl furt trochu vlhkej a byl to jeden z nejtvrdších materiálů, co jsem kdy viděl, bylo to jak vrtat do žuly nebo něčeho podobnýho, vůbec to nepraskalo, nedrolilo se atd. A to nebyl žádnej speciální beton, akorát v míchačce bajvoko cement, voda, písek. Ta vlhkost, málo vzduchu a dlouhý zrání s tím mají určitě hodně co do činění.
    UZEL
    UZEL --- ---
    cim vic se bude beton namacet a vlhcit, tim lepsi bude mit konecny vlastnosti
    MAD_MAN
    MAD_MAN --- ---
    TLOUDEV: beton (obecně) se vlhčit (ošetřovat) musí, tuhnutí 24 hodin, tvrdnutí 28 dní. Nicméně s pracovní deskou z betonu zkušenost nemám.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    KUURA: beton se vlhcit nemusi. je mu to sumak. prvni 2 dny tuhne, pak mesic tvrdne.
    KUURA
    KUURA --- ---
    zdravím! Máte někdo zkušenosti s výrobou kuchynske desky z betonu?? na netu sem našla nějaký návody, ale všude je to jen šup, armovat, vylit, zaschnout a hotovo. ale tak to úplne není, ten beton nesmí takhle vyschnout, melo by se to asi nějak vlhčIT a tak ne?? budu vdecna za každou zkušenost
    KATCHABABA
    KATCHABABA --- ---
    a něco z penízků

    KATCHABABA
    KATCHABABA --- ---
    pěkně napsaný návod na to, jak si vyrobit mozaiku
    P3 - Mozaika
    http://www.p3.cz/Jak-vyrobit-mozaiku
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    DARAIT: nejspis by to nerezalo uprostred desky
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    JUDAS_PRIEST: odkud jsi? Oslov nejbližší včelaře/ architekty, v případě Prahy mi napiš a přijď si to vyřezat/ půjčím ti řezačku.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    DARAIT: tak teoreticky jo...ale trefit teplotu a všechno, to je podle mě dost na pytel -> výsledek bude na prd.
    DARAIT
    DARAIT --- ---
    hele a co drat / strunu nahrejvat svickou, nebo plynovym varicem? podle toho jak daleko by se dal plamen od struny, tak by to hralo.. ???
    QUIP
    QUIP --- ---
    JUDAS_PRIEST: ta struna nema asi dostatecne velky odpor, aby to slo pouzit bez toho regulatoru. My jsme s tim tehdy rezali polystyren v delce asi trictvrte metru. Tam ta struna byla rozhodne lepsi, nez odporovy drat. Hlavne kvuli pevnosti / zivotnosti.
    S tou strunou bys to mohl zkouset jedine v pripade, ze ten zdroj, kterym to budes napajet, ma proudovou ochranu na vystupu (proti zkratu / pretizeni). Je dost pravdepodobne, ze pri tech 12V by tou strunou prochazel moc velky proud (pri velke tloustce) a nebo zase ze by se ta struna mohl rozsvitit do ruda / prepalit :)
    JUDAS_PRIEST
    JUDAS_PRIEST --- ---
    QUIP: dobrej poznatek to poslední. To můžu zkusit. Struna v tomhle případě je pasé? kytarových mám habaděj..
    QUIP
    QUIP --- ---
    JUDAS_PRIEST: Kdyz jsem to pred lety resil ja, tak jsem udelal jednoduchy triakovy regulator vykonu a zapojil ho na vystup 300VA transformatoru z 230V~ na 24V~. To davalo dostatecne velkou moznost regulace a pouziti na ruzne dalsi veci :)
    Ale jestli nejsi bastlir, tak to asi pro tebe tak uplne jednoduche nebude.
    Pokud mas doma nejake samostatne trafo s vykonem okolo 100VA, tak regulator vypada asi nasledovne (jednoduse)
    Regulátor k trafosvářečce
    http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php?cisloclanku=2007042401
    Triakový regulátor
    http://www.dmaster.wz.cz/konstrukce/regulator/regulator.htm

    Da se sehnat v GME i jako stavebnice, mozna i ve variante "uz sestaveny".

    Pokud nic takoveho nemuzes sehnat / ubastlit, tak pak mas jeste jednu moznost. Kdyz to budes delat s tim odporovym dratem, tak ho budes mit upnuty v tom napinacim (rezacim) pripravku treba 5 - 10cm, ale na konci ho neucvaknes, nechas ho dlouhy a napajeci privod udelas s krokodylkem a ten budes posouvat po tom volnem konci odporoveho dratu - tim se bude menit celkovy odpor toho obvodu a tim prochazejici proud - teplota dratu. Ale pozor na to, ze i ten volny konec (od privodni svorky [krokodylka] smerem k druhemu privodnimu dratu, bude mit takovou teplotu, jako ta cas mezi napinacim (rezacim) mechanismem.

    Tahle varianta by ti mela fungovat snad i s tou nabijeckou na autobaterie.
    JUDAS_PRIEST
    JUDAS_PRIEST --- ---
    QUIP: super, díky, měl bys nějakej příklad reg. zdroje? Tím, že tomu nerozumím, bylo mi googlení k ničemu.
    QUIP
    QUIP --- ---
    JUDAS_PRIEST: Drat budes potrebovat co nejkratsi, protoze se tim zahrivanim dost protahuje a taky nechces, aby se ti ruzne vlnil do stran, jak na nej budes z ruznych stran tlacit rezanym materialem (at uz to bude molitan, nebo polystyren).
    S nabijeckou asi moc uspesny nebudes - to bys musel hodne dlouho laborovat s ruznym prumerem dratu, abys menil jeho odpor.

    Uzitecnejsi ti budes spis regulovany zdroj proudu. A pak muzes misto odporoveho dratu pouzit i klasickou strunu. Ta je vhodnejsi na rezani delsich rezu - ma mensi prutaznost (kdyz chces treba z polystyrenu rezat nejaky profil kridla pro modely atd.)

    Ten regulovany zdroj ti hlavne pomuze presne nastavit potrebnou teplotu pro konkretni material. Aby to nepalilo moc, nebo zase malo. Kdyz to pali moc, tak v okamziku, kdy zpomalis posun materialu, nebo se dokonce zastavis, propali ti to vetsi diru okolo toho dratu, takze rez bude "zubaty".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam