• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OVERDRIVEDIY Nabytek : navody, materialy, design [papirovy nabydek, recyklace, z minima maximum...]
    KATCHABABA
    KATCHABABA --- ---
    a něco z penízků

    KATCHABABA
    KATCHABABA --- ---
    pěkně napsaný návod na to, jak si vyrobit mozaiku
    P3 - Mozaika
    http://www.p3.cz/Jak-vyrobit-mozaiku
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    DARAIT: nejspis by to nerezalo uprostred desky
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    JUDAS_PRIEST: odkud jsi? Oslov nejbližší včelaře/ architekty, v případě Prahy mi napiš a přijď si to vyřezat/ půjčím ti řezačku.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    DARAIT: tak teoreticky jo...ale trefit teplotu a všechno, to je podle mě dost na pytel -> výsledek bude na prd.
    DARAIT
    DARAIT --- ---
    hele a co drat / strunu nahrejvat svickou, nebo plynovym varicem? podle toho jak daleko by se dal plamen od struny, tak by to hralo.. ???
    QUIP
    QUIP --- ---
    JUDAS_PRIEST: ta struna nema asi dostatecne velky odpor, aby to slo pouzit bez toho regulatoru. My jsme s tim tehdy rezali polystyren v delce asi trictvrte metru. Tam ta struna byla rozhodne lepsi, nez odporovy drat. Hlavne kvuli pevnosti / zivotnosti.
    S tou strunou bys to mohl zkouset jedine v pripade, ze ten zdroj, kterym to budes napajet, ma proudovou ochranu na vystupu (proti zkratu / pretizeni). Je dost pravdepodobne, ze pri tech 12V by tou strunou prochazel moc velky proud (pri velke tloustce) a nebo zase ze by se ta struna mohl rozsvitit do ruda / prepalit :)
    JUDAS_PRIEST
    JUDAS_PRIEST --- ---
    QUIP: dobrej poznatek to poslední. To můžu zkusit. Struna v tomhle případě je pasé? kytarových mám habaděj..
    QUIP
    QUIP --- ---
    JUDAS_PRIEST: Kdyz jsem to pred lety resil ja, tak jsem udelal jednoduchy triakovy regulator vykonu a zapojil ho na vystup 300VA transformatoru z 230V~ na 24V~. To davalo dostatecne velkou moznost regulace a pouziti na ruzne dalsi veci :)
    Ale jestli nejsi bastlir, tak to asi pro tebe tak uplne jednoduche nebude.
    Pokud mas doma nejake samostatne trafo s vykonem okolo 100VA, tak regulator vypada asi nasledovne (jednoduse)
    Regulátor k trafosvářečce
    http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php?cisloclanku=2007042401
    Triakový regulátor
    http://www.dmaster.wz.cz/konstrukce/regulator/regulator.htm

    Da se sehnat v GME i jako stavebnice, mozna i ve variante "uz sestaveny".

    Pokud nic takoveho nemuzes sehnat / ubastlit, tak pak mas jeste jednu moznost. Kdyz to budes delat s tim odporovym dratem, tak ho budes mit upnuty v tom napinacim (rezacim) pripravku treba 5 - 10cm, ale na konci ho neucvaknes, nechas ho dlouhy a napajeci privod udelas s krokodylkem a ten budes posouvat po tom volnem konci odporoveho dratu - tim se bude menit celkovy odpor toho obvodu a tim prochazejici proud - teplota dratu. Ale pozor na to, ze i ten volny konec (od privodni svorky [krokodylka] smerem k druhemu privodnimu dratu, bude mit takovou teplotu, jako ta cas mezi napinacim (rezacim) mechanismem.

    Tahle varianta by ti mela fungovat snad i s tou nabijeckou na autobaterie.
    JUDAS_PRIEST
    JUDAS_PRIEST --- ---
    QUIP: super, díky, měl bys nějakej příklad reg. zdroje? Tím, že tomu nerozumím, bylo mi googlení k ničemu.
    QUIP
    QUIP --- ---
    JUDAS_PRIEST: Drat budes potrebovat co nejkratsi, protoze se tim zahrivanim dost protahuje a taky nechces, aby se ti ruzne vlnil do stran, jak na nej budes z ruznych stran tlacit rezanym materialem (at uz to bude molitan, nebo polystyren).
    S nabijeckou asi moc uspesny nebudes - to bys musel hodne dlouho laborovat s ruznym prumerem dratu, abys menil jeho odpor.

    Uzitecnejsi ti budes spis regulovany zdroj proudu. A pak muzes misto odporoveho dratu pouzit i klasickou strunu. Ta je vhodnejsi na rezani delsich rezu - ma mensi prutaznost (kdyz chces treba z polystyrenu rezat nejaky profil kridla pro modely atd.)

    Ten regulovany zdroj ti hlavne pomuze presne nastavit potrebnou teplotu pro konkretni material. Aby to nepalilo moc, nebo zase malo. Kdyz to pali moc, tak v okamziku, kdy zpomalis posun materialu, nebo se dokonce zastavis, propali ti to vetsi diru okolo toho dratu, takze rez bude "zubaty".
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    to budeš muset odladit, různý odporový dráty maj různý odpory a tepelný výkony (http://www.gme.cz/odporove-draty), takže to bude faktor typu a dýlky a vyladění optimální teploty

    tady máš nějaký praktický zkušenosti při řezání eps
    SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování / Řezačka polystyrenu.
    http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=1254
    JUDAS_PRIEST
    JUDAS_PRIEST --- ---
    mám představu jak to provést.. deska lamina, vprostřed dírka, rameno ze širší strany a na jeho konci mechanika na struny ze stary baskytary, kterou to našponuju.. nejsem elektrikář, ani pasivní, takže spíš potřebuju informaci, jestli je to proveditelný s tou autonabíječkou tohoto typu http://nabijecky-a-startovaci-boxy.heureka.cz/compass-6a-6-12v/...
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JUDAS_PRIEST: asi jo, akorat to chce mit nejak rozumne napnuty, ten skolni bvyl treba v ramu od lupenkovy pily, ale to je malej prorez
    JUDAS_PRIEST
    JUDAS_PRIEST --- ---
    Ten odporák zkusim. Myslíte že stačí napnout drát skrze desku vertikálně, a na každý konec připojit auto nabíječku?
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    NYKRUK: S odporákem občas dělám, ale nejsem si jistej jestli to ten molitan nespeče na škvarky.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    JUDAS_PRIEST: V modelářským kroužku jsme řezali polystyrenové lodičky na stole, jímž skrz procházel odporový drát připojený asi na 24V trafo. To byla holt doba průbojných hesel na všudypřítomných nástěnkách, takže tohle zařízení musela mít každá základní škola.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    KRMITK0: no zrovna lehky na vyrobu to taky nejni, ale tak rekneme, ze s velkou pasovou pilou by to mohlo jit. A popisek keca, kusy ma stejne dva
    SWT: říká se tomu anglicky pocket hole a ty díry máš z neviditelný strany, třeba na lubech u stolu
    BOYLER: hlavni for tyhle veci je v jeji rychlosti a nenarocnosti na vybaveni, ne kazdej ma dlabacku a ne vzdy najdes zakaznika, kterej ti rucni vyrobu spoju zaplati. Samo vyroba pro sebe samyho jsou jiny pocty
    JUDAS_PRIEST: nojo, ale treba na nohu od stolu to nema uplne tu pravou pevnost, na deskovy materialy jinak bomba
    MOTEJL a 77WHITE: typicky dneska polyuretany (kamarad delal nakupciho chemie pro kronospan) spise evropsky produkce (mysli firmy jako den brawen, henkel ..), formaldehyd uz je pase. V zasade by mely bet po vytvrzeni stabilni, ale muze to bejt vyrobek od vyrobku. Treba Nemci maj pomerne hodne prisny kriteria na to, co je nebo neni bezpecny a podezrely veci se dle vyhlasky smej pouzivat jen, kdyz vec nema jiny reseni.
    JUDAS_PRIEST: často z ČR, hodně truhláren si subdodávkama pro ikeu zajišťuje práci
    E_D: demos mi ukazuje bila korpus 16 mm za 1095 bez dane (je to pres 5 m2)
    JUDAS_PRIEST: odporovej drat v ramu, nejakej zdroj, aspon takhle jsme to delali v prakticky vychove na zakladce, ale jinak klasickej odlamovaci nuz s dobrejma ostrejma cepelema (treba KDS, OLFA) a rezat podle pravitka, v nouzi klidne deska lamina na kterou stoupnes, aby neuhla
    JUDAS_PRIEST
    JUDAS_PRIEST --- ---
    QWWERTY: to je docela dobrej nápad to dvěma latěma stáhnout ke stolu a nechat tam třeba milimetr mezeru a fiknout..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam