Ahoj, jsem rád že toto forum žije trochu jsem se bál, že se o tyhle věci zajímám sám. Co se týče toho proč oba pojmy spojuji tak je to kuli tomu, že pro mě je spiritismus oborem jež se zabývá tématikou bytostí a jevů, které nás mohou ovlivňovat a jsou kolem nás a můžeme s nimi navázat kontakt nebo někdy naváží kontakt oni s námi aniž to chceme. Exorcismus vidím jako krajní řešení určitých problémů s tím souvysejících. K tomuhle tématu jsem se dostal protože se zajímám o okultismus a všechno co naše věda popírá. Ať se zeptáte kohokoli už někdy o tom slyšel aspoň jeden příběh, že někdo viděl nebo zažil něco nevysvětlitelného ve směru setkání s "duchem" nebo zvláštním jevem. Co se týče posednutí tak naštěstí osobní zkušenost nemám, ale ve své praxi při škole jsem se na psychiatrii setkal s lidmi jejihž zážitky byly podle mě lékaři chybně interpetovány jako psychotické a Tito lidé byli léčeni antipsychotiky v Bohnické léčebně v prostředí a způsoby, které v nich nechalo nesmazatelnou stopu dle mého názoru možná stejně trvalou a bolestnou jako jejich zkušenost s tzv. halucinacemi a hlasy.