• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MICHALANGELOExorcismus a spiritismus
    MICHALANGELO
    MICHALANGELO --- ---
    fantasmagorické?? :-) můžeš to nějak přiblížit? myslíš že si autor lítá někde v oblacích odrtržený od reality? :)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    MICHALANGELO: Místy poněkud fantasmagorické, co tak mohu za sebe soudit...
    MICHALANGELO
    MICHALANGELO --- ---
    http://www.ikarmel.cz/kniha/Exorcista-vypravi_10606.html mě přijde dobrý tohle, ale je to jen z křesťanského pohledu.
    CABOWITZ
    CABOWITZ --- ---
    tahle kniha mi prijde jako zdroj relevantnich informaci. jinak byvaly exorcista u nas je vojtech kodet, ten soucasny povereny k velkemu exorcismus se jmenuje pavel havlat...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    MICHALANGELO: Ale jinak tedy k otázce samotné: možná to z mé strany bude znít zvláštně, ale o křest tady ve skutečnosti vůbec nejde. Minimálně ne o křest jako izolovanou zkutečnost. Křest je totiž v prvé řadě závazkem a bez následné intenzivní náboženské praxe a svátostného života poněkud pozbývá svého smyslu, respektive staví člověka do situace, kdy uzavřel smlouvu a nedodržuje podmínky. Tak se pak halt nesmí divit, když jednou přijdou exekutoři... Čili shrnuto a podtrženo je křest "jen tak do zásoby" spíš negativem, než pozitive.

Samozřejmě pokud by ses ptal na to, jak si v dané situaci stojí pokřtěný člověk žijící plným svátostným životem, tak se efektivně ptáš na to, jestli je snazší bojovat v poušti v situaci, kdy máš dobrou pušku a velblouda, nebo v situaci, kdy máš čtyři komanda mariňáků a v zátoce zaparkovanou letadlovou loď...
    KOLOUSEK
    KOLOUSEK --- ---
    MICHALANGELO: ja si taky myslim, ze zalezi na tom, s jakymi duchy. byla bych hodne opatrna v hodnoceni krtu jako jakehosi duchovniho placeba, ktere ma navodit ochranu "virou". vira je rozhodne esencialnim, ale nikoli jedinym faktorem v tehle vecech...
    MICHALANGELO
    MICHALANGELO --- ---
    jo pravda, díky za připomínku gramatika nikdy nebyla mojí silnou stránkou:)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    MICHALANGELO: Křest bez křtu. Není to chřest. Ale to jen tak na okraj...
    MICHALANGELO
    MICHALANGELO --- ---
    Mě se zdá že by to mohlo fungovat, dokážu si představit Ježíše Krista jako svého spasitele (věřím v jeho existenci jako duchovní bytosti, ne že mě vykoupil z prvotního hříchu) ale rozhodně mi na tom vadí přijmout křesťanského boha za jediného boha.
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    MICHALANGELO: Myslím, že křesťansky smýšlejícím praktikům to bude fungovat;) Stejně tak by mělo fungovat, když bude praktik alespoň elementárně zasvěcen do svých schopností, tak, jak je rozvíjí západní tradice, známá jako hermetismus.
    MICHALANGELO
    MICHALANGELO --- ---
    Co si myslíte o nutnosti křestu jako ochrany při práci s duchy?
    MANIIA
    MANIIA --- ---
    nějáky dokument?
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    Řešení problémů s démony, vysvobození, Boží pomoc
    http://www.odkrytepravdy.cz/clanky/slovnik/reseni-problemu-s-demony.html
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    Exorcizmus, vyhánění démonů, vymítání démonů, exorcismus
    http://www.odkrytepravdy.cz/clanky/slovnik/exorcizmus.html
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    Odkryté pravdy o světě okolo nás. Vysvětlení záhad a tajemství - SLOVNÍK, Encyklopedie duchovního boje - Spitizmus, vyvolávání duchů, kontakty se zemřelými
    http://www.odkrytepravdy.cz/clanky/slovnik/vyvolavani.html
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    zrovna nedávno jsem nahlédl v jednom knihkupectví na tuhle knihu. jsou tam zajímavá fota, media, mrtví, podkrušnohorský spiritismus atd...:)
    Spiritismus - Jaromír Kozák - Knihy.ABZ.cz
    http://knihy.abz.cz/prodej/spiritismus-zapomenuta-vyznamna-kapitola-ceskych-dejin
    MICHALANGELO
    MICHALANGELO --- ---
    KALIPH: Máš zkušenost s vymítáním?
    MICHALANGELO
    MICHALANGELO --- ---
    Vúdú mi přijde taky jako propracovanější systém už kuli tomu že se zakládá na tisícileté tradici a kromě práce s mrtvými a duchy které vidí prakticky ve všem mi přijde užitečný i způsob jakým se dá ve vúdú bránit psychickým útokům. Spiritismus v praxi (oui ja tabulky) je taková populární, komerční forma práce s mrtvými, která má na světě hodně příznivců a u nás a v německu měl nevjětší rozmach koncem 19 a počátkem 20 století systém práce a metody vycházejí z některých starších systémů ale je to zpracováno podle moderního pohledu evropského člověka. Díky spiritismu a popularizaci tohoto tématu bylo, ale na práci s mrtvými skrze media uděláno vědeckou společností nauk v GB i několik celkem seriozních experimentů, jejihž výsledky byly zajímavé a které dnes bohužel nejsou v obecné známosti.
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    NIKOPOL: Je otázka, jak se k tématu zemřelých člověk postaví. Spiritismus je povrchní a hodně nešťastný způsob, jak uspokojit zvědavost davu. Existují daleko sofistikovanější metody, v níž mají předkové svou úctyhodnou roli - zasvětitele, rádce a pomocníka. Třeba v šintoismu, vúdú či nekromantii, tedy daleko aktivnější přístup, než ve spiritismu, kdy opravdu silný nepokojný duch může napáchat velké škody.

Jinak k tvé první otázce: určitou delší dobu již nejsem aktivní, ale dříve byla tato doména mým hlavních zájmem: tj. práce s mrtvými a to nikoli jako spiritista.

MICHALANGELO
    MICHALANGELO --- ---
    Chápu obavy ze spiritismu a s jeho riziky absolutně souhlasím. V jednom filmu jsem slyšel hlášku, která mi přijde použitelná i na toto téma: "když se podíváš do temnoty, podívá se ona na tebe", byl bych rád kdyby se o tuhle diskusi zajímali lidé informovaní a znalí tématu a může se stát že se tu objeví člověk s reálným problémem, kterému Vaše informace a znalosti mohou být v bezvýchodné situaci užitečné. Já sám nic nevyvolávám ani nebudu, ale můj názor je takový, že je dobré aby každý znal určité techniky psychické sebeobrany a ochran ve chvílích nevyžádaných kontaktů nebo na místech, kde se náhodou ocitneme a začne se nám dít něco co si nepřejeme.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam