• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FOSSYMýty, Legendy a Pověsti
    INSEQUI
    INSEQUI --- ---
    Tak nějaká tá místa které máme rádi. A k nim nějaké ty pověsti co jsem různě zaslechl, vyčetl a asi by se to dalo pojmenovat jako sbírka pohádek Starého psa.

Kdo jste byl někdy kousek od Prahy v Brdech určitě mi dáte za pravdu že je tam opravdu hezky. Brdské lesy mimo jiných míst ukrývají i několik zřícenin, každá je samozřejmě opředena spoustou tajemných pověstí, ale ty si povíme jindy.
    Teď bych se rád zmínil o patronovi brdského pohoří Fabiánovi. Než se stal duchem byl Fabián normálním rytířem, žil na kopci Velká Baba (říká se tam také V Zabitých) tyčícím se na druhé straně údolí Chumavy, kde je taková zajímavá skála na které stával jeho hrad.

Protože byl Fabián trochu na ženský, tak se nevyhnul občasným problémům a právě ten poslední mu byl osudný. Jednoho dne si přivedl na svůj hrad ženu a tím dost rozhněval místní čarodějnici, která byla jeho milenkou. Čarodějnice žijící v lesích okolo hradu si zavolala na pomoc živly a v jedné obzvláště bouřlivé noci by Fabiánuv hrad zničen, jeho žena byla začarována a on se stal duchem.
    A protože ani ženská pomsta nedokáže zničit dobré srdce tak se Fabián stal patronem Brd a lidem spíše pomáhal a chránil své lesy. Přitom stále přebýval na Babě kde se od té doby také říká "Fabiánovo lože".

Říká se třeba že kdysi dávno žil na Studeném Vrchu uhlíř jehož syn byl v okolí známý pytlák a tak na sebe Fabiánuv trest nenechal dlouho čekat.
    Ten pak jeho otci sfoukával plamýnek v kamnech tak dlouho dokud si svého syna pořádně nevychoval.
    Také se říká že není dobré v těchto lesích napodobovat houkání sovy, to pak Fabián teskní a volá svou ženu a způsobuje tím špatné počasí.
    SVORO
    SVORO --- ---
    WANAH: Tak to bych si dal taky :) Jinak Sapkowski mě dostal Narenturnem a Božíma bojovníkama, hodně pěkně tam pověsti a legendy dává do realného světa asi si budu muset přečíst znovu :))

BTW náhodou linky by nebyl? :))
    INSEQUI
    INSEQUI --- ---
    Tak já vám sem nějakou tu legendu nahodím... znám sice spíš ty z krajů zdejších ale snad i tak potěší.
    WANAH
    WANAH --- ---
    WENCA_WOLF: najdi si co o tom sepsal Sapkowski, jeho analýza je super.
    WENCA_WOLF
    WENCA_WOLF --- ---
    Haha ^..^

Velmi zajímavé - a Uther Pendragon je možná přeci jen Drakodlak, lykantrop, který zůstal v lidské podobě.

Jejich předchůdce (Uthera a Artuše) je jakýsi Vortigern, který byl údajně římský legionář, kterému prostě skončila služba když se Řím rozpadl a protože nevěděl, do čeho píchnout, stal se vůdcem Británie

Pak tu máme Svatý Grál...
    .____
    .\.... /
    ..\.. /
    ...\ /
    ....0
    ._/ \_

A nesmíme zapomenout na Excalibur :-)

O------(==========>
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    WENCA_WOLF: Ohledně Artuše: z jeho Legendy mám nejraději Merlina. Nejvíc se mi líbí verze (a nevzpomenu si, kde jsem to četl), že Merlin je jediný syn Satana, který měl být Antikristem, ale odmítl to, aby prožil svůj zlomyslný a škodolibý život po svém, přičemž Artuš Pendragon byl jeho jediným dobrým skutkem :)
    MERMAIDA
    MERMAIDA --- ---
    to se bude Insovi libit..
    me tohle tema moc nerika - ale i tak dik Fossy :)
    SVORO
    SVORO --- ---
    WENCA_WOLF: To jsem dost zvědav :)) Ale mám za to, že budu na druhém míste pouze co se týká "západního světa" Asie na tom muže být jinak a tam bych sázel na budhu atd...
    WENCA_WOLF
    WENCA_WOLF --- ---
    Bezva nápad - Legendy

právě pracuji na souhrnu legendy o králi Artušovi a je to fakt zajímavé - zdá se, že je hned po Ježíšovi opravdu na 2. místě v lidské historii legend, co vy na to?

Počet vydaných knih, témat a vůbec lidí co se Artušovi kdy věnovali hovoří jasně
    SVORO
    SVORO --- ---
    Yes !!! :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam