• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FOSSYMýty, Legendy a Pověsti
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    CHARLEZ: Ano prosím, potulný řeznický tovaryš, pytel nehašeného vápna a tolik vody z řeky Svratky kolik drak vypil. :)

    PISKVOR: Pokud může existovat něco jako oficální verze pověsti (tedy ta nejrozšířenější), pak se jednalo právě o řezníka. Samozřejmě znám i jiné varianty toho jak drak pošel.. podle jedné populární (zejména v Brně) sežral pražáka a udělalo se mu tak zle že umřel.. ale kdo by věřil pomluvám. :D
    CHARLEZ
    CHARLEZ --- ---
    SYLVAEN: ?reznik? volska kuze plna nehasenyho vapna a voda ze svatky - Brnensky drak?
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SYLVAEN: Vono teda ani v tom Krně s tou ještěrkou nemají jasno - slyšel jsem nejméně o dvou různých OSVČ, kteří jim od jmenované pomohli.
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    GORGLIN: To asi ano. Nicméně v zadání je podstatná informace která zrovna tento případ od těch ostatních odlišuje. Týká se způsobu jakým pak bylo s mýtickou bestií naloženo.
    GORGLIN
    GORGLIN --- ---
    SYLVAEN:
    Ono zrovna chudejch zejblů co decimovali populaci těchto vzácných a překrásných tvorů je docela zástup.
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    GORGLIN: Obávám se že to není ono. To že se jednalo o draka jsi řekl správně, ale ani způsob zabití ani povolání hrdiny není správně.
    GORGLIN
    GORGLIN --- ---
    Byl to drak, řemeslník byl švec a sejmul draka nezralími švestkami.
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    Muhehe.. tak když jsme už u těch mýtů o zvířatech a strašidlech..

    Bylo nebylo, v jedné zemi za devatero horami a devatero řekami, kam cesty skrz devatero lesů nevedou, se za hradbami města usídlila strašlivá obluda o jaké už nikdo po několik staletí neslyšel. Štvala pocestné a lovila dobytek, mnohý pachtýř kvůli ní na mizinu přišel. I tu vyhlásili radní převelikou odměnu tomu kdo jejich hladovějící město nestvůry zbaví. Mnozí to zkoušeli, hrdinové, válečníci, zaklínači i mudrci, ale žádný z nich se zpět do města nevrátil. Až jednou do města zavítal na trh potulný řemeslník. A že byl všemi mastmi mazaný, vymyslel čertovský plán... Obludu přemohl a její tělo dopravil do města, kde pak byla vystavena a lidi se na ni chodili dívat z celé země.

    Nepochybuji o tom že pověst samotná bude pro vás hračkou. A tak se ptám, jakého povolání byl onen přemožitel?

    Jako obvykle, pokud tento úkol přijmete, předpokládá se využití vlastní paměti, nikoliv internetu. Tato zpráva se sama za

    5

    4

    3

    2

    1

    sekund nezničí...
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    FOSSY: opice, Rábí :)
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    Existuje pověst, kterak si jeden hradní pán, vzdělanec a cestovatel, dovezl domů cvičené exotické zvířátko. To mu jednoho dne uteklo. Místní pověrčiví venkované považovali zvířátko za strašidlo, a štvali je tak dlouho, až jej nakonec ukamenbovali. Vítězně se šli pochlubit, že přemohli nestvůru, místo toho dostali od hradního pána zvláštní daň.

    O jaké zvířátko šlo a k jakému hradu se pověst pojí?
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    FOSSY: ano, škoda toho hledání...
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    MORKANT: Škoda toho hledání, ale je to tak :)

    Obryně Skadi se šla agardským pomstít za smrt otce v boji bohů s obry. Aby se vyhnuli další válce, slíbili jí bohové ženicha. Ale musela si ho vybrat podle nohou. Samozřejmě pro sebe chtěl krásného Baldra, takže zvolila nejhezčí mohy, které viděla. Ty ovšem patřily starému Njordovi, bohu moří. Oba se od savtby neustále hádají, a protože Skadi preferuje hory, zatímco Njord moře, střídají bydliště vždy po devíti dnech. Jejich hádky se projevují jako bouře podle toho, kde zrovna bydlí.

    Přišlo mi to vtipné a krátké a - alespoň pro mně - ne stokrát omílané a proflíknuté :)
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    MORKANT: Skadi a Njord, ale musel jsem ty jména hledat...
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    FOSSY: bohové ta jména... vybírala si podle nohou, chtěla nejhezčího, a on halt neměl nejhezčí nohy... ale jméno nevim ani jedno :(
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    FOSSY: Minimálně u Jezebel nemáš tak úplně pravdu.. tam došlo ke sňatku čistě proto že se jí tak trochu Baali.. (muhehe). No, trochu dost. A démonizovaná je díky Bibli proto že poslala netolerantní judaismus do Xynjace (čti: chynžes) a přinutila svého manžle aby toleroval asyrský (či který to byl) panteon.

    Pravda, neodpovídají přesně specifikaci, ale i proto říkám že nevím..
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    SYLVAEN: No, ženy jsou to silné a slavné a nějaké to násilí by se kolem nich taky našlo, ale legendu o hledání ženicha, která by odpovídala zadání, si nějak nevybavuju. Jezebel byla promiskuitní mrcha, heretička, a všeobecně dost démonizovaní postava, Dídó podle jediného příběhu spálila na hranicích majetek svého milence Aenea, když se vydal za proroctvím zakládat Řím a opustil ji(a měla u toho snad nějaké vize Hannibala, který ji jednou pomstí), a Mařka Tudorovic si brala španělského Filipa na základě oboustranně výhodného politického sňatku (a aby si udržela trůn pod sedinkou).

    IMHO se snažím dát i u těch nejstručnějších zadání dostatek klíčových okolností, aby nebyl výsledek zaměnitelný se spoustou jiných (i když u mýtů a legend se to asi někdy i stane).
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    Mno, přiznám se že nevím.. Takových archetypů bylo v historii i mytologii dost.. od biblcké Jezebel přes aenejskou Dido, až po Marii I. Anglickou..
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    FOSSY:
    FOSSY: Asi vím, ale ach ta nepaměť na jména...
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    FJERTIL: Já to našel u Strakonického hradu - hladomor zůstává, byla to paní radní :)))
    SYLVAEN:
    Hrozila násilím někomu, kdo ji uklidnil nabídkou sňatku/ženicha. Ale výběr ženicha té dámě stížili (ti ohrožení), a tak dostala jiného, než doufala.

    Když bych řekl, komu vyhrožovala a co udělali, nebylo by co hádat :)))
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    PISKVOR: Já se přiznám, že vím jen o té pražské z Černínského paláce.
    A jen bych dodal, že to bylo v době hladomoru.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam