HNDZCK: Já se hlavně bojím, že to bude stejně naprd jako zákaz množení - je to v praxi téměř nevymahatelný (pokud nemáte přebytečné prachy na právníky) a snaha o vymáhání "domluvou" povede buď k tomu, že vám dotyčný hodí psa na hlavu, nebo na vás bude kašlat, vyhýbat se vám, vymlouvat se... a psa stejně stihne namnožit.
Zodpovědný jedinec zvíře stejně vykastruje/postará se o to, aby se nemnožilo. Nezodpovědného jedince k tomu ani smlouvou nedonutíte. Možná by to mohlo mít jistý filtrační dopad, v jehož důsledku si někteří nezodpovědní jedinci od vás psa vůbec nevezmou, ale taky to může odradit (třeba jenom tím restriktivním přístupem) i pár zodpovědných - těžko říct, kterejch víc.
Osobně si myslím, že jediné funkční řešení je dávat co nejvíc psů z ruky už vykastrovaných, třeba i za cenu mírného navýšení adopčního poplatku (jo, furt to nepokryje náklady, no) a vést osvětu (dodat majiteli písemně i natlačit do hlavy, proč je dobrý nápad zvíře vykastrovat - poctivě - plusy i mínusy kastrace - vybavte ho argumenty, až se na něj vrhne dav odpůrců kastrace venku i v rodině), formulace ve smlouvě mi přijde bezzubá.
Jako propagace a osvěta z vaší strany je to fajn - otevírá to otázku kastrací, ale to bych spíš rozjela nějako propagační kampaň ve stylu jakoby chovky "von Dogpoint - voříšci se zárukou!" nebo tak něco...
Ale já sem osobně dost proti restrikcím (obzvláště těm, jejichž vymáhání je obtížné ne-li nemožné), tak to ber s rezervou jako jedno možné hledisko :)