• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NECROMANWindows Phone - rady, návody, programování, Windows 10, Surface Duo/Neo
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    GILDARIUS: A zadáváš ji na desktopu do správného kalendáře? Sorry jestli ti to přijde jako debilní otázka, ale už se to tu kdysi řešilo a občas se stává že si to lidi na jednom zařízení zadají do jednoho kalendáře a ten mají na druhém zařízení např. vypnutý. Přičemž mnohdy je matoucí že mají pro ty různé kalendáře nastavenou stejnou barvu :)

    ADAMFC: Čekal jsem že tebe to asi popudí. Každopádně nevím jestli jsi to četl celé, ale já neprozřel a dobrovolně "trpím" s W10M, protože mně vyhovují. Což se ale ani nevylučuje s tím že mají v současnosti určité problémy s vývojem (který jsi i ty sám ne tak dlouho zpět negativně komentoval) i podporou. Jestli "přesně takovými lidmi" myslíš lidi co jsou aktivní v komunitě a snaží se ostatním uživatelům i MS napomáhat s řešením problémů, tak chápu že díky takovým o přechodu jinam ani nepomýšlíš. Malicherná kravina je dost relativní pojem a pro každého může znamenat něco jiného, tudíž beru že pro tebe to tak třeba je, ale zrovna níže zmiňovaný "fix account" bug způsobuje že přestává fungovat synchronizace s IMAP / CalDav / Exchange účty, což pro řadu lidí přesahuje kategorii problému "malicherná kravina".
    Jinak ten hard reset bych na tvém místě vyloženě nezavrhoval, jestli jím pořád ještě trpíš, třeba by ti pomohl od toho odemykacího lagu. Mně kompletní restart přes WDRT výrazně zkultivoval chování telefonu, takže se toho nemusíš bát. Come to the dark side :)
    Pošta mi přijde zbytečná. Stejně se tu poslední dobou nic moc nedělo.

    AGGU: Mně Android nezajímá a je mi jedno kolik telefonů má a nemá podporu. Pořád se jen motáme kolem toho jak jsi tvrdil že většina zařízení s WP8.x dostala update a ona prostě nedostala. Ale jako zrovna všechny telefony s Windows co mám ten update dostaly, z toho mám dodnes radost.

    Co se týče podpory, moje prognóza se vztahovala především k hypotetické situaci, kdy by se MS skutečně seriózně zaměřil na WoA a vyjádřil jsem určitou skepsi nad tím co by to mohlo znamenat pro W10M (jako opoziční názor k tvému nadšení z toho jak MS je daleko před a vysoko nad všemi). Že ta situace, např. v porovnání se situací v době mezi releasem a AU, je už v tuhle chvíli horší – tak to prostě je.

    Ohledně Feedback Hubu, tak nejde o problémy jednoho konkrétního zařízení, ale tak nějak o problémy všech těch zařízení lidí, kteří reportovanému problému dali "já taky", což je třeba v případě problému se zaseknutými dlaždicemi v tuhle chvíli 5 947 na jednom a 178 na druhém feedbacku. Smysl v tom řešit a vyvozovat z toho hluboké úvahy o stavu platformy zrovna v tomhle případě vidí zdá se i v MS, protože začal sbírat logy od lidí kteří s tím mají problém a konečně se to snaží systémově napravit.

    Tvoje obecná rada je pro mě zbytečná. Jak jsem psal, v tuhle chvíli, až na chybějící DJI Go, mám klid naprostý. Ale pak jsme zase na začátku – ne všichni to tak mají a to nejen protože jediné co by je zajímalo je "superrychlý FB, Pokemony a Snapchat a bzilion her" (což je tvoje utkvělá představa o problémech lidí, kterým se např. neaktualizují dlaždice, nebo jim ob den nefunguje synchronizace kvůli "fix account" bugu).

    Já rozumím a věřím tomu, že tobě se Facebook nikdy nenačítá déle než 5–10 vteřin. To mi nemusíš vysvětlovat, ani opakovat. Minimálně 370 lidem co ten problém reportovali do FH se to ale děje a pokud sis ty feedbacky rozkliknul (dle tvých reakcí předpokládám že ne), můžeš se dočíst že některým i 30 vteřin. Tak určitě.

    Ty pamatuješ reload loop z WP8.1 (kde ho zas nepamatuju já) a minimálně já + 222 lidí kteří hlasovali v FH pro nápravu tohohle problému ho zažíváme teď. Ghost addres bar viz KEJML (jestli je to pravda, tak pro dnešek díky KEJML, you made my day).

    Přepínač na všechno co s telefonem teoreticky můžu dělat zrovna v případě W10M mám – Continue App Experiences :) (V současném desktop IP buildu je přejmenován na "Cross-device experiences" a vypadá to že se s tím zase začíná něco dít, což by bylo super. Bohužel aktuální IP build pro telefony tu novou iteraci nemá, takže se nejspíš dočkáme nejdřív implementace mezi zařízeními s desktopovými Windows a v případě telefonů budeme jako obvykle čekat – spekulace.)

    Pokud vyžaduješ nějaké resumé, tak speciálně pro tebe – celé je to o uvědomění si skutečnosti, že když tobě se nějaký problém neprojevuje, neznamená to zároveň že neexistuje, nebo že člověk kterému se projevuje je dětinský – ačkoliv jsem pochopil že to je asi tvůj ultimátní argument na úplně všechno :)
    KEJML
    KEJML --- ---
    AGGU: Tak samozřejmě, pokud se bavíme o Windwos Mobile, tak je člověk odkázaný na Edge. J8 ale používám Firefox, ten můžu synchronizovat mezi počítačem s Windwos, notebookem, s Linuxuem, iPadem a telefonem s Androidem. Záložky, otevřené taby, historie, doplňky, hesla a nastavení (samozřejmě můžu libovolnou část ze synchronizace vyjmout). To používám již od roku 2007 (na počítačích, na mobilních platformách podpora přichází postupně, když na ně Firefox dorazí).
    Předpokládám, že Chrome to má velice podobně.
    AGGU
    AGGU --- ---
    KEJML: Opravdu? Na platformě Windows, mezi PC/win, tabletem/win a mobilem/win? Favorites, reading list?
    KEJML
    KEJML --- ---
    KEJML: We fixed an issue where closing a tab in Microsoft Edge, exiting the app, and then relaunching it would sometimes result in Edge opening to a blank page with the closed tab's web address in the URL bar.
    KEJML
    KEJML --- ---
    ADAMFC: Já bych to do pošty neposouval, přijde mi to jako dostatečná diskuze k tématu. Navíc tam kde ty vidíš hate, já vidím argumenty.

    AGGU: S tím Edgem mám přesně ty problémy, co popisoval DAN_F, i MS to uznal, protože jsem viděl v nějakých changelogu k insider buildu, že už to konečně opravili, ale ve stable stále čekáme. Zase, není to deal breaker, ale je to prostě opruz.

    Stejně jako aplikace, startujicí 8 (WMM jízdní řády) 10 (Facebook) nebo 15 (Messenger) sekund. Windows Phone se od začátku (a oprávněně) pyšnily svou svižností. Dneska máme frekvence procesorů v GHz a svižnost v tahu.

    A unikatní synchronizace Edge? Firefox i Chrome už ji mají léta...
    AGGU
    AGGU --- ---
    ADAMFC: Do pošty to ještě není, nejsme osobní ;)
    DAN_F: Ohledně podpory, ještě jednou: Oficiálně Lumia Icon, 1520, 930, 640, 640XL, 730, 735, 830, 532, 535, 540, 635 1GB, 636 1GB, 638 1GB, 430, 435, BLU Win HD w510u, BLU Win HD LTE x150q, MCJ Madosma Q501. Upgrade má i HTC One M8. Neoficiálně 920, 1020 a další. 550, 650, 950 jsou nativní desítky. Desítky přes insider dostaneš i na starou 520 s 512MB RAM. Ano, mobily se slabou 512MB jsou problém. Kde nejsou ;)
    Všechno telefony zhruba od roku 2011. První byla pokud vím 1020.
    "As simple as that".
    Teď si vem telefony s Androidem od roku 2011, zjisti si kolik z nich (kdy) dostane Android 7 a aktuální bezpečnostní updaty a sděl mi výsledek ;)
    Z toho pramení, že podpora mobilních MS by se dala popsat jako neochabující. Ostatně potvrzeno i Myersonem. A v kontextu ostatních platforem vcelku jedinečná. Z ničeho tě neobviňuji. A ano, většině lidí je to jedno. Chtějí mít superrychlý FB, Pokemony a Snapchat a bzilion her. A chtějí aby se o tom, co dostali pod stromeček k vánocům, pěkně psalo na internetu a nebyli ve třídě za lamy.
    Ohledně Feedback Hubu. Jakým má smysl tady řešit problémy jednoho konkrétního zařízení, s konkrétní historií a vyvozovat z něj hluboké úvahy o stavu platformy? Nemá.
    Obecná rada. Chceš mít klid? Žádný crossover mezi platformami. I mezi službami. Používáš Google mail a calendar, disk? Kup si Android a buď v pohodě. Používáš outlook, onedrive, office? Kup si VM.
    FB se mi nikdy, opakuji nikdy nenačítá na Home Page déle než 5-10 vteřin (650, a především: rychlá wifi nebo LTE). 30 vteřin? Tak určitě ;)
    Edge a reload loop? Pamatuji si ho občas z WP8.1. Teď zcela výjimečně. A nepamatuji se, kdy jsem 650 naposled ručně restartoval. Ghost adress bar? Já záložky nezavírám. Nevím v čem je problém. Po spuštění edge se mi načte poslední stránka. Opět s tím nemám problém. Chceš mit v nastavení přepínač na všechno co s telefonem teoreticky můžeš udělat? Edge má jednu velkou výhodu před ostatními, a to je bezvadná synchronizace všeho mezi PC v práci, tabletem a telefonem.
    Ano, VM obecně má bugy. Jako je má každý systém. Někde je opravují, někde ne, někde mlčí, někde ti řeknou že je to vlastnost systému. Resumé?
    Tvůj poslední odstavec je trochu dětinský ;) Nebo, promiň, argumentačně vadný. Navíc, ničemu z toho, co zmiňuješ nepřikládám velkou váhu. Ano i můj text je subjektivní. Už to tak bývá.
    GILDARIUS
    GILDARIUS --- ---
    jinak další věc co mě sere - v aplikaci kalendář na desktopu, když vytvořím událost tak se mi zobrazi jen v počítači na mobilu nee, když udělam udalost na mobilu tak se v počítači zobrazí :) to mě poser
    GILDARIUS
    GILDARIUS --- ---
    K tomu facebooku, už mě to sralo, nefungovalo to a když jo tak pomalu - udělal jsem si dlaždici s odkazem na prohlížeč a je to, přišel jsem o notifikace ale aspon to neruší :) když něco někdo chce tak at si zavola
    ADAMFC
    ADAMFC --- ---
    DAN_F: Žádnej hard reset sem dělat nemusel. 950 mam rok, jsem insider.

    A když už se ptáš - moc pěkný hejty tu jedeš. Přesně kvůli takovejm lidem sem o návratu na android nebo apple ani nepomyslel, protože řešíš malicherný kraviny. Celá ta "oh wait.." rádoby vtipná nad věcí mluva? Klasickej samožer "já prozřel a teď vám musim dát sežrat, jaký ste pitomci, když dobrovolně trpíte s W10".

    Hoďte si to do pošty.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    MOPIK: Každopádně, aby to v tom bahně nezapadlo – tady (https://aka.ms/Iljl35) se ten konkrétní problém řeší a tady (https://aka.ms/outlooktilerefresh), kdyby ses hodně nudil – protože je to docela procedura, se můžeš podílet na jeho řešení.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    Flame balast, fanboy balast. Bába nebo sníh.

    Co se týče množství přístrojů jež dostaly update na W10M, nikdo nikdy netvrdil že je to tvůj problém. Nicméně ty jsi tvrdil že jej dostala většina zařízení s WP8.x. Nedostala. As simple as that, víc v tom netřeba hledat :)

    Obchodní model MS taky doteď nikdo (alespoň pokud je mi známo) neřešil. Řešila se převážně ochabující podpora, její příčiny a důsledky a následný dopad na uživatele. Ty tvrdíš že W10M mají ukázkovou podporu a obviňuješ mě ze lži, když tvrdím že W10M měly a dodnes mají otravné bugy a zásadní funkční nedostatky. Well, tak se podívejme do Feedback Hubu na trending reporty k aktuálním buildu :)

    – "Třeba dlaždice Mail nebo Calendar fungují jak mají" – jojo, mně po hard resetu fungují, tobě nejspíš taky. Jenže MOPIK asi ne a zdá se že v tom asi nebude úplně sám a vlastním zaviněním:
    https://aka.ms/Iljl35
    (2 týdny starý feedback, ale ten problém se nepodařilo vyřešit a vrací se od releasu :D https://aka.ms/Fbcbme vůbec mám subjektivní (sic!) podezření že je ten "engine" dlaždic v desítkách nějaký vadný, protože průběžně a vcelku náhodně postihuje i další aplikace, viz např. https://aka.ms/B6wwiv)

    – "Facebook není nestabilní a není pomalý" – Asi ne, pokud ti 10–15 vteřin přijde v pohodě. Oh no – wait, možná to taky může být 30, ale pohoda. Pokud ti následně nespadne. Ale jasně, všichni si totiž něco dělají se "železem", i když je třeba čerstvě obnovené od nuly prostřednictvím WDRT. Got it!
    https://aka.ms/exymq3
    (chápu že tohle je problém aplikace a její optimalizace pro konkrétní platformu, ale zrovna věci od FB fungují lépe, rychleji a spolehlivěji i na lowend Androidu s 1GB RAM)

    Že od vydání AU Edge trpí u některých webů reload loopem je docela marginálie. Akorát k jejich přečtení musíš prostě občas restartovat telefon – https://aka.ms/my3kq1. A že úplně na všech W10M zařízeních které se mi dostaly do ruky se v něm dodnes objevuje "ghost addres bar" (adresní řádek s url adresou dříve zavřené záložky, do kterého když napíšeš url nebo vyhledávací dotaz a dáš enter, tak se nic nestane) jsem si zvykl a beru to jako test pozornosti. Ten bug s lost focusem v týdenním přehledu kalendáře (při výběru libovolného dne v týdenním přehledu a pokusu o přidání nové události se vyplnilo datum prvního dne v týdnu) se táhnul jak dlouho, od releasu až po AU? Už si sice nevzpomínám, ale hádám že podobně dlouho jako nefunkční Live Tile MS Health / Band aplikace. Protože to tu bylo málokrát, neodpustím si moje oblíbené stopky, které se samy resetují a funkci Linked Duplicates která tak nějak vlastně "nelinkuje" (bug evidentně známý minimálně od září minulého roku).

    Nebo třeba obligátní, velmi populární a naprosto random "fix account" bug – https://aka.ms/Pez1ff. To je taky jeden z těch co se objevují od samého začátku a do dneška se tak nějak nenašlo řešení, takže s některými buildy mizí a pak (https://aka.ms/L2sktd) se zas objeví. A takhle by se dalo pokračovat ještě hodně dlouho.

    Podpora je bezpochyby skvělá, můj pohled je subjektivní a lživý, ostatní platformy jsou ztělesněné zlo a především, ve třídě to nikdo nemá. A proto se mi o tom s tebou nechtělo diskutovat. Předložil jsem ozdrojovaná data, tys vyjádřil svůj nesouhlas, označil je za subjektivní a vyjádřil svoje domněnky o tom že za všechno můžou clickbait readaktoři co píšou že něco je doomed. Shodli jsme se že se neshodnem a já už k tomu nic víc nemám :D
    AGGU
    AGGU --- ---
    DAN_F: Nic o tom, že zaměření webu na jednu platformu je synomymem "objektivity a kvality" nepadlo. Jen je u takových webů člověk ušetřen účelového flame balastu.
    Níc o tom, že u WM10 vše funguje (i u mně), opět, nepadlo. Ani to není možné, takový OS a HW nikdy nebude existovat. A co si myslím nebo ne bych nechal raději u sebe ;)
    Já chápu co je možné s % modelů a jejich způsobilosti pro upgrade spočítat. Ale o to mi opravdu nešlo. Logicky, když #1 byla 520 tak jak asi % VM10 může vypadat. Ale to není můj problém.
    Neustále se snažíš, v 100% korelaci s bežnými články na webu, vnucovat představu toho jediného a správného obchodního modelu pro MS a jejich mobily s VM10. Já ho neznám. S Panosem nechodím na pivo. Předpokládám, že to co dělají, dělají s rozumem (akcie jim posledních 5 let rostou přes historické maximum tak to asi dělají dobře). Lumie ukončují a začně něco jiného. To je fakt panoptikální hrůza ;)
    Já s mobilní platformou problém nemám. V zásadních věcech (rozuměj produktivní aplikace a cloud, banka, update, bezpečnost) vše fuguje jak má. Mě to stačí a světu milionu free a cool aplikací (rozuměj her a prokrastinačních blbostí) se spíš vyhýbám (jak můžu). Procentuální podíly mě tedy vůbec nemusí zajímat. To že vepředu fouká, a MS je vepředu, člověk musí brát jak je. Anebo nemusí a koupí si něco jiného. V čem je ten problém? ;)
    FB nenačítá fotky z telefonu? Co s tím železem furt děláte? ;) Načte fotky z telefonu, karty, Onedrivu.
    Hard reset jsem nuceně dělal asi před lety, jednou, na 920, na 8.1. U L650 a WM10 nebyla potřeba.
    Continuum je jen jeden schod celého schodiště.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    AGGU: Mně je ta poslední věta jedno, jen mi přišlo že mnohé vypovídá o tom jakým tónem se diskuze bude z tvojí strany dál ubírat.

    Biased článek a clickbait není totéž. Ale třeba – What if Samsung builds a "Surface phone" before Microsoft? – je docela klasický clickbait. A co si vzpomínám tak ještě donedávna se na WC vytvářeli články, které uměle rozdělovali na více stránek kvůli navýšení kliků a počtu zobrazení reklamy, což taky není zrovna praktika hodná seriózní žurnalistiky (kažopádně cením že s posledním redesignem od toho upustili). Ale pokud pro tebe skutečnost že se na webu věnují jen jedné platformě je synonymem objektivity a kvality, tak chápu.

    Množinu názorů ze které vycházím sice můžeš relativizovat, ale obávám se že v tuhle chvíli seš tady v klubu asi jediný člověk, kterému na W10M funguje všechno jak má. Ačkoliv s velkou pravděpodobností si to spíš jenom myslíš :)

    Data AdDuplexu ze kterých vycházím právě že velice přesně reflektují "kolik zařízení mohlo" dostat W10M a ne kolik ho dostalo, jak ty píšeš :) Vyšel jsem z podílu jednotlivých modelů v době rolloutu W10M a spočítal ty co byly eligible pro update a ty co nebyly a sám AdDuplex tohle spočítal a vyhodnotil na těch 50 %. Kdybych řešil kolik zařízení update skutečně dostalo, bude to těch dřívě zmiňovaných 14 % všech v současnosti provozovaných telefonů s Windows (= telefony s W10M), minus podíly L550, 650 a 950 a tam je to ta tvoje "čistě věc uživatele". Pořád nicméně platí že eligible byla zhruba polovina zařízení.

    Nastavím si reminder a za rok se můžeme podívat jestli v některém z těch 15 e-shopů co teď má L950 ji ještě budou mít. Ale jinak můžeš si samozřejmě koupit co chceš, akorát jsme zase na začátku – bez normální distribuce nejsou uživatelé a bez uživatelů nejsou zdroje podpora, což je to co většině lidí vadí a to proč mobilním Windows stále klesá podíl.

    I kdyby byl Facebook seberychlejší (což je asi docela subjektivní a odvisející od HW), to že v 50 % případů nenačte fotky z paměti telefonu (nebo načte, ale někdo po několika vetřinách a někdy po několika minutách) je pro "BFU" a asi kohokoliv kdo používá Facebook problém (ale jako tohle je moje domněnka, sám facebook používám jen pracovně a třeba by mi nevadilo čekat 30 vteřin než se mi načte fotka co chci vložit, ani kdby mi během toho pokusu ta aplikace dvakrát spadla). Že se ti to neděje? Gratuluju. Že se to děje několika lidem v okolí – jasně, mají špatné "zařízení, build, stav aktualizací, zkušenosti", right? Pozn. pro ostatní – z těch co tu ty naše výlevy ještě čtete, kdo jste od update na W10M nemuseli dělat hard reset a vše vám funguje, dejte o sobě vědět. Fakt by mě zajímalo kolik vás tu je.

    Bavíme se o tom, že místo toho aby se MS chvíli soustředil na jednu věc a tu dotáhl do nějaké rozumné podoby, permanentně začíná odznovu, to se pak snaží udělat relevantní a když už je to na dobré cestě, zahodí to aby začal zase znova. To co se teď píše o WoA je v podstatě to co se psalo před dvěma lety o Continuu – je tu nová věc, která Windows poskytne konkurenční výhodu, umožní diferenciaci a vůbec to bude hrozně super. Jinak se opět koukám do kamery – z vás kdo máte zařízení s podporou Continuum, dejte vědět jestli ho někdo seriózně a pravidelně používáte.
    AGGU
    AGGU --- ---
    Poslední větu sis na sebe vztáhl sám. Ok, sorry, příště budu citlivější ;)
    Ještě jednou, WC a podobní je web který se zaměřuje na MS. Proč pořád řešíš jestli jsou jeho redaktoři za práci placeni? Samozřejmě že ano. Jde o to, že na takovém webu nedostaneš "biased" článek typu nekupujte si android, kupujte si windows. Na rozdíl třeba od "tech" částí idnes, ihned, arstechnicy... Tím se jen konstatuje fakt, mně osobně je to jedno. Kritičtí jsou dost, hlavně Foley.
    Tvůj popis vychází z tvé subjektivně dané a % velmi malé množiny názorů. U většiny z lidí, která tady kdy popisovala nějaký problém ani náhodou nedohlédneš na skutečný stav toho, co mají v ruce (zařízení, build, stav aktualizací, zkušenosti apod.). Co chceš z toho vyvozovat?
    Podíl na trhu: lehce uhýbáš od tématu ;) Řeč je o tom, jak se BFU rozhoduje o koupi telefonu a jak je ovlivňován "podílem na trhu", což je asi nejoblíbější téma redaktorů "tech" webů. Porovnat pár čísel zvládne přece každý. A přece si nebudu kupovat něco, o čem Ota na ihned opakované říká, že je doomed.
    Pokud si developer, akcionář, evangelist je to něco jiného.
    Data AdDuplexu jsou jedna věc a používání mozku uživatelů když si jdu do krámu něco koupit věc druhá. Samozřejmě, kdo si koupil naprostý lowend 520 s malou pamětí, ušetřil. Ale od takového stroje logicky nečekáš zázraky. Oficiální update dostaly Lumia Icon, 1520, 930, 640, 640XL, 730, 735, 830, 532, 535, 540, 635 1GB, 636 1GB, 638 1GB, 430, 435, BLU Win HD w510u, BLU Win HD LTE x150q, MCJ Madosma Q501. Chybí nejstarší (4 roky) modely jako 920 nebo 1020, u kterých je neoficiální update. U 920 mě to mrzí, mám ji ještě v šuplíku s W8.1.
    Takže nejde o to, kolik zařízení update dostalo (AdDuplex), ale kolik mohlo. A to je čistě věcí uživatele. Navíc, těch co měli ultralevnou 520 bylo hodně (#1 model).
    Proč bych si v krámu nemohl koupit za rok nějakou šedivku? Nebo na Amazonu?
    Facebook není nestabilní a není pomalý. Jestli by mohl být na startu o 1.05s na startu "rychlejší", jako uživatel, neřeším.
    Ohledně cloudového řešení OneNote nebo Office jsem z textu opravdu nepochopil, že to nevíš. Mluvil jsi o tom jako o fajn "strategii" Applu a o tom, že MS se vzmohl jen, haha, na tlačítko v přepínači.
    O čem se to vlastně bavíme? Snaze MS být v mobilní platformě zase relevantní poté, co udělal velkou chybu. Jasně, jeho problém, ale nástin toho co psal Rubino má hlavu a patu, odráží to, co se už děje (třeba u Intelu).
    Skončím čím jsem začal, Ať si každý koupí co chce. Ale po smrti Cyanogen a mobilního Ubuntu už není na výběr.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    AGGU: Přišel jsem na to tehdy, když tvůj předchozí příspěvek končil větou "A vůbec je to mrtvé a ve třídě to nikdo nemá". Pokud jsi tím implikoval něco jiného než že můj příspěvek odpovídá příspěvku frustrovaného školáka protože ostatní děti mají Android nebo iPhone, budu samozřejmě rád když mi to osvětlíš :)

    Jestli Rubino za svoji práci dostává zaplaceno není podstatné. Tvrdíš že ostatní weby zajímá clickbait a peníze, ale na ad-financed Windows Central se to podle tebe nějakou selektivní záhadou nevztahuje. Magie.

    Když se neporovnává podíl na trhu, tak co se porovnává? Zajímalo by mě to, až budeme třeba za sněco vyvíjet (vím, je to jen nástroj na vymývání mozků), tak podle čeho se mám orientovat.

    Můj popis problémů s updaty vychází ze zkušeností lidí tady, v diskuzích (mimo jiné např. na fórech Windows Central) a lidí se kterými pracuji. Můžeš tvrdit že můj popis je subjektivní, lživý, nebo třeba klidně i zaplacený, ale to ty bugy bohužel neodstraní, přestože spousta lidí tady by tenhle deal asi vzala :)

    Většina uživatelů mohla přejít na W10M? Můžeš to podložit daty? Pokud vím, tak podle AdDuplexu vychází že update nedostalo cca 50 % zařízení. Bohužel čísla která veřejně AdDuplex uvádí nejsou dostatečně detailní, ale z toho co je k dispozici lze spočítat že 41 % zařízení update nedostalo, 25 % dostalo a pak zbývá 34 % zařízení sloučených v kategorii other, kde se ale o poměru můžeme jen dohadovat. Každopádně i kdyby z těch 34 % obsažených v other třeba jen 10 % update nedostalo (což mi ani nepřijde jako úplně nerealistický scénář)… Každopádně ať je to jak chce, cca 50 % zařízení šlo přes palubu. To se stává. Spíš než většina bych sice řekl "zhruba polovina" a budiž. Každopádně hodnotit to z perspektivy uživatele je jedna věc, hodnotit to z pohledu vývojáře (zdravím Here) druhá.

    Co se týče zařízení, tak v předešlém příspěvku jsi tvrdil že v obchodech budou minimálně L550, 650 a 950. Jen jsem upřesňoval tvoje tvrzení, nebudou :)

    UWP vznikla ještě před konceptem WoA, tudíž nechápu jakým způsobem by měla potvrzovat W10M pro lowend.

    Nejde o to co Facebook, Messenger a Instagram umí, ale o to že jsou pomalé, nestabilní a mají problémy s přístupem do knihovny médií. Facebook v reakci na bug reporty a negativní hodnocení zakázal hodnotit aplikaci na zařízeních s méně než 2 GB RAM.

    Za radu že mám vyzkoušet OneNote a Office 365 fakt dík. Doteď mě to nenapadlo! Vím akorát že "E" je internet.
    AGGU
    AGGU --- ---
    DAN_F:
    Inzultační a smyšlené premisy? Když začínám citací? Jak si na to přišel?
    A moc stručné to teda není ;)

    Ohledně Rubina, samozřejmě dostává za svou práci zaplaceno, ty znáš někoho kdo ne? Podstatné je, že se věnuje platformě a nikoliv flame článkům, účelově zaměřeným na clickbait, které zamořily web. Slovíčkaření ohledně názvu jeho pozice je na nic. Kdybych měl android, taky čtu v rámci zachování duševního zdraví Android Central.

    Porovnává se něco úplně jiného než číselný podíl na trhu, ten je opravdu irevelantní. Nevadí.

    Tvůj popis problému s updaty, když to řeknu opravdu mírně, je subjektivní. Když to řeknu méně mírně, tak lživý. Třeba dlaždice Mail nebo Calendar fungují jak mají. Porovnávat funkcionalitu W8 a W10, když to jsou uživatelsky odlišné OS? Tvé nároky na updaty i těch nejmenších bugů (protože žádné opravdu důležité neexistují) jsou vzhledem k tomu, jak to v okolním mobilním vypadá, iluzorní. Ale samozřejmě máš pravdu, systém bez bugů neexistuje ;)
    U WM10 updaty dostaneš a dostáváš je pravidelně. U Androidu ti Google po roce řekne pápá, zeptej se výrobce (až na ojedinělé kousky). Výrobce neudělá nic. A Apple má zásadu o svých chybách už nemluvit vůbec.
    Ano, většina lidi pod iluzí článků, že cokoliv updatovat je otravné, updaty neřeší. Jaká velká bláhovost to je ukáže budoucnost. To je každého věc. Důležité pro většinu světa je mít poslední verzi Pokemon Go.

    Když řeknu restart platformy myslím restart platformy, takže WP8 bych vynechal. Většina uživatelů s WP8 mohla přejít na WM10. Kdo to neudělal, protože se dočetl že W10 je průšvih, jeho problém. Ten kdo si koupil naprostý lowend telefon s malou pamětí, měl smůlu, ale jistě věděl co dělá.

    Ten článek sis nepřečetl pořádně. WM10 pro budoucí lowend, vzhledem k UWP není domněnka. Sázka na ARM je daná hlavně jeho cenou a vývojem. Aby ARM a železo okolo zvládli to, co dnes x86, musí někam dospět. Hardwarově, a hlavně finančně. Ta doba se blíží a tím bude i možné uvést na trh mobil s výkonem PC s rozumnými náklady. Dnes ani včera to možné nebylo ergo MS musel a musí čekat. Jeho problém. Navíc musel vyřešit přechod na softwarové straně (v článku popsáno).
    Proč by MS měl upustit od telefonů, když ty PC/ARM budou moct mít rozměr telefonů? ;)
    Jinými slovy, koupíš si zařízení o 5-6", které bude mít plnotučné Windows a LTE. Jak tomu budeš říkat je jedno.
    8 GB RAM byl příklad zařízení, které dnes funguje na úrovni a přitom to už není žádný highend. Cena paměti asi růst nebude. A že by MS zapomněl, že nemůže vyvíjet 32bit zařízení s 8GB RAM? ;) Nebylo by lepší je na to rychle upozornit? (sorry, teď poprvé jsem osobní).

    Produkce a nabídka MS telefonů se řídí "oficiální distribucí" v ČR? Garantuju ti, že za rok telefon s WM10 je koupi bude. Že to nebude masovka je jasné, no a?

    Vysvětli mi "Facebook aplikace v Meta OS na Windows prostě moc nefungují ". Mám jinou FB app? Zvládá to co má. Víc raději nechci.

    Tvůj popis historie vývoje u MS je řekněme dětský. Google vyvíjí akorát kouřové signály pro publicitu, které jeden po druhém končí (naposled jeho balony nebo auta). Jeho core business je jasný, je v tom úspěšný.

    Tvůj popis práce kdy začnu psát na tabletu, pokračuju na PC a večer si přečtu výsledek na mobilu už u Windows funguje několik let. Zkus třeba OneNote. Nebo Office365 obecně. A funguje to i víceuživatesky. Nic objevného.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    AGGU: Po pravdě se mi o tom s tebou nechce moc diskutovat, protože tvoje argumentační strategie, ve které se snažíš posílit svoje argumenty tím, že moje názory degraduješ prostřednictvím inzultační a smyšlené premisy a řadíš mě na úroveň školáka nevěstí příliš smysluplnou debatu :)

    Každopádně totálně to ignorovat mi přijde úplně seriózní, takže stručně a v bodech:

    Rubina asi není třeba do podrobna rozebírat, ale zrovna Windows Central, potažmo Mobile Nations jsou zrovna tím ad-financed konglomerátem závislým na co největší návštěvnosti s pokud možno co nejvíce interakcemi od co nejvíce uživatelů. Rubino pak v rámci MN ani není uváděn jako redaktor, ale jako influencer, což je obecně považované spíše za marketingovou, než žurnalistickou pozici. Ale jako nemyslím si že by to bylo nějak podstatné nebo přínosné co se týče podstaty tématu, jen mi to přišlo jako zajímavý detail.

    Porovnávat podíly Linuxu a Windows je naprosto irelevantní, protože Linux je open source a tudíž se může vyvíjet nezávisle na vůli, strategii a nasazení jednoho týmu. Navíc aktuální podíl Windows v telefonech se všeobecně pohybuje kolem 1 procenta, z toho W10M mají 14 procent, tedy asi 0,14 % celkového trhu, což je v absolutních číslech hádám i méně než má Linux a převážná část uživatelů co zůstali zaseklí na WP8.x na W10M už nepřejde.

    Ochabující podpora má v případě Windows 10 Mobile poměrně jasné obrysy. Základní problém je, že když vyšla původní verze, měla z nějakého důvodu řadu chyb, nedodělků, problémů a postrádala některou funkcionalitu Windows Phone 8.1. Část jich byla napravená v rámci Anniversary Update, část bugů které se vyskytují z prvních buildů přetrvala do dneška a k tomu se navíc objevily nějaké nové. Ochabující podpora se pak projevuje v tom že opravit nahlášené problémy trvá déle, nebo v horším případě k nápravě nedojde. Někdy přemýšlím nad tím jestli někdo z vývojářského týmu ještě vůbec W10M používá, protože některé ty problémy jsou tak rozšířené, otravné a na očích, že jako vývojář bych se snažil o co nejrychlejší nápravu už jen protože by mě to vadilo jako uživateli. Racionálně mi ale přijde smysluplnější vysvětlení že na to nemají dostatečnou kapacitu. Každopádně to je problém. Když půl roku nefungují dlaždice dvou core aplikací (Mail + Calendar), je to důsledek malé podpory.

    Když pominu že tohle záměrně bagatelizuješ a mylně uvádíš restart platformy po pěti letech (přitom skutečností je, že WP8 byly uvedeny cca 2 roky po WP7 a W10M 3 roky po WP8), tak výměna Androidu po 2–3 letech je v dnešní době spíš urban legend. Prakticky je problém v tom že když vyvinu aplikaci pro Windows, musí se mi teoreticky investice do vývoje vrátit za docela krátkou dobu a to prostřednictvím celkem malé userbase, kdežto na iOS i Androidu zůstává kompatibilita napříč různými verzemi OS zachovaná obvykle déle než 2–3 roky. Že W10M zůstane pro low-end není nic víc než tvoje domněnka. MS uvedl že důvod proč se v tuhle chvíli věnují vývoji W10M je ARM, tj. že je pro ně strategicky lepší cpát peníze do vývoje systému který téměř nikdo nepoužívá, protože ARM architektura a s ní spojené technologie (+ podpora různých forem bezdrátových spojení) mají v budoucnosti určitý potenciál a kvůli kontinuitě by bylo pro ně horší vývoj v tuhle chvíli zaříznout a pak znovu startovat od nuly. Pokud ale začnou vyvíjet ARM Windows pro segment tabletů a 2v1, budou mít tohle pořád pokryté a dost možná od telefonů opustí úplně. Každopádně tohle je divoká spekulace, takže netřeba řešit.

    Spekulovat nad cenou neexistujícího výrobku nemá cenu, ale když o pár řádků níže píšeš o teoretickém zařízení s 8 GB RAM a vezmeš v potaz vývoj v dopadu cen operačních pamětí na celkovou cenu zařízení, asi bych v blízké době neočekával v segmentu "střední třídy" zařízení s těmito parametry. Nehledě na to že W10M jsou v současnosti pořád jenom 32bit.

    Naopak, spekulovat o tom co bude na krámě vlastně ani není potřeba, protože L550, 650 a 950 to nebudou, jelikož jejich oficiální distribuce byla v rámci ČR ukončena. Může se stát že ji MS třeba někdy v budoucnu obnoví (stalo se teď v US), ale to už je skutečně jen zas spekulace :) Aktuálně se jen doprodávají skladové zásoby a šedý dovoz (minulý měsíc jsem pořizoval jednu z asi posledních tří L650 ze skladu Vodafone, tenhle měsíc už neposkytují žádný telefon s OS Windows).

    Bavíme se o celkovém podílu v zastoupení na trhu. Problém je v tom, že malý podíl znamená zároveň malou podporu a i když tobě se to třeba může zdát jako vymývání mozků a zbytečný gimmick, já třeba skoro každý den používám aplikaci pro internetové bankovnictví. Jasně, když na to přijde, můžu to taky řešit na PC přes webové rozhraní, ale takový workaround si můžu vlastně udělat asi na úplně všechno krom telefonování a SMS a na co pak je mi smartphone? Každopádně všechny účty mám u ČSOB, takže jsem vlastně dost lucky, ale třeba taková HSBC zrovna oznámila konec podpory jejich Windows aplikace, bummer:
    HSBC France says Microsoft's abandonment of their phone platform led them to withdraw their Windows Phone app - MSPoweruser
    https://mspoweruser.com/...ays-microsofts-abandonment-phone-platform-led-withdraw-windows-phone-app/
    Stejně tak pro práci občas používáme produkty DJI, jenže kvůli zanedbatelnému podílu je poslední výrobek co jejich Windows aplikace podporuje Phantom 2. Válí se mi sice doma v koutě nepoužívaný Android tablet, takže v pohodě, nemusím řešit, ale když vyfasuju třeba Mavic, budu mít smůlu holt.
    Ačkoliv se ti Facebook, Instagram a koneckonců i Snapchat (který jsem nikdy nepochopil a dodnes mi přijde jako věc co si na ni během pár let nikdo nevzpomene) můžou zdát jako nesmysl pro "děcka ze třídy", tak jsou v dnešní době náplní řady pracovních míst a kolegové co řeší social media a používají Windows mají pech, jelikož pro ně na Windows není žádný bussiness manager a i kdyby jim stačila elementární funkcionalita consumer verze, tak ty Facebook aplikace v Meta OS na Windows prostě moc nefungují a Facebook to kvůli zanedbatelnému podílu odmítá řešit. Tzn. musí přejít na iOS / Android, tzn. pokles podílu.

    Mobil s výkonem PC nás ještě nečeká hodně dlouho, jestli vůbec někdy a s velkou pravděpodobností to stejně vždycky bude po mnoha stránkách kompromisní zařízení. Je to uvažování jak z poloviny minulého desetiletí. Co se týče budoucnosti IT, tak z pohledu dnešní doby, kdy se vše přesouvá do Cloudu (a sám MS je v tom průkopníkem) dává do budoucna mnohem větší smysl představa "thin clientů" a do nich streamovaného veškerého obsahu. Když píšeš že MS "několik let pracuje na tom, jak bude mobilní platforma vypadat za pár let", tak ano, jenže co rok nebo dva se jim ta představa rozplyne a začnou znova. WoA není žádný mnohaletý plán na kterém by soustavně pracovali. Nejdřív vložili hromadu úsilí do vývoje WP7 jako konkurence Apple a jejich "ekosystému" (nesnáším to slovo v téhle souvislosti), následně to zahodili a udělali WP8.x a hlavně WinRT, tedy WoA 1.0, pak zas obojí zahodili a přišli s W10, UWP a budoucností ve formě Continuum (které ale skutečně není nic než gimmick) a představou že všechny aplikace budou výhledově UWP… A pak se zas rozhodli že vlastně ne! Že se zase vrátí k WRT a zprovozní na něm Win32!

    Google má pokud vím projekt Fuchsia, takže se nedá říct že by nepracoval na ničem. V případě Applu nevím a netuším jestli se snaží o totéž. Přijde mi že Apple jde v současnosti bezpečnou konzervativní cestou kdy z telefonu nedělá tablet nebo počítač a z počítače telefon nebo tablet. Ta strategie kdy něco rozdělám na telefonu a pak si sednu k počítači a plynule to dodělám tam (a naopak) celkem dává smysl (a je v současnosti i uživatelsky pohodlnější než dockovat telefon a pokračovat na něm). Přitom v případě Apple telefon jede na HW optimálním pro mobilní zařízení, počítač pro stacionární. MS tohle sliboval a prezentoval při první prezentaci W10(M), ale do dnešní doby jsme se dočkali jen přepínače v nastavení který nic nedělá :D

    Každopádně to neznamená že mi W10M nevyhovuje. Mně naopak vyhovuje a jediné co mě nějak zanedbatelně omezuje je absence DJI Go. Zároveň si ale uvědomuju jaké jsou slabé stránky, proč to řadě uživatelů nevyhovuje a proč klesá podíl k nule. A taky se domnívám že představa WoA telefonu je nesmysl :)
    (na druhou stranu WoA alternativa zařízení typu Surface 3…)
    AGGU
    AGGU --- ---
    Tak základní premisa určitě je, že každý člověk má používat to co, mu vyhovuje ;)
    DAN_F:
    Rubino je neseriózní? Odsudek takhle od pasu? ;) Je to člověk, který je dlouhodobý kritik (v pravém smyslu slova) MS platformy, stejně jako třeba Mary Jo Foley a další. O ničem jiném nepíšou a lze je považovat za "insidery". A jedině takové lidi má smysl číst, protože nemají potřebu hanit jiné. Ať už "ze sportu" nebo proto, že za to dostali zaplaceno. A to je případ drtivé většiny "univerzálních tech webů", které zajímá jen jedno - clickbait a peníze. Premiantem je třeba jeden Otakar z tech.ihned, který dokáže napsat pochvalu na chromebook i z článku o výletu na Kokořín. Logicky - píšou tak, jak "vane vítr". A vítr vane od Google Adwords. Protože bez reklamního systému Googlu by nemohlo 99% trash webů existovat. Takhle se vytváří povědomí a potažmo i trh. Přesně odtud pramení všechny argumenty proč používat to či ono. Lidi nemyslí hlavou, ale jdou tam, kde jde většina. Linuxáci s tím mají dlouhodobé zkušenosti ;)
    A další věc. Ochabující podpora. Jak by si ji popsal? Tím, že v podstatě jako jediná platforma dostavá WM pravidelné "neochabující" updaty? ;) Včetně tech bezpečnostních, což je to nejdůležitější věc vůbec, a bez nich by člověk neměl mobil zapnout? Takže co s čím vlastně chceš porovnávat? Updaty nebo milión appek "vývojářů třetích stran", které jsou k ničemu nebo pro zábavu? A které slouží výlučně jako základna pro sběr dat. Takže kdo je tady vlastně "smart"? ;)
    Restart platformy. Jaký je pro tebe - prakticky, finančně - rozdíl mezi restartem platformy po 5 letech a výměnou telefonu Androidu po 2-3 letech z různých známých důvodů? Žádný. Je to jen optika jak se na to díváš. Navíc stávající WM zůstane - jako podporovaný lowend.
    Spekulovat na cenu výrobku, který je zatím jako prototyp na stole továrny ve Vietnamu nemá cenu ;)
    A spekulovat co bude za rok v krámě? To nemusíš, bude tam minimálně 550,650,950, HP.
    Podíl. Klesne na nulu? ;) Bavíme se přesně o jakém podílu, toho co mají lidi doma nebo toho co se prodává v obchodě? A znova, proč by mě měl podíl prodeje nových telefonů zajímat? Nejsem akcionář. Zajímá uživatele linuxu že jeho podíl na OS desktopu je 1%? Logicky nezajímá.
    A o tom vtipu s Excelem. Udělal sis z toho legraci, zopakoval jsi milión argumentů z tech webů o osudu platformy WM, ale nepostřehl si podstatu Rubinova článku. Ano MS prospal nástup mobilní platformy před 6-7 lety. Jednou se o tom budou učit děcka na střední. Myslíš ale, že to je konec IT vývoje? MS už nemá šanci do téhle etapy skočit, a je to tak správně. Za chyby se platí. Takže už několik let pracuje na tom, jak bude mobilní platforma vypadat za pár let. Na čem pracuje Google? Na ničem. Bude udržovat nabytý podíl. Producenti uhlí taky mají rádi elektrárny na uhlí. Je to jen bussiness ;) Apple? Snaží se o totéž, ale ještě nezačal a s kuráží sobě vlastní projektuje mobily a desktopy bez konektorů a s dvojnásobným množstvím redukcí.
    MS už je na konci. Výsledkem bude univerzální platforma, zjednodušeně mobil s výkonem PC a jedním OS. Myslíš že na takovém stroji (8 GB RAM) budeš čekat 4 sec. na spuštění Excelu? ;) A jak dlouho na něj bude čekat zbytek světa (i třetího), který ani nebude moci používat poslední a předposlední verzi Androidu, bo nezájem výrobce a Googlu?
    Chápu. Momentálně má WM málo aplikací na budík, nemá Snapchat a nemůžeš změnit dlaždice na růžovo a do kulata. A vůbec je to mrtvé a ve třídě to nikdo nemá.
    Úhel pohledu.
    KEJML
    KEJML --- ---
    DAN_F: Kdybych mohl dát pět plusů, tak je dám.

    WP jsem sledoval od začátku. WP7 vypadalo jako extrémně hloupej systém, ale ta grafika mne hrozně učarovala a vývojářů si okamžitě získali moje sympatie. Ale Meego bylo možnostma úplně někde jinde, takže jsem neměl důvod přecházet.

    Na Meego pak ale přišla nevyhnutelná smrt a i můj hardware odešel, tak jsem řešil co dál. V tehdejších WP8.1 jsem viděl slušný potenciál, zvlášť se slibovaným brzkým nástupem WP10. Tak jsem tomu dal šanci. Jak dlouho trvaly desítky všichni víme a minimálně moje očekávání nesplnily. A teď tu je neoficiální příslib na další čekání. Oukej, jestli bude výsledek dobrej, rád se vrátím, ale v té mrtvé (pun intended) době budu čekat jinde, kde cítím podporu (nejen) od držitele platformy.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    ELHO_CID: Já nevím jestli je to černé nebo jaké to je, ale tak nějak to asi bude.
    Lepší než Android je to jak pro koho. Pro mě jo, ale myslím že množství lidí pro které jsou Windows v tuhle chvíli lepší, odpovídá aktuálnímu tržnímu podílu W10M :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam