• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARMOSLAPAlbánie
    ONDR4SH3KK
    ONDR4SH3KK --- ---
    zdravim, tak jsme se dnes vratili z Albanie a muzu jen a jen doporucit!! je to uzasna zeme a hlavne uzasni lide. Jeli jsme ve ctyrech a pohybovali se prevazne stopem. Nejdriv jsme navstivili NP Theth, pobyli par dni v horach a pak jsme projeli zemi vnitrozemim na jih a po pobrezi zpet na sever. Kdyby chtl nekdo nejake konkretnejsi info, tak neni problem.
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    CADAVER
    CADAVER --- ---
    LONESTAR: Byli jsme s partickou co byla v Albanii na kajacich, Jeli udoli reky Devoll a jeden jeji levy pritok. Rikali ze na vodu super ale jen cca 3tydny v roce kdy taje snih z hor, jinak tam casto v korytech v lete neni voda vubec zadna..
    CADAVER
    CADAVER --- ---
    SOARSS: kamarad jel do Albanie sropem. Cesta pres Budapest, Belehrad a Skopje. Az do Belehradu v pohode pak se na den a pul zasekl, celkem pet dni, zpatky vyrazne rychlejsi - za tri dny :)
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    HERR_FLICK: jo, Lukovë, sorry za překlep (psal jsem to hodinu po návratu, po 1000km nonstop :)
    http://goo.gl/maps/y2RCB
    ta cesta Lukové-Shpellë je na tu "civilizovanější" pláž...
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    dik moc za tipy, akorat to lekove nemuzu na googlemape najit, jenom lukove
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    zdravím, prochu jsem tu filtrovala ... ale dají se někde najít ucelené informace - co a za kolik se dá v tiraně navštívit?

a ještě začátečnický dotaz, četla a slyšela jsem o Albánii dost info. ja moc jiná je Tirana, mla bych se tam sama blondýna bát chodit po ulicicíh? Z muslimských států jsem zažila jen Káhiru a tam bych si sama špacír teda nestřihla.

moc díky, chystám se tam na týden.
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    HERR_FLICK: doporučuju Lekove - buď "civilizovanou" pláž s lehátkama, třema hospůdkama a krásnýma mramorovýma skálama k opalování (po asfaltce po šipce "PLAZHI LEKOVE") nebo "divoká" pláž hned vedle (odbočíš z hlavní na "PLAZHI LEKOVE" a za zatáčkou cca 100 metrů bude odbočka vpravo na kamenitou neudržovanou cestu (je tam šipkja "Taverna Gjerghi") - po ní sjedeš asi kilometr dolů (Tranzit to v pohodě sjede). Zaparkovat můžeš pod olivama cca 20 metrů od vody. Na konci pláže je ta taverna (jsou tam tři maníci a šéfová s dcerou Katerinou, hostů prakticky nemají :D). Přes týden úplně prázdno (maximálně se dojdou koupat děcka z Lekove), akorát v neděli se to docela zaplní... Dneska jsem se stama vrátil ;)

Jinak mám za sebou čtyřdenní vodácký výlet po Drini i Zi a kaňonech Osumi u Corovode - něco nádherného!
    DARMOSLAP
    DARMOSLAP --- ---
    HERR_FLICK: Obecně podle mě stojí za to především pláže za Llogarským průsmykem. Pokud budete chtít do Tirany, tak bych vyjel na horu Dajti, kde se dá bez problému zadarmo přespat. Tady je naše mapa z roku 2011: https://maps.google.cz/maps/ms?msid=205352344371934262550.0004a4029f6069d70d5a6&msa=0&ll=41.404819,19.897785&spn=0.025944,0.055747 - přidal jsem do ní na rychlo nějaká místa, která jsme navštívili. Mapa je od nynějška veřejná, bylo by možná užitečné, kdyby do ní přispěli i další lidé se svými tipy - nemusí jít jen o Albánii, ale i další balkánské země. Označení konkrétního místa s krátkým popisem zkušeností.
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    ahoj, jedeme letos zas okruzni jizdu kolem pobrezi balkanu, albanii nevyjimaje, tak bych se chtel zeptat na doporuceni, jaky mista na, nebo u pobrezi stoji za to navstivit, jedeme dodavkama, spani prevazne na plazi, pokud vite ale treba o nakym kouzelnym miste, super plazi, dobrym jidle, nebo i hezkym levnym kempu, budu za info moc rad, diky
    DARMOSLAP
    DARMOSLAP --- ---
    DZAFRO: Doporučuju Prokleté hory na pomezí Černé Hory a Albánie. Předloni jsme strávili několik dní na černohorské straně - přes městečko Plav jsme se dostali do doliny Grbaja. Jde o údolí ze tří stran kryté horami (krásný pohled), kde je jedním z posledních baráků jakýsi eko-katun. Hned za ním protéká malý potok a za ním po pravé straně jsou na louce tři baráky. V jednom z nich bydlí člověk, který na černohorské straně značí stezky. Vypadlo mi jeho jméno, ale pokusím se ho zjistit. Jeho syn nám za 10 euro prodal knížku, ve které jsou anglicky všechny jím doporučené trasy výborně popsány. Značení tam je sporadické a pouze podle mapy se sice orientovat lze, ale jsou to nervy. Knížku má známá, můžu se jí zeptat, jestli by ji nezapůjčila k oskenování/okopírování. Šli jsme dva jednodenní výlety, lidí tam moc nebylo a můžu jen doporučit. Další treky lze absolvovat z albánské strany. My jsme tam byli loni zase pouze na pár dní a ostatní šli jednodenní přechod z údolí Valbonë do Thethi (já bohužel nemohl) - to už je docela turistické, ale lze zde jít i jiné trasy. Bohužel jsem přišel o všechny linky z plánování obou cest a tak nemůžu poslat konkrétní odkazy na fóra, snad jen tenhle: http://www.outdoorforum.cz//viewtopic.php?f=13&t=6016&start=210
    SOARSS
    SOARSS --- ---
    Ahoj jel ste nekdo CR - Albanie stopem ? Premyslime letos o tehle ceste,tak sem se chtela zeptat jak ste to casove zvladli ev pres co ste jeli pripadne nake tipy a td :) Diiky :)
    ADDAH
    ADDAH --- ---
    DZAFRO: no a ještě tady - Černá Hora - Durmitor je krásnej, ale teda turistů strašně... jinde sme snad ani nebyli... každopádně doporučuju navštívit město Kotor a vyšplhat se na hrad nad město, je to tam nádherný... motivační fotka https://plus.google.com/photos/102818547819062558199/albums/5512691908726487953/5514522338119430002?banner=pwa (tahle a následující 4) včetně polohy zanesený v mapě ;)
    DZAFRO
    DZAFRO --- ---
    nemate nekdo zkusenosti s trekingem v Albanii (popr. i Makedonii, Cerny Hore)? uvitam jakykoliv tipy na vylety (nejlip vicedenni prechody), zkusenosti, kde je to pekny, divoky, a bez lidi... nejaky hory, vejslapy, udoli, panoramata, jezera, divoky reky atd... nepohrdnu nicim, diky moc

BOBASEK: diky, mne prave 50E prislo hrozne moc za takovou cestu, asi se podivame az v bari a zkusime sehnat neco levnejsiho..
    BOBASEK
    BOBASEK --- ---
    DZAFRO: jde to uplne v klidu na palube za 50 € http://www.directferries.cz/bari_durres_trajekt.htm
    DZAFRO
    DZAFRO --- ---
    cau, nemate nekdo zkusenosti s plavbou z bari do durres? Jde to koupit i bez kajuty? na netu jsem nic nenasel, ale nechce se mi verit, ze v italskym pristavu nenajdu nikoho, kdo me veme na albansko-italskou lod, aniz bych si musel kupovat kajutu.. Diky
    MAGGI
    MAGGI --- ---
    díky! ještě jeden dotaz na vás všechny - jak nejlépe do Albánie (resp.do Kotoru v Černé Hoře) dostopovat? přes chorvatsko nebo srbsko? máte někdo zkušenosti?
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    má tady někdo zkušenosti s kánojingem/raftingem v Albánii?
    SURICATA
    SURICATA --- ---
    MAGGI: Z Albánské strany je určitě oridské jezero méně turistické, než z Makedonské, není to tam tak přecpané. Teda kromě města Pogradec, ten je celkém rušný. Na sever od Pogradce je takový malý kemp (po pravé straně silnice), kde mají sádky koranů (místní druh pstruha, který je vyhlášenou delikatesou), kde je i malá restaurace. Mají tam výbornou rybí polévku a dělají tam právě korany, které čerstvé vytáhnou ze sádky a připraví. Ohridské jezero je koranem vyhlášené a tak ho místí různě loví a načerno prodávají v akvárkách podél cest a začíná být celkem ohrožený. Určitě ochutnat!!! Jinak na albáské straně je docela hezká rybářská vesnička Lin.
    BOBASEK
    BOBASEK --- ---
    CADAVER: o tom vim, ale to zas nebude s kolama za trojku ;) ...a navic, proc si neudelat vylet looodickou ..budem na dovoleny a ne na uteku :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam