• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINANÁDRAŽNÍ GASTRONOMIE - restaurace, pajzly, hospody, bistra, okénka, stánky
    NÁDRAŽNÍ restaurace, hospody, pajzly, kavárny, bistra, okénka, stánky atd.
    "Nádražní restaurace jsou stejně staré jako dráhy. V současné době samozřejmě ta tradice pokračuje, i když jejich úroveň je velmi rozdílná.
    Nejvyšší úroveň si držely v dobách svého vzniku, to znamená většinou v 19. století. Dobrou úroveň měly i během první republiky.
    Určitý úpadek můžeme sledovat až po 2. světové válce - ani ne snad v 50. nebo 60. letech, ale až od 70. let.
    V 80. létech žily nádražní restaurace z podstaty a po roce 1989 můžeme sledovat další úpadek.
    Souvisí to s celospolečenským postavením nádražních restaurací a vůbec železnice jako takové a přistupují k tomu další vlivy jako je úbytek cestujících a také nové hygienické normy, které velmi omezují vaření v nádražních restauracích.
    Bohužel zlaté časy nádražek už pominuly. Můžeme ale hledat stopy jejich slávy a pádů, můžeme vstoupit do světa, kde platí jiné fyzikální zákony a něco z toho přinést sem a podělit se s ostatními :-)"
    Specielně si budeme všímat vývoje tohoto fenoménu na území České republiky a porovnávat ji s minulostí, s plány do budoucnosti a také se zahraničím. Nevyhneme se asi prolínání hlavního tématu - nádražní gastronomie - s tématy nádražní architektury, kultury a tak dále, takže to sem patří taky, ale hlavní téma je jasné.

    Zvláště oceníme:
    *VLASTNÍ ZKUŠENOSTI- doporučení, varování, tipy, zážitky, vzpomínky ...
    REPORTY Z NÁDRAŽEK- uveďte je vždy slovem "report" aby si lidi mohli tyto reportáže vyfiltrovat.
    Používejte prosím bodování 0-10 od nejhoršího po nejlepší formou např. 7/10.


    *VLASTNÍ FOTKY - Foťte hodně, protože nádraží a nádražky jsou takovou rezervací starých dob, místem, kde se asi nejvíce zastavil čas a mají ještě svého genia loci a asi těchto míst začne brzy ubývat....Fotku upravte na snesitelnou velikost, někomu to jde tak, že za .jpg napíše "height=400" nebo jiné číslo-dá se to doladit.

    *KONKRÉTNOST - při uvádění lokalit nebo příkladů pro vaše tvrzení

    *** VAGUS.CZ - stránky nejaktivnějšího zdejšího přispěvatele ID NPYRIN, kde si můžete KOUPIT JEHO KNIHU recenzí nádražek
    ***Seznam nádražek
    ***Seriály o nádražkách v časopisu Železničář

    SPŘÍZNĚNÉ KLUBY:
    [ Blues starejch kolejí ]
    rozbalit záhlaví
    ENPE
    ENPE --- ---
    NPYRIN: My chceme Paroubka :)
    LALINA
    LALINA --- ---
    NPYRIN: taky hodně lákavé... tedko na podzim je cestování vlakem docela príma, co?
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    REPORT: Strakonice 6/10

    Strakonice: Než bys trpěl žízní, pivo rumem řízni! | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/?p=3470

    Jinak teď máme na vágusu takovou soutěž: autoři prvních dvou recenzí získají odměnu v podobě balíčku indických bídýsek.
    LALINA
    LALINA --- ---
    NPYRIN: Sammael psal zase z vlastní zkušenosti :-)
    S velkými zkušenostmi lze i zapékané brambory skazit :-))))
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    SAMMAEL: Oj, pane, naopak. Zapékané brambory tvoří základ mého zimního jídelníčku a z vlastní zkušenosti vím, že se do nich dá vrazit takřka cokoliv, aniž by tím kvalita výrazně utrpěla.
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    NPYRIN: Zato u zapékaných brambor jsem si chrochtal jako prasátko – snad proto, že tento pokrm se prakticky nedá zkazit ani ošidit. : Je vidět, že autor má jen minimální kuchařské zkušenosti :-)
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    REPORT: Česká Třebová po rekonstrukci 6,5/10

    Česká Třebová: Pojď stoupat jak dým | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/?p=3405
    ORPA
    ORPA --- ---
    Tak hanušovická nádražka U Revizora je podle sdělení na výloze k pronájmu, snad se toho brzo někdo chopí.
    CRAZYHEAD
    CRAZYHEAD --- ---
    To v Řeporyjích v Praze na nádraží žádnou restauračku nemaj, alespoň je hned vedle řeznictví s celkem dobrou drštkovkou za 18 korun. Pak asi jako nejlegendárnější mi kromě dejvický nádražky přijde restaurace Oáza na smíchovskym nádraží, kde své poslední hektolitry piva vypíjel Magor Jirous. Tam maj piv myslím za dvacku :-)
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    REPORT: Ve Zlíně žádná hitparáda. 3/10

    Bufet Semafor, Zlín střed: Sem se chodí na režnou! | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/?p=3262
    ORPA
    ORPA --- ---
    NPYRIN: Menu za 65,- i v sobotu, výběr ze dvou.
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    ORPA: Znojmo je zrovna z kategorie nádražek, do nichž se chystám už několik let. Snad mi to tam do té doby nezrekonstruujou nebo nezavřou...
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    REPORT: po dlouhé době zase nějaká recenze, tentokráte znovu z Indie. Banáras 7/10

    Váránasí: dósa nebo samósa? | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/?p=2989
    LALINA
    LALINA --- ---
    TOOMIX: nádr v Táboře má to štěstí, že je přímo ve městě a kolem jsou restauračky i pizzerie... ale nějakej "svůj" vychytanej podnik kolem zrovna nemám...
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Zdravím, v pátek budu přes hodinu čumět v Táboře, je tam nějaký podnik, který by stál za to?


    a jinak teda...
    Ta naše povaha česká: 21. 5. 2012 — iVysílání — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1100627928-ta-nase-povaha-ceska/405235100011008-jizda-vlakem-nasi-krajinou/
    TESSS
    TESSS --- ---
    ALEXANDRASAINT: nadrazka v Braniku ma uz dlouho sestupnou tendenci...... kamaradce tam jednou prinesli zelenej holandskej rizek
    ORPA
    ORPA --- ---
    NPYRIN: provozovatelé bistra jsou prý z azerbajdžánu, už to tam vedou docela dlouho.
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    NPYRIN: Zlatý německý systém, kde nejsou nástupiště, ale jen koleje a ty jsou číslované od budovy. Mást lidi služebním číslováním je sviňárna. Ale to bychom nebyli v ČR.
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    Olomouc se polepšila, kromě příšerné restaurace Porto už nabízí i turecký fast food a hladové okno. Navigační systém však zůstává.

    Olomouc: esence navigační demence | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/2011/12/24/olomouc-esence-navigacni-demence/
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    REPORT: Zadní Třebaň o hóóódně lepší. 9/10

    Zadní Třebaň: držky vlastní, Karlštejn inclusive | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/2012/06/13/zadni-treban/
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    REPORT: Na Karlštejně žádná hitparáda. 5/10

    Hotel Karlštejn: nic moc, tak radši píšeme o psích penisech | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/2012/06/06/hotel-karlstejn-a-psi-penisy/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam