úvod
témata
události
tržiště
diskuze
nástěnka
přihlásit
přezdívka
heslo
přihlásit
pamatuj si mě
registrace
ztracené heslo?
NÁDRAŽNÍ GASTRONOMIE - restaurace, pajzly, hospody, bistra, okénka, stánky
NÁDRAŽNÍ restaurace, hospody, pajzly, kavárny, bistra, okénka, stánky atd.
"Nádražní restaurace jsou stejně staré jako dráhy. V současné době samozřejmě ta tradice pokračuje, i když jejich úroveň je velmi rozdílná.
Nejvyšší úroveň si držely v dobách svého vzniku, to znamená většinou v 19. století. Dobrou úroveň měly i během první republiky.
Určitý úpadek můžeme sledovat až po 2. světové válce - ani ne snad v 50. nebo 60. letech, ale až od 70. let.
V 80. létech žily nádražní restaurace z podstaty a po roce 1989 můžeme sledovat další úpadek.
Souvisí to s celospolečenským postavením nádražních restaurací a vůbec železnice jako takové a přistupují k tomu další vlivy jako je úbytek cestujících a také nové hygienické normy, které velmi omezují vaření v nádražních restauracích.
Bohužel zlaté časy nádražek už pominuly. Můžeme ale hledat stopy jejich slávy a pádů, můžeme vstoupit do světa, kde platí jiné fyzikální zákony a něco z toho přinést sem a podělit se s ostatními :-)"
Specielně si budeme všímat vývoje tohoto fenoménu na území České republiky a porovnávat ji s minulostí, s plány do budoucnosti a také se zahraničím. Nevyhneme se asi prolínání hlavního tématu - nádražní gastronomie - s tématy nádražní architektury, kultury a tak dále, takže to sem patří taky, ale hlavní téma je jasné.
Zvláště oceníme:
*VLASTNÍ ZKUŠENOSTI- doporučení, varování, tipy, zážitky, vzpomínky ...
REPORTY Z NÁDRAŽEK- uveďte je vždy slovem "report" aby si lidi mohli tyto reportáže vyfiltrovat.
Používejte prosím bodování 0-10 od nejhoršího po nejlepší formou např. 7/10.
*VLASTNÍ FOTKY - Foťte hodně, protože nádraží a nádražky jsou takovou rezervací starých dob, místem, kde se asi nejvíce zastavil čas a mají ještě svého genia loci a asi těchto míst začne brzy ubývat....Fotku upravte na snesitelnou velikost, někomu to jde tak, že za .jpg napíše "height=400" nebo jiné číslo-dá se to doladit.
*KONKRÉTNOST - při uvádění lokalit nebo příkladů pro vaše tvrzení
***
VAGUS.CZ - stránky nejaktivnějšího zdejšího přispěvatele ID NPYRIN, kde si můžete KOUPIT JEHO KNIHU recenzí nádražek
***
Seznam nádražek
***
Seriály o nádražkách v časopisu Železničář
SPŘÍZNĚNÉ KLUBY:
[ Blues starejch kolejí ]
rozbalit záhlaví
LALINA
---
---
22:11:52 27.3.2013
NPYRIN
: skvělý popis:-)) jako bych tam byla
NPYRIN
---
---
12:17:58 7.3.2013
1 odpověď
+1
REPORT: Ústí nad Labem sice pravou nádražku postrádá, restaurace XXX ji však poměrně důstojně nahradí. 5/10.
Ústí nad Labem: Celý je to jen vo píchání! | VÁGUS.CZ
http://www.vagus.cz/?p=4316
ORPA
---
---
16:01:59 16.2.2013
NPYRIN
: Množství tatarky je ohromující!
NPYRIN
---
---
18:31:00 6.2.2013
+1
REPORT: Pokračování Znojma až za týden, tentokrát Vsetín. 5/10.
Cukrárna Eva, Vsetín: Tady je svět ještě v pořádku | VÁGUS.CZ
http://www.vagus.cz/?p=4131
NPYRIN
---
---
18:06:24 23.1.2013
1 odpověď
REPORT: slibované Znojmo poprvé. Jídelna 4/10
Znojemské vlakové nádraží, část prvá | VÁGUS.CZ
http://www.vagus.cz/?p=4078
NPYRIN
---
---
23:15:11 18.1.2013
Tak po delší době zase nějaká recka. Havlíčkův Brod 3/10.
http://www.vagus.cz/?p=4017
NPYRIN
---
---
22:21:06 4.1.2013
Jak je to s nádražkou v Nymburce? Tuhle jsem jel kolem a vypadala zavřeně.
KEIKIN
---
---
0:51:25 2.1.2013
Lidové jídelny v Hradci skomírají. Místo nich se derou giganti - iDNES.cz
http://zpravy.idnes.cz/lidove-jidelny-v-hradci-kralove-nahradi-mezinarodni-retezce-plj-/domaci.aspx?c=A121231_1871479_hradec-zpravy_kvi
NPYRIN
---
---
18:22:35 25.11.2012
V kterépak nádražce to dnes byla zabijačka? Kdopak ví?
Ubíjení Bivoje | VÁGUS.CZ
http://www.vagus.cz/?p=3730
NPYRIN
---
---
16:12:04 7.11.2012
+2
REPORT: Zhalyho vzpomínky na Indii. Nádražka 4/10, zábava 11/10.
Hazrat Nizámuddín, Dillí: Po kuchtících potopa (Cestopis s hvězdičkou) | VÁGUS.CZ
http://www.vagus.cz/?p=3520
NPYRIN
---
---
10:56:45 1.11.2012
ENPE
: Paroubek došel, budu se pro něj muset vypravit. Ale nejspíš bude figurovat v další recenzi.
ENPE
---
---
10:16:30 1.11.2012
1 odpověď
NPYRIN
: My chceme Paroubka :)
LALINA
---
---
21:56:36 31.10.2012
NPYRIN
: taky hodně lákavé... tedko na podzim je cestování vlakem docela príma, co?
NPYRIN
---
---
20:58:23 31.10.2012
2 odpovědi
REPORT: Strakonice 6/10
Strakonice: Než bys trpěl žízní, pivo rumem řízni! | VÁGUS.CZ
http://www.vagus.cz/?p=3470
Jinak teď máme na vágusu takovou soutěž: autoři prvních dvou recenzí získají odměnu v podobě balíčku indických bídýsek.
LALINA
---
---
10:15:14 19.10.2012
NPYRIN
: Sammael psal zase z vlastní zkušenosti :-)
S velkými zkušenostmi lze i zapékané brambory skazit :-))))
NPYRIN
---
---
10:00:21 19.10.2012
1 odpověď
SAMMAEL
: Oj, pane, naopak. Zapékané brambory tvoří základ mého zimního jídelníčku a z vlastní zkušenosti vím, že se do nich dá vrazit takřka cokoliv, aniž by tím kvalita výrazně utrpěla.
SAMMAEL
---
---
21:43:25 17.10.2012
1 odpověď
NPYRIN
:
Zato u zapékaných brambor jsem si chrochtal jako prasátko – snad proto, že tento pokrm se prakticky nedá zkazit ani ošidit.
: Je vidět, že autor má jen minimální kuchařské zkušenosti :-)
NPYRIN
---
---
15:54:42 17.10.2012
1 odpověď
+1
REPORT: Česká Třebová po rekonstrukci 6,5/10
Česká Třebová: Pojď stoupat jak dým | VÁGUS.CZ
http://www.vagus.cz/?p=3405
ORPA
---
---
12:05:50 2.10.2012
Tak hanušovická nádražka U Revizora je podle sdělení na výloze k pronájmu, snad se toho brzo někdo chopí.
CRAZYHEAD
---
---
15:28:07 19.9.2012
To v Řeporyjích v Praze na nádraží žádnou restauračku nemaj, alespoň je hned vedle řeznictví s celkem dobrou drštkovkou za 18 korun. Pak asi jako nejlegendárnější mi kromě dejvický nádražky přijde restaurace Oáza na smíchovskym nádraží, kde své poslední hektolitry piva vypíjel Magor Jirous. Tam maj piv myslím za dvacku :-)
NPYRIN
---
---
15:09:04 12.9.2012
+1
REPORT: Ve Zlíně žádná hitparáda. 3/10
Bufet Semafor, Zlín střed: Sem se chodí na režnou! | VÁGUS.CZ
http://www.vagus.cz/?p=3262
<<
<
>
>>
Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam