• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINANÁDRAŽNÍ GASTRONOMIE - restaurace, pajzly, hospody, bistra, okénka, stánky
    NÁDRAŽNÍ restaurace, hospody, pajzly, kavárny, bistra, okénka, stánky atd.
    "Nádražní restaurace jsou stejně staré jako dráhy. V současné době samozřejmě ta tradice pokračuje, i když jejich úroveň je velmi rozdílná.
    Nejvyšší úroveň si držely v dobách svého vzniku, to znamená většinou v 19. století. Dobrou úroveň měly i během první republiky.
    Určitý úpadek můžeme sledovat až po 2. světové válce - ani ne snad v 50. nebo 60. letech, ale až od 70. let.
    V 80. létech žily nádražní restaurace z podstaty a po roce 1989 můžeme sledovat další úpadek.
    Souvisí to s celospolečenským postavením nádražních restaurací a vůbec železnice jako takové a přistupují k tomu další vlivy jako je úbytek cestujících a také nové hygienické normy, které velmi omezují vaření v nádražních restauracích.
    Bohužel zlaté časy nádražek už pominuly. Můžeme ale hledat stopy jejich slávy a pádů, můžeme vstoupit do světa, kde platí jiné fyzikální zákony a něco z toho přinést sem a podělit se s ostatními :-)"
    Specielně si budeme všímat vývoje tohoto fenoménu na území České republiky a porovnávat ji s minulostí, s plány do budoucnosti a také se zahraničím. Nevyhneme se asi prolínání hlavního tématu - nádražní gastronomie - s tématy nádražní architektury, kultury a tak dále, takže to sem patří taky, ale hlavní téma je jasné.

    Zvláště oceníme:
    *VLASTNÍ ZKUŠENOSTI- doporučení, varování, tipy, zážitky, vzpomínky ...
    REPORTY Z NÁDRAŽEK- uveďte je vždy slovem "report" aby si lidi mohli tyto reportáže vyfiltrovat.
    Používejte prosím bodování 0-10 od nejhoršího po nejlepší formou např. 7/10.


    *VLASTNÍ FOTKY - Foťte hodně, protože nádraží a nádražky jsou takovou rezervací starých dob, místem, kde se asi nejvíce zastavil čas a mají ještě svého genia loci a asi těchto míst začne brzy ubývat....Fotku upravte na snesitelnou velikost, někomu to jde tak, že za .jpg napíše "height=400" nebo jiné číslo-dá se to doladit.

    *KONKRÉTNOST - při uvádění lokalit nebo příkladů pro vaše tvrzení

    *** VAGUS.CZ - stránky nejaktivnějšího zdejšího přispěvatele ID NPYRIN, kde si můžete KOUPIT JEHO KNIHU recenzí nádražek
    ***Seznam nádražek
    ***Seriály o nádražkách v časopisu Železničář

    SPŘÍZNĚNÉ KLUBY:
    [ Blues starejch kolejí ]
    rozbalit záhlaví
    LALINA
    LALINA --- ---
    NPYRIN: skvělý popis:-)) jako bych tam byla
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    REPORT: Ústí nad Labem sice pravou nádražku postrádá, restaurace XXX ji však poměrně důstojně nahradí. 5/10.

    Ústí nad Labem: Celý je to jen vo píchání! | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/?p=4316
    ORPA
    ORPA --- ---
    NPYRIN: Množství tatarky je ohromující!
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    REPORT: Pokračování Znojma až za týden, tentokrát Vsetín. 5/10.

    Cukrárna Eva, Vsetín: Tady je svět ještě v pořádku | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/?p=4131
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    REPORT: slibované Znojmo poprvé. Jídelna 4/10

    Znojemské vlakové nádraží, část prvá | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/?p=4078
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    Tak po delší době zase nějaká recka. Havlíčkův Brod 3/10.

    http://www.vagus.cz/?p=4017
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    Jak je to s nádražkou v Nymburce? Tuhle jsem jel kolem a vypadala zavřeně.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    V kterépak nádražce to dnes byla zabijačka? Kdopak ví?

    Ubíjení Bivoje | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/?p=3730
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    REPORT: Zhalyho vzpomínky na Indii. Nádražka 4/10, zábava 11/10.

    Hazrat Nizámuddín, Dillí: Po kuchtících potopa (Cestopis s hvězdičkou) | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/?p=3520
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    ENPE: Paroubek došel, budu se pro něj muset vypravit. Ale nejspíš bude figurovat v další recenzi.
    ENPE
    ENPE --- ---
    NPYRIN: My chceme Paroubka :)
    LALINA
    LALINA --- ---
    NPYRIN: taky hodně lákavé... tedko na podzim je cestování vlakem docela príma, co?
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    REPORT: Strakonice 6/10

    Strakonice: Než bys trpěl žízní, pivo rumem řízni! | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/?p=3470

    Jinak teď máme na vágusu takovou soutěž: autoři prvních dvou recenzí získají odměnu v podobě balíčku indických bídýsek.
    LALINA
    LALINA --- ---
    NPYRIN: Sammael psal zase z vlastní zkušenosti :-)
    S velkými zkušenostmi lze i zapékané brambory skazit :-))))
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    SAMMAEL: Oj, pane, naopak. Zapékané brambory tvoří základ mého zimního jídelníčku a z vlastní zkušenosti vím, že se do nich dá vrazit takřka cokoliv, aniž by tím kvalita výrazně utrpěla.
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    NPYRIN: Zato u zapékaných brambor jsem si chrochtal jako prasátko – snad proto, že tento pokrm se prakticky nedá zkazit ani ošidit. : Je vidět, že autor má jen minimální kuchařské zkušenosti :-)
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    REPORT: Česká Třebová po rekonstrukci 6,5/10

    Česká Třebová: Pojď stoupat jak dým | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/?p=3405
    ORPA
    ORPA --- ---
    Tak hanušovická nádražka U Revizora je podle sdělení na výloze k pronájmu, snad se toho brzo někdo chopí.
    CRAZYHEAD
    CRAZYHEAD --- ---
    To v Řeporyjích v Praze na nádraží žádnou restauračku nemaj, alespoň je hned vedle řeznictví s celkem dobrou drštkovkou za 18 korun. Pak asi jako nejlegendárnější mi kromě dejvický nádražky přijde restaurace Oáza na smíchovskym nádraží, kde své poslední hektolitry piva vypíjel Magor Jirous. Tam maj piv myslím za dvacku :-)
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    REPORT: Ve Zlíně žádná hitparáda. 3/10

    Bufet Semafor, Zlín střed: Sem se chodí na režnou! | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/?p=3262
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam