• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINANÁDRAŽNÍ GASTRONOMIE - restaurace, pajzly, hospody, bistra, okénka, stánky
    NÁDRAŽNÍ restaurace, hospody, pajzly, kavárny, bistra, okénka, stánky atd.
    "Nádražní restaurace jsou stejně staré jako dráhy. V současné době samozřejmě ta tradice pokračuje, i když jejich úroveň je velmi rozdílná.
    Nejvyšší úroveň si držely v dobách svého vzniku, to znamená většinou v 19. století. Dobrou úroveň měly i během první republiky.
    Určitý úpadek můžeme sledovat až po 2. světové válce - ani ne snad v 50. nebo 60. letech, ale až od 70. let.
    V 80. létech žily nádražní restaurace z podstaty a po roce 1989 můžeme sledovat další úpadek.
    Souvisí to s celospolečenským postavením nádražních restaurací a vůbec železnice jako takové a přistupují k tomu další vlivy jako je úbytek cestujících a také nové hygienické normy, které velmi omezují vaření v nádražních restauracích.
    Bohužel zlaté časy nádražek už pominuly. Můžeme ale hledat stopy jejich slávy a pádů, můžeme vstoupit do světa, kde platí jiné fyzikální zákony a něco z toho přinést sem a podělit se s ostatními :-)"
    Specielně si budeme všímat vývoje tohoto fenoménu na území České republiky a porovnávat ji s minulostí, s plány do budoucnosti a také se zahraničím. Nevyhneme se asi prolínání hlavního tématu - nádražní gastronomie - s tématy nádražní architektury, kultury a tak dále, takže to sem patří taky, ale hlavní téma je jasné.

    Zvláště oceníme:
    *VLASTNÍ ZKUŠENOSTI- doporučení, varování, tipy, zážitky, vzpomínky ...
    REPORTY Z NÁDRAŽEK- uveďte je vždy slovem "report" aby si lidi mohli tyto reportáže vyfiltrovat.
    Používejte prosím bodování 0-10 od nejhoršího po nejlepší formou např. 7/10.


    *VLASTNÍ FOTKY - Foťte hodně, protože nádraží a nádražky jsou takovou rezervací starých dob, místem, kde se asi nejvíce zastavil čas a mají ještě svého genia loci a asi těchto míst začne brzy ubývat....Fotku upravte na snesitelnou velikost, někomu to jde tak, že za .jpg napíše "height=400" nebo jiné číslo-dá se to doladit.

    *KONKRÉTNOST - při uvádění lokalit nebo příkladů pro vaše tvrzení

    *** VAGUS.CZ - stránky nejaktivnějšího zdejšího přispěvatele ID NPYRIN, kde si můžete KOUPIT JEHO KNIHU recenzí nádražek
    ***Seznam nádražek
    ***Seriály o nádražkách v časopisu Železničář

    SPŘÍZNĚNÉ KLUBY:
    [ Blues starejch kolejí ]
    rozbalit záhlaví
    ORPA
    ORPA --- ---
    NPYRIN: Hezký. Margecany mají jediný štěstí, že jsou železniční uzel, možná díky tomu i ona nádražka.
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    Máme na webu další report, tentokráte ze slovenských Margecan.

    Margecany: Přátelé z ořechové hospody | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/?p=8994
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    Když říkám, že vstanou nové nádražky, tak to myslím vážně. Třeba ta hipísácká v Haridváru po třech letech zase šlape, vizte report.

    Haridvár: nádražka à la carte | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/?p=8965
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    je to tragedie celoplanetarnich rozmeru. zavreni bubenecske exnadrazky prekonava i nedavny konec sveta, kdy bylo mozno opustit zabehly rad, prisla apokalypsa, stiri vylezali z der, v ulicich rabovaly davy a lomily rukama v zaniku budoucnosti, na nebi planula kometa smrti a mesto, toho casu v ocistnych plamenech, zasypavaly meteory osudove zahuby - nebot na dejvickym nadru zdrazili pivo, svet skoncil a zadne konani jiz nedavalo smysl.
    LALINA
    LALINA --- ---
    NOIK: no kéž bych měla tolik optimismu, jako autor toho článku...
    NOIK
    NOIK --- ---
    Odpočívej v pokoji, bubenečská nádražko | A2larm
    http://a2larm.cz/2016/11/eet-definitivne-pohrbila-bubenecskou-nadrazku/
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    Pravda a nádražky zvítězí nad lží a gentrifikací. Přinejmenším tedy v bulharské Sofii, odkud je dnešní report.

    Sofie: Medžugorje mezi nádražkami | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/?p=8925
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    Další kapitánův report zo Slovenska. O znečištění nutelou, králících v kabelce a absenci vařené stravy ve Szlovákújhely.

    Slovenské Nové Mesto: Devadesátky pokračujou | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/?p=8882
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    Kpt. Exner posílá report z Banské Bystrice. Zdejší nádražka má čtvercový půdorys, vysoké stropy a hodně borovičky, vodky a karpatské.

    Banská Bystrica: Taktoňák chcem | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/?p=8864
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    Takže další report – tentokrát z Hrušovan, kde místní stánek funguje i po Carlosově odchodu do důchodu.

    Hrušovany nad Jevišovkou: Nazýváme věci pravými jmény | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/?p=8851
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    Hej děcka, dávejte sem taky něco. Report ze Žďáru. Dobré pivo, ženy hezké, to jsou dary země České. Za mě osobně 11/10, protože RyO.

    Žďár nad Sázavou: Žijeme Ryem! | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/?p=8816
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    Zase jednou nějaký report. Tentokrát nám čtenář Egon posílá vzpomínky na starou nádražku na Jedlové. Je tam o ní i písnička!

    Stará nádražka v Jedlový | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/?p=8809
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    Report kolegy Yarrdeshe z Bezdězu včetně fotek je tedy zde:

    Bezděz: Jezdil Mácha tágem? | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/?p=8784
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    Do toho nebeského Lokobaru pro knížku zatím nikdo?
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    Již za necelou půlhodinu bude odtajněna lokace již třetí Pámbůprdele. Předesílám, že navštívit toto místo je až skoro povinností, i kdyby tam žádná nebyla.
    Fejs: https://www.facebook.com/vagus.cz
    Twitter: https://twitter.com/vagus_cz
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    NPYRIN: 1-dik, jasna vec. pisu jak prase.
    2-to jsme presne udelali
    3-allahuliby zamer. tam by se dalo krasne sejit na zivote, a mezitim to tam dukladneji zakourit a vic vychcat zachody.
    4-uran uhli zelezo!
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    YARRDESH:
    1) krásný report, mohl bych to doplnit o diakritiku a pár svých postřehů a fotek a publikovat na webu?
    2) po uzavření nádražky v Baku doporučuji k návštěvě nádražku v Malé Bělé;
    3) nádražka v Baku je tuším k pronájmu; zvažovali jsme tuhle dokonce pokus o její znovuotevření
    4) kraj KHM, čili Kambodža, je na nádražky poměrně bohatý a celkově fascinuje tak, že to možná zohledníme i ve třetí knize: kombinace Sudety—vojsko—uran je prostě geniální.
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    druha pambuprdel byla v nadru na bezdezu. nadrazka tak trochu uprostred niceho, jsem se divil, ze tam vubec je. ma jenom jeden stul, pac prej jinak by si museli poridit genderove oddeleny zachody, a tak po te, co tam zacala rypat jakasi sousedka a hledat problemy, tak snizili pocet stolu na 1. taky museli zrusit pipu a nahradit ji lahvacema. sousedka stihla zavrit jeste vedlejsi hospodu za rohem a odstehovat se, tak se snad blyska na lepsi casy. po pravde zachody jsem nakonec nenasel vubec zadny. vnitrni vyzdobe vevodi kycovita drevorezbomalba jelena s 3.5m vysokym dravcem, kterou tam nainstalovali donaldi trampove, venku barevny ledkovy blikaci napis bistro s kudrlinkami, pricemz blikaj uz jenom ty kudrlinky, a listek s hrubkou ve slove energi drink. nepochopil jsem, kdo mel vlastne smenu za barem, prislo mi ze vsichni, a zaroven meli smenu u onoho jedineho stolu, ktery tim padem byl stamgasti a navstevnikovi nahodnemu tudiz vlastne zapovezen. i tak jsme stihli dostat vynadano za nepouziti popelniku, moudra o evrpske unii pochopitelne probehla tez, a report o lokalnich varnach bezdezskeho speedu taktez potesil. nakonec prijela felicie s napisem 'johny', pravdepodobne mistni taxisluzba 'siska', kterou v bistru inzeruji na dverich, zastavila primo pred stolem, ze vnitr vypadla rodinka, u ktery se dalo tezko urcit, jestli umiraj, nebo jsou nakaleny, a jestli je vic tata, nebo mama, a zacali se potacet kolem v nejake nepochopitelne cinnosti, jejiz smysl nam zustal utajen, ale vzhledem k jejich stavu to vypadalo tuze namahave, zatimco vyfuk auta, ktery zapomneli odstavit, spokojene vyplnoval plynouci minuty chrlenim zplodin do piva. je to tam supr! a tak lahvace na cestu na běsděs za rohem, kde nadrazce konkuroval na parkuru v podhradi vyprdelenej kolotoc modre barvy s podstavou pripominajici pyramidu iluminatu. kolotocarske hity od dachau mivida byly slyset az nahoru k vezickam debilniho hradu, ktery uz byl po nasem prichodu pochopitelne zavreny, a proto je debilni. pritom mi prislo, ze jsme na tuto turu vstavali pomerne brzo. kovova vrata asi odolavala i husitum, takze se nam je nepodarilo vyvratit. a pak uz nic moc nevim, nebot pod hradem nas mistni opili grappou, a tak jsem poprvy v zivote jel ze zriceniny hradu, symbolu divociny, casu blizkosti cloveka prirode a oprosteni od shonu moderni doby, taxikem. boro v mlady boleslavy prikladny, na nekolika mistech nam uz asi nenalijou, ale o tom vlastne nic nevim. probrali jsme se ve sluzbe placeneho bydleni hogofogo kdesi u namesti, vsude kolem brajgl, v pokoji natahny koberce z chodby, kycovity obrazy vzhuru nohama a mam modrinu nad vokem, tak nevim. prej machovy vecery nad bezdezem...vsichni vime, ze tam macha chodil pesky, ale zajimalo by me, o cemz uz se nepise, jestli zpatky taky jezdil tagem.
    knihu tudiz uz na bezdezu nehledejte.
    kazdopadne jsme po ceste tam, jeste za strizliva, pri nepovedenem prestupu smutne zaplakali nad zrusenim nadrazky v Baku nad Al-Džizerou, mistni pobockou azerbajdzanu, ktera vypadala lakave, ale vevnitr uz je i rozebranej bar, visej tam 2 zapomenuty ucty nejakejch neplaticich raubiru, jejichz sekery prezily i podink samotny, kdo vi, zda-li ho primou nepopravily, a zahradka z boku budovy je tak zarostla, ze priroda pozrela i schody, co tam bejvaly, a tak zahradni vystup z nadrazky vede do vzduchoprazdna. depresivni obrazek dokresluje zeleznicar na stavedle opodal, ktery nas zahnal z vlakoveho prusmyku, aby nas neprejel vlak pri ceste pesmo po kolejich na pristi stanici, a stihl nam predestrit, kterak delal 6 let socialniho pracovnika za asocialni plat, az sel radsi na stavedlo, kde ma klid, nebot zastavka v baku je mimo baku, a nepotka tak zivou dusi.
    zato obcerstveni v zastavce Malá Bělá bylo prikladne a ukazkove. slunecniky, podkováň za 18, na cepu i dalsi zbytecna piva, bramburky, za barem univerzalni vesela 50' pani, televize, zelene ubrusy, rasisticky mistni, nebot vedle bylo hriste. barak asi puvodne zastavka, ted uz tam zadna zastavka fyzicky nebyla, normalne jak kvet pučící nadrazka v říji pohlila zastavku, ale vlak tam stavi. na zdi rozkreslena parni masinka, tam to primo evoluje a tusim, ze se bude zvetsovat. jednou tato nadrazka snad pohlti cely okolni kraj, vcetne hradu, a ten osazi slunecniky. teklo to do nas na slunci samo, nazev svatostanku : u trati. nedoporucuji na miste ovsem venitlovat jakekoliv nazory.
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    tak jsem zvedav na dnesek. minule mne posedla obri smula. schvalne jsem si v patek vysetril v praci obedovou pauzu, s planem hladovet do 15:00 a vyrazit smer blize neurcena nadrazka. jelikoz jsem ale v inkriminovany cas cumel do dveri na zachode, precetl jsem si zpravu o okupaci agrillu pámbýčkem az o 7 minut pozdeji. v hruze, ze budu predstihnut, jsem cesty mezi dopravnimi prostredky pro jistotu bezel. sportu zmar. na nadru jsem byl, radne splaven, nekdy po pul, ale jelikoz jsem kulturne nedovzdelan, nemohl jsem v hale agril najit. pamatoval jsem si v holeskach restauracni zarizeni v mistech, kde ted zely plechovy vrata v prazdnym vestibulu. pani zeleznicarka u okenka se rozhodla zamlcovat informace o mozne nadrazce, ci alespon bistrookenku, tvarila se dokonce, ze nadrazky jsou povl a u nich rozhodne nebudou nikde existovat, i kdyby jedna stala primo pred ni. nakonec ne pred ni, ale ponevadz to bylo prvni okenko, tak v podstate vedle ni, venku agril. abych nebyl za barbara, po ocumovani vystavky smazenych rizku, vlasaku, bramboracku jsem si se zamlcenim veganstvi objednal za posledni drobak, kterej jsem nastesti mel v predposledni nederave kapse, nebot jsem vybehnul opravdu na rychlo, nealkopivo a zacal se stydlive dotazovat, jestli by mi pambu prdel neroztrhl. pani prinesla knizku s papirem, na kterem jsem jiz z dalky videl napsaneho sveho dnesniho jezdce apokalypsy a ani se tudiz nestacil zaradovat, ze telu neprospesny, vrazedny, dychavicnost az daveni zpusobujici sportovni beh - tato fyzicky namahava mentalni nahrazka stoupencu kultu muskulaturniho tela za detskou plenu obalujici hemisfery nekterych cerstvych matek - prinesl kyzene vysledky v podobe tiskoviny. nebot jsem mel jen na pivo, a tak jsem s falesnymi diky knihu vratil, ze tudiz fortuna zavelela jinemu majiteli. dopil jsem pivo radeji rychle, abych se nedejpámbů nerozplakal, i tak jsem se alespon stal svedkem zrodu spisovatelky z lidu, teda z bufetu, nebot jedna z milych dam za pultikem s mrtvolnymi produkty vyhlasila, ze sice vubec nechape, jakou hru to s knihama hrajeme, ale kdyz to sypne hypotetickemu autorovi dle ni takove kežně, tak ze by se mohla spisovatelstvim taky zalepit, nebot kdyz pracuje v nadrazce, tak ma pribehu vic nez rukou na prstech novorozencu z oblasti cernobylu. argumentoval jsem, ze v knize je jednak mnoho barevnych fotografii, druhak ze knihy v dnesni dobe stoji casto mnohem vice, ac treba nemaji ani pointu, cimz samozrejme nechci jednu ze dvou konzulek bufetu obvinovat z koupe knihy naposledy pred nekolika desetiletimi. pani byly vlastne mile a nadsene, nicmene nemel jsem uz ani na rohlik, a tak jsem se vydal zpet s pomyslnou osli cepici, jiz sourave a s predstavami revizoru a uzeneho tofu. toliko muj pribeh o nicem a tesim se, jake fiasko si prichystam na dnesek. jeste, ze je 10 pokusu..
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    NPYRIN: Pokémon PámbuPrdel Go? :-)
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    my, nejá neprvní, se tedy tetelíme blahnem a očeknou. štěstí v získání pánbůa neočekáváme, ale zbývá nadějná možnost zalknout se závistí, až ji někdo vyfoukne, což není vůbec k zahození.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam