LOOP_ONE: mám dojem že ne, je to sice trochu "bulvární", řešit sex nějakýho svatýho muže, ale halt ke kultuře zápaďácké jógy to zdá se patři...
Imho i to je joga...
AIM: čéče nevím, já mám takový starý vydání JvDŽ a z domu mi nepůjde, je to krásně stručná příručka s nejdůležitějšími instrukcemi k velkému množství asan, napojitelný je to i na ashtangu a jiné jogy a tehdy kdy to vyšlo (nějakej 91 rok nebo tak) to jistě myslel ještě dobře či poctivě... i tak, když souloží se svými žačkami, si myslím, že může tu jogu učit dobře, osobně bych odděloval "profesní" a "osobní" vrstvy v tomhle, to že zhřešil nebo si ujel na svým egu neznamená, že neví jak se má cvičit hatha. V jiných "sportech" je takovejch debilů co výborně cvičej nebo i třeba dělaj instruktory...
Jinak moje osobní zkušenosti s jeho žáky jsou dost monotónní, takový suchopárně vydrilovaný cvičení "bez šťávy" a stádní-ovčí způsob přemýšlení a jednání. Pro mě ty lidi, kteří cvičili JvDŽ byli prostě suchaři. Když to srovnám třeba s místním AYP týmem (kterej je šťavnatej jak krvavej steak ,) nebo jinými zasloužilými nyxími jogíny, tak mi přišli nezajímavý. Nevím jak moc se z toho dá usuzovat na učitele, ale imho se učitel v žácích zrcadlí a stejně tak žáci inklinují k učitelům podle nějakejch tendencí, osobnostích struktur či preferencí.
Dřív bych je šmahem odsoudil, ale už se mi obrousili hrany, tak si teď spíš říkám že je jen dobře, že ty něco dělají, mají zájem se posouvat a tak, i když třeba narazili na takovýho mistra a budou muset bojovat s deziluzí apod. Třeba to pro ně bude příležitost se někam posunout a nabrat čerstvý vítr do plachet transformace své duše :)
LOOP_ONE: ta je krásná! :o)