TADEAS: IMHO úplně zbytečně vytváříš dichotomii. Praktikovat tady a teď X co je napsáno v tradičních textech. Samozřejmě, že člověk vždycky praktikuje tady a teď. Otázkou je jak praktikuje a podle čeho pratikuje. Jestli se snaží například praktikovat podle klasických jógických textů a nebo jestli si jede nějakou svojí verzi toho, jak by se mělo praktikovat. S odvoláváním na pocity, dobu, chuť, dispoze, možnosti etc. A tady já vidím markatní rozdíl. Buď to myslím skutečně vážně a mám v sobě tolik pokory, abych si řekl: "hele tihle týpci to měli fakt zmátknutý a dobře myšlený, mám se od nich co učit, chci být jako oni" a nebo "hmm, tohle je cool, ale není to úplně vono, něco mi tam chybí, zkusím to nakombinovat s psychadelikama, to bude určitě lepší". Z čeho tahle tendence přizpůsobovat, měnit a přidávat pramení? Obávám se, že z dualistického ega mám rád X nemám rád. Chci X nechci.
Vidíš. Já zase znám velmi málo lidí, kteří se k praxi dostali přes drogy. :-)
No jo, tohle je super mantra "bavit se o pocitech, jak to kdo cítí atp.". Ale víš jak, pocity jsou dost
fickle a
tricky. Uvědomit si vlastní prožívání je fajn, ale moc bych to nedramatizoval.
Ano, já jsem našel cestu, která mě funguje a myslím si, že jí nikomu explicitně necpu. :-) Co tady
v auditku o józe některým lidem cpu je, že jóga a drogy z principu nepasujou dohromady.