• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    LAKSHMANA: Hele, já ti zase nabídnu svůj subjektivnéí pohled. Co se děje tady je IMHO fenomén, který se táhne napříč celým nyxem. Stejně jako do buddhistického autitka chodí rozumovat lidé, kteří sami buddhimus nepraktikují a stejně jako do klubu o křesťanství chodí rýpat ateisté, tak tady v klubu o józe (jóga jakožto komplexní světonázor) padají hlášky o tom, jak je super si k józe mlsnout nějaký psychadelikum. Co z toho pramení? Logicky - cyklení, skřípání a tření. :-)
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    LILY: A z mého pohledu je to zase takto:

    Diskuze je velmi zajímavá, téma zjevně atraktivní pro mnohé. Všichni diskutéři zastávají svá stanoviska. Někteří z nich se snaží nabízet různé perspektivy, snaží se pečlivě odůvodňovat, své názory opírají o obecně respektované zdroje, dbají na vyvažování kladů a záporů ve svých příspěvcích, snaží se být tvůrčí a dá se odtušit, že jsou víceméně připraveni se učit, případně ze svých stanovisek i slevit.
    Jiní diskutéři vystačí se stručným opakovaním toho, s čím na začátku diskuze přišli. Jejich příspěvky mají stále stejný obsah a zdá se, že slouží primárně k obhájení původního stanoviska za každou cenu. (To jsem si dovolil pracovně označit jako neprůstřelnost.)

    Píšeš, že "furt se tam opakuje do zblbnutí to samé dokola", ale ono to není tak úplně pravda, že. Když si to projdu zpátky, tak tady někteří přinesli spoustu zajímavého materiálu, ať už originálního, nebo přejatého.

    Možná že zarytě obhajuju svá stanoviska, ok, ale určitě nepatřím k opakovačům "do zblbnutí," to bych si vyprosil. Podnětného jsem přinesl dost na to, abych si mohl dovolit jedno otevřené "pomoooooooc!!!!" A pokud se to někoho dotklo, pak platí pravidlo potrefené husy.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    LAKSHMANA: Nebereš to trošku moc vážně? Na to, že to je virtuální (a o to víc nereálná) diskuze? :-) Jinak jestli jsem se tě nějak dotknul, tak se moc omlouvám.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    LAKSHMANA: Z čeho se ti dělá na blití?
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    Tak každému se dělá na blití z něčeho jiného. A každý to řešíme po svém. Někdy zařveme "POMOOOOOOC!!!" a někdy uděláme pět smajlíků a k tomu naklikáme pár mínusek. Asi nikdo v tomhle není perfektní. A to je dosti jógová problematika. Nicméně díky za reakci - to je fér.
    LILY
    LILY --- ---
    LAKSHMANA: z mého pohledu to je zhruba takto: poměrně pravidelně se na nyxu vyskytují diskuze, které jsou dlouhé, zamotané, furt se tam opakuje do zblbnutí to samé dokola...a v určité fázi začne nějaký chytrák (obvykle ten, který tu diskuzi začal nebo do ní sám velmi aktivně přispíval) vykřikovat něco ve smyslu: LAKSHMANA. Působí to přinejmenším zvláštně od někoho, kdo se na onom stavu diskuze tak trochu spolupodílí, dotyčné zvolání nic podnětného nepřinese a navíc to působí lehce povýšeně, tak není divu, že je v takových případech často využíváno oněch mínusů.
    LILY
    LILY --- ---
    LAKSHMANA: holt na blbou otázku blbá odpověď. Cos čekal. :)
    LAKSHMANA: krom toho, nic ve zlém, ale to mimibazárkové výrazivo (mínusečky a sprosté slovíčko) je na poblití i od ženských ovlivněných mateřskými hormony, natož od chlapa. :D
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    DARUMA: Ty budeš taková trochu kousavá opička, viď? No mě ty mínuska nijak netíží, spíš jsem zvědavej, co bylo jejich motivací.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    LAKSHMANA: Dej si MDMA a budes to minusko milovat! Sorry.:-)))))
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    LAKSHMANA: Můžu se prosím zeptat, proč jsou tam ty mínusečky? Sprosté slovíčko? Je to tady průstřelný? :-) Pro mojí orientaci. díky
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jantrajoga od ledna v praze

    Rádi bychom vás informovali, že od 14.1.2013 do 25.3. 2013 bude probíhat v Praze pravidelný pondělní kurz jantrajógy pro začátečníky s Fijalkou Turzíkovou a Jiřím Mravcem. Kurz bude od 17.30 - 19h v meditačním centru Kunkyabling naproti budově Hlavního nádraží, v ulici Opletalova 35 ve 2.patře

    Pokud máte zájem o kurz, prosím registrujte se. Kurz má omezenou kapacitu.
    registrace probíhá zde:

    http://bit.ly/ULW3cg

    Více informací a možnost registrace najdete na této adrese.

    www.jantrajoga.cz

    Krásný den přejí Fijalka a Medvěd

    Jantrajóga patří mezi nejstarší známé systémy jógy. Čhögjal Namkhai Norbu, jeden z velkých žijících mistrů dzogčhenu a tantry, začal předávat tuto hlubokou nauku jógy v Itálii v sedmdesátých letech. Jantrajóga zahrnuje pohyby těla a pozice, které jsou propojeny s vědomým dýcháním. To napomáhá koordinaci a harmonizaci životní energie, čímž se mysl může uvolnit a spočinout ve své přirozené rovnováze. Jantra zahrnuje velké spektrum pohybů, a tak jí může provádět každý. Je to znamenitá metoda k dosažení optimálního zdraví, uvolnění a rovnováhy.

    Základní kurz jantrajógy pro začátečníky obsahuje:
    Zahřívací přípravná cvičení
    Pozice Vairočány
    Vydechování starého vzduchu (Devět očistných dechů)
    Uvolnění kloubů (Cigžong)
    8 pohybů očištění prány (Lungsang)
    Vlnu Vadžry (Dordže lab)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Zkratka psychadelicke latky jsou mysterium
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    DARUMA: slysel si nekdy slovo soma?

    Dneska je velmi v mode zbastit par papiru a zacit rozdavat rozumy, to j
    Stejne jako je v mode nezbastit zadny papir, a rozdavat rozumy, jake to je basit papir a proc to clovek dela, a jestli to potrebuje nebo nepotrebuje, to jo:-)

    Proto rikam, ze ladovani se chemii jde proti zakladnimu duchu techto systemu.
    Dost dobre si nedokazu predstavit, jak se nekdo muze ladovat treba lsd nebo ajahuasku?
    Vzdyt si predstav ten akt, nekdo usedne, a da si papir pod jazyk, nebo vypijes salek napoje, stejne jako nekdo vypije salek caje.
    A pak treba za rok znova a pak treba uz nikdy, je to ladovani?

    A je kouzelne jak stale pouzivas slovo chemie, nebo dokonce umela chemie.
    Co treba ten caj, neni to taky chemie? Mas stejne vyhraneny postoj vuci ladovani se chemii ve forme caje?
    A co jidlo, neni to chemie? Potrebujes takovou chemii k zivotu? Ne nechci to srovnat s psychadeliku ve smyslu, ze je potrebuje i kdyz kdo vi?:-) Treba lidstvo trpi trvalym deficitem nejakych vitaminu jake jsou v psychadelikach, proto jsou psychycky naruseni, v polospanku, jako jsou naruseni fyzicky kdyz treba postradaj vitamin C:-).

    Ale proc nenazyvas jidlo chemii? Treba lidstvo upadlo do zavislosti na jidle. Neni jidlo chemie ktere ovlivnuje stav mysl a droga ktera ceri mysl? Nejedi lidi pro kulinarsky zazitek?
    Jiste vis, ze jidlo v buddhismu i joze neni nejaka samozrejmost. Kupodivu se velmi resi kvalita, mnozstvi, pristup k jidlu.
    Smiruji se s tim,ze "bezny" clovek musi jist, ale ze je rozdil mezi jedenim a ladovanim, a ze se v tom nema hledat zazitek, nema po jidle touzit. Zajimave takova bezna droga, a tyhle indicke systemy pripousteji, ze je mozne, ze podle postoje ma na cloveka a mysl odlisny ucinek
    Dokonce rikaji, pokud se na jidlo clovek diva jako chemii, je clovek nevedomy, a ze to ovlivnuje primo ucinek jak na telo, tak na mysl. S touhle drogou se da pracovat ruzne, nekteri nad ni medituji, doporucuji divat se jako na silu, nekteri dokonce zehnaji.

    A co treba telo, to je taky chemie, Vzduch, voda. To je vsechno preci tanec chemickych latek a molekul. Jenom ze co je chemicka latka? Neni to jen nase myslenkova chimera? Co kdyz to jsou nejake specificke myslenkove formy? Nebo nejake programy, kody? A molekuly jako lsd nejake klice
    Jiste je jednodusi pouzit na zamcene dvere klic nez se je snazit rozmlatit kladivem a sekyrou, ale take daleko inteligetnejsi, efektivejsi.
    Ale nerikam, ze tohle metafora, ktera plati psych vs normalni duchovni usili, neni

    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    AIM_FREEMAN: po jakym funuse? Diskuse na nyxu je preci jako reka. Nebo proc si stanovujete predstavy, ze nejake tema se muze probirat od do
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    DARUMA: Naopak, jakekoliv chemicke latky ktere ceri tvou mysl a umele generuji uber zazitky a uber pocity jsou povazovany za nevhodne bo cilem meditace neni mysl stimulovat, ale naopak ovladnout a nechat ji sednout

    Jsou ale latky, ktere neceri tvoji mysl, ale naopak rouzpousti.
    Jaky vis, ze nektera latka generuje umele zazitky? Co myslis, tim umele zazitky?
    Neni to tak, ze cerpas informace od lidi, ktere zkusenosti s tim zadne nemaji?-)
    Nepripadas si jako panic, ktery dava rozumy o sexu z knih od papeze?:-)

    Jak ty si vlastne predstavujes stav osviceni a probuzeni? Ze se promeditujes do nejake zimni spanku, do fadnosti a sedi a netecne pasivity?
    Skutecne si ve starych textech at jogickych ci buddhistickych nanalezl stovky pasazi, ze takove stav je skutecne uber jiny, ze se pouzivaji superlativa, absolutni pojmy, nebo slovni spojeni, symboly a prirovnani, ktera nedavaji nejaky bezny smysl, ale evokuji urcity stav? Nepochopil jsi ze probuzeni spociva v transcedenci vedomi?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    chemi
    DARUMA: Dyť je to prostý ne? Co je jednodušší? Vzít si drogu, která je dneska dostupná na každém rohu a nebo vysedávat denně na meditačním polštářku s tím, že časem začnu něco Chápat?

    No treba ajahuuasku na kazdym rohu nesezenes.

    Predpokladejme, ze jsi z debaty alespon pochopil, ze je rozdil mezi drogami a psychadeliky(vedomi probouzejici latky). A ze co nazyvas drogy, ze jsou psychadelika
    2. Za prvy se nevylucuje, ze nekdo denne sedi na polstarku a vezme substanci v ramci sveho duchovni praxe a usedne zase na ten polstarek.
    Naopak, nejlepsi by bylo, kdyby kazdy ,kdo to chce zkusit, mel zkusenosti s meditaci, s vnitrnenim , a jistou schopnost utiseni a schopnosti pozorovat myslenky.
    Diky tomu prave muzou mit lidi dost odlisny zazitky.
    A stejne, co je vlastne tezkeho sedet denne na polstarku?-))

    A vubec je tu porad ten smesny predpoklad, ze si myslis, ze si dokazes predstavit, co je to vzit si psychadelickou latku. Nedokazes!

    Dejme tomu, ze je jednodusi, je vzit si latku. Ale ja myslim, ze podstatne je spis porozumet tomu co se deje, jaky to ma vyznam a prinos.

    Jednodusi neznamena vzdy snazi. A namahavejsi neznamena vzdy moudrejsi nebo zaslouzenejsi.

    Takze se pak deje?
    Deje neco, co lidem treba meni zivot od zakladu. Ten charakter zkusenosti se muze lisit cloveka od cloveka, pripadne sezeni od sezeni.
    Muzou se dit ruzne veci, velice intenzivne, muze to byt i velice narocne, cloveka to muze nutit vynalozit veskerou vuli a nasazeni a duvtip
    Muze to byt jako kdyz hodis cloveka co neumi plavat do bazenu nebo do vody. Nebo jako kdyz se clovek ocitne nekde v krajine v mrazu sam a musi proste jit a jit, protoze nikdo o nem nevi a on by umrzel.
    Anebo je to neco naopak velice prirozene pro toho, kdo denne vysedava na tom polstarku:-) Je to vlastne takova dalsi meditaci, ale intenzivnejsi, skutecnejsi,protoze se nahle aktivizuje to, co duchovni praxi aktivizovat ma, a jeli clovek 10krat bdelejsi, 10x lepe poznava, stejne jako je zrejme,ze vedomi se rozsirilo, ale stejne tak musi usilovat o jasnou a soustredenou, pokud clovek chape, ze medituje a cilem meditace samadhi a poznani.

    Jina otazka je jestli nekdo podlehl dojmu, ziskal nazor, ze uz vsechno poznal, nebo ze uz nemusi dal pracovat, nebo ze se opakovanym branim dostane k nejakemu trvalemu osviceni.
    Ja jsem takove dojmy nemel, prave naopak.

    IMHO každej člověk, kterej to myslí s jógou nebo meditací vážně a chápe její benefity a náhled, žádnou chemii nepotřebuje, ani jako formu "otevření dveří".
    Souhlasim s tim, ze nepotrebuje zadnou chemii. Ale potrebuje otevrit dvere, a poznani. Psychadelika jsou jen dalsim prostredkem a pomocnikem, stejne jako treba guru. Pro nekoho jsou soucasti cesty pro nekoho ne.

    Čili buď jsem se rozhodl meditovat, vidím benefity meditace, meditace mě oslovuje a chápu náhled jógy a jdu do toho a nebo chci experimentovat, chci zážitky a chci to teď hned
    Komu tohle rikas? Pokud jde o tvuj postoj, dobre. Vychazi z tvy informovanosti, respektive domenek nebo dokonce predsudku viz jak jsem psal nahore. Jako obecne pravidlo je to nesmysl. Protoze, stale nechapes co jsou to psychadelika, a jsi hluchy ke zpusobum jakym to lide pouzivaji, k jejich motivacim, a zkusenostim jake ziskavaji.
    V obecne rovine - cozpak meditace neni take experimentovani? Meditace neprinasi zazitky? Nebo si chces hrat se slovicky jak treba zazitek/zkusenost/poznani?.
    Jestli chapes nahled jogy, tak chapes, ze probuzeny muzes byt jen ted:-)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    az zpetne si procitam nektere prispevky, tak me omluvte,ze se k nim vyjadruju az ted.

    YMLADRIS:Psychedelika se hodi davat v relativne stabilnim stavu. Asi reknes - ale vzdyt tisice lidi fetuji tesne po tom co se s nima rozesla mlada nebo kdyz 4 noci nespali!! Ano, lidi jsou idioti :) resp. at si kazdej dela co chce.
    Presne tak.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    DARUMA: joga je o spojeni lidskeho vedomi s Bohem, tedy sebepoznani:-)
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    LAKSHMANA: Nejlépe! ;-)) Mrkni do záhlaví. Tam máš jasně popsané jógové principy.

    1. jama - 5 etických principů v jednání vůči vnějšímu světu (ahimsá - neubližování, nenásilí * satja - pravdivost, pravdomluvnost * astéja - nekradení, neprahnutí * brahmačarja - smyslová zdrženlivost, nevášnivost, schopnost neplýtvat energií * aparigraha - nehromadění, neulpívání)
    2. nijama - 5 etických principů v jednání vůči sobě (sauča - čistota těla i mysli * tapas - vytrvalost, sebekázeň a disciplína ve vlastní jógové praxi * santóša - spokojenost * svádhjája - sebepoznání, studium svatých písem * íšvara pranidhána - nalezení vyššího životního smyslu, dobrovolné podřizování se vyšším zákonům, poznávání osobního/univerzálního Boha)
    3. ásány - cvičení jogových pozic
    4. pránajáma - práce s vnitřní energií pomocí dechových technik
    5. pratjáhára - stažení smyslů od vnějších objektů, umožňuje utišení a ovládnutí mysli
    6. experimentování s psychadeliky
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    DARUMA: Měli by tu ale zůstat jenom ti správní jogíni! (Takřečení správňáci ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam