STQ: pokud tělo není připravené tak AVY, anebo PVY přinese více škod než užitku (mluvím o tělesné rovině).
A když už jsme u těch paskvilů, tak AVY má mít svůj název odvozený právě od ashtangy, což mi příjde mnohem větší troufalost než například hot jóga. Obé je komerční tah. A to že je AVY o pár desítek let starší? To z ní dělá jógu? Jeden nabízí cestu k osvícení pomocí prvních 4 kroků cesty raja jógy, druhý jógový tělocvik v teple. A kolik lidí dostalo to osvícení a kolik dostalo to cvičení v teple? Jestliže posuzuješ podle obalu, tak to svědčí pouze o tvém přístupu. Mě příjde jako kravina oboje, jenomže je to kravina pro mě. Pro druhého to je jinak a má to stejnou váhu. Důležitá je zejména praxe. Důvody nejsou tak podstatné a časem se navíc mění - a a právě v tomto mě velmi překvapuje tvůj přístup. Je to obsah, jež vytváří formu, ne naopak. A že je to byznis? No a co? Ashtanga Vinyasa není byznis? Já potkávám i lidi, co předcvičují AVY a z mého pohledu ví o józe pramálo. SYSTÉM NENÍ VYPOVDAJÍCÍ, ALE VYPOVÍDÁ TO O PRŮVODCI, ČI UČITELI!
Já cvičil v 50ti stupňových teplotách v Dubaji a málem mě to první dny plíce málem roztrhalo. tAKŽE CO TAKOVÝ VLIV NA DÝCHÁNÍ? Ještě perlička-vylezl jsem z hotelu a hned vedle byla reklama na studio bikram yogy :-).
Chci se tě zeptat - co podle tebe určuje paskvil a "skutečnou" jógu?
JAZZZ: kup si knihu Lysbetha učím se jógu - je to dobrý start. Ashtanga Vinyasa by ti na začátku mohla i ublížit, zejména, když máš limitované možnosti a zároveň je neznáš. Stalo se to nejednomu člověku. Anebo ideálně pod vedením. Jdi za tím, kdo ti sedne. V Praze máš možností dost.