• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DAWYT: muzes zkusit i v paternim dychani nasledujici vec, pokud mas dech delsi nez tvuj standardni nadech a vydech. kdyz se nadechujes, nech nadech, aby se provedl automaticky az do bodu, kdy uz by se automaticky zase obracel ve vydech. rozlis tenhle moment a teprve tady v tom momentu do toho vnes svuj zamer a dech prodluz. to samy s vydechem, nech vydech, aby byl automaticky a prodluz ho zamerne az v momente, kdy je to potreba. v obou fazich zaroven sledujes pater, tak jak to delas normalne.
    kdyz rozlisis tyhle momenty, kdy automaticka cinnost prechazi v zamernou manipulaci, muze ti to pomoct netlacit. jenom takovej tip, good luck :)
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    DAWYT: pro me je savasana taky takovy uzavreni, asimilace cviceni, rozporstreni energie + se projde uplne cele telo, akze to vyvolava urcitou integritu. Ale u nas se cvici i pri asanach dost vnitrne, pracuje se s aktivaci caker, tam by to bez takovyho uzavreni nemuselo byt uplne ok / minimalne to muze mit ten dopad, ze budes potom unaveny zbytek dne, pripadne p[ri cviceni vecer se nevyspis poradne

    jako substituce imo i ta meditace muze byt. kdyz cvicim pred spanim, dam si asany, pranajamu (ci nejake jine silnejsi cviceni), meditaci a savasanu az v leze v posteli. Tady asi taky hraje roli, jestli v posteli neceka nejaka slecna, pak je asi treba situaci prizpusobit jinak :-)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    TADEAS: No ashtanga je asi rázná:) Ale nějak to nehrotím, když se to pokouším objektivně zhodnotit, tak to je tak na půl cesty.
    Někdy to nechávám inteligenci těla a vnímám procesy, které probíhají a někdy prostě cvičím, to se třeba několikrát během cvičení vystřídá.
    Jednou - dvakrát do roka jsem osvícenej a pak to jede celou dobu ;)

    Praxe se mi prodlužují a je čím dál těžší je napasovat do pracovního dne a tak občas šavasanu nedělám, protože si myslím,že bych mohl ten prostor a citlivost nacházet v následujících praxích (ale uznávám postřeh s doběhnutím). Myslím, že v meditaci to nikam netlačím, v pranajamě asi ano, ve smyslu vedení dechu.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DAWYT: imho zalezi na stylu jakym cvicis. cvicis smerem k citlivosti, nebo spis razantneji? chces po telu spis vykony, splneni ukolu, nebo nechavas inteligenci tela, aby ridila praxi? pokud je to citlivej pristup, chapu ze se tam savasana da vynechat, ale pak mi prijde tim dulezitejsi ji dostatecne delat po meditaci na konci praxe.

    savasanou nechavas prostor, aby se neco dokoncilo, aby vsechno co je potreba dobehlo, podobne jako mezi praxema dychani a meditace delas treba pul minutu, minutu pauzu, aby prechod byl plynulej. co me jeste napada je, ze pokud treba cvicis razneji, soustredis se vic na silu, muzes tohle pak prenaset dal do pranajamy a meditace, o neco se snazis, nekam to zenes, misto abys dal vic prostor tomu, co je pod urovni snahy. nevim jak u tebe, ale od sebe tenhle postup v nejaky podobne znam :) ale treba mas naopak tendenci k vykyslosti, takze to takhle delat potrebujes, abys neupadnul do pasivity, to nevim.

    pro me je aspon kratka savasana po dokonceni asan (uplne minimalne 1, 2 minuty) dulezita. na konci pak po meditaci znovu bud delam odpocinek v savasane nebo nejakou praxi v leze.
    STQ
    STQ --- ---
    DAWYT: delam to stejne (posledniho cca pul roku), zadny negativa zatim nepozoruju, naopak po pranajame a meditaci mam telo prociteny lip nez po savasane...
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    Ahoj, chtěl bych se zeptat jak závažné pochybení (nebo o jaký efekt přicházím) je, pokud vynechávám šavásanu?
    Cvičím ashatangu, někdy hatha jogu ala lysebeth. A po asanach provádím pranayamu a pak meditaci (a pak chvilku šavasanu)

    Přijde mi to tak plynulejší, když do toho zařadím šavasanu, tak se mi pak nechce provádět pranajama a meditace
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    An essential instruction in asana is to release the jaw during the execution of any posture, and when
    sitting for meditation. If you manage to relax the hinge of the jaw, the digestive tract releases,
    peristalsis softens, and you can begin to explore the next layer of relaxation: the soft palate. If you can
    allow the soft palate to relax upwards, in the same way the respiratory diaphragm rests upwards on
    the exhalation, you might be able to feel the perineum disengage from low-level tension. Once this
    happens, the groin also tends to soften, and the hip joint can open more fully into both external and
    internal rotation. Such instructions, refined in our present generation by yoga practitioners that study
    structural alignment and visceral contiguities, serve to correct our early hominid evolution. We’ve
    recognized that mandibular tension keeps the nervous system on high alert, and obstructs receptivity
    to internal and external experience. This can arise from either needing to eat all day, or to think all
    day.
    (yoga 2.0)
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    SLAUGHTER: hm, no ja hned ze zacatlu napsal, ze ucinky savasany (rozumej jogove relaxace v savasane) se prohlubujou diky ostatnim technikam jogy a uz to neni "jen" relaxace (a samozrejme nemyslim tim, ze je delas konkretne v tu chvili pri relaxaci). Zvlast joga nidra se na tom podepise. Bud pisu jak tatar, ze mi neni rozumet, nebo nevim. :-)
    STQ
    STQ --- ---
    TADEAS: zkusim, dik! snad se nezlomim :))
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    STQ: bravo! :)
    kdyz boli, tak zkus neco jeste jemnejsiho. muzes zkusit treba parkrat vyjit z toho lehu na brise a uvidis. volne pri tom dychas a vnimas, co se deje v bedrech. potom muzes zkusit par minut jenom prechazet mezi pozici v leze na brise s dlanema kolmo pod lokty a spickama prstu dopredu, pozici na vsech ctyrech a pozici ditete s pazema dopredu. v rytmu dechu, neustale vnimas jak se meni tvar beder a uzpusobujes jejich tvar aby se porad citily co nejlip :) fakt easy, dobrej zacatek.
    STQ
    STQ --- ---
    SLAUGHTER: az budu velkej, tak to treba budu umet takhle. ted jsem malej, takze to zatim neumim...a musim teda nejdriv valcit, vedet ze umim vyhrat a pak az se muzu s klidem vzdat :) jestli mi rozumis...
    STQ
    STQ --- ---
    TADEAS: to mam ted asi podobne jak ty. akorat ne s lezenim na podlozce, ale s dechem. me pred par mesicema potkala uplne ohromujici (:))) myslenka, ze bych mohl zkusit cvicit v rytmu dechu, ne dejchat v rytmu cviceni. od ty doby se zmenilo uplne vsechno a praxe se ridi tim, co chce telo a dech a ne naopak. ale stejne me mistama proste nebavi, ze tech prvnich par pozdravu a prvnich par pozic ve stoji tak boli kdyz je to poranu...
    dejchal jsem driv pred cvicenim taky, coz problem taky castecne vyresilo, ale ted mi prijde jako daleko prirozenejsi postup asana->pranajama->dharana/dhyana v jednom bloku, krasne mi to na sebe navazuje a jedno vede k druhymu...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    STQ: me by v souvislosti s timhle zajimalo, jak tu praxi zacinas, jestli na to jdes zostra, jestli na to jdes spis jemne, jestli vnimas, co telo potrebuje v tom cviceni, nebo jestli uz mas predstavu o tom co budes delat predem.
    ja mam tendenci podobnou, driv kdyz jsem delal ashtangu, tak jsem nejdriv docela dlouhou dejchal sedel atd a teprve potom cvicil, takze uz to nebylo tak brzo rano a to mi pak nevadilo, anebo pak az vecer. od ty doby, co jsem pak praxi uplne otocil a zjemnil, neni problem :) lehnu si na bricho na podlozku a posloucham ... a pak se zacnu hybat, jak se chce. :)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    STQ: Máš pravdu jen z poloviny. A co třeba takhle :-)? http://www.nyx.cz/index.php?l=user;id=TOMASEQ;705;f=%3Fl%3Dtopic%3Bid%3D1922
    STQ
    STQ --- ---
    SLAUGHTER: heh :) akorat ona cela praxe jogy je snaha o zmenu stavu, nikoliv jeho prijeti :)) prijeti nastava ze zkusenosti az potom, co se stav zmenil :)) tzn v tuhle chvili hledam mozny priciny, abych je mohl odstranit, nikoliv radu jak prijmout stav - to by mi vcelku slo a rano muzu proste necvicit, ale to nechci.
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    HONZAL: Zkusím to znovu. Neptal jsem se na tvé konkrétní intimní zážitky, ale na to jaké jsou údajné účinky šavásany? Stále jsi neodpověděl, místo toho jsi zopakoval, co jsi už napsal.
    Imho když relaxuji účinek je relaxace, když mám záměr usnout spím, když jdu meditovat tak v pozici medituji, když dělám pránáyamu, tak pracuji s energetickým tělem v té či oné pozici - tak to mám já. Ale stále mi nejsou jasné tebou zmiňované účinky této konkrétní pozice. Třeba pomůže, když popíšeš rozdíl mezi praxí jóga nidry a pozice mrtvoly. Co tím chceš říct?
    STQ: tělo se chová různě v různých obdobích i časech. Někteří lidé mají tendenci spadat do kvality sthira a jiní do kvality sukha (po ránu je to nejpravdivější informace). Jde o přirozenou reakci těla. Mám to podobně jako ty. Podle mě je to psychosomatické kvality, tam lovím :-). Cestou je přijmout stav těla jaký v tu dobu právě je, namísto toho se ho snažit změnit podle svých představ - to je moje zkušenost a chápání rozdílu mezi cvičením ásan a praxí jógy. Aneb ásana se stává dokonalou, když o ni přestaneme usilovat - pak mě to vždy pustí někam, kde je to pro mě nové. Jak to máš ty?
    TADEAS: já to vnímám tak, že u pozice v leže se lépe nechává plout v proudu dění pozorování - byt účastníkem a v sedě je to víc aktivní práce - být aktivním účastníkem. Nemyslím to doslova, mám na mysli spíš tendenci tělesného systému. Podobně jsme s tím pracovali i z pozice klient - terapeut.
    Viz STQ: (jen s tou poslední větou se neztotožňuji). Určitě to není o tom jak to má být, či nebýt, je to jen o rozdílné kvalitě...
    VALOR
    VALOR --- ---
    STQ: ok dík za info. U mě je základní problém bolest zad která mě časově limituje. Po 30ti minutách se to často už nedá vydržet. Mám blok v hrudní oblasti. Je pravda že hodně zážitků jsem měl v lotosové pozici když jsem jí před lety praktikoval. V leže se mi daří meditovat déle a někdy po čase přicházejí opravdu hluboké stavy. Vyzkouším různé varianty a skusím dojít k tomu co mi vyhovuje nejvíc.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    STQ: Jsem váta-pitta a nejlépe se mi cvičí ráno těsně před rozbřeskem. Naopak večer jsem plná takové těžké, hutné energie, ale to taky připisuju rčnímu období, v létě je to trochu jiné. Jsem typické ranní ptáče, ráno otevřu oči a hned vstávám, žádné povalování atd. ještě další půl hodiny (jako třeba můj muž). Spím nejradši ve velmi chladné místnosti (ideálně se cítím, když dýchám tak max 15st vzduch), když je tepleji, tak se vzbudím ráno vyčerpaná a zpocená.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    STQ: delam cast v sede a druhou cast vleze, to je samyamova joga nidra. vleze se da asi jednoduseji dostat hloubeji. ale posledni dobou jsem ji delal i v sede, ta pozice prestane byt dulezita v momente, kdy jsem v ty pozici naprosto ok a celistvej, vsechno je na svem miste :) cili asana :)
    STQ
    STQ --- ---
    TOMASEQ: ja myslel spis ciste fyzickou ztuhlost v prubehu cviceni nez zmenu, kterou cviceni udela v hlave/tele.
    nizkej tlak zena ma, ale co mi tam prijde divny je to ovlivneni omdlivani/neomdlivani denni dobou, mi prijde ze by to spolu moc souviset nemelo (totiz mam ho taky a u me to s tim nesouvisi).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam