STQ: rozdil je myslim v tom, ze joga neni dovednost (jako gung fu nebo eskymackej obrat) a ve svy podstate je naprosto nezavisla na jakykoliv kulture a to, k cemu odkazuje odkazujou i duchovni tradice z nasich koncin. Mozna to ale pisu, protoze sem v Indii nebyl a po navsteve bych nazor treba zmenil a ted jen teoretizuju. ;-)
Ucitele sem tu nasel, plna spokojenost, ikdyz z Indie neni - naopak mi ale sedi to, ze mi to predava nekdo, kdo zije tady v nasi kulture - nakonec i v tom uceni cejtim silnou provazanost s hermetismem apod. Ale verim, ze v miste, kde ten system vzniknul a vubec tam je vse jinak, bude urcitej genius loci.
KUATO: imho je to mnohem vic, nez jen prosta konzultace...ale myslim, ze je dulezity prijmout role ucitel-zak...no asi to neni uplne tema na net, navic ho nemam jeste uplne zpracovane (vyjasnene) ani po deseti letech
KOSMO: no jestli tohle v nekom vyvola utrpeni...je nutny, aby vsichni lidi byli stoprocentne ohleduplny za kazdy okolnosti? treba tim STQ nekoho nakopne konecne usetrit nejakou keseni a konecne tam vyrazit a pro toho cloveka to bude zrovna to dobry