TADEAS: Jo, určitě. Ten muj druhej bod je celej úplně na vodě, pokud by se nad tim mělo diskutovat, pač neni ani jasný, kdo je ten učitel kterej to říkal, jak to vlastně řek a co tím myslel, atd...
Byla tam zmíněná ta "rychlost", asi ve smyslu rychlosti realizace duchovního potenciálu, což je v józe klasický téma o indukování procesů kundaliní a jejich dopadu na akceleraci celý praxe. Nebo se to dá vidět v rámci jednoho života nějakýho jogína a jestli tedy nakonec bude postupovat rychleji, když dejme tomu jako mladej nebude jíst maso a bude moc pránajámovat a pak bude rozsekanej a nebude moct cvičit, nebo tak něco. Pak se dá upřednostnit otázka toho "zdraví" nebo "celistvosti", kterou preferuješ ty ve svojí reakci, a to je určitě dobrá a rozumná verze. Jestli je "správný" nebo "nesprávný" jíst to či ono, nebo tůrovat kundalini cvičením, a co to vlastně jsou ty limity na které člověk naráží a jestli to člověku něco přináší, když na ně naráží, nebo ho to naopak skličuje a mate, to jsou všechno latentní témata v tom obsažený, který mimochodem určitě nejsou bez zajímavosti.
Například já jsem tím "narážením na tolerovatelné maximum" měl na mysli něco, co mě provází dlouho a často a co se mi vlastně moc nelíbí, spíš mě to mate a znejišťuje. Vůbec ta jógová praxe, se svojí mantrovou meditací a stimulačními technikami je pro mě vlastně pořád španělská vesnice. I když v tom "jedu" už celkem pár let. Pro mě to je vyloženě kontrast k vipassaně a buddhistický konceptualizaci, kdy zažívám vlastně úplnej opak - když se pustím do dluhodobější kontinuální praxe vhledový meditace, je to, jako kdybych se vrátil do svojí starý dobrý známý laboratoře, kde znám každej nástroj, všechny čudlíky na všech přístrojích vim co dělaj a vyloženě jsem celkově nezmatenej. Jako samozřejmě musim experimentovat a pak nějak zpracovat překvapivý nebo šokující výsledky, ale furt jsem tak nějak v tý laborce doma a šéfem. Nebo jak to říct. :-) Jógová praxe a teorie je pro mě vlastně takovej guláš, kde tápu trochu na slepo a zkoušim všechno hala bala. :-) Asi v tom má pro mě prsty taky Yogani, kterej záměrně oversimplifikuje veškerou teorii (k čemuž přednesl svoje důvody).
No tak to jen tak bokem. :-)
a volne souvisejici -- co kdyz samotne jezeni masa a tedy uzemneni (a se zemi a pozemskosti souvisejici smrt) ma rovnez smysl v onom "pokroku"?
To jsem asi myslel svojí poznámkou, že v rámci vývoje nějakýho člověka může mít platný místo jak období s masem, tak i bez masa.
co kdyz priblizeni se mire tolerovatelneho maxima aktivity kundalini ma smysl v tom, ze se vyjevi ten stred, ktery ta maxima umoznuje?
Jestli to tak je, tak mě sereš, protože jsem asi dost natvrdlej. Přibližuju se každou chvíli a furt se mi nic nevyjevilo. :-D
(Sorry za rychlý a překotný psaní, za 5 minut odjíždim.;)