• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LAKSHMANA: jen k tvemu druhemu bodu -- tak jak to chapu, lehka (bezmasa) strava podpori to, ze nejake "energeticke" procesy mohou probihat nebo probihaji viditelneji a intenzivneji. otazka: znamena (viditelne) probihani techle energetickych procesu zaroven to, ze telo zustava vitalni, tedy komplexne zdrave (celistve)? podle me ne nutne (lehkost muze plizive prerust v nedostatek) a je pak potreba respektovat jeho hlas (a tedy mu neublizovat), kdyz si rekne o neco, co se nemusi hodit do pripadne zbytneleho joginova sebeobrazu. naslouchat tomu hlasu a respektovat ho je pritom delikatni zalezitosti, protoze v ni nemaji slovo povrchni soudy ohledne spravnosti a nespravnosti.

a volne souvisejici -- co kdyz samotne jezeni masa a tedy uzemneni (a se zemi a pozemskosti souvisejici smrt) ma rovnez smysl v onom "pokroku"? co kdyz priblizeni se mire tolerovatelneho maxima aktivity kundalini ma smysl v tom, ze se vyjevi ten stred, ktery ta maxima umoznuje?
    LUKASM
    LUKASM --- ---
    URZA: ale taky si nemuzeme myslet že pri pestovani zeleniny, ovoce, a dalsich vege plodin nebyl zabit jediny zivocich, to by sme byli pokrytci
    URZA
    URZA --- ---
    (A jinak já samozřejmě mám svojí karmy nastřádáno taky na x životů dopředu.. možná proto taky se mě to tak dotýká;)
    URZA
    URZA --- ---
    Já říkám toto:

1. Z tradičně jógového pohledu, tj. jogasutry + původní komentáře (Vyasuv - první výklad jogasuter) tak tam není skoro žádný manévrovací prostor pro to že by áhimsá neznamenala nezabíjení zvířat kvůli jejich jezení. Naopak v tom Vyasově komentáři je to tam explicitně řečeno, jako věc kterou by praktikující jógy dělat neměl.

2. V dnešní době a v naší společnosti není potřeba aby zdravý člověk (bez nějakých intolerancí atp) jedl zvířata. A to ani pokud chce být fit atlet, sportovat, mít sílu na jógové praktiky atp. Nebude z vás kulturista a bude to těžší na namagement taková dieta.

Darjeel.. demagogie, ideologické zabarvení... no tak pro mě je to o tom že se tu hromadně masakrují životy bytostí, které jsou vědomé, vnímající, cítící, mají stejnou podstatu jako já... tak sorry no, že to neberu tak masově.

Za mě howgh.
    FARIN
    FARIN --- ---
    URZA: ja osobne vidim rozdil v neublizovani a nezabijeni. Coz muze znit alibisticky, ale vzdycky si vzpomenu na svoje vzdalene moravske pribuzni, kteri rikali "zabij, ale netrap". Prasatko v chlivku meli radi, povidali si s nim, pred zabijackou se s nim loucili, ale nakonec ho stejne s radosti snedli. Ale bylo videt, ze se k tomu zvireti chovaji nejslip jak umi. V jejich svete by bylo vegetarianstvi neco fakt podivnyho, ale podle si kolonku neublizovani mohli smele zaskrtnout jako splnenou.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    A pak, když už jsme tedy u toho, etická pravidla, nebo předsevzetí, v józe přeci nejsou primárně něčím, čehož dodržování bychom vyžadovali od druhých a případně pak kontrolovali, jestli ti druzí dodržují dostatečně dobře. Takhle to spíš známe asi z Křesťanství. Následování jamy a nyjamy si přijímá především každý sám pro sebe. Tak je to imho myšleno a tak je to také správně a efektivně aplikováno.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    URZA: no, jestli je pro Tebe od malička od osmnácti let, tak ok...

URZA: přijde mi, že se zbytečně shazuješ tím přístupem, kterým tu debatuješ o "mrtvých zvířatech" (a pak ať si každý dělá co chce) a a ideologickým zabarvením svých příspěvků... samozřejmě pokud teda Tvým úmyslem není debatovat ale jet demagogii, tak je vše v pořádku :)
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    URZA: No počkej, to se neurážej. :-D Já myslim, že to přece jenom trochu motáš, protože jednak tu máme přátelskou debatu, a jednak point byl o něčem trochu jiným, nežli jenom o klasický hádce veg. jo vs. ne. Vlastně ani nikdo netvrdil, že jedna nebo druhá varianta je správně. To jsi přinesl až ty, se mi zdá. Takže takovejhle pohrdlivej tón je imho zbytečnej a nebylo by těžký i tobě tím pádem připomenout etický pravidla...
    URZA
    URZA --- ---
    KUATO: To jsou krásný pohádky, ale s jógou nemají nic společného. Ať si kdo chce jí co chce (a žije si ve sých iluzích kterýma si to obhajuje), ale pokud jde o jógu tak tam je to tím neubližováním dost jasně daný.

A navíc, dneska stačí otevřít oči.. to snad už i ti běžci jsou víc porobuzení než zdejší jogíni

Ne náhodou mnoho vrcholových atletů přešlo na veganskou stravu...
    My Top 7 Sources of Plant-Based Protein
    http://www.mindbodygreen.com/0-4491/My-Top-7-Sources-of-PlantBased-Protein.html
    KUATO
    KUATO --- ---
    URZA: co predvadis je naivismus jako prase, pro ruzne tridy bytosti plati odlisna pravidla. myslis, ze entity, ktere tady na nas zkouseji experimenty typu komunismus atd. kde pochcipe x milionu lidi dostanou za neco na prdel? nebo predatori zato, ze trhaji zaziva svym obetem vnitrnosti z bricha? takhle to imho nefunguje.

prisne vzato, pokud clovek prijima pro udrzeni sveho zivota "obet" zvirete s uctou, je to povznasejici pro oba zucastnene. to zvire diky tomu ziska mnohem vic, nez kdyby ho zabil vlk nebo zdechlo na nejakou nemoc. o provazanosti zivocisne a rostlinne vyroby v zemedelstvi se asi s laikem nema cenu bavit..
    URZA
    URZA --- ---
    Ohajovat jezení zvířat tím že potřebuju vitální sílu na kundalini praktiky to už je fakt těžký level sebeklamu :_))) Konec, nemá cenu tu toto řešit. Pokud někdo cítí že mrtvý zvířata ke svému štěstí a síle potřebuje, nezbývá než mu popřát příjemné budoucí životy .)
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    URZA: Tak stejně, vypracovaný tělo vypovídá minimum, pokud vůbec něco, o míře rozvinutí procesu kundalini, což je jiný výraz pro vitální sílu, pokud jsme v kontextu jógové praxe a případné akcelerace procesu duchovní realizace. Takže si myslim, že mam to v tomhle případě stejně nic moc nenapoví.
    URZA
    URZA --- ---
    DARJEEL: to mluvis o kom? treba ten kickboxer je pokud vim vegan od malicka... a znam vic takovych lidi, jen o sobe nepisou na netu..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    URZA: prosímtě...
    Tenhle týpek se nabombil zamlada když byl ve vývoji stakilama vepřovýho a hovězího, hektolitrama proteiňáků a tunama bcaaček a pak v dospělosti začal kázat vodu... navíc jako atletickej somatomorf může takhle v pohodě dlouhodobě fungovat, taky bych si tipnul jinou krevní skupinu než 0. Kdyby byl ektomorf a nula mínus (třeba), tak drží hubu a krok a jede steaky a ne svoji osvětu, jen tak btw...
    Samozřejmě v době jeho mládí nebyly vegan suplementy atd., ale i tak je to trochu "podvod"...

I když samozřejmě je vtipnej, když třeba reagoval na nějakýho reportéra, co psal o "žroutech jetele" a jak nemají sílu a nabídnul mu 10 000 kč, když s ním vydrží jedno kolo v ringu bez knockoutu :)))
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    URZA: Něco na tom je...
    TURF
    TURF --- ---
    URZA: je v joze definovana hranice/mira neublizovani?
    URZA
    URZA --- ---
    O tom že bez masa má člověk míň vitální síly asi zapomněli říct třeba tomuto mistru světa v kickboxu, který je již 20 let veganem
    Český mistr světa v thajském boxu: Skutečná síla pochází z rostlin – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...0008-cesky-mistr-sveta-v-thajskem-boxu-skutecna-sila-pochazi-z-rostlin.html

a nebo třeba tomuhle veganovi...
    Home
    http://www.thefrankmedrano.com/

Navíc ono to "maso" nerostle na stromech že. Kvůli každému kusu masa musel umřít živý tvor, který má nervovou soustavu jako my, cítí bolest, má strach ze smrti a chce přežít. První pravidlo jógy je "áhimsá" tj. neubližování, takže tolik k jezení "masa" pokud někdo následuje tradiční cestu jógy.

LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    KUATO: Aha, to je zajímavý.
    KUATO
    KUATO --- ---
    LAKSHMANA: vysedavani v nejake forme transu nemaji jako cil praxe, ale maji tak resene nejake etapy, kdy v tom transu delaji nejakou formu "vnitrni" pranajamy. nevim, jestli si dobre pamatuju, jak mi to segra vysvetlovala.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    KUATO: Ruší mě na tom:

- to uvedení rychlosti pokroku do přímé úměrnosti s jedením masa
    - tvrzení, že "bude mit mnohem mene vitalni sily", což mi vůbec nejde dohromady s mojí osobní zkušeností, kdy míra aktivní kundalini v systému reaguje především na druh a intenzitu praxe a někdy dosahuje tolerovatelného maxima, aniž bych jedl maso asi 9 let
    - noa vysedávání nevím jak dlouho v samádhi, coby cíl vyšších stupňů praxe, na mě taky nepůsobí bůhví jak důvěryhodně (ale chápu že jsme v jógovým auditu)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam