• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    ahoj, potřeboval bych se poradit. Zjistil jsem po 10 letech praxe, že v podstatě nevím vůbec nic, jen o tom vím, a moje máti se na mne obrátila, že chce na důchod přestoupit na buddhismus a jógu. Zatím jsme neřešili, jak to lze, nelze kombinovat, protože jí jde hlavně o zdravotní aspekty.
    Máti cvičí odjakživat pilates skoro denně 20 minut, takže nebude mít asi problém přejít na fyzickou pravidelnou praxi. Nicméně hodně kouří, špatně spí, nejí moc dobře (včetně prášků na spaní), a psychicky na tom není nejlépe. Podle mne by potřebovala praxi, která ji zbaví úzkostí a nějak nenásilně zbaví návyků a zklidní. Na to se jóga jeví jako dobrá pomůcka, ale přemýšlím nad směrem.
    Ona bydlí na vesnici, a mohla by za učitelem tak jednou za 14 dní do Brna. Myslím si, že by bylo ideální řešení knížka + nějaká otevřena lekce nebo i individuální. Ale další věcí je, že nemá ráda náboženství a ideologii - proto se jí líbí théravádový buddhismus a já přemýšlím, co by tomu odpovídalo v józe. Napadla mě kvůli tomu všemu jógová terapie Krishnamacaryi, ale zase nic nevyšlo v češtině. Aštanga by byla zase asi moc, a severní směry jsou moc náboženské.
    Nakonec mě napadl Iyengar. Co si o tom myslíte, nebo máte nějaké jiné doporučení, týkající se Brna? Jsem navíc z Prahy, a nemám páru..
    MADDOG
    MADDOG --- ---
    NUDLINEK: ..o závěrečné praci se nám zatím nikdo nezmínil, možná nechtějí děsit víc než je nutné hned na startu : )

...děkuji, Tobě též, pokud by přišlo něco smysluplného na co se zeptat, určitě se ozvu : )
    SNOWWHITE
    SNOWWHITE --- ---
    CMLKA: založ si profil http://www.doyouyoga.com/ ;)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    SNOWWHITE: jo, tu prave zrovna cvicim a docela me to bavi, navic je to neco, co muzu cvicit rano pred praci a pomalu nejak zjistuju, ze se na ty strechy dokonce tesim, takze jsem chtela dalsi tipy ;)
    SNOWWHITE
    SNOWWHITE --- ---
    CMLKA: já jako doplněk ostatního pohybu zcela běžně;), neradši mám tuhle slečnu: https://www.youtube.com/user/yogawithadriene
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    nevim, jestli to tady neni kacirstvi, ale cvicite nekdo podle youtube?
    NUDLINEK
    NUDLINEK --- ---
    MADDOG: naprosto souhlasim, ono se to nezda treba prvni rok, ale tri roky jsou fakt narocny.. zkousky, pak zaverecna prace, atp.

my ted jedeme uz ctvrtej rok a bude jeste patej a musim rict, ze mam cim dal mene sil :)) tak uvidime :)

jinak preji spoustu uspechu a kdyby bylo neco potreba tak mohu poradit atp.
    MADDOG
    MADDOG --- ---
    TORUVIEL: ..stále jednou měsíčně, myslel jsem spíš i na přípravu mimo přednášky.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MADDOG: Mně to tak časově náročné nepřišlo, pořád je to 1x měsíčně víkend?
    MADDOG
    MADDOG --- ---
    NUDLINEK: ...souhlas, mimo jiné je to i dost časově náročný program...což si dost lidí uvědomuje až teď v průběhu, no uvidí se jak to bude v dalších letech : )
    NUDLINEK
    NUDLINEK --- ---
    MADDOG: jj rikali nam pokracujicim, ze je v tom novem behu jeste o dost vice lidi nez u nas, ale ze se proste pro tak ohromny zajem z cele republiky muselo nabrat vice lidi.. oni se casem protridi, to se vubec nebojte.. prijdou prvni zkousky, dalsi rok uz vas bude o dvacet mene minimalne..
    NUDLINEK
    NUDLINEK --- ---
    LODBROG:
    SHIVASANTI:
    nesrovnatelné ve smyslu úplně boží, na FTVS prostě učí opravdu odborníci a každý předmět je perla.. například na fenomenologii příští pátý ročník máme ctihodného Bhanteho Dhammadípu, na jógu Čumpelíka, který je prostě nesrovnatelný s většinou českých učitelů jógy.. Kineziologii stále přednáší pan doktor Véle, který ve svých 94 letech stále pracuje na fakultě.. není to jen o józe ale o velice komplexním pohledu na fyziologii, anatomii, kineziologii a pak samozřejmě jóga, filozofie, ale taky Tai - chi, Feldenkrais a další příbuzné nauky...

Český svaz jógy je zastaralá, zkostnětělá instituce, kterou vedou manželé Knaislovi na kterých je postaveno celé učení a nechci nikoho chytat za nos, ale sám sebe nazývat guru už prostě o něčem taky vypovídá..
    MADDOG
    MADDOG --- ---
    SHIVASANTI: ..v tom případě je rozhodování, který kurz zvolit svým způsobem jednodušší....ještě jsem si vzpomněl...při zápisu nám bylo řečeno, že původně bylo plánováno méně studentů, ale zájem byl tak velký že dodatečně navýšili počet přijatých... v době kdy jsme podávali přihlášku,prakticky v ten samý den kdy to bylo otevřené, tak bylo již nahlášeno cca 120 lidí s vážným zájmem z předchozích let...a vzhledem k tomu, že se otvírá jednou za tři roky a charakteru kurzu ...chápu, že bylo těžké odmítat.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    SHIVASANTI: Ale třeba už to mají lépe organizačně pořešené, než v tom prvním běhu...nevím...
    SHIVASANTI
    SHIVASANTI --- ---
    MADDOG: tak máš pravdu, psala jsem na FTVS a nový kurz Jógy a jógové terapie bude otevřen opravdu až v roce 2018/2019.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    BOSSORKA: u aštangy? Trochu to výcvik je, pokud chceš dělat pokroky. Myslím to navíc přeneseně - je to vojenský výcvik hlavně v mentální rovině.
    SHIVASANTI
    SHIVASANTI --- ---
    NUDLINEK: zkusím vyfiltrovat a kdyžtak bych ti napsala, děkuju! Jinak taky by mě zajímalo, jak jsi myslela "nesrovnatelné s Českým svazem jógy";)
    SHIVASANTI
    SHIVASANTI --- ---
    TORUVIEL:
    MADDOG: hmmm ... jak to tak vypadá, tak se počet studentů spíš zvyšuje .. každopádně děkuju:)
    MADDOG
    MADDOG --- ---
    SHIVASANTI: ..vypadl mi počet ... těch studentu je kolem sta ;)
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    NUDLINEK: "Nesrovnatelné s českým svazem jógy..." jako že dobrý..?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam