• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    MILUCH2
    MILUCH2 --- ---
    KUATO: guru jara byl zak Babajiho a vydrzel sedet 10 hodin ve vajdzrajane ..uplny amater to nebyl :D
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    HONZAL: Vědec a matematik Paul Dirac měl na stole koňskou podkovu. Jednou se ho jakýsi student zeptal, jestli věří tomu, že podkovy přinášejí štěstí. Profesor Dirac odpověděl: "Já to chápu tak, že nosí štěstí bez ohledu na to, jestli tomu věříte nebo ne."
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    LODBROG: reagoval jsem spíš na tu navazující diskuzi od příspěvku od BHA a dál, je mi jasné, že původní dotaz se týkal klasickýho cvičení a tam to neni téma ani trochu.

    Nakonec i fetišiér Kebre mi řekl: "pokud na kouzla nevěříš, nebudou fungovat!"
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    HONZAL: Magické prvky, rituály, součást tantry, ok... ale tady dívčina řešila jak si vybrat podložku na cvičení aby si nenatloukla nos,
    když se hodně potí a všechny normální jí kloužou,
    což je, sorry, úplně jinej level debaty a praxe.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    INK_FLO: jj, kulty osobnosti jsou už takový. Ona je ta vlna energie kolem nich většinou dost silná a co zvenku vypadá jako bizár, zevnitř je to úplně jinak.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    HONZAL: fascinující je, že se stále najde spoustu ženských, který vyhodí 10 000 euro za kurz u borce, kterej je možná znásilní
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    LODBROG: rituál je taky praxe. :-)
    Jak píše Kuato níž, tyhle magické prvky jsou spíše součást tantry. Symbolické užití rostlin, zvířecí kůže, určitého jídla, oblečení, barev či šamanských masek za účelem napojení na určité síly přírody v rámci rituálu je tu od nepaměti a nejen v tantře.
    Osobně tedy nevidim důvod proč na kůži tygra cvičit, stejně tak si nemyslim, že jsou to berličky zmatené mysli...inu každý to máme po svém ;-)
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    HONZAL: "Symbolizovat" si něco má během hraní divadla, rituálu nebo bohuslužby. Nebo na obrázku. Tam věřím že sedící Šiva na tygří kůži má někomu připomínat kdovíjakou nadpozemskou skill.
    Spolu se třema očima, půlměsícem na hlavě a řekou Gangou ve vlasech.
    A milionem lebek uvázaných kolem každého myslitelného kloubu na těle.
    Během cvičení nebo provádění praxe ať to má racionální důvod.
    I kdyby to mělo být "bez podložky jogínovi umrznou koule, a lepší izolaci než zvířecí kožešinu nemáme, nechť tedy sedí na kožešině místo na holé skále".
    I ten "popel z pohřebišť" na sobě sádhuové nosí, protože bez něj je jim děsná zima.

    IMHO.
    SNOWWHITE
    SNOWWHITE --- ---
    INK_FLO: Bikram je mamrdů král. Nejenomže on sám je parodie na lidskou bytost, ale ta jeho "praxe" (nope, not yoga at all) je zatraceně nebezpečná.

    Dickipedia: Bikram Choudhury
    https://www.youtube.com/watch?v=kHpW7x7c_UE&ab_channel=HuffPostShow
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    LODBROG: já zase slyšel, že tygr symbolizuje sexuální sílu a meditace na ní je taky vyjádření toho, že guru ji ovládnul
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    INK_FLO: jj, výživný. A celkem silnej závěr s tim chlapíkem, kterej na jednu stranu uznal, že mu bikram jóga neskutečně pomohla a jeho život vzal úplně novej směr, zároveň přiznání si, že Bikram je egomaniak.

    Tento ambivalentní vztah k mistrům imho musí řešit hodně praktikujících :D Jediná výhoda je, když je mistr tisíc let mrtvej, pak je to jen ikona, do který můžem projikovat pouze božské atributy :-P
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    Bikram: jogín, guru, sexuální násilník / Bikram: Yogi, Guru, Predator (2019) | ČSFD.cz
    https://www.csfd.cz/film/768399-bikram-jogin-guru-sexualni-nasilnik/komentare/

    Self-made man, kterej to jógou dopracoval k hangáru plnýmu Rolls-Roycu a Lamborghini. V průběhu dokumentu se kromě obvinění ze sexuálního zneužívání ukázalo, že to je agresivní rasistickej buran ("ať ta černá svině opustí sál!", což z úst Inda zní trochu zvláštně), patologickej lhář (tvrdil, že vyhrál pětkrát mistrovství v józe, když ještě žádný neexistovalo, vyléčil Nixona, což jeho archiváři vyvrátili, jeho "vlastní" sestava byla nepřiznaně obšlehlá od jeho mistra) a narcistní egomaniak ("jsem nejspirituálnější muž na planetě", "nepotřebuju nikoho znásilňovat, klečí přede mnou milióny žen, které touží se se mnou vyspat"). Dobrá byla jedna indická novinářka, která když pracovala na jeho případu, tak s pobavením zjistila, že to je prostě jeden z charakterů, kterýho zná v nějaké verzi skoro každej v Kalkatě - chvastoun sedmilhář, kterej vypráví o tom, jak zabil tygra vlastníma rukama :-). Očividně byla překvapená, jak daleko se mu to podařilo dotáhnout. Jak začalo být dusno a soudno, tak z USA zdrhnul a dodnes pořádá všude po světě kurzy instruktorů za 10 000 euro. Mimochodem po dokumentu o jednom vůdci sekty, který taky zneužíval své žáky ("Holy Hell") už druhá postava, která z nějakého důvodu trávila většinu času v zařezaných plavkách. Tak jestli to nemá nějaký neblahý okultní vliv na daná místa, která jsou pak splašená a utržená z řetězu.

    BIKRAM: YOGI, GURU, PREDATOR | Official Trailer | Netflix
    https://www.youtube.com/watch?v=AbsaUHdxGHg
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    KRISKA: https://www.decathlon.cz/podlozka-na-jogu-5-mm-id_8500978.html tuhle doporucuju ja. i kdyz je tezka a jen na objednavku.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    Já myslel že tygří/levhartí kůži jako podložku používali jogíni proto,
    aby se ostatní menší šelmy bály pachu tygra,
    nechodila blíž ve snaze sežrat jogínovi jidlo
    a neobtěžovaly při meditaci...?
    CARIBOO
    CARIBOO --- ---
    BHA: Moc by mě zajímalo, kde konkrétně Krishnamacharya uvádí, že se má cvičit na tygří kůži a jejím ekvivalentem je černá podložka na jógu.
    Samádhi je podle kterého textu stav organismu?
    KUATO
    KUATO --- ---
    BHA: byla spousta joginu, kteri tyhle "magicke" veci pouzivali a pouzivaji. u tantriku by se to neodvazil zpochybnit snad nikdo (bavim se o tantricich toho typu, co uctivaji bozstva jako jsou Siva, Kali, ruzne Mahavidje, hodne mantrujou atd, ne o magorech typu guru Jara, kterym se to smrsklo na pouhou sexualni gymnastiku a zadnou pudzu snad nikdy neabsolvovali). jsou to samozrejme stejne relativni hlupoty jako nase vlastni telo, osobnost, psychicke rozpolozeni, pocity, strach atd. da se pracovat bez toho, da se pracovat s tim. v takovem i onakem pripade se muze stat, ze se ti to nejak posere. osobne svuj zpusob praxe mam ritualni hodne byt pripoustim, ze preferuju jinou cestu nez joga. proste nejlip si to vyzkouset, jaky to na tebe bude mit vliv. krom kuze tygri se jako vyborna podlozka pro meditaci doporucovaly selmy obecne nebo taky vysoka. tez by to mel byt samec (pripoustim, ze kdyby se mi tygri nebo medvedi kuze nabidla, vzal bych i samici bez mrknuti oka ;o). kuzi z jelena, danka nebo aspon srnce u myslivcu bezne za flasku sezenes, vycineni stoji par stovek. jinak se to vyhazuje a sezerou to cervi, takze nemusis mit vycitky, ze zvire umre kvuli tobe.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    BHA: Dal jsem druhej mínus. Všechny symbolický a magický věci jsou jen nějaký prázdný formy, kterýma se opájí zmatená mysl. Je to podobný jako při meditaci se obklopovat svatými předměty a pálit svíčky atp. Neškodí to, ale vzhledem k meditaci samotné to k ničemu není. Je to navíc spíš kontraproduktivní, protože to spíš přinese zvyk, že meditovat (cvičit atp.) je možný jen v přítomnosti svatých cinkrlátek. Omlouvám se, jestli Tě to nějak uráží, ale ptala ses, tak odpovídám.

    (tygří kožešina ale může mí vymítací schpnost, pokud ji narveme do komína a protáhneme ho kožešinou odshora dolů, pak je opravdu vymeteno)
    PISTULE
    PISTULE --- ---
    KRISKA: tak to jo, s tím neporadím. Možná cvičit nahá.)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    PISTULE: ja se silene potim a mam porad dost zpoceny dlane. na erarnich v podstate nemuzu cvicit, takze za me je skvela, protoze stoji pulku a je otazka, jestli podlozka za 1500 by na me fungovala lip. tu co mam doma, ta stala taky nejakych 600, bodhi tusim, a je takova 40%...
    a na vsech zasadne musim podkladat kolena a prekvapilo me, ze tahle je takova mekci a podkladat je neni nezbytny.

    a zezacatku, nez su uplne zparena pohybem, drzi perfektne :) nekdy bychbse rada potila spis jako zena, nez jako chlap...
    PISTULE
    PISTULE --- ---
    KRISKA: tak aspoň na 90. Je to zvláštní, mně neklouže vůbec a to na lekcích na erárních ujíždím pořád.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam