• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBBrmlab hackerspace Prague
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Koneckoncu i ten DC extruder byl na PWMku ;)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JVCNC: Ta druha tyc je zavitovka, navic na motoru je pridelana uplne volne - proste pevnost konstrukce u printrbotu delaji dve 8mm tyce chycene na jednom konci, kdezto u RR jsou hladke tyce chycene na obou koncich a navic sou tam zavitovky.

    Rizeni rychlosti extruderu (resp. krokac na extruderu) se pouziva u RR uz pet let.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AXTHEB: zavitovka M8 ma maly prumer 6.9mm, zavitovky jsou pekne meke, zatimco tyhle tyce, pokud to neni hutak, jsou kalene a brousene, ted jsem si vsimnul ze ta druha tyc na printrbotu je zavitovka ktera se na tuhosti moc nepodili zase jsou kratsi, tudiy i pruhyb pri stejnem zatizeni bude mensi, ale chtelo by to zmerit, vzit hodinky silomer a zmerit pruhyb treba pri 1kg zatizeni ve vsech osach a smerech.

    16kHz je fakt zoufale malo, to uz vic da i PC prez lpt port, to jakstaks spolehlive da 25kHz.

    80kroku/mm miprijde zoufale malo, konstrukce se da vylepsit celkem snadno a levne, ale tohle bude vzdy nejslabsim mistem nejvice ovlivnujici vysledek, pri jednom mikrokroku 0.0125mm bude odchylka nerovnomernosti mikrokroku 0,05-0,1mm podle toho jak se motor povedl, tez to neni nic moc dobreho na dynamiku pohybu, kde teda nerovnomernost rychlosti sezere pruzeni remenu, coz je ale dalsi chyba polohy v case, lepsi by bylo to zprevodovat a provozovat v pulkroku kde ta nerovnomernost neni, i jen prevod 2:1 by tu chybu mikrokroku zmensil na pulku a zlepsil dynamicke vlastnosti. pripadne male DC servicka ktere se daj zbastlit nebo nekde sehnat pomerne dost levne.

    jak jsem tak cetl, tak se u reprapu nepouziva rizeni rychlosti extruderu v zavislosti na okamzite rychlosti vysledneho pohybu ale jen on/off, tedy rizeni extruderu vubec nemusi byt interpolovane a da se ridit elektronikou extra, neb na sebe rychlosti nejsou nijak vazany a staci jen ty 3 osy, no a vzhledem k tomu ze se jedna vzdy o 2D rezi, tak by stacila i jen 2 osa interpolace a Z ovladat extra, neb tez nejsou na sebe vazany vsechny 3 osy v jednom pracovnim pohybu. kdyz jsem se na to ptal na jinem serveru tak ten extruder neni rychlostne rizen kuli prodleve reakce podavace na trysku, ale chapu ze extruder je takto konstrukcne a vyrobne s velice dobrym pomerem cena/vykon, u libovolne slozitejsiho extruderu bude tenhle pomer vzdy horsi.

    u toho obrazku nize je dost brutalni odchylka secny pri prevodu pruhu na usecky, to dynamickym vlastnostem tez moc nepridava predevsim ve vyssich rychlostech, neb uhlova zmena mezi usecky a tedy i skokova zmena pomeru rychlosti jednotlivych os bude extreme velka, remeny to asi spolehlive sezerou, coz ale znamena zase dalsi chybu polohy v case, ten patvar byl asi tisknut pomerne pomalu, neb pri velke rychlosti by se to projevilo dost vyrazne.

    zkousel jsem tu odchylku u stroje se sroubama pri 4000mm/min a pri odchylce 0,003mm motory ztracely kroky a pri odchylce 0,001mm to uz svistelo pekne plynule, u sroubu to je vyraznejsi neb jsou podstatne tuzsi nez pruzici remen a vibrace zpusobene velkou odchylkou proste nesezerou, v pripade remenu by to byla mensi chyba polohy v case, na tom tvaru nize bude ta odchylka 0,01-0,1mm, tedy minimalne o tolik bude mit ten tvar spatne

    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    HARVIE: Zrovna tohle je na klativost konstrukce hodne nenarocny model, mas tam na kazdou vrstvu jednu plynulou krivku. Navic u fotky nikdy nevis s jakou rychlosti se to tisklo, jestli tam mel feedrate 20 tak se neni cemu divit ze mu to vicemene pasuje. (Má teda na X viditelnej backlash tak 0.1 mm)

    JVCNC: Myslis ze dve M8 zavitovky + 8mm hladka tyc (oboji chyceno na obou stranach) bude pruzit vic nez 8mm hladka tyc chycena na jednom konci? Navic zavetrovat pricne reprap neni v zasade problem. Co se tyce elektroniky - vetsinou se pouziva arduino mega+ramps (nebo sanguinololu, coz je jednodeskove reseni ale elektronicky vicemene ekvivalentni) a jako drivery Allegro A4988 s 1/16 mikrokrokem.

    grbl neni pro reprap pouzitelny, neb ma jenom 3 osy. Zijeme na 16khz a staci nam to (vem si, ze nam staci ~80 pulsu na posun o milimetr na X/Y)

    HARVIE
    HARVIE --- ---
    AXTHEB: JVCNC: Imho dostacujici:

    JVCNC
    JVCNC --- ---
    jinak vzhledem k prumeru tech tyci na rr a naprintrbotu bych rekl ze printr bot bude tuzsi, hlavne v tom smeru ve kterym je to potreba
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TMA: vzhledem k jednoduchosti konstrukce to je celkem promyslene.

    u toho sroubu by to chtelo kulickovy s aspon 5mm stoupani, s metrickou zavitovkou na XY moc muziky nebude.

    no rekl bych ze ten remen hlavne kuli jednoduchosti a kuli jednoduchosti elektroniky, drivery krokacu bezi na 12v a s tim motor moc do otacek nepujde, tez je otazkou jake frekvence pulsu je ta elektronika schopna poustet do driveru, nejak sem se o tom nikde moc nedocetl, u jednoho fw (repetier v0.4) jsem se docetl 16kHz coz je hodne malo a u grbl 30kHz na arduino uno, coz uz je lepsi, ale porad mi to pro vetsi rychlosti hlavy a rozliseni porad prijde malo, zase za ty penize za arduino uno je to primo vynikajici.

    jeste me napadlo ze s hrebenem, bude muset jezdit motor ktery ose prida docela hodne setrvacne hmoty, ktera omezi akceleraci osy, mozna to bude ten hlavni duvod
    TMA
    TMA --- ---
    JVCNC: Ja netvrdil, ze reprap je idealne stabilni, ale sam priznavas, ze alespon v jednom smeru ma klativost mensi. :)

    S tim ozubenym hrebenem by to stalo za vyzkouseni a porovnani. Stejne jako s posunem pomoci sroubu (zatim se to pouziva jen na Z ose, pokud mne pamet neklame, tak je to kvuli rychlosti).
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TMA: ja vidim kameny urazu spis jinde nez jen v konstrukci, na hlavu nepusobi zadne jine sily nez jeji setrvacnost, takze tuhost konstrukce v tomhle pripade vidim jako ten nejmensi problem, navic u reprapu jsou ty tyce do trojuhe3lniku jen v jednom smeru, v druhem smeru to bude klative uplne stejne, shodou okolnosti yrovna v tom smeru ve kterem se pohybuje i hlava zrovna v tehle casti konstrukce, tedy temer jako by to tam nebylo.

    problemy vidim v pouziti remenu, primo na motoru, dost rychly prevod, nevim sice jake a jestli vubec se u tohodle a RR pouzivaji mikrokroky, ale i tak vlivem nerovnomernosti mikrokroku u 2 fazovych krokacu bude chyba te nerovnomernosti v radu desetin mm, tez ten tenky reminek bude pruzit a poloha dymaciky tez bude jinde. nevim ci to byl napad ale royhodne nebyl moc stastny, mnohem lepsi by byl ozubeny hreben, ktery jde vytisknout s bezvulovou prevodovkou, ktera jde vytisknout, sice by to bylo pracnejsi ale vysledek by byl o neco lepsi.

    samozrejme pouzit k posuvu srouby by bylo jeste podstate vic lepsi, ale jeste mnohem vice drazsi, vic se mi libi i ten hreben i bez prevodovky, pastorek i hreben se da vytisknout, remen ne
    TMA
    TMA --- ---
    JVCNC: Není to úplně to samé. Právě ta primitivní konstrukce nedává prostor pro zmenšení klátivosti. Tyč uchycená na jednom konci bude mít větší tendenci se klátit, než tyč uchycená na obou koncích. (A to i pokud předpokládáme dokonalou pevnost a tuhost toho uchycení samotného.) Ano, dá se dosáhnout podobných tolerancí jako u běžného reprapu, ale za cenu toho, že tyče musejí být tlustší a uchycení musí být pevnější než u reprapu. Ty trojúhelníky, které v reprapu jsou prostě lepší, než do prostoru trčící tyč. Je to stejné jako ukotvený a neukotvený vysílač.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AXTHEB: vzdyt je to to same jako RR a trpi stejnymi neduhy nejprimitivenjsi moznou konstrukci a elektronikou
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    XCHAOS: hrozna sracka. v RR komunite se mu rika wobblebot :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Printrbot: Your First 3D Printer by Brook Drumm — Kickstarter
    http://www.kickstarter.com/projects/printrbot/printrbot-your-first-3d-printer
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Domácí 3D tisk (tiskárny) | Objevit.cz
    http://objevit.cz/domaci-3d-tisk-uz-to-neni-jen-sen-t9483
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CNET TV | Video Product Reviews, CNET Podcasts, Tech Shows, Live CNET Video - CNET TV
    http://cnettv.cnet.com/chaotic-moon-mind-controlled-skateboard/9742-1_53-50121594.html
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SolarRoboFlower Workshop + Metalab Talks [brmlab]
    http://brmlab.cz/event/solarroboflower
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    XCHAOS: to nemuzeme dopustit, je to kacirstvi, carodejnictvi, vlastizrada a otevreny utok na stat. zlyncujte je!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam