AXTHEB: zavitovka M8 ma maly prumer 6.9mm, zavitovky jsou pekne meke, zatimco tyhle tyce, pokud to neni hutak, jsou kalene a brousene, ted jsem si vsimnul ze ta druha tyc na printrbotu je zavitovka ktera se na tuhosti moc nepodili zase jsou kratsi, tudiy i pruhyb pri stejnem zatizeni bude mensi, ale chtelo by to zmerit, vzit hodinky silomer a zmerit pruhyb treba pri 1kg zatizeni ve vsech osach a smerech.
16kHz je fakt zoufale malo, to uz vic da i PC prez lpt port, to jakstaks spolehlive da 25kHz.
80kroku/mm miprijde zoufale malo, konstrukce se da vylepsit celkem snadno a levne, ale tohle bude vzdy nejslabsim mistem nejvice ovlivnujici vysledek, pri jednom mikrokroku 0.0125mm bude odchylka nerovnomernosti mikrokroku 0,05-0,1mm podle toho jak se motor povedl, tez to neni nic moc dobreho na dynamiku pohybu, kde teda nerovnomernost rychlosti sezere pruzeni remenu, coz je ale dalsi chyba polohy v case, lepsi by bylo to zprevodovat a provozovat v pulkroku kde ta nerovnomernost neni, i jen prevod 2:1 by tu chybu mikrokroku zmensil na pulku a zlepsil dynamicke vlastnosti. pripadne male DC servicka ktere se daj zbastlit nebo nekde sehnat pomerne dost levne.
jak jsem tak cetl, tak se u reprapu nepouziva rizeni rychlosti extruderu v zavislosti na okamzite rychlosti vysledneho pohybu ale jen on/off, tedy rizeni extruderu vubec nemusi byt interpolovane a da se ridit elektronikou extra, neb na sebe rychlosti nejsou nijak vazany a staci jen ty 3 osy, no a vzhledem k tomu ze se jedna vzdy o 2D rezi, tak by stacila i jen 2 osa interpolace a Z ovladat extra, neb tez nejsou na sebe vazany vsechny 3 osy v jednom pracovnim pohybu. kdyz jsem se na to ptal na jinem serveru tak ten extruder neni rychlostne rizen kuli prodleve reakce podavace na trysku, ale chapu ze extruder je takto konstrukcne a vyrobne s velice dobrym pomerem cena/vykon, u libovolne slozitejsiho extruderu bude tenhle pomer vzdy horsi.
u toho obrazku nize je dost brutalni odchylka secny pri prevodu pruhu na usecky, to dynamickym vlastnostem tez moc nepridava predevsim ve vyssich rychlostech, neb uhlova zmena mezi usecky a tedy i skokova zmena pomeru rychlosti jednotlivych os bude extreme velka, remeny to asi spolehlive sezerou, coz ale znamena zase dalsi chybu polohy v case, ten patvar byl asi tisknut pomerne pomalu, neb pri velke rychlosti by se to projevilo dost vyrazne.
zkousel jsem tu odchylku u stroje se sroubama pri 4000mm/min a pri odchylce 0,003mm motory ztracely kroky a pri odchylce 0,001mm to uz svistelo pekne plynule, u sroubu to je vyraznejsi neb jsou podstatne tuzsi nez pruzici remen a vibrace zpusobene velkou odchylkou proste nesezerou, v pripade remenu by to byla mensi chyba polohy v case, na tom tvaru nize bude ta odchylka 0,01-0,1mm, tedy minimalne o tolik bude mit ten tvar spatne