• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBBrmlab hackerspace Prague
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    BLACKHEAD: me by spis ted bodlo jak udelat statistiku a nemuset se ponorit do statistiky jakozto oboru :)
    (boze co sem to zas udelal)
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    RAINBOF: Kdyz ten integrac odstinis a pouzijes treba 7400, kdyz tri z tech ctyrech hradel pak budes krmit stejnou 1MHz stridou, jak myslis, ze se ti bude chovat to jedno nezapojeny hradlo?

    A pokud budes chtit udelat nejakou statistiku rozptylu, priprav si dost vzorku, abyto byla statistika a ne jen "vzorek". ;-)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    GILHAD: jo tak. no ona to byla myslenka jako takova on to nejspis bude ovlivnovat i ten IO samotny. kdyz ho dobre odstinim tak to posledni co uvidi asi bude jeho vlastni provoz...
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    RAINBOF: S tim dratem jsem chtel rict, ze v zavislosti na okoli se ti ten nezapojeny vstup muze chovat i naprosto predvidatelne.
    (A nemusi to byt rychlovarka s padesatkou - to je jen takovy ocividny priklad, muze to byt treba i rozlozeni soucastek na tistaku)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    GILHAD: jasne jedno je namodulovany na druhym. to jako chapu.

    S cim nesouhlasim je prikladem s dratem. to je spis ukazka na utok na generator ne na jeho vystup. ale jen jsem mozna nepobral coze jsi to tim myslel.

    i když vlastně i náhodný ovlivnění znamená snížení entropie co, zejména když to bude sloužit jako nějaký míchadlo hodnot k pseudogenerátoru.

    Asi to pojmu aktokraticky, zkusim si neco vyrobit a nacpat do nejaky analyzy rozptylu to zrejme umi Rko

    ANOVA | R Tutorial
    http://www.r-tutor.com/category/statistical-concept/anova
    (nebo to jde i rychleji kdysi jsem videl takovy visualisovatko nad datasetem ale nevim ani jak se to jmenovalo...)

    GILHAD
    GILHAD --- ---
    RAINBOF: U nezapojeneho pinu ta hodnota neni "nahodna", jen je urcena vnejsimi okolnostmi, ktere (obvykle) nedokazes vyhodnotit - ale pokud bude pin dlouhy a hned vedle povede privod k varne konvici, tak na tom nezapojenem pinu budes mit docela slusnou 50Hz krivku ... cili vec silne nenahodnou
    Pokud pricetnym zpusobem zkombinujes nezavislou nahodnou a pseudonahodnou velicinu, dostanes velicinu nahodnou, ale klidne se znacnou "predikovatelnou" slozkou - vem si totalne nahodny zdroj bytu (0-256) a "pseudonahodny" zdroj co generuje furt dokola petice cisel 1.000, 2.000, 3.000 a znova - a secti je (nebo zXORuj, to je fuk) - budes dostavat zvlnene schody, kde tisice budou predikovatelne, ale presna hodnota schodu (jednotky a desitky ) nikoli.

    V extremnim pripade si vem generator nahodnych cisel a zkombinuj ho (sectenim, Xorem ...) s extra blbym "pseudogeneratorem", ktery generuje jedinou hodnotu a to 0 - vysledek je jednoznacne nahodna velicina :)
    TMA
    TMA --- ---
    RAINBOF: Ax psal o té ovlivnitelnosti, že to pak není náhodné, ale že si útočník může vybrat, kdy uvidíš 0 a kdy 1.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    no zaprvy jsem si tuhle poznamku chtel napsat jinam a je ve formatu "pro sebe" nez sem ale kdyz to tady je tak jde o to, ze kdyz na hradle nezapojis A B tak jeho hodnota je nahodna tedy v obou stavech. "kvantovym" jsem si to pojmenoval podle toho, ze stav zjistis odectenim vystupni hodnoty hradla. (vstup nemas jak zmerit)

    Co me vedlo k zapsani te poznamky byla volna uvaha o generatorech nahodnych a pseudonahodnych cisel. napriklad uvazuji o tom zda kdyz budes mit dve pole hodnot jedno z generatoru nahodnych (A) a druhe z generatoru pseudonahodnych (B) cisel, tak jejich "nestejnost" (nevim jak to rict jinak) (xor) X by byla jaka ? nahodna nebo pseudonahodna ? Myslim ze oboji ale vzdycky opacne ve vztahu k X. Je to princip symetrickeho sifrovani, chapu, ale tady by nekde nejak mela jit merit nahodnost nahody ne ?

    ... a podobne
    (jo a nemel jsi se ptat, dostal jsi ted snusku domenek a omylu :D )
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    RAINBOF: čemu říkáš kvantový stav? Je to LOW nebo HIGH, v závislosti na spoustě okolností. Jako zdroj entropie se to nehodí, dá se to snadno ovlivnit.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    pokud je nezapojeny vstup IO v kvantovem stavu, proc se to nepouziva.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    jo přivedlo řekl bych ze jsem dneska ziskal novou inspiraci.

    Arduino Wannabe Should Have Used A 555. Oh Wait, It Does. | Hackaday
    https://hackaday.com/2021/01/17/arduino-wannabe-should-have-used-a-555-oh-wait-it-does/

    To by vubec nebyl špatnej kit na různý vysvětlovačky. sice jsem chtěl vzít základní měření a pasivní součástky ale tohle neni vůbec blbý byť je to asi jako vtip myšlený.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    RAINBOF: To musím pochválit. Je hezký, že se furt drží i tyhle aktivity pro začátečníky. Navíc to učitě přivede i nový členy.
    PAKOK
    PAKOK --- ---
    Sakra já vždy přijdu s křížkem po funuse ;)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    RAINBOF: to místo už je zabraný kdyby něco :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Tenhle víkend jsem zapoměl vyhlásit kurz pájení takže je přesunut na příští víkend. Jedno místo volný.
    Měl by to už být poslední termín. pak 14dní volno a začnem něco vážnějšího :)

    /konec hlášení
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Takže nějaký ty vánoční drby z brmlabu:

    - Včera jsem udělal korona-special prerusenyho cyklu uplneho zakladu elektrotechniky. Protoze byl zajem jeste z minula, zopakoval jsem a jeste minimalne jeden termin bude. Udělal jsem maly skupinky pajecu po 4 coz se osvedcilo a budu v tomto duchu pokracovat i nadale. Pájíme stavebnici malých repro bedniček což je další ze stavebnic s praktickým přesahem. Nejtěžší je zdá se složit krabičku :)

    - Summie znovu zkalibrovala NeoPhot32 a tušim vyšistila ostatní mikroskopy takže biolab je zas jako ze škatulky.
    V biolabu nám už nehnízdí jen Summie a Sachy ale také Mirajs což je takový speciální tvor chovající exotické ryby.

    - Na leden plánuju dorazit pájení a spustit ohlášku na pravidelnější workshopy robotiky (taky pro začátečníhy je to s ohledem na skilly absolventů pájení)

    - Z HWLabu ubude CNC od jerryho a to proto že se ukázalo že ho opravdu nikdo za ten rok a půl nebyl schopen a ochoten použít. Pokud by jste někdo toužil po vlastním CNCčku tak za lidovku ho pustí Jerry je to CNC 3020T se 4 rotační osou. Celý je to poměrně tuhý konstrukce, běhající pod LinuxCNC. Za brmlab k tomu přidám kompa (malej dell) i s monitorem. Pro extra lamu můžu udělat nějaký briefing pro začátek.

    - Za donate co jsem dostal koupim do HWlabu další lampu protože jedna fakt chyběla
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    BLACKHEAD: psano na blackberry... 30 :-)
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    TLOUDEV: R0, R0, co mi to jen....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam