• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAJKAPosta 120, clo a DPH aneb kde je kua muj balicek?
    DANII_DP
    DANII_DP --- ---
    skoky, ty to snad nevidis s odstupem nebo mas na nose ruzovy brejle, nevim
    a resit politicky sracky je mimo tema teto diskuze... lidi v tomhle state jsou liny cokoliv zmenit a tenhle pristup poste evidentne sedi navic kdyz z toho kapnou nejaky prachy

    kdyz uz tu teda jsi, tak ten neschopnej podnik aspon tak zaujate neobhajuj
    BURAN
    BURAN --- ---
    SKOKY: to je vsechno moc pekny, jenze muj balicek je v celnim skladu uz pres tyden, podklady jsem musel poslat na dvakrat (nejdriv si posta vyzada plnou moc na zastoupeni pri procleni, a dalsi den si pise deklarant o fakturu - proc?). To je sice drobnost, ale v kdyz se na to podivam z perspektivy, ten balik lezi dyl u nas v Cechach nez stravil na ceste z Ciny, tak to me trochu sere. Prijde mi to zbytecny.
    A ten desatek co si vybiraji za ulozeni do celniho skladu je taky fer zalezitost...

    Profesionalne provedena mi ta sluzba neprijde. Tak co si nepostezovat. V tuhle chvili je to nakonec to jediny co muzu delat :)
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    TABORACEK: v tom že ostatní dopravci mají již při podání zásilky veškerou potřebnou dokumentaci a tím pádem to dokáží dělat rychleji máš pravdu.
    V sazebnících vyhledává na 100% deklarant ČP, jestli si to potom ještě třeba ověřují celníci to nevím.
    ohledně rychlosti zaměstnanců ČP. Tak když nepočítám celní deklaraci ale jen pracovníky, kteří poštu zpracovávají a dále vypravují do vnitřní přepravní sítě(tzn ze 120 jdou jen tři směry, Malešice, Cheb 120 a Břeclav 120) tak tam určitě problém neni. Česká pošta má velice rychlé zpracování zásilek. I když poslední asi dva roky už to trochu ochabuje. To ale neznamená, že to není rychlé. Jedou se dostala do kategorie nejrychleji doručujících pošt a Xkrát měla stříbrnou a bronzovou medajli:-) Pracovníci provozu samozřejmě pracují na směny v podstatě 24/7 (stejnou pracovní dobu mají samozřejmě provozní deklaranti)
    Celní deklaranti dělají jen 6 dnů v týdnu
    Když píšeš od 8 do 13 tak máš na mysli asi procovnice přepážek. Tam teda mají od 7 do cca 17-18(záleží na dni v týdnu)

    Píšeš o tom, že se ČP sanží obrat záazníky o všechny peníze. Nikoho ale nenutí ČP používat(já vím, ty jí nepoužíváš), takže proč tolik nadáváš? Jsi li spokojen s DHP tak ho používej. Já taky radši piju Kofolu, ale nenadávám na Coca colu. Svobodná země, kde jsou i jiné možnosti.

    A pokud vím, tak si zvolil vedení pošty. Ředitel pošty je dosazován politikama. Jak se změní vláda, mění se i vedení ČP :-)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    TABORACEK: co jsme tim chtel hlavne rict, ze mozna ze na CP to funguje jak rikas, ale to me vazne nezajima. Jde to delat prokazatelne lip a rychlejc, jen by se muselo chtit. Delaj to blbe a pomalu a jeste maji tu drzost si za to nechat platit...
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    SKOKY: ja osobne jsem prestal CP pouzivat pro zasilky ktere mi jdou ze zemi mimo EU, takze se s CP nemusim zasirat. Ostatni dopravci proclivaj zatimco balicek je jeste porad nekde na ceste, coz ceska posta logicky delat nemuze.

    Pokud jde o to proclivani ceskou postou, vyhledani v sazebniku dela celnik, nikoliv ceska posta. V kazdem pripade, celnici si s dopravcem umeji vymenovat data elektronicky, takze co presne trva tak dlouho na opsani celni deklarace do pocitace a odmacknuti tlacitka ktery to odesle na celnici? Pravdepodobne to, ze ceska posta ma ten proces totalne na pycu...

    Mimochodem, u dhl to funguje tak, ze poslou celni deklarace za cely letadlo/kamion na celnici jeste davno predtim nez ten kamion dorazi (radove dny). Celnici nasledne oznaci zasilky ktery si chtej prohlidnout a ty se na prijimaci gateway zadrzi. Evidentne s nima maji nejakou paradni dohodu, protoze i ty ktery jsou zadrzeny jsou obvykle vycleny pomerne rychle.

    Druha vec je motivace zamcu, za blahe pameti kdyz DHL jeste do prahy posilalo letadlo, tak po pristani se nastavilo odpocitavani na tusim hodinu, a lidi na letisti dostavali bonusy podle toho, jestli stihli to letadlo vylozit a roztridit do toho casu nebo ne. Na poste tohle nebude fungovat, protoze ty curaci pracuji od 8mi do 13ti a jeste v tom potrebujou prestavku na obed...

    Cela pomalost CP neni procesni problem s tim jak se provadi celni deklarace, ale problem v jejich managementu a jejich internich procesech jak ty zasilky zpracovavat. A pak taky v tom, ze zastupci ktere jsme si nezvolili se nas snazi obrat o vsechny penize ktery vydelame. Uplne nejlepsi by bylo, kdybychom ten plat rovnou odevzdali celej a dostali jen listky na jidlo...
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    TABORACEK: add poplatek za hodnotu pod 22E. ČP to bude vždy požadovat. V tomhle případě doporučuji reklamovat. Poslední dobou se to uznává, jinak je. a už se diskutovalo s celní deklarací aby tyto zásilky předávali rovnou celníkovi nikoliv na sklad.

    add poplatek 180: tak to neni jen o těch tvých 10s. Ono je třeba vyplnit ty údaje, vyhledat v sazebnících(na každou položku v obsahu zvlášť). Poté nedigitální úkony, tisky, kopie atd. Odeslat celníkovi a donést dokumentaci. Poté co celních schválí je třeba další zadávání údajů do APOSTu.
    v té ceně jsou určitě zahrnuty i náklady a vícenáklady za deklaranta, vývoj sw na míru atd. atd.

    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    SKOKY: Prvni a zasadni problem je v legislative, clo je proste jenom dalsi zpusob jak nas okrast o prachy, zacal bych tim ze bych ho zrusil. Krok dve, by samozrejmne byl vyhozeni celyho managementu CP, pulky jejich zamestnancu a zavedeni nejakych normlanich osobnich hodnoceni pro zamestnance CP.

    Pokud jde o stavajici stav, to ze ti automaticky uctuji 96Kc za to ze to daji do celniho skladu a v pripade ze se ti podari prokazat ze to bylo opravdu pod 22E to z nich musis slozite pacit zpatky mi prijde jako obchodni taktika mafie. a to nepocitam ty komplikace ktery tim vznikaj (jako napriklad cesta na smichov kde se kurva neda vubec zaparkovat).

    Moje zkusenost s DHL je takova, ze mi to bud za 300 procli, nebo si neuctuji nic a nechaji procleni na me, ale automaticky mi uctovat penize za uskladneni v celnim skladu si zatim jeste nedovolili...

    Takze ano, mozna ve srvonani s ruskou postou je CP jeste docela luxus, ale porad je extremne podprumerna sluzba a pokud jde o zasilky obchodniho charakteru, tak po cechach PPL (ktery stoji uplne stejne jako CP btw) a vsude jinda svata trojka UPS/Fedex/DHL... "Dnes podate, zitra hledate" je ve skutecnosti padnouci.

    SKOKY: Narocnejsi krok spocivajici v elektronicke vymene informaci s celnici a trva cca 10s mi prijde jako dost predrazeny za 180Kc.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KALIBAN: ono hlavne ten nesmysl, ze to de pres jednu postu, to mi hlava nebere, proc to neni aspon na krajskych postach ? proc nekdo z ostravy ma jezdit do prahy ?
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    SKOKY: to vyrizeni osobne je dalsi vec ktera me sere...
    prijdu na celnici.. ok nejak sem to casove udelal, sem student...

    dostanu papiry... prijdu na okynko, tam se typek podiva... neprinesl jsem jedinej papir, vsechno bylo v zasilce.. typek spocita 100/5... aha.. 20dolaru.. vynasobi kurzem... rekne mi sumu.. tu zaplatim... porad dobry... ale za co (KURVA) platim 96kc? za to ze sem si tam mohl dobehnout spravit socialni navyky nebo co?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SKOKY: hele me to nezajima, ja se jako spotrebitel umim zaridit jinak. kaliban pouziva slovensko, ja pouzivam nemecko. tady to funguje spolehlive a nemusim se srat s nejakejma nesmyslnejma poplatkama.
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    ANDY_WARHOL: monopoly ČP odpadají postupně. Podle EU musí přijít do nějakého roku o všechny. A to se taky stalo. Stále to ale nebrání vstupu konkurence, tak si poradila. Proč veškeré zásilky od DHL i když jsou prťavé, posílala v poměrně velkých obálkách?:-)
    Doufám, že tímhle odsuzuješ nejen ČP ale veškeré deklarntstké společnosti v ČR, mrkni na na http://www.kama-eu.cz/sazebnik.htm, tam platíš dokonce 250 korun místo 180.
    Navíc člověk má možnost si to vyřídit na celnici sám bez poplatku, ale pro většinu jsou čas peníze, takže se mu to nevyplatí a radši zaplatí za vyclení třetí osobu. Já poplatek 180 uznávám, pochybnosti mám spíš u toho za 96. Kterej mi spoustakrát příjde neprávem vyměřen.
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    SKOKY: ok, brano doslova, tak samozrejme konkurence je, stejne jako ma konkurenci i totalni monopol, jako treba nutnost platit dane, taky se muzes prestahovat do jinyho statu... nicmene realne, nemas sanci.

    ja proste nechapu, proc bych za doruceni mel zaplatit padesat korun pro balik, kterej procestuje pulsveta a pak trikrat tolik za to, ze nekdo precte fakturu a vydeli ji peti... proste nejsem ochotnej platit dvoji penize, za stejnou sluzbu, platim DPH, platim clo, at je to procentuelni poplatek s maximalni hranici, ale zaplatit na tom poplatku bezne vic nez dph + postovny dohromady u tech zasilek kolem limitu me sere.

    letos sem posilal akorad nejakou cinu do cech, fakt je, ze uz to trvalo jen solidnich 14dni, coz proti dvema mesicum je super... asi zkusim neco poslat ze statu, kde mam vyzkouseny, ze to do bratislavy trva ctyri dni. Opet i 10dni navic, je 2.5nasobek toho, co by to mohlo byt a jeste za to platim... pro me nepripustny
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    to neokecas, je to proste zlodejina, proc platit za balicek v hodnote 500 dalsich 180 nejakymu prizivnikovi je neobhajitelny. proste zaplati clovek dopravu, tak proc ma platit jeste jednou.
    jasne, je to podle zakona, ze se do toho musite stourat, a jelikoz z toho mate prachy, tak ten deklarant se do toho bude stourat i kdyz to zbozi evidetne hodnotu nema.
    a za ty zakony nekdo lobuje, a posta si uz prolobovala hodne vec, jinak by ten monopol uz by byl davno pryc
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    DEMONOFANARCHY: Souhlasim, za limit ČP nemůže. Jen ho musí dodržovat. Určitě ale chápeš, že když se na zásilku musí vyměřit clo/DPH tak je to již náročnější krok, kterej si ČP zpoplatňuje jedním poplatkem180 CZK a je jedno, jestli hodnota zásilky je těsně nad limit nebo 100K, takže chyba je zase v tom limitu(který ČP neurčuje)

    Problém (ze strany ČP) vidim v tom, když je posláno zboží s prakticky nulovou hodnotou(pod limit) a deklarantovi se to nezdá, tak zásilku uloží na celní sklad a čeká se na vyjádření adresáta, který potvrdí že je to šmejd bez ceny. Bohužel za tuto nedůvěru deklaranta adresát musí zaplatit poplatek za uložení na sklad 96CZK i když bylo jasně i na průvodce uveden, že je to šmejd bez hodnoty.


    KALIBAN: to že konkurence je pekelně dráhá neznamená že konkurence není, hold jen pošta je výrazně levnější. Navíc ČP přišla již o poslední monopol který měla na malé zásilky(teď někdy bude končit), takže je trh v podstatě volnej.
    jak sem psal těch 180 je poplatek když je vypočítáno clo/DPH. Když se ti nelíbí poplatky ČP, tak se schválně koukni na jiný soukromý celní deklaranty(třeba firma Kama) a koukni se jaký poplatky si účtujou oni. Všechno hold něco stojí a tu souhrnnou deklaraci + další kroky někdo udělat musí.
    jestli tě mohu poprosit, pošli mi pls do pošty číslo zásilky (nějaké novější z tohohle roku), kde si čekal na doručení hodně dlouho.



    ANDY_WARHOL: Upřímně, já se nesnažim hájit ČP. Já se jen snažim uvádět nějaké fakta o kterejch lidé nevědí. ČP není bezchybná a nikdy nebude. Uvidíme jak se třeba popere s deklarantstvím pro právnické osoby, které zatím dělat nemůže.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ja tohle nastesti resit nemusim, ale desim se toho az se vratim do cr, nastesti budu bydlet kousek od hranic, takze si zridim v nemecku po box, narozdil od skvele cr posty se plati jen zalozeni a zadny mesicni poplatek.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SKOKY: hajis neobhajitelne
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    SKOKY: co presne jsi timhle chtel/a rict?

    konkurence neni, protoze za podobnou sluzbu, platis treba desetinasobne vice.

    nakupuju ve statech neustale, na fakture je vzdycky presne rozepsane, co v baliku je, se spravnymi cenami, zadne cechackovstvi ani vymejsleni, nemam problem zaplatit dph...

    s cim mam problem a to tak ze velkej, ze 100% mejch spravne oznacenejch, ocenenejch, dolozenejch zasilek se na poste zastavi na (random)*10dni a chtej po me ne 90, ale 180kc, nebo stravit tam puldne (coz je pro me jeste mnohem,mnohem drazsi) za naprosto netusim co. Platim 180kc za to, ze nekdo dokaze vydelit sumu na fakture peti? u zasilek kde tenhle poplatek treba trojnasobne presahuje cenu postovnyho, me to vytaci k nepricetnosti. Takze ted jsem ve stavu, kdy t ojsem ochotnej zkusit jednou za pul roku, jinak to jde do bratislavy a pak si to resim sam.

    zasilky v EU jsou nicmene ok, to se musi poste uznat, ze dokaze udelat to, za co si bere penize... (sorry, ale davat nekomu kredit za to, ze dela presne to, za co ho platim, to je cechackovstvi.. to by mela bejt samozrejmost)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    DEMONOFANARCHY: jak spravne rika navara, chteji nas odradit
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    SKOKY: Já bych řekla, že spoustu lidí hlavně sere z principu to, že se nějaký limit 150 eur snížíl na 22 eur a je teď s tím zbytečnýho crcání. Kdyby v ČR byly dostupné srovnatelně kvalitní výrobky, neřekla bych ani popel, ale bohužel spousta super věcí pochází ze zemí za mořem. Nebo tam stojí polovinu.
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    Vím že většina lidí tady v tom foru se tu chce pořádně vyřvat na Poštu 120, ale mě nepřijde že by aktuálně byl nějaký problém s doručováním zásilek z eu.
    To samé i se zásilkama mimo EU. Musíte ale akceptovat fakt, že jakmile je zásilka odeslaná k celnímu řízení (tzn když deklarace/celníci již komunikují/se snaží komunikovat s adresátem, tak se tato doba nepočítá do doby doručení.
    Jestliže každej druehj chytrej čecháček uvádí dopředu chybný údaje na fakturách, chybný údaje na podacích dokumentech, tak je to hold těžký.

    Samozřejmě jsou a vždycky budou zásilky, které se někde omylem zaseknou či se na ně zapomene (chybou pracovníků pošty) v celkovém množství průchodu zásilek je to ale absolutně zanedbatelný číslo.

    Ano ČP to v době zavedení celní deklarace absolutně nezvládla, ale to bylo v březnu 2011, od té doby už je to uplně něco jiného.
    Navíc nikdo Vás nenutí používat služby ČP. Konkurence je dostatek. Ejhle ale oni jsou Xkrát dražší:-) To je u doručení, v případě vyclení a celé deklarace si také nemusíte využívat služby ČP. V budově Pošty 120 je rovnou soukromá společnost deklarantů, která tyto služby také nabízí.

    Spousta lidí nadává zbytečně. Problém je ve spoustě případech na straně adresáta či odesílatele, jen si to neradi přiznávají a nadávat je potom vždy snadnější...

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam