GOR: No pokud to máš u DHL, tak to probíhá tak, že pošleš email s žádostí o osobní proclení a na email ti pošlou PDFko s avízem, který ti pro proclení stačí,
to že v mailu píšou, že se musíš zastavit na DHLku pro originál avíza je píčovina. Když jsem takhle do DHLka přijel, s vytisklejma podkladama co mi poslali v mejlu, že si jako jdu
pro originál, tak mi maník řekl, že originál nemá, že by mi akorát vytisknul přesně to co je v mejlu a že mi to co jsem si vytiskl na proclení stačí. Pak následuje nefalšovanej voser :)
Jediný způsob jak proclít ve zdibech je předložit JSD (jednotný správní doklad). Jde o ne uplně snadno sehnatelný třístrankový zelený kopírákový formulář.
Nic jiného ti nepřijmou a není možné aby sis formulář vytisknul sám. Dle zákona (kterej jsem pro zajímavost pročítal) by měl být JSD vyplněn na stroji nebo
jehličkové tiskárně, ručně pouze ve vyjímečných případech, když dojde k závažným technickým potížím (taky jsem nevěřil dokud jsem to nečetl černé na bílém :D).
Osobní zkušenost s ručně vyplněným formulářem ještě nemám.
Jsou dvě možnosti, buď zajdeš do nějaké celní agentury, která přímo na celním úřadě sídlí a kde JSDčká mají a za pár stovek ho s tebou vyplní nebo si seženeš JSDčko sám a vyplníš si ho sám.
Já to řešil přes DINOM s.r.o., kde za vyplnění chtěj 300Kč a navíc ti nahrajou flashku formulář v elektrické formě, čímž se trochu urychlí celní řízení a ty vidlácký celníci se tváří míň nastaně.
S JSDčkem a flashkou přijdeš na první přepážku s tim, že proclíváš DHL zásilku. Když budeš mít štěstí, tak ti clo vyměří hned, když ne, tak ti řeknou, že máš přijít za hodinu nebo dvě, což se stalo mě.
Pak už následuje klasika jak v košířích, dostaneš lístek s vyměřenym DPHčkem, v prvním patře na pokladně zaplatíš, vrátíš se na celnici, kde ti daj jeden z listů JSDčka (myslím že poslední se žlutym pruhem).
No a s timhle listem nacupitáš do DHLka, kde ti zásilku na počkání vydaj (kdo by chtěl čekat na dodání samotnym DHLkem, když je to do DHLka od celnice kousek, teda aspoň autem).